problemen met tanden en kiezen tijdens chemo

22 berichten / 0 nieuw
afbeelding van annie_2
Berichten: 855
problemen met tanden en kiezen tijdens chemo

In mijn verhaal schreef ik een update over tandproblemen die ik heb sinds mijn xeloda/herceptine kuur. Maisa merkte op dat het fijn zou zijn hierover op het forum te " verhalen "omdat dat mijn verhaal en verdere ervaringen met de problemen en de adviesen en ervaringen van anderen gemakkelijker terug te vinden zijn via de zoekfunctie. Dus vandaar dat ik alles nu even naar hier copieer.
_____________________________________________________________________________________

GOEDE RAAD IS DUUR

Ik heb wat gebitsproblemen/tandproblemen. Ik heb het idee dat het ook deels met de xeloda te maken heeft, deels een ' ouderenprobleem' is. Ik weet niet zo goed wat te doen nu ik aan de derde lijnsbehandeling herceptin+xeloda zit. Heb altijd begrepen dat je tijdens het kuren zo weinig mogelijk aan je gebit , tanden moet laten prutsen. Dus goede raad is duur.

Mijn probleem gaat om twee kiezen. Ik kan er heel moeilijk mee kauwen. Ze gaan dan erg pijn doen bij de wortels. Ik heb het tijdens de loop van de eerste twee weken xeloda slikken steeds erger. Dat bemoeilijkt mijn eten. Hard voedsel vermijd ik dus zoveel mogelijk.

Extra belastend is dat die twee kiezen ook steeds losser gaan staan.
Zoals een kind die tanden wisselt heb ik de haast onbedwingbare neiging er steeds mee heen en weer te wiebelen ;-). Ze eruit te wrikken. Maar dat doe ik niet, want dan heb ik rechts geen kiezen meer. Dan wordt kauwen helemaal moeilijk. Begin vorig jaar, toen ik niet aan een chemo was is aan die kant al een kies getrokken omdat die afgebroken was. De achterste kies was er al jaren uit.

Ik zit nu met een paar grote dilemma's.
Maar doormodderen tot ik misschien in de toekomst even behandelingsvrij ben. Of eerst de oncoloog donderdag vragen of ik tanden mag laten trekken tijdens het kuren . Zegt hij ja, dan in overleg met mijn tandarts en ze dan misschien toch maar laten trekken.

Maar dan kom ik voor het volgende dilemma te staan. Ga ik dan nog implantaten laten zetten voor drie kiezen rechts. Dat is immers erg duur en misschien ben ik over driekwartjaar wel dood. En dan nu nog zoveel kosten aan die mond maken vind ik ook zowat.

Ik heb behoefte aan meedenken, aan goede raad, goedkoop of duur. Aan herkenning van tandproblemen door chemo's.
In mijn omgeving zegt niemand dat het niet duur meer mag zijn hoor, maar ikzelf heb daar erg veel moeite mee merk ik. Bovendien weet ik ook niet hoe dat zal vallen implantaten zetten na al die chemo's. Wie weet wat die allemaal nog meer al kapot hebben gemaakt, ook in mijn kaken. Die kiezen zijn niet voor niks de laatste jaren steeds losser gaan staan.

Dus gooi jullie raad en ervaringsverhalen maar in een reactie neer!
Bedankt zovast!

________________________________________________________________________________

na dit bericht kreeg ik vele reacties en adviesen. Die kun je hieronder ook nog lezen. Daarna ben ik naar de tandarts op consult gegaan nadat de oncoloog toestemming gaf om in de pauzeweek van de xeloda wat aan mij kiezen te mogen laten doen.

Teuntje schreef op wo 30 januari 2013 om 15:02

Hoi Annie,

Ik heb niet direct ervaringen op dit gebied ,maar er is je al heel wat aangedragen sinds je dit item geplaatst heb. En laat in hemelsnaam niet meespelen dat je er binnen nu en...niet meer zal zijn !! Als dat je criteria is ,dan zou ik zeker nieuwe kiezen laten zetten

Teuntje

Ollie schreef op di 29 januari 2013 om 23:30

Ter aanvulling op Ellen's reactie, bij implantaten moet je meerdere keren per dag met een soort langwerpig borsteltje tussen tandvlees en implantaat raggen, niet echt een pretje, maar eerlijk is eerlijk, ik heb er nog nooit spijt van gehad maar ik zou het geen tweede keer doen, na afloop van de eerste behandeling heb je het gevoel alsof er een trein over je gezicht gereden heeft, trouwens zo ziet het er ook uit, bont en blauw en opgezet. Die verdomde ijdelheid ook altijd zei het Opperhoofd toen hij me nadien zag.

Rita schreef op di 29 januari 2013 om 22:34

Annie, lijkt of je aan een wortelkanaalbehandeling toe ben. Inderdaad is kiezen trekken af te raden ivm botnecrose. Ik liep zelf sinds 2002 met een nare kies en had bijna elke twee jaar een wortelkanaalbehandeling nodig. In de zomer van 2011 heb ik hem er uit laten halen. Wel goed bepraat met mijn tandarts en in het ziekenhuis laten verwijderen.Dit gewoon tijdens de Taxol chemo's gedaan. Toen die kies er zat kwam er ook regelmatig een bult op mijn tandvlees.

Sterkte ermee.

ellenk schreef op di 29 januari 2013 om 21:23

Lieve Annie,

Implantaten kan ik je echt niet aanraden. Waarom geen brug of een gedeeltelijk gebit. De complicaties bij implantaten zijn soms niet mals en de ingreep is voor veel mensen voldoende om te zeggen dat ze het nooit meer zouden doen. Bovendien vergen implantaten veel onderhoud, schoonhouden, vaak naar de mondhygieniste (en dat vertellen ze er vantevoren niet bij). Wat als je dat ooit zelf niet meer goed kunt.
Bij een naaste van mij blijft er voortdurend eten achter zitten en zo en voor haar is het een nachtmerrie te bedenken wat er gebeurt als ze zelf niet meer zo vief is en niemand dat in de gaten houdt.
Dat is mijn directe en concrete raad. Wel naar dat je zo'n last hebt dat er nu toch eigenlijk iets moet gaan gebeuren. Ik hoop dat je er uit komt. Waarom niet met je tandarts overlegd over alternatieven?

Groetjes, Ellen

Nelies schreef op di 29 januari 2013 om 20:25
nieuw

O Annie, wat een ellende. Echt geen idee wat je zou kunnen doen. Ik begrijp je gedachtengang van het kostenplaatje heel goed. Ik had net als Kate vorige week zoiets van; 'koop ik nog een nieuwe winterjas' een ander stemmetje zegt dan: ' ach, anders hebben mijn moeder en zussen er wat aan'. Maarja, dan is wat moeilijker als het om implantaten gaat... Je schreef bij mijn verhaal over de TDM1, ga ik morgen vragen. Was ik weer vergeten. Ookal ben ik erg tevreden met de Eribuline. je hoort het nog.

Lieve groeten, Nelies x

son schreef op di 29 januari 2013 om 15:56
nieuw

Nou, dat klinkt wel vervelend! Ik heb vaak last van mijn kiezen, maar nog niet zo erg als jij. Ik zou sowieso eerst met je oncoloog overleggen, of desnoods even bellen en dan met de tandarts overleggen. Misschien zijn er nog wel andere, minder kostbare oplossingen? Niet meer lekker kunnen eten is toch wel flink wat kwaliteit van leven opgeven....

annie schreef op di 29 januari 2013 om 15:33

@maisa, nadat ik het hier geplaatst had dacht ik eigenlijk ook, dit is eigenlijk een forum onderwerp. Ik laat het hier nu eerst even gaan aan reacties die binnen komen. Later zal ik alles transporteren naar het forum. Welk forum? Dat weet ik niet zo goed? Uitzaaiingen, vraag maar verder?

Maisa schreef op di 29 januari 2013 om 15:07

Geen tijd om te reageren (en geen tandproblemen), maar ik vind dit een forumonderwerp (Anders is het nooit meer terug te vinden als ik eens problemen met mijn kiezen krijg).... Moet nu weer rennen!

Ollie schreef op di 29 januari 2013 om 14:59

Ach lieve Annie, wat vervelend je problemen, het Opperhoofd heeft last van afgebroken kiezen tijdens de chemo, hij mag in de tweede week na de chemo naar de tandarts van de oncoloog, eerder niet vanwege kans op nare infecties. Wat implantaten betreft, ikzelf heb die in mijn onderkaak en ik ga hier geen gruwelverhaal neerzetten maar het is nogal ingrijpend en het duurt ook erg lang voordat je het definitieve implantaat hebt, tot een half jaar en een jaar. De kosten, daar zou je je niet over na moeten denken, wat maakt het uit, tenminste als je over voldoende financien beschikt natuurlijk.

Liefs Ollie

Kate schreef op di 29 januari 2013 om 14:23

Ik begreep van mijn tandarts dat trekken tijdens de chemo sowieso een probleem is omdat de wond dan slecht geneest. In mijn geval komt daar dus nog bij dat de botversterkers kaaknecrose kunnen veroorzaken. Maar jij krijgt geen botversterkers toch? Vraag je oncoloog en je tandarts om advies. En als ze het aandurven, zou ik zeker voor implantaten kiezen, als je het je financieel kunt permitteren. Je wilt toch ook niet zonder kiezen (aan één kant) door het leven, al duurt dat misschien niet meer zo lang... (Ik herken de gedachtengang wel hoor. Ik heb ook geen nieuwe winterjas meer gekocht omdat ik dacht... voor die ene winter nog.)

twinsy schreef op di 29 januari 2013 om 14:15

Hoi annie

Ook ik had tand/kies problemen vooral sinds ik op de tdm1 ben. Ik had er zoveel last van met ook niet kunnen kauwen dat ik er verder niet heb over nagedacht of het mocht of niet heb gewoon de tandarts gebeld. Kon gelijk terecht en die zei dat moet eruit dit kan zo niet langer. Wat een verademing kreeg wel iets ontsteking maar heb gelijk penceline kuur gehad later nog een kies maar ben blij dat ze er uit zijn ga donderdag naar tandarts om te bespreken van of een brug of iets anders wil wel weer iets terug hebben in de mond dit vindt ik geen gezicht ik ga er ook vanuit dat ik nog wel een aantal jaren mee ga er zijn toch steeds weer nieuwe ontwikkelingenDus annie ik zou zeggen ga er voor. Het voelt zoveel aangenamer.
Succes ina

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Inmiddels ben ik naar de tandarts geweest.
Hieronder het verslagje

Ik ben even tussen zijn volle agenda door voor orienterend advies en het bekijken van het gebit bij mijn tandarts geweest. Hij zegt ook, dit kan zo niet en mijn eerste advies is ook: trekken die twee losstaande kiezen. Dat eerst heel goed laten genezen en kijken hoe het zonder die kiezen zijn dan bevalt met eten. Hij verwacht geen ingevallen wangen . Althans niet meer dan een oudere vrouw van nature al zou krijgen. ;-)) als alles goed genezen is kunnen we zo gewild door mij verder nadenken over hoe we die kiezen gan aanvullen. Implantaten raadde ook hij ten sterkste af. Volgens hem iheeft door de chemo's , de bestraling van mijn borst en de gammaknife bestraling de botstructuur van ook de kaken erg geleden. Hij opteerde voor een frame- protese. Liet er eentje zien. Ik zet er een foto van in mijn dagboek. Maar daar hoeven we nu nog niet over te beslissen, we gaan stap voor stap.

Hoogstwaarschijnlijk 18 febr. Dus in mijn xeloda- pauzeweek. Het trekken van de tanden. Hij moet me er weer tussen zetten. Zijn agenda zit die dag ook al barstens vol omdat hij net terug is van twee weken ski vakantie dan. Dus ik word pas die maandagochtend gebeld hoe laat ik er moet zijn. Zondag al wel beginnen met antibioticum kuurtje. Moest van hem wel even overleggen met de oncoloog of ik dat antibioticum, amoxicilline, mocht nemen. Dus ik heb even met de onc verpleegkundige gebeld die het overlegde met mijn oncoloog. Die had geen bezwaar! En die maandagochtend geen bloedverdunner spuiten. Want niet te stelpen bloedingen kunnen we er natuurlijk niet bijhebben.

Brrrr, ik heb er wel wat schrik voor.
Maar het is wel het beste zo!
Wordt vervolgd.

afbeelding van Kate
Berichten: 407

Bah, wat een narigheid, daar zit je helemaal niet op te wachten. :( Alvast veel sterkte.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Wat een ellende. De kiezen moeten er dus toch uit.
Wat bedoelt je tandarts met schade aan de kaak door bestraling van je borst? Chemo en je leeftijd, dat kan ik me voorstellen, evenals de gamma-knife. Maar bestraling op de borst geeft toch geen schade aan je kaak????

Plaatst je tandarts zelf ook implantaten? Of zou hij daarvoor moeten doorverwijzen naar een ander?

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik vond het ook wel vreemd dat mijn tandarts het had over de schade door bestraling aan mijn borst. Dus ik zei ook, die stralen gingen toen toch niet naar mijn kaakbot. Volgens hem schaadt bestraling waar dan ook in het lichaam altijd en overal in het lichaam de botstructuur. Ik bleef het vreemd vinden dus ik vraag het vrijdag nog eens na bij dr gammaknife, radiotherapeut. Die weet het volgens mij het beste!

Nee mijn tandarts plaatst zelf geen implantaten. Hij stuurt daarvoor daar naar gespecialiseerde tandartsen.
Maar ik ga zeker niet voor implantaten kiezen. Eerst maar eens trekken en laten genezen. Dan zien we weer verder.

En nee, ik zie er niet naar uit. Heb schrik voor de verdovingsspuiten, of hij de kiezen wel goed getrokken krijgt, ( vorig jaar ging het wel goed), of het goed wil genezen onder de xeloda. Vandaag al wel de antibiotica opgehaald waarmee ik de dag voor het trekken. de zondag, moet beginnen. Kan ik het niet meer vergeten!

Offline
Berichten: 250

Hai Annie

Helaas heb ik veel last van mijn kiezen gekregen, ik heb meteen na de chemo,bestraling en eierstokverwijdering,twee kiezen laten trekken aan 1 kant (eerst de een en een maand later de ander) Eerst wortelkanaal ed. maar ik bleef last houden. Ik had al wat gaten daar, dus ik heb nu aan 1 kant nog 2 kiezen. Het vervelende is dat ik natuurlijk alles kauw op de andere kant en dat die wat meer te verduren heeft. in het t begin is het vreemd, zoals met pinda's eten :roll: :roll: maar nu weet ik niet beter. Als ik lach zie je het net niet dus dat is voor mij geen reden om er iets aan te doen.

sterkte en liefs

mara

Offline
Berichten: 565

Ik kan me voorstellen dat je er schrik voor hebt Annie. Brrr...
Goed dat je eerst gaat voor genezen voordat er weer iets anders wordt gedaan.
Sterkte en liefs Linnie

Offline
Berichten: 250

wat ik trouwens vergeet te schrijven: ik weet niet of je fosamax (of iets dergelijks) gebruikt voor de botten? Daar staat in de bijsluiter als bijwerking; beschadiging kaakbot / loszittende kies of tand. Ik heb het hier op de site ook wel eens gelezen trouwens.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Mara, dank voor jouw ervaringen en meedenken. het komt dus niet perse alleen bij oudere vrouwen met chemo ;-).
Nee, ik gebruik dat middel wat jij noemt voor de botten niet. Dus daar komen die losse kiezen niet door.

Offline
Berichten: 250

haha, nee hoor, ook bij zo'n jonge blom :-w als ik. Ik gebruik het middel tegen osteoporose.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik postte dit topic 4febr. We zijn bijna twee weken verder. Mijn enige kies nog rechtsboven staat nu al zo los dat ik met wat wiebelen en wrikken, zoals kindjes bij wisselen doen ;-) hem er zelf wel uit zou kunnen halen. Maar dat durf en doe ik toch maar niet. Te bang voor te erge nabloeding met mijn bloedverdunner.

Die kies wordt morgen dus een makkie voor de tandarts en ik hoop dus ook voor mij.
Zit als voorbereiding op het trekken morgen al aan de paracetamol en de antibiotica.
Morgenvroeg ook geen fraxodi spuiten.

Net grote pan soep gemaakt. Kan echt haast niet meer kauwen!
Veel groenten erin, bleekselderij, wortel, komkommer, tomaat, rode en gele paprika, stukjes gekookte kip, prei en romig gemaakt met philadelphia zuivelspread en monchou smeerkaas. Had ik allemaal als restjes nog liggen. En daarna alles geblenderd. Eet gemakkelijk weg. Was echt heerlijk. En voor morgen, zonodig nog enkele dagen, nog volop genoeg soep.

Zal wel blij zijn als die kiezen eruit zijn.
Overigens heeft dit probleem niks te maken met de bestraling van mijn borst en de gammaknife volgens dr gammaknife. Wel met chemo- destructie en leeftijd. Gammaknife is zo'n precisie bestraling en in de borst zitten geen kaken en kiezen :lol: Dus mijn tandarts l.lt maar wat uit zijn nek. Hoop dat ie wel weet te trekken. Nou ja, vorig jaar ging het goed.

Nu gaan we aan de wandel. Het is hier best lekker weer.
Even de zinnen verzetten.
Want spannende tijden.

afbeelding van Kate
Berichten: 407

Veel sterkte morgen Annie, ik zal aan je denken. Hoe laat moet je? Het is heerlijk wandelweer, wij zijn net terug.

Offline
Berichten: 1089

Sterkte morgen Annie!

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Dank je kate en kaat.

Ik word morgenvroeg rond 9 uur gebeld of mijn tandarts goed op tijd aangekomen is op schiphol.
En hoe laat hij mijn kiezen gaat trekken. Ik moet dus klaar blijven zitten. Hoop dat ie geen last van yetlag heeft. Volgens hem heeft hij daar nooit last van, ik hem hem er wel nar gevraagd tijdens het vorige consult.

Wij hebben ook heerlijk gewandeld kate, het leek wel lente!

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Keurig om 09.00 werd ik door de assistente van de tandarts gebeld. Om 14.05 gaat er getrokken worden. We gaan er maar gelijk een wandeling aan vast koppelen. Lopend erheen! Elke gelegenheid aangrijpen om te lopen is al jaren ons devies. Dus ik lig met de wandelschoenen aan in de martelstoel!

Het is hier prachtig weer!

afbeelding van Kate
Berichten: 407

Groot gelijk Annie. Wij zijn vanmorgen ook op de fiets naar het ziekenhuis gekomen, via de school van onze dochter. (Ik lig aan mijn herceptin-infuus). Ga je terug ook lopen, of toch maar met de taxi?

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Nee hoor, het is denk ik 30 min. lopen. Dus daar komt geen taxi aan te pas! We gaan vooraf denk ik met een omweg, route voor een uurtje lopen even bedenken. Succes met het kuren. In het ' liever elisabeth ' . Zijn ze lief voor je vandaag? Anders pakken we hen hun label ' het liefste ziekenhuis van nederland ' af. :!:

Voor jou :-w :-w :-w

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Vanmiddag zijn mijn kiezen getrokken. Ik voel me zo bevrijd van die steeds meer losstaande, last gevende, lekker eten belemmerende twee kiezen. En  wat is me dat meegevallen. Het was echt een fluitje van een cent. Dat ik me daar zo druk over heb gemaakt!

Lees verder bij MIJN VERHAAL

http://www.de-amazones.nl/user/26/mijn-verhaal

Bijdrage BEVRIJD EN VERDREVEN

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Het is nu meer dan een maand nadat ik die kiezen heb laten trekken. En ik ben nog steeds zo blij dat die weg zijn. En ik heb besloten dat ik geen frame ga nemen om die kiezen die weg zijn te gaan vervangen. Ik kan zonder die kiezen gewoon eten wat ik wil, zonder enige moeite. En ik weet van mijzelf dat ik een enorme weerstand heb tegen iets ' vreemds ' in mijn mond. Lenzen kon ik ook niet in mijn ogen verdragen. En volgens mijn man zie je er niks van dat die kiezen eruit zijn, nog bij praten, nog bij lachen, nog bij schaterlachen ;-). Dus ik ben zo zonder die lastige losstaande kiezen in mijn mond gewoon weer een gelukkig mens.

Offline
Berichten: 935

Er is zojuist weer een kies afgebroken bij me - zucht. Ik zit aan het einde van m'n chemo-kuren. Ik krijg wekelijks Taxol. Ik moet nog 3x. Weet iemand hier toevallig hoelang je na de chemo's tandartsbehandelingen mag?

Links en rechts naast die kies mis ik ook al kiezen. De ene al jaren en die mis ik niet. De ander vlak voor de chemo's en die mis ik wel met kauwen. En je ziet ook dat ik daar een kies mis als ik lach. Ik wilde deze sowieso na de chemo's laten opvullen. Ik hoop dat het nu allemaal nog kan :(. En dat ik niet aan een kunstgebit moet. Probleem is namelijk dat ik erg slecht tegen vreemd spul in mijn mond kan. Ik hoop dat ik daar geen last bij heb bij vaste elementen in m'n mond zoals een brug of een implantaat. Maar lees hier dus niet zoveel fijne verhalen over implantaten?

afbeelding van elisabeth2
Offline
Berichten: 91

Lucky74: ik,heb altijd een slecht gebit gehad en na de chemo veel ellende. ik heb een halfjaar geleden 2 implantaten laten zetten in mijn bovenkaak. Ik miste daar 3 kiezen en ik kon niet meer links kauwen. Volgende week wordt er een 3-delige brug op deze implantaten gezet. Mijn ervaringen met implantaten zijn goed. Het inzetten van de twee implantaten duurde slechts 1 uur. Geen napijn gehad. Ik zag er flink tegen op, ik ben heel erg bang voor de tandarts en het idee van van al dat nepmateriaal in mijn mond stond mij ook heel erg tegen. Maar het alternatief was de rest van mijn leven alleen nog maar rechts kauwen of een "plaatje", dat is een uitneembaar deelprothese met een soort van plastic gehemelte. Beide alternatieven vond ik onaanvaardbaar. Het enige nadeel van implantaten vind ik de prijs. Het kost belachelijk veel geld. Misschien redt jouw kies het wel en zo niet, succes met je keuze.

Offline
Berichten: 935

Bedankt voor je reactie, elisabeth!

Ik heb een afspraak voor 3 weken na mijn laatste chemokuur, 7 november. Dan gaan ze de kies proberen te redden en kijken wat het effect is van de chemo op mijn tanden. Vanaf januari gaan we aan de slag met herstelwerkzaamheden. Fijn dat het bij jou is meegevallen, geeft mij weer een beetje hoop.