Stamceltransplantatie geneest uitzaaiingen bij muizen

65 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 126
Stamceltransplantatie geneest uitzaaiingen bij muizen

(Voor zulk onderzoek tot een bruikbare therapie voor mensen leidt, zijn we een paar jaar verder, d.w.z. nu hebben we er ng niets aan, maar wetenschappelijk bezien is dit heel interessant)):

http://www.parool.nl/nieuws/2006/JUL/26/bin1.html

Stamcellen genezen borstkanker muizen

MAASTRICHT - Artsen van het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) zijn erin geslaagd uitgezaaide borstkanker bij muizen te genezen met behulp van stamcellen. Daarbij was geen operatie nodig, maar wel chemotherapie en bestraling.
Onderzoekster Vanclée en Gerard Bos, begeleider van het onderzoek, durven niet te zeggen of de behandeling later ook op mensen kan worden toegepast. ''Maar het biedt wel hoop op een mogelijke genezing van borstkanker.'' Uitgezaaide borstkanker kan niet worden geopereerd en bestraling en chemokuren werken doorgaans slechts tijdelijk.
Bij de muizen lukte het de kankercellen op te ruimen met donorstamcellen. Via een stamceltransplantatie werd het immuunsysteem van de muizen als het ware vervangen door het immuunsysteem van een donor. Het afweersysteem van de donor herkent dan de kankercellen als slechte cellen en ruimt ze op.
Ter controle kreeg een groep muizen ook eigen stamcellen toegediend, maar toen werkte de therapie niet. Blijkbaar herkennen alleen donorcellen de kankercellen als 'vreemd'.
In een vervolgstudie zal worden onderzocht welke donorstamcellen precies de tumorcellen herkennen en opruimen, zodat alleen die aan de patiënt kunnen worden gegeven.

© Het Parool, 26-07-2006, 11:57 uur

Via Google vond ik een abstract van het artikel:

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=16708063&query_hl=3&itool=pubmed_docsum

Graft-versus-tumor effects on murine mammary carcinoma in a model of nonmyeloablative haploidentical stem cell transplantation.

* Vanclee A,
* van Gelder M,
* Schouten HC,
* Bos GM.

Department of Internal Medicine, Division of Hematology and Oncology, University Hospital Maastricht, Universiteitssingel 50, 6200 MD Maastricht, The Netherlands.

Despite a slight decrease in mortality over the last decade, breast cancer still remains a leading cause of cancer-related death in women. Although anti-tumor effects have been observed after allogeneic stem cell transplantation (SCT), this treatment is not standard care owing to graft-versus-host disease (GVHD) and scarcity of suitable donors. With the aim of reducing treatment-related mortality and increasing donor availability in clinical situations, we developed a preclinical mouse model that combines nonmyeloablative conditioning with the use of haploidentical donor-recipient pairs. To mimic active disease, CB6F1 mice were inoculated with 5 x 10(4) 4T1 mammary carcinoma cells 10 days before transplantation. Keratinocyte growth factor (KGF) was used as GVHD prophylaxis. Syngeneic (CB6F1) SCT did not cure any of the mice and KGF treatment did not influence tumor development. After transplantation with haploidentical (B6CBAF1) bone marrow and splenocytes, however, tumor outgrowth was reduced and long-term disease-free survival (>3 months) was observed in 9/18 (50%) (P=0.0011) of the animals. We conclude that in a model of murine breast cancer, a graft-versus-tumor effect can be induced by a nonmyeloablative haploidentical SCT procedure.

PMID: 16708063 [PubMed - in process]

Offline
Berichten: 776

Wow, laat ze maar snel opschieten met dat onderzoek! ...stel je toch eens voor dat je op een dag wakker wordt en er in de krant staat dat er een middel is gevonden om kanker te genezen.

Ik heb ook stamceltransplantatatie gehad, maar dan stamcellen van mezelf. Ik ga met liefde nog een keertje voor de stamcellen van iemand anders, als dat DE oplossing blijkt te zijn!

afbeelding van Tarayana_2041
Offline
Berichten: 116

Ik hoop toch zo dat dit snel een vervolg krijgt. Mensenlief wat een leed zal dat kunnen besparen.
Hoewel ik net ergens een artikeltje las over ziektekostenvergoeding voor een bepaald bedrag..tot 80.000 euro las ik.
Nu maar hopen dat dit dan niet al te duur wordt.

Offline
Berichten: 776

Die 80.000 is wat een behandeling die leidt tot één gewonnen levensjaar mag kosten. Als iets uitgevonden wordt dat tot volledige genezing leidt, dan geldt dat natuurlijk niet (en het is nog maar een advies, die 80.000, nog maar eens zien of het daadwerkelijk praktijk wordt!)

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

hmm ik heb ook stamceltransplantatie met mijn eigen stamcellen gekregen. Het was toen gunstiger dat het met mijn eigen kon maar uit dit onderzoek blijkt dus dat het met andere beter was geweest.

Jammer.

Ik hoop dat ze er een stuk verder mee komen. En dat dit weer een pad is richting genezing.

Offline
Berichten: 776

Maar 'onze' stamceltransplantatie had een ander doel, en daarvoor was het wel gunstiger om onze eigen stamcellen weer te krijgen....

Jol
Offline
Berichten: 131

Hoi,

Misschien een domme vraag: maaar wat zijn precies stamcellen?

Jol

Offline
Berichten: 776

Stamcellen zijn de voorlopers van 'gewone' cellen; ze moeten nog uitgroeien tot de cellen met een specifieke functie. In het geval van Goudblok en van mij ging het over beenmergstamcellen; deze groeien uit tot 'gewone' bloedcellen (rode, witte of bloedplaatjes). Wij hebben onze eigen stamcellen teruggekregen na een Hoge Dosis Chemo; het beenmerg werd daardoor zo sterk aangetast dat er op eigen kracht geen herstel meer zou kunnen plaatsvinden van de waarden in het bloed, ook niet met neulasta of neupogen.Rode bloedlichaampjes en bloedplaatjes kan je via transfusies aanvullen, maar witte bloedlichaampjes niet; die moesten weer gaan groeien uit de teruggegeven stamcellen. Die stamcellen waren een paar weken eerder 'geoogst' en in de vriezer bewaard. Je kan ook stamcellen van een donor krijgen maar daarvoor moeten aan een heleboel voorwaarden worden voldaan en dan bestaat er altijd nog het gevaar van afstoting; bij teruggave van je eigen stamcellen is dat niet aan de orde.

Er kunnen ook stamcellen 'geoogst' worden uit navelstrengen geloof ik; die kunnen nog uitgroeien tot allerlei weefselcellen. Daar weet ik verder helemaal niks vanaf...

Jol
Offline
Berichten: 131

Heel duidelijk Annemieke, bedankt!

Offline
Berichten: 1113

Mr. Ikkes heeft een donor stamceltransplantatie gehad, zoals jullie weten heeft dat helemaal niets geholpen.

Offline
Berichten: 2045

Ik kan in het artikel niet terug vinden of dit "bewerkte" stamcellen waren.
Ik neem aan dat er naast transplantatie ook gentherapie heeft plaats gevonden.
Stamcellen alleen kunnen geen bestaandecellen doden. Alleen een gezondsysteem opbouwen.
D.m.v. gentherapie wordt tegenwoordig geexpirimenteerd met het toedienen van genetisch materiaal aan de cel zodat het anderen kan doden.
Hier is nogal wat ethische ophef over maar het zou nog weleens de toekomst in oncologie-land kunnen worden...
Ik denk dat deze procedure daar ook iets van weg heeft.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Wij zijn inmiddels 5 jaar verder. Weet iemand hoe op het op dit moment staat met de ontwikkelingen van stamceltranplantatie bij uitgezaaide borstkanker?

Offline
Berichten: 127

Ik werk in Maastricht in het ziekenhuis en ken de mensen van deze groep een beetje. Dr. VanClee werkt daar niet meer maar ik geloof dat het NK-cel stuk dat hier een tijdje geleden ook op de site stond een vervolg is van bovenstaand onderzoek. Dat is in ieder geval bij dezelfde onderzoeksgroep.
Misschien dat ik binnenkort meer zou kunnen vertellen hierover, door reorganisatie in het ziekenhuis moet ik worden overgeplaatst en kom ik binnenkort waarschijnlijk te werken op het laboratorium dat stamcelwerk doet. Maar dit soort onderzoeken duurt altijd heel lang voordat het (veilig) op mensen gebruikt kan worden.

Offline
Berichten: 121

Hallo

Ik las net als jullie het stuk van de killercellen, wat dr.v. Gelder en dr. Wieten..dat zij al heel ver zijn gekomen met hun onderzoeken. Ik heb natuurlijk gelijk een email gestuurd en me aangemeld, en ja natuurlijk kan het nog niet op mensen, ik was te voorbarig, duurt nog minstens 2 jaar voordat ze het op mensen gaan gebruiken, ik kreeg wel een heel mooi persoonlijk antwoord terug! Voor mij is het dan wel te laat, maar voor anderen zou het toch geweldig zijn dat uitgezaaide borstkanker genezen kan worden!!
Of stamceltransplantatie met killercellen heeft uit te staan? Het is in ieder geval zo ze zijn op de goede weg, hopen dat ze genoeg geld hebben voor al die onderzoeken!

Offline
Berichten: 239

Hey Geertsen, wat goed dat je je aangemeld hebt. Ik hoop zo dat het voor jou niet te laat is. En wat een goed ontwikkeling zeg!
Is het dan wel voor een bepaald soort borstkanker, bv hormoongevoelige enz. Of is het voor alle soorten?
Heel veel liefs van Corine

Offline
Berichten: 846

Geertsen schreef:
Voor mij is het dan wel te laat, maar voor anderen zou het toch geweldig zijn dat uitgezaaide borstkanker genezen kan worden!!
hopen dat ze genoeg geld hebben voor al die onderzoeken!

Deze 2 zinnen zitten de hele tijd in mijn hoofd. Dat moet toch niet te verdragen zijn. Je ziet voor je gevoel de oplossing voor je liggen, maar je kan er niet bij. [troost] [troost] [troost]

Wat hoop ik dat er een oplossing komt [-o

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

in de link hieronder een nieuwsbericht over het ' killercellen ' onderzoek in Maastricht.

http://www.azm.nl/hetazm/nieuws/227712

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

ik durf bijna niet te hopen........
dit zou GE-WEL-DIG zijn!!!!

oh waarom duurt altijd alles zo lang ( jaja ik snàp het wel)

afbeelding van Aaike
Offline
Berichten: 368

ja ja ja ja ja ja! was ik een muis, dan trippelde ik nu richting Maastricht! kom maar op !!!! ik wil dit graag meemaken !!!!

afbeelding van Aaike
Offline
Berichten: 368

Is het voor alle soorten uitgezaaide borstkanker? of is het voor een bepaalde vorm ervan? Is er iemand die zich hierin verdiept?????

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

wat ik niet zo goed begrijp.....
Dit is echt heel goed nieuws ( zo zie ik het) waarom staat het niet uitgebreid in alle kranten en is het
niet op tv?
dit wil je toch van de daken schreeuwen?!

afbeelding van Drea
Offline
Berichten: 68

Ien dat snap ik nou ik nou ook niet en ook niet dat het nog jaren moet duren, dat het tijd nodig hebt oké maar ze zijn hier al enorm lang mee bezig. Volgens mij begon deze topic in 2006 dus.....
Als dit werkelijkzo is dan ziet de wereld er voor ons toch totaal anders uit!?!

Offline
Berichten: 127

ien schreef:
wat ik niet zo goed begrijp.....
Dit is echt heel goed nieuws ( zo zie ik het) waarom staat het niet uitgebreid in alle kranten en is het
niet op tv?
dit wil je toch van de daken schreeuwen?!

Dit nieuws heeft ook op Nu.nl gestaan, maar eigenlijk is er nog niet veel te vertellen, behalve dat het op muizen lijkt te werken. Er moet nog veel werk verricht worden voordat dit toepasbaar is op mensen.

Uit het bericht op de site van het AZM lees is dat het onderzoek van 2006 nog veel haken en ogen had, de muizen overleden vaak aan een afstotingsreactie, tja patient genezen maar toch overleden, dat wil je bij mensen niet. Daarom hebben ze de afgelopen paar jaar gewerkt aan onderzoek waar die afstotingsreactie vandaan kwam (dat bleken de t cellen te zijn) en wat ze eraan konden doen (alleen nk cellen terug geven).
Dat klinkt heel makkelijk maar dat is niet zo. Normaal worden bij een stamceltransplantatie alle witte bloedcellen gegeven, maar nu willen ze alleen maar een klein gedeelte hebben omdat een ander gedeelte witte bloedcellen schadelijk blijken zijn. Hiervoor moeten de cellen gesorteerd worden met een zo hoog mogelijke zuiverheid en natuurlijk ook steriel, anders geef je de patient misschien een infectie. Lang leven de wonderen van de techtniek, dat apparaat om te sorteren staat pas sinds 5 jaar in het AZM.
Nu ze het bij muizen goed hebben willen ze het bij mensen gaan proberen, eerst een klein groepje en als dat goed gaat (als het werkt zoals ze willen dat het werkt met niet al te ernstige bijwerkingen) een grotere groep en als dat weer goed gaat een nog grotere groep. Eer dat dat gebeurt is ben je weer jaren verder voordat het misschien echt op grote schaal toegepast kan worden. En dan loop je weer tegen het probleem aan hoe je aan die NKcellen komt, daar moeten donoren voor zijn, want zover ik weet zijn die zijn niet na te maken of te kweken.

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

oke, ik snap het verhaal! bedankt voor je uitleg, ik snap dat het niet zo snel gaat als wij zouden willen
maar ik blijf erbij, het is toch supergoed nieuws?? het is een enorme stap vooruit dat ze dit bij muizen al kunnen
alleen dat al mag op het nieuws

Offline
Berichten: 127

Ien ik snap jou ook helemaal, ik zou dolblij zijn als zo'n onderzoek zou betekenen dat we de chemo in de afvalbak kunnen doen en op een minder ellendig manier kunnen genezen van kanker. Als je bedenkt wat tegenwoordig al kan, daar konden we 30 jaar geleden alleen maar van dromen. En over 30 jaar zal de behandeling ook weer heel anders zijn.
Als je berichten hoort dat een nieuwe techniek op muizen werkt dan is er nog hoop dat donorgeld ook werkelijk voor goed onderzoek wordt besteed, niet zoals de laatste tijd in het nieuws is geweest.

afbeelding van Aaike
Offline
Berichten: 368
Offline
Berichten: 362

Ik heb het beluisterd maar dan denk ik wel direct waarom dit niet op een hoger niveau tillen? Als het echt zo veelbelovend is als het lijkt, hoop ik toch echt dat deze onderzoekers steun krijgen van andere onderzoekers elders ter wereld. Vier jaar voordat het echt ingezet kan gaan worden duurt nog zo lang :(

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

stiekem heb ik altijd gedacht dat ze nooit wat zouden vinden om kanker te genezen omdat het
zo`n enorme industrie is waar zoveel geld in omgaat ( chemotherapie, radiotherapie etc) als ik dit dan weer
zie, vrees ik dat het niet eens zo gek is gedacht

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

dus nog twee jaar wachten tot het bij mensen getest kan worden....

afbeelding van Aaike
Offline
Berichten: 368

Hoe veelbelovend is het nou eigenlijk???? Want idd als het zo zou zijn, dan moet er toch veel meer geld naar toe??? en idd dan moet er vanuit de hele wereld mee geholpen worden ??? Ik weet niet wat ik er nou van kan verwachten??? Het lijkt me geweldig als er voor vrouwen met uitzaaingen hoop is. Hoop op genezing. Ik spreek voor mezelf. Ik hoop echt op dit wonder ! Ja echt !!! Ik durf het gewoon niet te geloven, maar ik wil het zo graag geloven!

Offline
Berichten: 239

In denk dat uiteindelijk een groot deel van de borstkankers te genezen is en ze moeten er ook heel veel moeite voor doen omdat het zo vaak voorkomt, al bij 1 op de 7 vrouwen. Dat zijn heel veel vrouwen en als daar al een gedeelte van wegvalt, dat kan en mag gewoon niet. Het is nl de meest voorkomende soort kanker volgens mij. Ik denk zelfs als het blijkt aan te slaan dat in de toekomst patiënten standaard een transplantatie krijgen net als bv bij leukemie en hodgkin.

afbeelding van Aaike
Offline
Berichten: 368

Lichtpuntje voor vrouw met uitgezaaide borstkanker.

Het leven is mooi, het leven is zalig. Maar jammer genoeg heeft het leven ook haar schaduwkanten. Dat weten we allemaal en we weten ook dat het niet altijd blijft bij alleen weten. Er kunnen helaas dingen gebeuren die ineens een grote nare schaduw brengen over al dat moois wat je had opgebouwd.

Dan is het in ene pikdonker...

Dat laatste daar kan ik over mee praten. Op mijn 43e kreeg ik de diagnose borstkanker. Totaal onverwachts stond mijn hele leven op zijn kop. Ik had een kuiltje ontdekt in mijn linkerborst en ben daar mee naar de huisarts gegaan. Vier dagen later hoorde ik glashard dat ik een tumor had in mijn linkerborst en dat mijn borst geamputeerd moest worden. Mijn bestaan was niet meer zeker. Ik zat van de ene op de andere dag in een soort van horrorwolk. Ik was ineens ziek, doodziek. Ik kon het me nog nauwelijks voorstellen, maar het was wel zo. Moeder van twee kinderen van 10 en 14 jaar. Een drukke baan in het onderwijs. Een jonge, gezellige, wilde eigenwijze tut hola. Daar stond ik dan ineens bibberend aan het begin van een lange onbekende weg. Ik moest hem gaan bewandelen of ik nu wilde of niet. Ik wilde mijn leven niet opgeven, maar het werd wel anders.

Echt anders.....

Er kwam een totaal nieuwe wereld bij, de wereld van borstkanker, de wereld van angst.

Ik weet nog hoe ik in mijn bed lag met mijn hand op mijn zachte linkerborst. De dag voor de amputatie. Ik moest afscheid nemen van een allermooiste bezit. Mijn borst. De borst waar ik nog maar net mijn kinderen mee had gevoed. Ik lag daar in bed op mijn rug. Slapen kon ik niet meer. Absurd was het.

Ik weet nog hoe ik nog snel een foto wilde nemen van mijzelf met mijn beide borsten. Een houvast voor later.

En nee, er kwam geen goede fee met een toverstokje om het weg te toveren! Dat gebeurd alleen bij Disney, maar niet in real live.

Even snel terug en vooruit spoelen....

In 1960 geboren, ik, lief klein meisje, ouders, jeugd, broers & zussen, tuin, school, muziekles, verliefd, examen, op kamers, studie, dansen, stage, mening, werk, relatie, zwanger, hypotheek, bevalling, carrière, vakantie, kinderen, 2004, pats boem borstkanker....................................................pats boem amputatie, chemo, kaal, bestraling, herstel, hormoonbehandeling, overgang, werkhervatting, controle, hoop, controle, borstreconstructie, hoop controle, vertrouwen, controle...

En toen....

2011, rugpijn, pats boem uitzaaiingen..............................hormooninjecties, hielpen niet, opnieuw chemo, hielp wel, 2012, leven met kanker, werkhervatting, hoop op een wonder

En toen was het dus in ene donkerder dan donker. Ik had uitzaaiingen in mijn botten. Ik zag geen lichtpuntjes meer.

En dat terwijl ik dacht dat ik genezen was. Dat dachten we allemaal. Mijn man en kinderen dachten het, mijn vrienden, familie, collega's. Na de eerste serie behandelingen in 2004 was ik immers beter tussen haakjes. Jaren lang was ik beter met alleen wat restschade door de behandelingen, maar soit, ik had het overleefd, dus mocht niet klagen. Ik passeerde de magische grens van 5 jaar na diagnose. Ik leek genezen! Tussen haakjes dan.

Poeh nou, dat kwam hard aan toen mijn arts mij vertelde dat hij wat kleine plekjes had gezien op mijn ruggenwervel en op mijn ribben, ik, lief klein meisje, pats boem.

Mijn eerste reactie was: nu ga ik dood. En niet tussen haakjes. Mijn hele wereld stortte voor de tweede keer in.

Ik weet nog goed dat de arts mij een plaatje liet zien van een skelet. Het was de mijne. Het was een skelet met hier en daar een zwart vlekje. Zelfs één op mijn schedel. Wat vond ik dat afschuwelijk. Ik draaide mijn hoofd weg. Voelde me verraden.

En toen....

Ik ging niet dood.

Ik weet niet eens hoe mijn ziekteproces zal gaan verlopen. Mijn arts kan daar ook niets over zeggen. Dit verloopt namelijk bij elk persoon anders. Dus het beste er maar van hopen.

Door de nieuwe chemokuur kwam mijn kanker tot stilstand. Mijn kanker slaapt als het ware. En tja daar ben ik best blij mee. Ik leid nu een gewoon normaal leven mét een slapende kanker. Heel gek en gek genoeg is dat leven nog best wel leuk ook. Ik ga gewoon weer naar mijn werk, mijn leerlingen weten van niets en mijn collega's doen weer normaal en dus vergeten we het gewoon met z'n allen een beetje. De hond zit weer in zijn hok. Iedereen blij. Ik ben voor de zekerheid maar gestopt met vlees eten, zodat ik toch het gevoel heb dat ik zelf nog iets doe.

Maar voor hoe lang?

Ondertussen schreeuwt er iets in mij. Help Help help !!!! Want om mij heen zie ik andere vrouwen uit mijn lotgenotengroep met uitzaaiingen sterven.

Ze zeggen bij kanker wel eens dat dat het nadeel is van lotgenotencontact. Met dat ik dit schrijf moet ik een traantje wegpinken. Het waren stuk voor stuk geweldige vrouwen, stonden midden in het leven. Ik heb inmiddels zoveel vrouwen dood zien gaan. En nu ben ik zelf aan de beurt? Maar wanneer dan. Ik sta ook midden in het leven. Ik wil niet.

En toen las ik op internet een GEWELDIG ARTIKEL over het NATURAL KILLER CELL onderzoek. Pats boem ik zat gelijk rechtop toen ik het volgende las.

Toch een lichtpuntje?

Nieuwsbericht

MAASTRICHT, 28 februari 2012 - Onderzoekers van het Maastricht UMC+ zijn erin geslaagd borstkanker bij muizen te genezen door gebruik te maken van zogenoemde natuurlijke killercellen (in wetenschappelijke termen donor-NK-cellen). Er is geen aanleiding te veronderstellen dat het principe niet ook bij de mens zou werken.

Het probleem bij uitgezaaide borstkanker is dat een klein aantal cellen, de zogenoemde tumorstamcellen, van het begin af aan ongevoelig zijn voor behandeling. Uit de resistente tumorstamcellen ontstaan na behandeling opnieuw sneller delende cellen die uiteindelijk ongevoelig worden voor alle standaard behandelingen. Deze vormen uiteindelijk volledig resistente uitzaaiingen waaraan de patiënt zal overlijden.

Muizenmodel

Dergelijke chemotherapie-resistente cellen werden recent door het team van dr. Michel van Gelder en dr. Lotte Wieten ook aangetroffen in een veel gebruikt muizenmodel voor borstkanker. Langer geleden had het team van dr. Michel van Gelder en dr. Lotte Wieten al vastgesteld dat genezing mogelijk was door transplantatie van zowel beenmerg als afweercellen van donormuizen. Deze donormuizen verschilden met de zieke muizen op belangrijke transplantatiekenmerken, waardoor er een zogenoemde afstotingsreactie werd getriggerd, als gevolg waarvan de zieke cellen in de muis werden gedood. Het grote nadeel van deze behandeling was echter dat de afstotingsreactie zich veelal niet beperkte tot de tumor. Veel muizen overleden alsnog aan een afstotingsreactie die ook de gezonde cellen aantastte.

Daarom werd gezocht naar een methode die wel een donorafstotingsreactie teweegbracht, zonder dat de gezonde cellen werden aangetast. Het is bekend dat de ongewenste afstotingsreacties veroorzaakt worden door donor-T-cellen, terwijl donor-NK-cellen (natural killer) dit niet doen. Het bleek mogelijk de donor-T-cellen te scheiden van de donor-NK-cellen en alleen deze donor-NK-cellen te transplanteren naar de muizen met uitgezaaide kanker. Tot blijde verrassing van de onderzoekers bleek inderdaad dat transplantatie van alleen donor-NK-cellen zeer effectief was. De muizen genazen van de kanker, en bovendien: zonder enige bijwerking.

Ook menselijke NK-cellen hebben dit effect, zo is inmiddels in het laboratorium gebleken. De volgende stap is het toewerken naar toepassing bij patiënten. De komende twee jaar zal worden onderzocht of het lukt om voldoende donor killer cellen te kweken. Pas dan kan deze behandeling worden getest bij patiënten. Dit vervolgonderzoek kan nu gestart worden met een donatie van 83.600 euro van de Amerikaans-Nederlandse organisatie A Sister's Hope.

In het gespecialiseerde vakblad Breast Cancer Research and Treatment is onlangs een publicatie http://www.springerlink.com/content/ft361622803v273j/ verschenen over het onderzoek van Van Gelder en Wieten.

Ik zat dus gelijk rechtop.

Ik stuurde een mail naar het UMC en kreeg antwoord. Het is een kwestie van tijd en geld. Met name het laaste kan het onderzoek enorm bespoedigen.

Offline
Berichten: 1108

Wat mooi geschreven Greetz en ik hoop dat het echt een doorbraak zal zijn die snel komt. Wat zou dat geweldig zijn [troost]

afbeelding van Mitzi
Offline
Berichten: 3

Ik had het verhaal van Greetz vanmiddag al gelezen en zie tot mijn verbazing dat het rekeningnummer waar donaties op gedaan kunnen worden er niet meer onder staat. Waarom is dit verwijderd ik zou graag een donatie willen doen.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Mitzi, waarom dat rekening nummer is verdwenen weet ik niet, maar als je Greetz een pb'tje doet, geeft ze je alle info die je nodig hebt.
Niet ingelogde lydia63

afbeelding van Aaike
Offline
Berichten: 368

Ik heb Mitzi een pb gestuurd!!!

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

Dit geldt niet alleen voor Mitzi maar voor alle amazones die graag willen doneren of mee willen doen met acties etc, om geld in te zamelen voor het onderzoek naar de killercellen. het is geen gebakken lucht maar een serieus onderzoek dat geld kost. En wat is nou belangrijker in borstkankerwereld dan genezing??? NIETS als je uitgezaaide borstkanker hebt.....wat mij betreft mag het rekeningnummer paginagroot op de homepagina van de amazones staan!
die onzin van het nummer weghalen snijdt geen hout, ego`s horen niet mee te spelen in dit geval, het gaat om levens ....daar zijn geen onzinregels tegen opgewassen.
Greetz voor jou alle respect dat je hier je verhaal schrijft en ik hoop dat er veel mensen zijn die er iets aan hebben
Dikke knuffel voor jou! XX

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

Ik heb het rekeningnummer verwijderd uit dit bericht, zie onderstaand bericht voor de uitleg.
Het rekeningnummer is per pb op te vragen bij Ien.

Mariëlle
moderator

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

De reden waarom we gevraagd hebben om het rekeningnummer te verwijderen is omdat Stichting Amazones afhankelijk is van donaties en kan alle steun zelf goed gebruiken.

Het gaat ons niet om dat we denken dat het geld niet goed terecht zou komen of dat we het anderen niet gunnen. Het gaat ons er puur om dat we niet kunnen toestaan dat er op onze website aan sponsorwerving wordt gedaan voor andere partijen dan de Amazones. Hoe goed of sympathiek de actie of het doel ook is, we kunnen onze website daar niet voor openstellen omdat we zelf een ideële stichting zijn die voortdurend op zoek is naar fondsen en het (mede) van giften moet hebben. We kunnen om die reden niet toestaan dat onze website wordt gebruikt voor fondsenwerving voor derden. Een vorm van zelfbescherming dus.

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

maar het gaat hier niet om sponsorgeld , het gaat hier om geld voor onderzoek naar....
ik snap dat je niet lukraak maar rekeningnummers kunt gaan vermelden, maar als er inderdaad een grote kans is op een medicijn voor borstkanker ( en daar lijkt het sterk op!!) dan wil je toch als stichting daar graag een steentje aan bijdragen?

Offline
Berichten: 141

Ien,

Het gaat er niet om of de Stichting hier wel of niet een steentje aan wil bijdragen. Het gaat er om, dat er op geen enkele manier aan fondsenwerving voor derden wordt gedaan op deze website. Ongeacht voor welk doel. Greetz heeft een geweldig stuk geschreven en hiermee nogmaals de aandacht op dit veelbelovende onderzoek gevestigd. Ik heb geen contact met haar gehad hierover, maar ik neem aan dat ze met alle plezier via pb iedereen van het juiste rekeningnummer voorziet als ze daarom gevraagd wordt.

afbeelding van Aaike
Offline
Berichten: 368

Wel jammer ja. Ik had ook net als Ien liever het rekening nummer groot op de front page gezien. Kijk, dit gaat toch om ons, dacht ik zo. Ik zie hier een uitzondering. Dit gaat niet om derden. Dit is geen fondsenwerving???? Dit is ter wille van een veelbelovend onderzoek!!!! Het siert ons juist als we daar voor vechten. Dit komt ons borstkankerpatiënten ten goede! Als jij uitzaaingen blijkt te hebben, dan verlang je toch ook naar een uitweg, een oplossing? Wie wil er nou dood. Met meer geld bespoedigen we dit onderzoek. Dat is echt zo. Ik heb geen tijd om af te wachten. Ik had alle steun hier verwacht. Want wie weet wordt het weer licht in mijn leven en in zovele levens. Wie weet. Mag het een lichtpuntje zijn?
Maar ja mensen die echt willen doneren (alle kleine beetjes helpen) kunnen bij mij en Ien terecht. Mag ik dat onder het geschreven stuk van mij zetten?

Offline
Berichten: 1161

Hoe groot het belang van dit onderzoek ook is voor alle vrouwen met borstkanker, we kunnen ook in dit geval geen uitzondering maken op deze amazoneregel.

Waar leggen we anders de grens?
En we willen ook vóórkomen dat we met 2 maten meten.

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

misschien is het tijd om de regels eens aan te passen sbous en alex
en inderdaad wat greetz zegt; het is geen fondsenwerving en het gaat iedereen aan.........
de ego`s rukken op zoals altijd en overal als mensen zich belangrijker gaan voelen dan het doel
ongelofelijk!!!

Offline
Berichten: 4268

Neen ik denk toch echt niet dat je dat zo moet zien, Ien, dit gaat helemaal niet om ego's.
Dit gaat om het beschermen van Amazones en van de Stichting Amazones.
Zou jij nou echt iedere dag hier op de website een nieuw verzoek willen zien om sponsoring van een waanzinnig goed onderzoek voor de genezing van kanker?
Heb je enig idee hoeveel onderzoeken er lopen? En hoeveel er daarvan veelbelovend zijn?
En voor al die onderzoeken is geld nodig.
Als je dat hier toestaat dan staat binnen een jaar deze website helemaal vol met verzoeken om geld voor onderzoeken en dan zou iedereen daar helemaal naar van worden.
Gebruik je facebook, hyves en andere media om bekendheid te geven aan die onderzoeken die jij belangrijk vindt en laat deze site zijn waar hij voor bedoeld is: lotgenotencontact en informatie.

afbeelding van Gosia
Offline
Berichten: 46

ellenk schreef:
Neen ik denk toch echt niet dat je dat zo moet zien, Ien, dit gaat helemaal niet om ego's.
Dit gaat om het beschermen van Amazones en van de Stichting Amazones.

Als ze het geen ego's mag noemen, laten we het dan starheid noemen; starheid van een clubje dat het hier voor het zeggen heeft. Ik loop al een tijdje mee in borstkankerland en de Amazones verandert helaas steeds meer van een informatief forum in een oppervlakkig clubje waarin je vooral veel emotie in je boodschap moet brengen om ongestoord te kunnen posten.

ellenk schreef:
Zou jij nou echt iedere dag hier op de website een nieuw verzoek willen zien om sponsoring van een waanzinnig goed onderzoek voor de genezing van kanker?
Heb je enig idee hoeveel onderzoeken er lopen? En hoeveel er daarvan veelbelovend zijn?
En voor al die onderzoeken is geld nodig.

Ja, ik zou het juist prima vinden als veel informatie over onderzoeken (ook nieuwe) duidelijk te vinden zijn op de Amazones site. Laat de Amazones zich gaan richten op al die onderzoeken, want daar is deze site toch ook voor, lotgenoten informeren over borstkanker en -ontwikkelingen!

ellenk schreef:
...en laat deze site zijn waar hij voor bedoeld is: lotgenotencontact en informatie.

Wees niet zo van het benauwde, EllenK, want anders wordt de-amazones.nl steeds beperkter. Lotgenotencontact kun je ook bereiken door je open te stellen voor inhoudelijke informatie. Actuele informatie is namelijk ook belangrijk voor lotgenoten. Zelfs als het met financiering te maken heeft!

Offline
Berichten: 1161

De informatie over de onderzoeken mogen hier ook staan, daar is niks mee, dat is zoals jij aangeeft informatief.
Het verzoek om sponsoring daar gaat het om.

Zoals ik eerder schreef, waar moeten we dan de grens leggen?
Hoe moeten we dan zorgen dat we niet met 2 maten meten?

De grens is nu duidelijk, en iedereen die hier actief is op het forum kan dan zelf zoeken naar het betreffende rekeningnummer etc.

afbeelding van Aaike
Offline
Berichten: 368

Quote:
Zou jij nou echt iedere dag hier op de website een nieuw verzoek willen zien om sponsoring van een waanzinnig goed onderzoek voor de genezing van kanker?
Heb je enig idee hoeveel onderzoeken er lopen? En hoeveel er daarvan veelbelovend zijn?
En voor al die onderzoeken is geld nodig.
Als je dat hier toestaat dan staat binnen een jaar deze website helemaal vol met verzoeken om geld voor onderzoeken en dan zou iedereen daar helemaal naar van worden.

Ga je me nu vertellen dat dit onderzoek waar ik mijn hoop op vestig, totaal niets voorstelt???? Is het volgens jou één van de velen en dus iets om eerder naar van te worden???? zijn ze allemaal stuk voor stuk veelbelovend????
Ik geloof het niet wat je schrijft.. Dit verhaal over dit onderzoek, komt er niet iedere dag. Ik loop ook al heel wat jaren mee, maar dit is naar mijn weten nog nooit op deze manier gevraagd. Er is nog nooit gevraagd om met z'n allen een onderzoek te steunen en daarmee te bespoedigen!

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

Lieve Greetz, Ellen K denkt blijkbaar dat er enorm veel veelbelovende onderzoeken zijn en dat we gewoon maar een blikje hebben opengetrokken om even wat geld te vragen. Wéét zij veel....
het wordt steeds benauwder hier op het forum van de amazones, hoeveel lotgenoten contact is er nou eigenlijk nog?? laten we eerlijk zijn , het is niet meer wat het is geweest en dat wordt het ook niet meer.
Maar daar ging het niet over, Het is niet eens zozeer een verzoek om sponsoring sbous, het is meer een 'laten weten' hoe het ervoor staat met dit onderzoek, en daar weet zo te zien niemand hier iets vanaf en dát vind ik dan wel weer kwalijk. Zeker als het door mensen ( Ellen K) de kop ingedrukt wordt omdat het alleen maar om lotgenotencontact gaat, maar dan wel volgens háár regels....

wat jammer...en dan is het ook nog zo dat degene die nu het hardst roepen dat het op de grote hoop kan , straks vooraan staan als ze het nodig mochten hebben....

ien
afbeelding van ien
Berichten: 269

oh en eh Ellen....dat over het onderzoek is INFORMATIE dat wat jij wilde toch op dit forum?

afbeelding van sjakkie
Berichten: 872

Ik zit me ook plaatsvervangend te schamen.. ik weet hoe de regels zijn, echt wel, de standaard reactie op het vragen om geld had ik dan ook wel verwacht. Maar wat een compleet niet invoelende reactie wordt er door een zeker persoon gegeven zeg... zo jammer. Je weet niet half hoe kwetsend je geweest bent.

Pagina's