Voor de tweede keer dezelfde hormoonpillen na 3 jaar?

10 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 35
Voor de tweede keer dezelfde hormoonpillen na 3 jaar?

Hallo!

Weet één van jullie misschien of het mogelijk is om dezelfde hormoonpillen die je al eens geslikt hebt nóg eens een periode te slikken?
Ik heb in 2002 Tamoxifen gehad, daarna Femara, daarna Arimidex en als laatste Medroyprogesteronacetaat.
Het assortiment hormoonpillen is nu 'op' voor mij. Daarom ben ik ook voor de tweede keer met de FNC-kuren gestart.
Maar wat moet er ná die kuur gebeuren?????? Ik heb de oncoloog gevraagd of bv Tamoxifen weer een optie is maar hij geeft geen duidelijk antwoord. Zoiets van "Dat gebeurt soms wel eens'.
Iemand???

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Volgens mij gebeurt dit niet, Catharine... Op een gegeven moment word je 'resistent' tegen de hormoontherapie die je op dat moment gebruikt. Tamoxifen wordt dan vervangen door Femara, Arimidex, etc. Voor chemo geldt hetzelfde. Na AC krijg je een andere chemo, dan evt nog een andere, evt Herceptin (bij her2+). Maar volgens mij krijg je nooit meer hetzelfde wat je eerder had gehad, omdat dat niet nogmaals kan werken.

Offline
Berichten: 35

Dat zou erg jammer zijn Maisa.......
Maare........ Ik heb wél tweemaal dezelfde chemo gehad! In 2002 heb ik 6* FNC gehad en nu ben ik wéér met 6 FNC's bezig! Gelukkig maar

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Misschien heeft het te maken met hoe lang de kanker wegblijft in de tussentijd?

Wat is FNC trouwens? Ik ken alleen CMF...

Offline
Berichten: 35

Tsja.... wie zal het zeggen? :roll: Echt weggebleven is de kanker niet, gezien de toenemende uitzaaiïngen.
FNC is volgens mij een variant op FEC: Fluoroauracel Novantrone Cyclofosfamide. Het rose gekleurde goedje in de FEC is bij de FNC blauw. Ik moet dan ook blauw plassen........
De FNC wordt 6 maal gegeven, om de 3 weken één.
Omdat bij mij de FNC de eerste keer zo goed geholpen heeft hoopte ik dat ik ook weer aan de pillen zou kunnen.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Denk dat we hier toch de hulp van onze Wandelende Richtlijn Goudblok nodig hebben. Of van Dokter Swissy. Ik zal niet meer verder speculeren... :roll:

Offline
Berichten: 743

Begrijp ik goed dat je allerlei anti hormoonkuren al hebt gehad?
Is eierstokken verwijderen een optie? Ik weet dat je elders in je lichaam dan nog wel wat oestrogenen kan aanmaken, maar je komt dan officieel in de overgang. Maar hoor mij, waarschijnlijk heb je dat al gedaan.

Ik weet helaas niet van een soortgelijk geval. Misschien je vraag stellen op borstkankertrefpunt of borstkanker.net?

Offline
Berichten: 534

Soms kun je een chemo meerdere keren geven. Als hij tenminste bij de eerste keer goed heeft geholpen natuurlijk.
De beperking ligt hem meer in de schadelijke werking van een chemo. Er zijn namelijk maximale hoeveelheden cytostatica die je verantwoord kunt toedienen. Je moet elke gift optellen tot je dus bij een bepaalde grens bent aangekomen. Veel chemomiddelen zijn bij cumulatieve (=opgetelde) dosering schadelijk voor zenuwstelsel, hart of nieren bv. Als je aan de maximale dosis zit, zal je op zoek moeten gaan naar een ander middel.

Bij de hormoontherapie hangt het ook van af, wat de reden was voor de eerdere overstap. Als dat was omdat het niet (meer) goed werkte, dan is dit middel natuurlijk geen optie meer. Maar als de overstap was bv. ivm bijwerkingen, dan komt het middel alsnog in aanmerking.

Het is dus heel individueel te bekijken wat de opties zijn voor je, Catharine. Ik hoop dat er nog een goede en goed verdraagbare optie voor je is.
Heel veel sterkte met alles,
Swissy

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Daar zijn geen richtlijnen over Maisa. (of ik ken ze niet maar dat zou wel bijzonder zijn :wink: ).
De chemo wordt nog wel een tweede keer gegeven als ze er van uit gaan dat hij de eerste keer zijn werk heeft gedaan.
Een lichtere chemo is geen optie naar een zwaardere kan altijd.
Wat betreft de hormoontherapie, Swissy heeft gelijk, als er gestopt is i.v.m. resistentie dan heeft het geen zin en kan Tamoxifen juist het tegengestelde effect hebben. Is er gestopt i.v.m. bijwerkingen (zo klinkt het niet) dan zou dit eventueel een optie zijn.
Wat Loesje zegt de eierstokken maken de meeste hormonen aan, als die niet werken dan is het hormoon niveau niet zo hoog. O.a. de bijnieren produceren nog wat hormoon maar dat is veel minder.

Suc6

Offline
Berichten: 35

Dank jullie voor de reactie, ik ben weer iets wijzer! :D

Inderdaad, de Tamoxifen zal wel geen zin meer hebben omdat die zijn werk onvoldoende deed. Maar ik ben van de Femara overgegaan op Arimidex vanwege de bijwerkingen. Dat zijn wel vergelijkbare pillen maar wie weet? Ik vraag het in elk geval zéker na!!!!!
Officieel ben ik in de overgang, nog vóór de hormoonpillen en heb mijn eierstokken nog. Ik wou ze eigenlijk wel houden......