IVF bij borstkanker

134 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Robing
Offline
Berichten: 19
IVF bij borstkanker

Een hele goede middag !

Ik heb me al eens voorgesteld maar nu weet ik wat meer en kan nu ook wat meer over vertellen, even in het kort;

* Ik ben Ingrid, 32 jaar
* Borstkanker zelf ontdekt diagnose 19-07-2007
* Borstbesparende operatie op 31-07-2007
* 13-08-2007 okseltoilet rechts
* tumor was 2 x 2,4 CM
* HormoonONgevoelig, progesteron negatief , Her2Neu 3+
* maandag 17 september begint de bestraling
* vrijdag 26 oktober gaan wij trouwen :lol:
* Donderdag 1 november laatste bestraling (als het goed is)
* daarna even snel op huwelijksreis
* donderdag 15 november de chemo (6 x TAX + 1 jaar Herceptin of
4 x AC 4 x taxol + herceptin gevolg door herceptin alleen, LUMC heeft voorkeur voor optie 1)

dat is even een samenvatting, gisteren zijn we bij de IVF arts in het LUMC geweest en in overleg met de artsnaam arts verwijderd door moderator, de radiotherapeut, mijn gynaecoloog & de IVF arts gaan we de volgende menstruatie van start met de voorbereidingen voor de IVF, als het goed is zal dit volgende week vrijdag zijn.

Ik heb prik"les" gehad (ook handig voor straks) en meteen alle spuiten en medicijnen opgehaald, de kans dat ik onvruchtbaar zal worden is 50% dus we gaan het zekere voor het onzekere nemen ! altijd moeten we natuurlijk nog maar zien of het dan nog zelf "lukt"" of dat we de ingevroren embryo's nodig blijken te hebben, maar dan zijn ze er in ieder geval ! of het dan lukt is een tweede.... Ik heb er een goed gevoel over en grijp alle kansen aan !

Mijn "geluk" is den ik, de hormoonongevoeligheid van de tumor, zodat ik "veilig" aan de IFV kan starten, erg veel tijd heb ik niet dus het moet in de komende 2 periodes zijn....

Ik ben heel benieuwd hoe alles gaat lopen en iedereen die tips heeft (van welke aard dan ook) zij heeeel erg welkom !

Ik heb al ontzettend veel aan deze site gehad, helemaal top !

Groet Ingrid

Offline
Berichten: 916

Met bewondering zit ik je verhaal te lezen. Je hebt geen tijd om je te vervelen in ieder geval. Jeetje meid, wat gaat er veel gebeuren.
Ik vond alles rondom de borstkanker al zo veel. Maar jij gooit er nog ff een paar scheppen boven op.

Ik wil je heel veel succes wensen met alles wat komen gaat en ik ga je op zeker volgen :wink:

Offline
Berichten: 4292

Hoe hou je het allemaal bij zeg ?
Wat gebeurt er inderdaad veel in zo'n korte tijd in jouw leven.
Met je huwelijk als dag om geweldig naar uit te kijken.
Heel veel sterkte en heel veel succes met je ivf.

Ellen

Offline
Berichten: 1768

Spannend Robing!!
Ben heel benieuwd hoe dit allemaal zal gaan. Heel veel succes alvast! (met alles....)
Ik heb de naam van je arts (toevallig ook de mijne :wink:) even verwijderd, omdat we geen namen van artsen noemen op het forum. Als andere Amazones de naam van de arts willen weten, kan dat via pb.

groetjes,
naia (moderator)

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Poeh, Ingrid, moedig hoor, het is allemaal nogal wat. Dat betekent het jullie de ontstane embryootjes gaan invriezen. Ik hoop dat je er veel krijgt, want slechts de helft overleeft het ontdooien. Sta erop dat ze de embryootjes per stuk invriezen in rietjes. Daarmee verklein je de kans op een tweeling (wat nogal wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt voor jezelf en voor de kinderen) en bovendien heb je dan elke maand een nieuwe kans.

Voor alles mbt IVF wil ik je verwijzen naar http://www.freya.nl . Wij hebben een heel traject afgelegd voordat we onze dochter kregen. Uiteindelijk is ze na 6 IUIs, 1 IVF en een ICSI geboren uit een cryootje (ingevroren embryootje). Dat was allemaal voordat ik ziek werd. Mail me gerust als je vragen hebt.

Succes !!!!

afbeelding van Bergamot
Offline
Berichten: 4230

Hi Ingrid,

Een heel traject voor de boeg...... Maar een mooie planning en ik wens je alle sterkte en alvast een mooie trouwdag.

Eerlijk gezegd schrik ik van dat percentage van 50%. Ik was ook 32, hormoonongevoelige tumor, geen TAC (optie 1) maar AC/Taxol (optie 2) gehad en mij is een risico van 20-25% op onvruchtbaarheid genoemd. Omdat ik alleenstaand ben en dus geen mogelijkheid had embryo's in te laten vriezen en te oud (!!) was om een stuk eierstok in te laten vriezen, heb ik voordat ik begon met mijn internist de mogelijkheid besproken mijn eierstokken te beschermen dmv Zoladex/Lucrin. Zij achtte de werking echter niet bewezen en ik heb tot mijn spijt niet verder aangedrongen. Een paar weken later las ik dat JufMarloes wel Lucrin kreeg.

Sorry, dit gaat alleen maar over mij, maar misschien heb je er toch iets aan.

Groetjes,
Bergamot

Offline
Berichten: 743

Beste Robing,

wat heb je nog een hoop voor de boeg, gelukkig ook een hele mooie gebeurtenis de 26ste oktober!!!

goed dat je de stap hebt gezet en fijn dat je je er goed bij voelt....dat is ook een voorwaarde denk ik om het allemaal te kunnen opbrengen want volgens mij is die hele IVF procedure geen pretje!!!

ik duim voor je :wink:

afbeelding van Robing
Offline
Berichten: 19

even snel een update;

inmddels is de IVF voorbereiding klaar en liggen er 7 cryo's in de vriezer
super en wij zijn er heel blij mee, het was niet echt fijn al die hormonen en ook kreeg ik 3 x 20mg tamoxifen per dag dat was ff heftig
maar alles nu voorbij en ben ik nog volop in de weer met de bestralingen

Gr Ingrid

afbeelding van nachtvlinder
Berichten: 302

oke dat heb je dan gehad he?
nu de verdere bestralingen en volgende week je trouwen dus je hebt nog iets leuks voor de boeg.
heel veel plezier volgende week en suc6 met je verdere behandelingen :wink:

Offline
Berichten: 202

succes met de verdere behandeling, we lopen ongeveer gelijk!

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

omhoog voor Cathy

Offline
Berichten: 15

Waar ik nou al een poos mee zit is de inschatting van mijn kans op herstel van mijn vruchtbaarheid na FEC. Die wordt nu geschat op 50%.
Er bestaan methoden om bijvoorbeeld eicellen in te vriezen en die dan via IVF weer terug te plaatsen.
Maar hiervoor blijven er toch ook bevruchte eitjes over?
Ik geloof dat een kind ontstaat als de bevruchting heeft plaatsgevonden, dus dan gooi je eigenlijk kindjes weg. Daarom wil ik niet voor deze methode kiezen.
Dat betekent dan wel dat er na mijn prachtige dochter van nu 1,5 jaar, misschien nooit meer een tweede zal komen......... Dat doet pijn.........
Wie wil hierover met mij van gedachte wisselen?

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Beste Clarinda, voordat ik borstkanker kreeg, heb ik vier jaar in de medische molen gezeten om een kind te krijgen. Ik heb IUIs gehad, daarna IVF en tenslotte ICSI. Mijn dochter is, wonder boven wonder, ontstaan uit een ingevroren embryootje (cryo) na ICSI.

Ik denk dat vraag nummer 1 is: Is het verantwoord om, zo kort na de diagnose, zwanger te raken? Wat betekent dat voor de borstkanker zelf? En wat betekent dat voor mijn partner en kind(eren) mocht ik onverhoopt toch uitzaaiingen krijgen?

Ik kan me je zorgen omtrent die kinderwens levendig voorstellen. Ik heb even teruggebladerd voor jouw historie, maar als ik het goed begrijp, overweeg jij preventieve IVF, waarbij de embryo's ingevroren worden, zodat je nog zwanger kan raken, als je uit de risicozone bent en je vruchtbaarheid na de chemo toch aangetast is.

Stimulatie met hormonen, om meerdere eicellen te kweken en je kansen op embryo's zo groot mogelijk te maken, is alleen maar veilig als jouw kanker absoluut hormoonongevoelig is.

Je zou IVF ook uit kunnen voeren met 1 eicel. Dat betekent dat je geen hormonen spuit om meerdere eicellen te kweken, maar dat je de eicel gebruikt die die cyclus vanzelf ontstaan is. Dat betekent wel dat je kans op succes per keer minder groot is, want deze eicel kan ook niet bevrucht raken of er kan iets anders mee gebeuren na de bevruchting. Voordelen zijn dat je geen hormonen hoeft te spuiten en dat je geen restembryo's krijgt. Dit noemen ze IVF in de eigen cyclus. Maar,.... ik vermoed dat ze zo snel mogelijk na de bestraling met chemo willen starten, omdat je zo snel mogelijk de eventueel nog circulerende celletjes om zeep wil helpen. Je hebt dus geen tijd om een aantal keren IVF in de eigen cyclus te doen.

Voor de vraag met betrekking tot de ethiek wil ik je graag doorverwijzen naar http://www.freya.nl , de patientenvereniging voor vruchtbaarheidsproblemen. Daar is dit onderwerp al vaak voorbij gekomen. Mijn persoonlijke mening: Ik heb er geen moeite mee dat er restembryo's ontstaan en ik heb er ook geen moeite mee dat die uiteindelijk of ingevroren worden of vernietigd worden. Als alles gewoon normaal verloopt, komt het ook vaak voor dat een eicel wel bevrucht raakt, maar het uiteindelijk niet gaat redden tot een voldragen zwangerschap en een kindje. Dat is ook de natuur.

In Belgie is het ook mogelijk om eierstokken in te laten vriezen en na chemo terug te laten plaatsen. De resultaten zijn niet denderend, maar het is wel een overweging.

En verder wordt ook nog wel eens Lucrin gebruikt om preventief in de overgang te komen, ter bescherming van je eierstokken. Het fijne weet ik hier niet van. Ik meen me te herinneren dat hier een leeftijdsgrens voor geldt, maar er zijn vast wel dames die hier nog iets zinnigs over weten te roepen.

Offline
Berichten: 15

Nou, ik loop misschien wel op de zaken vooruit.
Zwanger worden zit er voorlopig nog niet in, in ieder geval de eerste twee jaar niet :cry: . Mijn tumor was niet hormoongevoelig, dus zou het dan kunnen. Maar ja, dan is de onvruchtbaarheid misschien ook al daar, door de komende chemo's. Dán valt er niets meer aan te veranderen. Dus ja, ook nu moeten er beslissingen genomen worden.
Onze dochter is overigens op de natuurlijke wijze ontstaan en geboren.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Clarinda, ik heb mijn reactie aangepast nadat ik even teruggebladerd had voor je historie. Ik wist niet op welk moment in je behandeling je zat.

Offline
Berichten: 15

Bedankt,
ja, je had het goed begrepen, het zal om een preventieve behandeling gaan. Ik wist overigens niet dat IVF in de cyclus ook mogelijk was........ daar zullen we samen over denken..........
Ik ben nu bijna klaar met de bestralingen en begin april volgen 5x FEC.
En dan.... eierstokken invriezen, pfff, wat een operatie! De vraag hoe groot de kinderwens dan is, kunnen wij alleen zelf beantwoorden. Hoe valt dan de afweging?

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Clarinda, invriezen van eierstokweefsel is in Nederland ook mogelijk. Mini heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Het is nog vrij experimenteel, ik weet niet of er al iemand mee zwanger is geraakt.

Je ethische vragen vind ik lastig. Als je van mening bent dat het leven begint bij een bevruchte eicel, dan zou je volgens mij formeel ook geen koperspiraaltje mogen hebben (dat innesteling van een eventueel bevruchte eicel verhindert).

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Clarinda schreef:
Eierstokken invriezen, pfff, wat een operatie! De vraag hoe groot de kinderwens dan is, kunnen wij alleen zelf beantwoorden.

Nou, ik heb mijn eierstokken laten verwijderen omdat ik in de overgang moest blijven en er helaas nooit een tweede zou komen, gezien mijn tamelijk beroerde prognose (voor wat dat waard is), maar dat verwijderen van die eierstokken was een fluitje van een cent. Ik weet niet of preventieve verwijdering om die daarna vervolgens in te vriezen op dezelfde manier gaat. Even gegoogled: ik stuur je de link per PB want anders gaat het forum er zo raar uit zien. (ja, het is dus experimenteel. maar misschien beter dan niks).

Ik vind het wel bijzonder jammer dat er geen tweede komt. De diagnose borstkanker kwam precies twee weken nadat we ons opnieuw opgegeven hadden voor een nieuwe medische molen voor een tweede kindje. Die K-kanker gooide alles overhoop, maar..... aan de andere kant,.... als die diagnose toen niet gesteld was, ik wel met hormonen begonnen was of zwanger was geraakt, dan was ik nu vrijwel zeker dood geweest, want dan was er helemaal nooit meer iemand achtergekomen dat er een plek in mijn borst zat en dat dat dus wel degelijk kanker was. Daar houd ik me maar aan vast op de trieste momenten. Ik vind het belangrijker dat mijn dochter een mama houdt dan dat ze een broertje of een zusje krijgt. Ik weet ook dat mijn man een hell of a time zou hebben als ik onverhoopt zou komen te overlijden en hij met twee kindjes achter zou blijven. Hij wordt dit jaar vijftig en dat speelt zeker een rol. Een kindje, dat gaat ie wel redden, maar twee, dat zou hem in een tamelijk beroerde omstandigheid brengen.... (natuurlijk sowieso al als ie zijn vrouw verliest....)

Maar je hebt gelijk, mocht je nog ooit wat te willen hebben, dan moet je nu actie ondernemen. Praat erover met je oncoloog en bespreek alle mogelijkheden en onmogelijkheden met hem.

Offline
Berichten: 15

Beste Maisa,
Dat is ook het volgende probleem. Ook al was mijn tumor niet hormoongevoelig, toch raad de arts mij ten zeerste af om weer met de pil te gaan beginnen. Wat zal een ander voorbehoedmiddel worden? Altijd maar een condoom is niet om blij van te worden.
Na de kuren zal ik toch iets moeten om die twee jaar door te komen........

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Voor niet-hormonale voorbehoedsmiddelen heb je keus uit koperspiraal en condoom... Of sterilisatie, maar dat zal in jullie geval geen optie zijn. Moeilijk... :cry:

Offline
Berichten: 15

Tjee, Dees, wat een verhaal! Ik ken je nog niet zo goed, maar je krijgt zo wel veel voor je kiezen met die (en ik zeg dat hartgrondig met je mee!) K-kanker.
Je zult nog beter dan ik weten, dat een eerste kindje alles waard is. Maar pijn en verdriet blijven bij het gemis van een tweede, die wel gewenst is. Je hebt helemaal gelijk hoor: beter enig kind dan (half)weeskind!
Voor mij is tenslotte nog niet alles beslist!

Offline
Berichten: 4292

Clarinda en Dees, dat neemt niet weg dat de pijn van het niet-krijgen van een tweede kindje wel allesoverheersend kan zijn.
Het heeft bij mij echt heel lang geduurd voor ik er vrede mee had.
De niet aflaatbare strijd tussen verstand en gevoel, Venus en Mars.....

Nu is het goed hoor, onze zoon is al bijna 15 en ik ben al bijna 47, maar het heeft gekost, echt gekost.
En ik ben heel gelukkig met onze prachtige zoon nu.

Het is zo waar: tijd heelt alle wonden.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

We hadden het er laatst al over, he Ellen, je herkende dat je van het niet krijgen van een tweede kind meer verdriet hebt gehad dan van de kanker. Voor mij geldt dat voor het hele vruchtbaarheidstraject. Het ging zo diep, het tastte mijn vrouwzijn aan, mijn relatie, mijn plaats in het universum..... En bovendien stuitte ik op massa's onbegrip (Joh, dan neem je toch gewoon een hond? Ja, ik kan ook niet alles hebben wat ik wil, want ik wil ook wel een huis met een zwembad... Echt waar....) Ik moest zo vaak verdedigen dat ik een MEDISCH probleem had, namelijk eierstokken die niet goed werkten of mijn man zaad dat niet goed werkte en dat dat NIETS met op vakantie gaan, stress of wat dan ook te maken heeft.

Voor mij is het gemis van een tweede wel anders, want ik ben nu namelijk wel moeder en gezien het lange traject beschouw ik mijn dochtertje al als een wonder. Een tweede was 'de slagroom op de taart geweest', maar goed,.... we kregen verrassing uit een heel andere hoek :twisted:

IVF-vrouwen worden al tig jaar wetenschappelijk gevolgd en er is NOOIT een relatie aangetoond met borstkanker, toch is dat in mijn omgeving zo ontzettend vaak gesuggereerd. "Heb je geen kanker gekregen door de hormonen?" Tja..... Daar valt geen zinnig antwoord op te geven. Misschien wel. Er is geen verhoogd risico voor de grote groep, maar voor mij persoonlijk,..... En dan nog,... als men mij had gezegd dat ik een licht verhoogd risico zou hebben op borstkanker, dan had ik dat voor lief genomen, omdat de pijn van ongewenste kinderloosheid zo ontzettend rauw was, zo'n continue open wond.......

Maar wrang is het wel. Heb ik eindelijk een kindje, heeft het kindje bijna geen moeder meer..... (Ik ga er nu vanuit dat ik ook een reele kans heb dat ik het WEL overleef, hoor).

Offline
Berichten: 743

Dees schreef:
..... We hadden het er laatst al over, he Ellen, je herkende dat je van het niet krijgen van een tweede kind meer verdriet hebt gehad dan van de kanker. ......

"it takes one to know one"

ik heb vanmiddag 40 minuten aan de telefoon gezeten met 'mijn prof' die met pensioen gaat....wat zakelijke dingen uitgewisseld, maar ook over alle gebeurtenissen van de afgelopen jaren gepraat....en ook dit onderwerp kwam weer voorbij....geen antwoorden, alleen theorietjes.... want de oorzaak achterhaalt geen mens meer. Dat je echter nog lang over de gevolgen kunt tobben, tja dat is zo klaar als een klontje...

Moeilijke preventieve keuze, maar gelukkig heb je een 'keuze', en wat je ook beslist, doe waar je nu achter kunt staan. Zodat je je achteraf niets kunt verwijten.

Loesje

afbeelding van mini
Offline
Berichten: 345

Maisa schreef:
Mini heeft van deze mogelijkheid gebruik gemaakt. Het is nog vrij experimenteel, ik weet niet of er al iemand mee zwanger is geraakt.

Klopt, mocht je meer info van me willen, dan mag je me pb-en, of je vragen hier stellen.
Eind vorig jaar waren er nog geen zwangerschappen in Nederland te melden m.b.v deze techniek. Sterker nog, bij geen van de deelneemsters was tot dan toe al weefsel terug geplaatst.

Offline
Berichten: 639

Maisa schreef:
Voor niet-hormonale voorbehoedsmiddelen heb je keus uit koperspiraal en condoom... Of sterilisatie, maar dat zal in jullie geval geen optie zijn. Moeilijk... :cry:

én ook het Mirenaspiraaltje :wink:

Offline
Berichten: 15

Fijn al die meedenkende mensen. :lol:
In het Mirenaspiraaltje zal ik me ook eens verdiepen. En verder is er natuurlijk nog een vierde optie: de natuurlijke methode, die werkt via meting van de lichaamstemperatuur (Babycomp). Als ik zo verder nadenk, dan komt er meer boven. :idea:

Mini, kun je me een korte beschrijving geven van het hoe en wat van het invriezen van eierstokweefsel. Is het erg ingrijpend?

afbeelding van Anne-Marie
Offline
Berichten: 13

Hallo allemaal,

Ik heb zo'n Mirena-spiraaltje. Het werkt wel met hormonen, maar enkel plaatselijk en in zeer lichte vorm. In verband met je ethische vraag, stel ik me ook wel de vraag of een bevruchting toch nog wel mogelijk is.

Hoe ik het begrepen heb, is dat een koperspiraaltje een innestelling onmogelijk maakt, en een mirenaspiraaltje zorgt er bovendien voor dat je baarmoeder zich niet voorbereid op een innestelling. Daardoor heb je ook (bijna) geen maandstonden met een mirena-spiraaltje. Maar ik weet niet of een bevruchting op zich nog wel kan.

Ik had dus een hormoongevoelige tumor, gelukkig was de tumor nog in een voorstadium en ben ik van nabehandelingen bespaard gebleven. Maar de pil was wel uitgesloten en toen heeft mijn gynaecoloog mij het mirena-spiraaltje aanbevolen.

Ik had nog wel een vraagje voor Dees. Je zei dat hormoonbehandelingen voor eicelproductie uitgesloten zijn bij vrouwen die een hormoongevoelige tumor hebben. Heb je het dan ook over clomid enzo? Ik heb om zwanger te raken clomid en pregnyl moeten nemen omdat ik uit mezelf weinig eisprongen had en de eicellen niet volledig rijpten. Volgens de gynaecoloog had het echter niets met de tumor te maken, want de clomid zou eerder tegenovergesteld werken op de tumor.

Veel liefs,
Anne-Marie

Offline
Berichten: 406

ik denk dat geen enkele arts de pil nog aanraad bij borstkanker patiënten.
ik heb na de behandelingen gekozen voor de mirena,na advies van men oncoloog.
omdat ik dan toch niet zwanger mocht worden had ik eigenlijk zoiets van ..dan ook maar niet ongesteld worden..heb min of meer weinig last van de spiraal.
ondertussen ben ik al enige tijd uit de menopauze,en gaat die spiraal er binnenkort uit.met de reden dat ik zwanger wil worden..ik kom uit belgië,maar mijn artsen hebben nooit voorgesteld om eitjes in te vriezen..en hoewel ik al verpleegkundige wist dat dat kon heb ik omdat je in begin al zoveel te verwerken krijgt ook niet aan gedacht.
het is dus ook nog maar de vraag of ik zwanger kan worden.
mij gaat het er gewoon over dat ik alleen ben..dus is dit wel verantwoord (na men bk dan)om toch een kind op de wereld te zetten dan..
na meerdere gesprekken met de gynecoloog ,geeft hij me toch groen licht,maar ik moet de natuur z'n gang laten gaan en niet beginnen met medikatie om zwanger te kunnen worden,want das te risicovol op herval..en dat begrijp ik wel.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Anne-Marie, ik weet niet precies hoe het met Clomid zit. Het is wel anders als je behandeld bent dan dat je nog midden in de behandeling zit en een soort spoed-IVF moet gaan doen.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Clarinda, weet je al meer?

Offline
Berichten: 15

Nou Dees, we zijn er nog niet helemaal uit.
Wat ik wel weet is dat we al deze behandelingen niet in willen, maar dat we het graag aan onze Schepper willen overlaten of er nog een kindje mag komen. Ik mag erop vertrouwen dat als dat tweede kindje niet komt, dat Hij wel een ander plan met ons zal hebben. Hoe dat eruit zal zien, weet ik niet, maar dat het goed zal zijn, dat weet ik wel.
Over het voorbehoedmiddel, daar zijn we nog niet uit. Ik wil dit ook met mijn arts bespreken, maar die zie ik nog even niet.
Ik heb vandaag de laatste bestraling gehad en hoef nu ook zo nodig die arts nog niet te zien. Ach, de condoom, dat lukt nog wel even..... :(

afbeelding van mini
Offline
Berichten: 345

Clarinda schreef:
Mini, kun je me een korte beschrijving geven van het hoe en wat van het invriezen van eierstokweefsel. Is het erg ingrijpend?

Sorry dat ik niet eerder gereageerd heb. Ben een paar dagen niet online geweest i.v.m. drukte.
Persoonlijk heb ik de ingreep niet als heel ingrijpend ervaren. Maar ik moet daar wel bij vertellen, dat ik toen (ruim twee jaar geleden) een beetje op de 'automatische piloot' leefde.
Voorafgaand aan de ingreep (ongeveer een week ervoor, op het moment dat ik besloten had voor deze optie te kiezen) zijn er er een aantal onderzoeken gedaan: een bloedonderzoek, een (vaginale) echo en een uitstrijkje.
De ingreep zelf bestond uit een kijkoperatie waarbij een eierstok werd verwijderd. Na afloop had ik hiervan drie 'sneetjes', een in mijn navel en twwe in mijn onderbuik. Houdt er rekening mee dat je buik wordt opgeblazen met gas en dat je buik een tijdje dik kan zijn hierdoor. (Neem bijvoorbeeld een jogginbroek mee naar het ziekenhuis en geen spijkerbroek, zoals ik deed :roll:. Die zit niet echt fijn.) Omdat er geen complicaties waren (zoals nabloedingen), mocht ik na een nachtje weer naar huis.
Verder is het verstandig er rekenng mee te houden dat je waarschijnlijk naar een ander ziekenhuis zult moeten voor de ingreep. Doordat het nog experimenteel is wordt dit maar in een of twee ziekenhuizen gedaan (in ieder geval het LUMC).
Mocht je nog meer vragne hebben, dan hoor ik het graag.
Succes met het nemen van een beslissing!

afbeelding van Robing
Offline
Berichten: 19

Hi Clarinda

ik heb eeb soort spoed IVF gehad, ook mij was verteld dat in voor 50% (on)zeker onvruchtbaar zou worden, dus embyo's invriezen !
ik kreeg wel andere medicijnen erbij en het was tijdens mijn bestraling
mijn tumor was ook hormoonONgevoelig dus IVF was de "beste" optie, dus ik heb een "gewone" IVF behandeling gehad, wel met meer controles en de punctie onder narcose met als resultaat dat er 7 cryo's in de vriezer liggen (lees ingevoren embryo's) !! dus een best resultaat en dus altijd iets "achter de hand" ...
15 november had ik de eerste chemo, was ongesteld, daarna niet meer ongesteld geworden en mijn bloed geeft aan dat ik in de overgang ben (kan nog veranderen hoor maar voor nu is het ff helemaal niets)
ik ben persoonlijk blij dat we de keuze hebben gemaakt (en dat het medisch ook kon) om een IFV behandeling te ondergaan kan ik later nooit zeggen had ik maar...........................................

suc6 en mocht je iets willen witen dan hoor ik dat !
Ingrid

Offline
Berichten: 15

Beste mensen,
van al die goede plannen om met voorbehoedmiddelen aan de gang te gaan, uit te zoeken over het hoe en wat......... er is niks van terecht gekomen. Ik heb even al genoeg medisch gezeur aan mijn hoofd. Overigens ben ik nu klaar met de laatste kuren en kan ik weer gaan opbouwen. Nu ik dit allemaal weer eens doorlees, ben ik blij met jullie antwoorden en ga ik er wel mee aan de slag. Ik ben nog steeds (hetzij onregelmatig) ongesteld geworden, dus ik heb zeker hoop dat een tweede kindje nog kan. Maar eerst maar eens herstellen, wat doet zo'n chemo een jas bij je uit zeg!!!

Offline
Berichten: 3

Wie heeft hier ervaring mee?
Ik heb nog een week om na te denken of ik de ivf procedure ga starten.
Eerst even mijn verhaal.
Ik ben 36 en ik heb een hormoongevoelige tumor en één positieve schilwachtklier. Na een borstbesparende operatie ben ik nu bezig met bestralingen. In december mijn eerste TAC chemo. Na de chemo nog 5 jaar hormoontherapie. Gezien mijn leeftijd en ik heb een kinderwens is mij een spoed-ivf procedure aangeboden. Na alle behandelingen ben ik rond de 41 enzo denkt mijn gyceacoloog dat ik minder dan 5% kans heb om nog een kindje te krijgen, dus het ziet er naar uit dat dit mijn enige kans is om nog zwanger te worden.
Er zitten wat haken en ogen aan deze proceduren. Allereerst is de kans van slagen met ivf 10-15% om zanger te worden (maar is een kans).
Daarnaast is de procedure in theorie in strijd met een hormoongevoelige kanker natuurlijk. Ik mag geen hormonen meer maar we gaan ze wel toedienen tijdens de twee weken van de ivf procedure. De risico's dat mijn oestrogeenlevels te hoog worden zijn klein want daarvoor slik ik dan medicijnen.
De procedure is erg nieuw en staat nog in de kinder schoenen, nog geen twee jaar! Er zijn geen resultaten over hoe en wat na de procedure.
Ik zit me suf te piekeren, speel ik russich roulette als ik de procedure start of moet ik mijn kans grijpen?
Mijn oncoloog vind het een aanvaardbaar risico.
Wie heeft hier ook ervaring mee?

xIndy

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Hoi Indy,
Welkom hier.... Poeh, moeilijk he..... Ik heb geen ervaring met jouw situatie, wel met IVF, maar dat was voordat ik borstkanker kreeg. (mijn dochtertje was ooit een ingevroren embryootje..) Ik kan me je gevoel van Russisch Roulette goed voorstellen. Je wilt jezelf achteraf nooit af hoeven vragen of dingen anders waren gelopen als je die hormonen niet toegediend had gekregen....

Ik weet wel hoe diep een kinderwens kan zitten. Borstkanker gooit al zoveel overhoop en dan word je hierin ook nog belemmerd......

Ik kan me niet herinneren dat hier iemand is die een spoedIVF heeft gedaan. Wel zijn er meiden, ook met een hormoongevoelige tumor, die binnen de 5 jaar zwanger waren en kindjes hebben gekregen.

Ik wens je veel succes.

Offline
Berichten: 1446

Er is wel iemand geweest die een spoed-ivf heeft gedaan, ik ga even kijken of ik het terug kan vinden.

Offline
Berichten: 1446

Klik :arrow: hier voor het verhaal van Robinq, weliswaar een hormoonONgevoelige tumor, maar wel een spoed-ivf.

En Maximeisje had een hormoongevoelige tumor en heeft een spoed-ivf laten doen, klik :arrow: hier, vanaf blz 7 van het topic.

Offline
Berichten: 788

Indy, ik heb er geen ervaring mee, had al een zoon toen ik borstkanker kreeg en had verder geen kinderwens.
Wel lijkt het me een onmens moeilijke keuze.
Heel veel sterkte met het nemen van een beslissing.

Offline
Berichten: 743

Beste Indy,

in april 2004 heb ik driemaal een gynaecologe van de Reinier de Graafgroep bezocht (ik was toen 37). Zij onderzocht (in overleg met de ethische commissie) of ik tussen operatie en eerste chemo (die in de maand erop, in mei) zou plaatsvinden, voor spoed-ivf (in combi met Tamoxifen) in aanmerking kon komen.
Toen kort erop uit de PA van het operatieweefsel bleek dat het om een hormoongevoelige tumor ging, zagen ze ervan af: de kans van slagen zou 1/5de zijn als het ging om een eitje van een 20-jarige was me gezegd, en in mijn geval, op 37 jarige leeftijd eigenlijk zo klein (ze wilde het percentage bewust niet noemen) dat het niet meer realistisch was. En in verband met mijn ene besmette lympheklier was er statistisch een kans van 0,5% op evt. uitzaaiing in de eierstokken, dus daarmee vervloog ook enige hoop op mogelijke invriezing van eierstokweefsel. Helaas pindakaas. Was ik er anderhalf jaar eerder bij geweeest, was het een ander verhaal geweest, maar helaas had ik een niet al te alerte huisarts, dus voor mij was het einde verhaal.

Toch proef ik een ietsje hoop in jouw verhaal. HEt is heel moeilijk...als je ervoor gaat, dan wil je natuurlijk te maken hebben met reele kansen en jezelf niet blij maken met een dode mus, aan de andere kant, je weet maar nooit, aan de andere kant...enzovoorts...ik ken dit gevoel van continu wikken en wegen...

ik wens je heel veel sterkte!

ps de gynaecologe waarover ik sprak doet nog steeds veel op dit gebied, als je wilt , geef ik je per pb haar naam door!
Mijn 'geval' was borstamputatie en 1 besmette klier, heb geen bestraling gehad, wel 6xFAC kuur, daarna vijf jaar zoladex en arimidex, ben in laatste jaar daarvan bezig.

Offline
Berichten: 3

Bedankt voor jullie snelle reactie!
Zit al uren te lezen op dit forum haha.
Via de link kom ik idd op "kinderwens" aspect uit.
Alleen hoor ik nergens of de spoed ivf op zich, risico''s met zich meebrengt.

Offline
Berichten: 4292

Indy, dat komt waarschijnlijk omdat er nog helemaal geen statistieken van zijn.
Jonge vrouw met borstkanker en spoedivf, om hoeveel mensen gaat dat dan? Heel weinig vermoed ik en dan kunnen ze simpelweg niks zeggen van de risico's.

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

Hoi Indy,

Ik ben ook voor de spoed IVF geweest, tenminste, ik denk dat je bedoeld het invriezen van embryo's en in een later stadium het terugplaatsen hiervan. Ik ben hiervoor bij t LUMC geweest, waar ik zeer goed geinfood werd en hele goede begeleiding. Tevens had de arts daar overleg met mn onco.
Ik had een hormoonONgevoelige tumor, dus wat dat betreft kan ik je niet adviseren. Ik kan wel begrijpen dat je arts een een aanvaardbaar risico vindt, nl, in theorie is er locaal geen kanker meer aanwezig na je operatie en bestraling.

Ik heb wél blind mn onco gevolgd in dit traject, en heb hierdoor ook helaas de de procedure niet afgemaakt, omdat ik al eerder aan de chemo mocht en nog een week moest spuiten voor er "geoogst" kon worden. Ik heb toen het advies van mn onco opgevolgd om ermee te stoppen en zsm te starten met de chemo. ik weet dat het verstandelijk een juiste keuze was, maar ik bid toch zo dat ik weer ongesteld ga worden nu.

Je hebt het over een procedure die pas 2 jaar wordt uitgevoerd, bedoel je misschien het invriezen van eierstokken? Ik weet nl dat ze dat ook doen en dat daar ook al kinderen door geboren zijn, ook al is dit experimenteel. Volgens mij hoefje dan geen hormomen te slikken. Ik zelf heb hier niet voorgekozen omdat ik goede hoop had dat minimaal 1 van de 2 eierstokken weer aan de praat zou moeten gaan gezien mijn leeftijd. (34 jaar). Deze proceduren doen ze ook ih LUMC.

Ik denk ik schrijf je even mijn overwegingen, misschien heb je er wat aan. Sterkte met je besluit....

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

indy schreef:
Alleen hoor ik nergens of de spoed ivf op zich, risico''s met zich meebrengt.

Indy, hierover heb ik een keer iets gehoord... Maar waar was dat :shock: ? Volgens mij bij een congres, over vruchtbaarheid na borstkanker. Conclusie was dat het meeviel en niet zo gevaarlijk was als vroeger werd gedacht. Presentatie werd gehouden door voorzitter van de werkgroep voor de medische richtlijn voor borstkanker.

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

indy schreef:
Alleen hoor ik nergens of de spoed ivf op zich, risico''s met zich meebrengt.

Daar is mij niets over bekend of verteld destijds.... en sowieso..... je gaat aan de chemo, de hormomen die je jezelf gaat toedienen zijn echt een suikerklontje bij chemo vergeleken. maar bel de gyn voor uitsluitsel.

Offline
Berichten: 1768

Kellly schreef:
je gaat aan de chemo, de hormomen die je jezelf gaat toedienen zijn echt een suikerklontje bij chemo vergeleken.

Voor hormoongevoelige borstkanker gaat dat niet per se op!
Hormoongevoelige kanker groeit onder invloed van oestrogeen en/of progesteron, dus je moet dat echt niet uitvlakken.

Over (spoed-)ivf bij borstkanker heb ik verder overigens geen kennis.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Omhoog

afbeelding van Maisa
Berichten: 3769

Indy, Robing heeft spoed-ivf gedaan bij een hormoonONgevoelige tumor (maar misschien had je haar verhaal al gelezen?), klik :arrow: hier

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

naia schreef:
Kellly schreef:
je gaat aan de chemo, de hormomen die je jezelf gaat toedienen zijn echt een suikerklontje bij chemo vergeleken.

Voor hormoongevoelige borstkanker gaat dat niet per se op!
Hormoongevoelige kanker groeit onder invloed van oestrogeen en/of progesteron, dus je moet dat echt niet uitvlakken.

Over (spoed-)ivf bij borstkanker heb ik verder overigens geen kennis.

klopt naia, maar ik dacht dat indy vroeg naar de risico vd ivf op zich, naast het hele bk verhaal
anyway, dat het nu duidelijk is

Offline
Berichten: 1768

Als er over hormonen en hormoongevoelige borstkanker wordt geschreven, sla ik altijd aan. Zo ben ik geprogrammeerd :wink:
Van de ivf-procedure heb ik verder geen enkel verstand.

Pagina's