Ken je deze al ?

194 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 873
Ken je deze al ?

Hier schrijven we over de domme, stomme, botte en andersinds belachelijke opmerkingen die we af en toe te horen krijgen.

Marielle (moderator)

Gisteravond ontmoette ik voor het eerst de nicht van mijn vriend. Een gezellige meid. Ze had me vrij kort na de diagnose een kaartje gestuurd (superaardig, want ik had haar nog nooit gezien en mijn vriend had haar ook al een aantal jaren niet meer gezien/gesproken) dus ik ging er van uit dat ze wel volledig op de hoogte was van mijn situatie.

Vroeg ze gisteravond: Willen jullie eigenlijk kinderen?
Ik: Nou nee dat wilden we niet maar het is nu sowieso niet meer mogelijk.
Toen was ze verbaasd, dus ik: Mijn hormonen zijn platgelegd, in ben in de overgang.
Zij: Nou ja, adopteren kan natuurlijk altijd nog!
Ik: Eh, ik denk niet dat ik zou mogen adopteren, als ongeneeslijk zieke vrouw. (Zou ik ook niet heel erg sociaal vinden naar het adoptiekind toe trouwens))

Achteraf denk ik dat ze misschien gewoon niet wist dat ik uitgezaaide borstkanker heb, maar dacht ze dat het 'gewoon' borstkanker was/is...

Ook kwam deze nog:
Heb je eigenlijk het idee dat de hormonen [ze bedoelde dus de anti-hormonale therapie] een beetje werken?

Eh nou, daar heb ik dus af en toe controles voor in het ziekenhuis. :roll:

Ik kan de onwetendheid niemand kwalijk nemen, alles is goedbedoeld en zelf wist ik ook echt niets van borstkanker voordat ik zelf de diagnose kreeg, maar soms kan ik me er toch over verbazen (en kan het een beetje pijnlijk zijn, dit soort vragen).
Goed, dat moest ik even van me afschrijven. :-)

afbeelding van Choc
Berichten: 182

Au pijnlijke vragen ridoux... Ze was inderdaad echt niet op de hoogte anders vraag je dit soort dingen niet. Ook wel ingewikkeld, afspraken met mensen die je niet goed kent en niet op de hoogte zijn...

Offline
Berichten: 873

Ja, wel stom want ik dacht dus dat ze wel helemaal op de hoogte was omdat ze ons anderhalf jaar geleden een kaartje had gestuurd om ons sterkte te wensen met mijn ziekte. Maar denk dus dat ze de uitzaaiingen niet had meegekregen.

Als ik had gedacht dat ze van niks wist was ik er zelf ook wel anders op ingegaan.

Offline
Berichten: 4231

Ridoux, dat is dan confronterend he? Maar heel veel mensen weten echt niet wat uitgezaaide borstkanker inhoudt, hebben geen idee dat het systemisch zijn van de kanker betekent dat er geen genezing meer inzit. Dat leren de meesten pas als je met borstkanker te maken krijgt (ik had me ook nooit zo gereliseerd dat het zo zwart/wit is).

Offline
Berichten: 13

Met verbazing heb ik dit forum door zitten lezen, met af en toe kreten als "Neeee dat meen je niet en Wat erg"!
Ik ga er ook nog 1 toevoegen aan de lange lijst....

Was uit eten met vriendinnetje en toen vertelde ik dat ik een soort breek moment had gehad toen ik iemand op tv zag met een diep decolleté, ik legde mijn ziel en zaligheid op tafel zeg maar en vertelde dat ik op dat moment ineens het besef had dat ik nog maar 1 echte borst heb en dat dit ineens kei hard binnen kwam... Haar reactie: "Ach lieverd maar er zijn toch zoveel vrouwen die hun borsten laten vergroten" :shock:

Offline
Berichten: 13

okay nog 1 dan deze is vers van de pers... collega gister:

"nou ik mag wel opslag krijgen want ik ben nooit ziek maar ja tegenwoordig melden mensen zich natuurlijk ook zo snel ziek.
Iedereen zou gewoon iedere dag twee stuks fruit moeten eten dat scheelt een hele hoop."

Daar zat ik dan achter mijn bureau tot 10 te tellen met een hoofd zo rood als een tomaat en ik had GEEN opvlieger! :evil: Ik heb me dus maar ingehouden.....

Offline
Berichten: 617

[troost] vonnie82

Je hebt mensen en potloden....en sommige hebben een grote eikenhout plaat voor hun kop :roll: :wink:

afbeelding van Threeboys_4542
Offline
Berichten: 42

Ik vertelde op mijn werk dat ik uitgezaaide borstkanker heb en dat het hormoongevoelig was en dat ik niet meer beter word. De reactie....ooo dat is toch positief. ????

Offline
Berichten: 162

Die maken ergens duidelijk een denkfout! Zelf denk ik dat het door de berichtgeving in de media komt, borstkanker is tegenwoordig een fluitje van een cent, toch?!

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Komt een monteur de CV - ketel controleren. Zegt ie "u bent al de derde deze week met zo'n kankermutsje". Vervolgens wil hij weten wat voor kanker ik heb en begint dan ongevraagd te vertellen over mensen met nog veel ergere kankersoorten.

Ik ga ondanks de chemo eens in de drie weken naar mijn werk. Zegt de leidinggevende van een andere afdeling tegen me, ach er zijn je al zoveel vrouwen voorgegaan. Even die kuren afmaken en je kunt weer verder.

Mijn eigen leidinggevende was klaarblijkelijk in haar hoofd zo bezig met het feit dat ik geen borsten meer heb dat ze uitgebreid voor mijn neus haar borsten op ging zitten sjorren. vervolgens kreeg ze een heel rood hoofd. Hahahahaha kijk daar kan ik nog wel om lachen.

Op de een of andere manier denken mensen errug licht over borstkanker, doordat je er zoveel over hoort.
maar omdat het zo vaak voorkomt wil nog niet zeggen dat het onschuldig is........

Offline
Berichten: 873

@ threeboys: wat?!?!? :shock: Positief als in: het is niet triple negatief uitgezaaid? Wat zei jij toen?

@ Dinie, dat zijn ook lekkere opmerkingen zeg... :roll:

Offline
Berichten: 396

Tjonge wat een opmerkingen zeg. :shock:

Zo zei mijn schoonmoeder laatst die ook borstkanker heeft gehad in de jaren 80 dat haar situatie veel erger was dan de mijne.
Zij heeft een borst moeten missen en ik niet.
Maar zij is inmiddels 30 jaar verder en had geen uitzaaiingen.
Ik heb wel allebei mijn borsten nog maar wordt geen 83.

De mensen snappen het geloof ik niet...... :evil:

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Toen mijn vader hoorde dat allebei mijn borsten geamputeerd werden zei hij : "ach er zijn zoveel vrouwen zonder borsten".

Ik snap zo'n houding niet, en al helemaal niet om het hardop tegen iemand te zeggen. Het feit dat borstkanker veel voorkomt en dat er veel vrouwen zijn met 1 of 2 borsten eraf, dat maakt het toch niet minder erg?!?

En waarom moeten mensen altijd vergelijken, erg erger ergst. Je kunt niet voor een ander bepalen hoe die het ervaart.
Schoonmoeder van Ellen48 is ook erg kortzichtig.

Offline
Berichten: 164

Jeetje Ellen48 wat een nare opmerking van haar. Heb je er iets van gezegd?
Ik heb nog geen nare opmerkingen gehoord maar ik vind negeren ook erg bot. Men weet wat er gebeurd is en dan net doen dat ze je niet zien. Merk het in de straat waar ik woon en op het werk.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Ja dat ervaar ik ook, ik ga om de 3 weken naar mijn werk. Velen ontwijken me, grote boog om me heen. Dat is onmacht, niet weten wat je moet zeggen. Dat begrijp ik eerder dan zilke achtelijke opmerkingen - er zijn zoveel vrouwen zonder borsten. Alsof je het hebt over - er zijn zoveel vrouwen zonder zo'n bloesje of zo.

Offline
Berichten: 9

En deze dan.....
Op de sportschool zegt spinningleraar tegen mij nadat ik had uitgelegd dat ik een amputatie heb ondergaan....
" mooi" kun je straks grotere tieten nemen....heb ik ook wat om naar te kijken! Sindsdien ga ik dus niet meer naar zijn les! Eikel!

Maar ook iets moois:
Ik werk in een verzorgingshuis en een oudere vraagt aan mij of ik al een zwemprothese heb, want zij had er nl. nog 1 in de kast liggen die ik wel mocht lenen.....
Lief he maar zij is nu 93 jaar en was 52 jaar toen ze borstkanker kreeg en heeft cup B en ik heb cup D maar vond het wel aandoenlijk!

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Nou daar ga ik voor, ook 93 worden. Zeker lief dat ze dat aanbood haar prothese te mogen lenen.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Soms zijn blikken en gebaren erger dan woorden. Ik loop 's morgens na het douchen altijd een poos zonder mutsje rond. Ik sta om 6 uur op en dan is het nog donker. Vanmorgen er te laat aan gedacht hem op te zetten. Om 9 uur paling gegeten en daarna de wel riekende verpakking buiten in de kliko gooien. Komt er net een mevrouw met een hond langs. Ze bleef staan en haar mond zakte open. Ze stond er nog toen ik weer naar binnen liep........zeker nooit een vrouw met een kale kop gezien........

afbeelding van angua
Offline
Berichten: 1

hoe vaak ik in het begin de vraag heb gehad, ook van mensen die ik niet zelf ken, maar bijvoorbeeld bekenden van mijn vriend: heb je een borstbesparende operatie laten doen of alles weg laten halen? was niet vervelend bedoeld of zo, maar je staat toch wel even raar te kijken als een man die jij niet kent zo'n vraag stelt om een conversatie op gang te houden

truus
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

IK heb niet veel, maar je ziet ze wel denken, zal ze......? Ik vraag mij ook af, is het nieuwsgierigheid? Of weten ze niet wat ze moeten vragen.

Offline
Berichten: 304

Als ik ze zie staren zeg ik altijd, "wat er niet is kan ook niet gaan hangen, de potloodtest doorsta ik nog altijd glansrijk"

truus
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Hahaha,
Waar ik nu heel erg moeilijk mee heb, je vertelt dat je uitzaaiingen hebt en men vanuit gaat dat het te genezen is. :cry:
Heeft iemand tips?

afbeelding van anlies
Offline
Berichten: 40

vooral niet op ingaan!
ik negeer het gewoon net als de opmerking dat (uitgezaaide) kanker
een chronische ziekte is! mijn lijf weet beter:(, ik ook. voor een chronische kwaal zijn de medicijnen verrekt snel uitgewerkt namelijk.

Offline
Berichten: 4231

Truus, kan me voorstellen dat die vraag erg confronterend is en je niet precies weet hoe te reageren. Zo iemand zegt het ook niet om jou te confronteren, maar weet meestal niet beter.

Omdat dit iets is dat meer Amazones tegen zullen komen, zou ik er graag een los topoic van maken, daarom heb ik je bericht gekopieerd. Ik denk dat dit specifieke dilemma die aandacht verdient.

Het topic 'ongeneeslijk - hoe uitleggen' vind je daarom verder hier.

afbeelding van Anne75
Offline
Berichten: 15

Oef mensen, wat een domheid toch allemaal...

Ik ben door (eerdere) stress en de stress van nu flink afgevallen. Maar opmerkingen als: "Probeer dat maar zo te houden nu, want door die hormoontherapie word je flink dik"... daar zit ik echt niet op te wachten.

Of een kennis, die nogal onhandig reageerde na de eerste uitslag van de biopsie (er was nog vrij weinig duidelijk): "Ik wil wel dat je hier blijft, je moet op mijn bruiloft komen ooit." Alsof ik al opgegeven was...

truus
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Ik denk die kennis meende het echt, en helemaal niet verkeerd, soms naar iets toe leven doet een mens goed en brengt je op andere gedachten.
Het is ook allemaal heel moeilijk en wanneer zeg je het goed? Ik vind het, ondanks wat ik allemaal mee heb gemaakt, lastig, moet ik bekennen. Wat voor mij goed doet, hoeft voor een ander niet zo te zijn.
Het heeft allemaal tijd nodig, ik heb wel eens gedacht, niet dat ik het iemand gun, wacht maar, als jij iets hebt. Maar dan als het zover is, luister ik en zeg niks, misschien wacht ik op het goede moment?
Knuffel Anne.

Offline
Berichten: 242

Mensen zijn soms heel erg onbeholpen, maar eigenlijk altijd wel goedwillend.
Ik was vorige week op een begrafenis van een kennis, 64 is ze geworden. En dan sta ik ook eigenlijk altijd met de mond vol tanden voor de nabestaanden. Ik zeg dan altijd maar ronduit, dat ik niet weet wat ik moet zeggen bij hun verdriet, maar dat ik hen heel veel kracht en sterkte wens.

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Ik werk op een camping en een gast vroeg of ik soms onder een tractor had gelegen! Ja omdat ik nu kort haar heb ipv lang. Toen heb ik gezegd dat ik kanker heb gehad vandaar... Wat voor soort kanker het dan was want zijn dochter was overleden aan een hersentumor. Dus ik zeg dat ik dat heel erg vind voor m en dat ik borstkanker heb gehad. Nou dan was ik zeker te laat naar de dokter gegaan! en ach zo erg is het niet want ik ben tenslotte niet overleden . Nou ja zeg! Ik was gewoon met stomheid geslagen maar had natuurlijk moeten zeggen dat ik nu de rest van mijn leven hiermee moet leven en ook met het risico dat het terug komt. En dat alle soorten kanker kut zijn! Word er nog boos om als ik eraan denk

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Ik had vorige week een gesprek met een arbeidsdeskundige. Op weg naar afgekeurd worden zeg maar. Een van haar uitspraken blijft vervelend in mijn hoofd zeuren. Ze gaf aan dat het landelijk gezien zo is dat na diagnose borstkanker de gemiddelde levensduur nog 10 jaar is. Lijkt me onnodige confronterend en niet relevant voor mijn persoonlijk traject.

Ik ben nu 60 en hoop toch echt ouder te worden dan 70...........
Is dat waar? Liggen die cijfers zo?

Offline
Berichten: 4231

Dinie, dat is veel te kort door de bocht! Het kan best zo zijn dat zij die uitzaaiingen krijgen gemiddeld tien jaar na oorspronkelijke diagnose overlijden, dat weet ik niet precise. Maar zelfs al over de periode 2004-2007 is de overleving 77% na 10 jaar en dat is grotendeels zonder herceptin (adjuvant), zonder afinitor en zonder verlengde hormoontherapie.

afbeelding van Betje
Offline
Berichten: 35

Mijn eigen moeder...
Ik had net de chemo en de operatie achter de rug en was aan de bestralingen begonnen. Ze lijken alles goed weggehaald te hebben. Ik leek een beetje op te knappen. De vermoeidheid werd al minder. Heb dik een half jaar gedokterd...
De opmerking van mijn moeder daarop: Fijn! dan kan je nu weer aan het lijnen gaan beginnen....

Ehmmm eerst maar weer echt beter worden mam???!!!

Offline
Berichten: 42

de opmerking " gelukkig ben je je eetlust niet verloren" , of " je eet er gelukkig niet minder om" kan ik niet meer horen! die 10 kilo extra zou ik liever niet hebben!

Offline
Berichten: 15

ja ,dus mijn hobby is dansen )en op onze eind bbq ging ik naar baja noem haar maar vriendin ,Maar der zat nog volk naast
Ik zei dus ik heb weer kanker
En die daarnaast ,Ja daar kunnen wij jou niet mee helpen he
Ik zei nee dat weet ik wel dat moet ik alleen doen,en dat zal ik wel doen

ik dacht nouja zeg das ook een opmerking en ook mee leven

Ohja dat zijn mensen die dus nog nooit iets meegemaakt hebben ,gelukkig voor hun he

Offline
Berichten: 187

In het ziekenhuis na mijn borstamputatie zei een hele jonge verpleegster: gelukkig heb je al kinderen gehad... Huh? Alsof dat het makkelijker of minder erg maakt... Ik snap wel dat ze bedoelde dat ik geen borstvoeding meer hoef te geven, maar het kwam er alleen een beetje rottig uit.

afbeelding van Bobbes
Offline
Berichten: 2

Kennis: Dus je hebt nu chemo, en daarna ben je klaar toch?
Ik: Nee. Na de chemo wordt mijn borst operatief verwijderd, daarna word ik een paar maanden bestraald, en daarna krijg ik jaren hormoontherapie.
Kennis: Oh, hormonen. Dus dan groeit je borst weer aan?

Moeder, nadat ik na de eerste kuur AC zes kilo kwijt was: "Lekker dat je zo bent afgevallen, daar moeten anderen heel hard voor werken!"

Onbekende, in de lift van onze flat: "Hee, dat is leuk! Een vrouw met een wandelstok, dat zie je niet vaak!"

En als uitsmijter een verpleegkundige die in mijn status leest dat ik autisme heb: "Goh, je komt over alsof je een normaal IQ hebt, knap hoor."

Wat een belediging, ik heb een IQ van rond de 135.

Offline
Berichten: 178

Oh...wat een reacties kunnen mensen geven he?
Ik geloof (of wil geloven) dat het vooral onhandigheid is met de situatie waarin je mensen plotseling zet met de boodschap "ik heb borstkanker"... maar ik heb er ook een paar:

Een maatje van een ander forum toen ik vertelde dat ik borstkanker heb:
"jeetje.. mijn zwager had ook kanker en die is in oktober opgegeven en in november overleden, maar positief blijven hoor"...

Buurman:
"Ik ken iemand die was opgegeven en heeft iedere dag een kilo wortels tot sap gemaakt en gedronken en ... is genezen"..
ik: Oh .. ik dacht dat ze nu huppelend als een konijntje door het veld ging... :-)

Maar gelukkig zijn de meeste reacties warm en waardevol.

Wat wel ook is: sommige mensen van wie ik dacht dat ze juist dichtbij stonden, mijden mij (een aantal collega's op het werk) en andersom ook.. juist mensen met wie ik niet zo'n intensief contact heb, weten de juiste snaar te raken.

Offline
Berichten: 28

Oh wat fijn dat ik dit topic lees!! Ik ben in september 2014 gediagnostiseerd met triple negatief. Nu, 18 chemo's, een mislukte trial en een operatie verder, ben ik dus uitbehandeld. Omdat ik de cold-cap op had (en dus al mijn haar nog heb) en door de dexamethason 12 kilo ben aangekomen, zie ik er niet uit als iemand die kanker heeft. Helaas, ik heb het wel en het is uitgezaaid. Zelfs mijn ouders en broers geloven niet dat het zo ernstig is en iedereen roept dat ik "zo flink ben en dat ik dat maar moet blijven". Ook kennen ze allemaal vrouwen met borstkanker die nog steeds leven en die "sterker zijn geworden" doordat ze borstkanker hebben gehad.
Ik word er kotsmisselijk van dat ik steeds moet gaan uitleggen aan familie dat mijn vooruitzichten slecht zijn en dat ik eigenlijk op 7 januari jl al dood had moeten zijn (volgens de oncoloog op 7 juli die me nog een half jaar gaf). Ik doe nu mee met een trial en dat is echt een strohalm. Desondanks doet de familie alsof ik gered ben. Gelukkig heb ik ook een lieve man en zeer goede vrienden die beseffen waar ik doorheen ga. Pffff, dat lucht even op, haha

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Ik sprak mijn vader nadat mijn borsten waren geamputeerd. Ik moest nog aan de chemo beginnen. Zegt hij tegen me dat ik mijn 6 gouden ringen maar vast onder mijn 3 dochters moet verdelen. Want die willen ze vast wel graag hebben...........

Ik denk dat mijn dochters die ringen toch echt liever om mijn vingers zien zitten. Uhhhhhh pa ik ben nog niet dood hoor. Ik snap werkelijk niet hoe iemand zoiets kan zeggen........echt een dolksteek door mijn hart.

Offline
Berichten: 28

Dat is wel heel erg bot, stoere leeuw.

Offline
Berichten: 178

wow Christie,
ook vervelend dat je zelf steeds moet zeggen dat het echt ernstig is. Het lijkt erop alsof ze allemaal nog volop in de ontkenning zitten. Je ziet er immers goed uit.. En wat je niet ziet; is er niet.
En "alvast ringen verdelen".. Holy moly.. goed bedoeld waarschijnlijk.. maar oh zo onhandig!

Offline
Berichten: 873

Jemig dames, wat een opmerkingen... Ontvrienden die mensen. ;-)

Ik heb al meer den vier jaar de diagnose uitgezaaide borstkanker. Heb een tijdje 80% gewerkt maar ging onlangs terug naar 100%. De secretaresse mailde: "Fijn dat je beter bent!"
Eh...... Goed, ze zal dus wel niet weten wat er aan de hand is, neem ik aan.

Offline
Berichten: 4231

Gisteren nog, wanneer was jij eigenlijk genezen verklaard? Bij navragen blijkt goede vriend te denken dat je een soort exitgesprek krijgt met je arts, wanneer je statistisch gezien veilig bent.

Offline
Berichten: 89

Een zeer goede vriendin vanmorgen: 'jij hebt geluk dat je zo vaak gecontroleerd wordt vanaf nu. Ik moet elk bevolkingsonderzoek maar weer afwachten.'

Ja, mwaaaa heel veel geluk ja! Ik heb uitgezaaide borstkanker!! Jij niet!

Ik heb niets gezegd. Ze bedoelt het echt niet kwaad........

Offline
Berichten: 51

Ik kwam een paar jaar geleden voor een mammografie in het ziekenhuis. De radiologe zei dat er geen vergelijkingsmateriaal was omdat de vorige foto's in een ander ziekenhuis waren gemaakt en op een andere manier bewaard werden en ze deze nog niet in mijn dossier hadden toegevoegd. "Maar dat zou wel niet zo belangrijk zijn, toch?" Nee joh, natuurlijk niet. Ik kom een foto laten maken van de enige borst die ik nog heb en dan is vergelijkingsmateriaal helemaal niet belangrijk :shock:

Offline
Berichten: 178

Berendina schreef:
Een zeer goede vriendin vanmorgen: 'jij hebt geluk dat je zo vaak gecontroleerd wordt vanaf nu. Ik moet elk bevolkingsonderzoek maar weer afwachten.'

Ja, mwaaaa heel veel geluk ja! Ik heb uitgezaaide borstkanker!! Jij niet!

Ik heb niets gezegd. Ze bedoelt het echt niet kwaad........

Proest... dit is wel het ultieme omdenken :lol:

Offline
Berichten: 873

Huh??? Wat een enorm rare redenatie!!!

Offline
Berichten: 186

Ongelofelijk Berendina. Wat een domheid toch. Misschien bedoelt ze het niet kwaad, maar onnadenkendheid doet verdorie wel pijn lijkt me.

afbeelding van zeilertje
Berichten: 42

Ik had onlangs ook een 'mooie': "ja, ik lees je blog niet zo vaak hoor, het zijn zulke nare berichten, dat ik er depri van wordt....." . Aha, fijn ja. Je bent een grote steun...

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Zeilertje dat noemen ze de kop in het zand steken. Af en toe alles van je af - "zeuren" in woord of schrift kan al reuze veel lucht geven. gewoon blijven doen! Wie het niet wil of kan lezen - eigen probleem. Altijd maar mooi weer spelen vreet energie weet ik uit ervaring.

Offline
Berichten: 617

Omdat ik ging collecteren voor kwf en mijn oude "cheffin"(helaas) de scepter zwaait over deze regio wilde ze perse zelf de collecte bus komen brengen. (tot nu toe heb ik iedere ontmoeting zorgvuldig gemeden)

Ze komt dus binnen, ik was aan het koken haarwerk niet op. "Je ziet er goed uit, hoe gaat het?"Ik: ''Ik ben snel moe en helaas is mijn haar niet teruggekomen". Zij: '' Ach ja als dat het enige is er zijn ergere dingen".

Ik wist meteen weer waarom ik het contact wilde vermijden.....

Offline
Berichten: 10

Op straat sprak een man mijn dochtertje van 3,5 op haar fietsje aan. 'Wat een mooie fiets, en wat fiets jij al hard!' Vervolgens draait ie zich naar mij en vraagt: ' En jij? Ben jij nou moslim?' Grappig en confronterend tegelijk...

Nadat ik de moed had om zonder mutsje de straat op te gaan, kreeg ik de vraag van een buurman uit de flat: 'Wat nou? Ben je van de Hare Krishna?' Tsja...en dan heeft ie me al 100x gezien met een mutsje op....

Van vreemden vallen die opmerkingen nog wel mee en kan ik er vaak om lachen. Maar als je (schoon-)familie 'onwetende' opmerkingen maken, is dat pijnlijk. Of als je stiefmoeder vindt dat je vader zich te druk maakt en hij daarom afstand neemt.... Of terwijl je moeder, waar je al jaren geen contact mee hebt gehad, NIETS van zich laat horen, alleen doorbrieft aan een nicht dat ze voor mij bidt. Tja...dat soort situaties wennen nooit. Het heeft mij volwassenen gemaakt. En het besef dat het draait om je eigen gezin, dat dat het allerbelangrijkste is...

Pagina's