'Teveel weten' door medische achtergrond?

11 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Maisa
Berichten: 3771
'Teveel weten' door medische achtergrond?

Gwennie schreef:
Hallo,

Het is dan misschien niet meteen het juiste topic, maar ik heb een vraagje voor Swissy...
Swissy,
Heb jij dat ook dat je met je medische achtergrond het gevoel hebt dat je teveel weet (waardoor je vanalles voelt en waardoor je snel ongerust bent?) Maar langs de andere kant te weinig specifiek weet om jezelf gerust te stellen? Dat heb ik namelijk heel erg: owv mijn paramedische achtergrond als kinesiste ben ik van veel dingen een beetje op de hoogte, waardoor ik me snel ongerust maak , maar kan ik mezelf niet gerust stellen omdat ik te weinig weet... Maar ja, ik ben geen arts natuurlijk... .
Best vervelend soms... .

Offline
Berichten: 618

Mag ik hier ook antwoord op geven?

Ik ben zelf doktersassistente en ik merk dat die medische achtergrond wel handig is. Weet van het een en ander toch wel wat af. Maar op dit moment vind ik het soms wel angstig. Soms weet je teveel! En op sommige momenten ook weer net te weinig!
Misschien is dat anders als je arts bent! :wink:

Offline
Berichten: 534

Ik vind het soms een voordeel en som een nadeel, dat ik een medische achtergrond heb.

In het begin van mijn ziekte zag ik heel sterk de patienten voor me, die ik zelf op mijn afdeling had gehad: allemaal vrouwen, waar het niet goed mee ging (de anderen werden natuurlijk nooit opgenomen!) Ik had eigenlijk een heel scheef beeld, omdat ik de vrouwen die het wel goed deden nooit meer zag. Ook was ik sneller ongerust, omdat ik juist weet wat er allemaal kan gebeuren.

Vrij snel heb ik gemerkt, dat ik mijn beroepservaringen naast me neer moet leggen en toch in de patientenrol moest kruipen. Gelukkig leer je als arts ook relativeren en de statistieken reeel beoordelen. Dat was dan weer een grote hulp voor me. Nu denk ik dat iedereen zijn eigen weg moet gaan, jammer alleen dat je van tevoren niet weet, of je in de goede of slechte uitkomstgroep gaat belanden...
Nog steeds vraag ik mijn artsen om uitdraaien van pathologie- en rontgenverslagen en om alle bloeduitslagen. Ze moeten vaak wel om me lachen... Maar een verslag zegt mij net wat meer dan een gemiddelde patient. Ik hou het graag allemaal in de gaten :wink:

Het heeft ook voordelen:
Ik kom als arts heel makkelijk aan wetenschappelijke informatie en heb een goed overzicht over mijn ziekte en behandeling. Bovendien omzeil je als collega heel makkelijk lange wachtlijsten (bv bij de plastisch chirurg). Ik heb ook nooit het gevoel gehad, niet voor 100% serieus genomen te worden. Ik hoor hier wel eens andere verhalen...

Offline
Berichten: 1004

Ik als "oud-verpleegkundige" ervaar het toch als voordeel!
Je weet de wegen wat "strakker" te bewandelen, waar je wel of niet moet zijn! Maar soms is het ook beangstigend......kheb veel té veel terminale kankerpatienten gezien en hun strijd! :cry: Maar daarentegen ook die het wel "haalden" :P ...... dubbel dus!

afbeelding van mirenstijn
Berichten: 143

Ik vind het nu wel makkelijk hoor. Ik kwam vanmiddag op de poli, kwam een collega tegen en zat binnen 5 minuten bij de chirurg binnen. Ik heb anderhalf jaar op chirurgie gewerkt, maar zag toen alleen maar oudere vrouwen die voor mamma amputatie gingen. Heb wel veel slecht nieuws gesprekken moeten doen samen met de arts....Ik geloof niet dat ik toen besefte wat die mensen aan moesten horen.

Ik weet veel, maar ben niet gespecialiseerd in de mamma problematiek. Maar die medische termen is wel handig om te weten.

Mirjam

Offline
Berichten: 1768

Swissy schreef:
Bovendien omzeil je als collega heel makkelijk lange wachtlijsten

mirenstijn schreef:
Ik kwam vanmiddag op de poli, kwam een collega tegen en zat binnen 5 minuten bij de chirurg binnen.

Ben ik de enige die dit heel raar vind? Ik zou toch zeggen dat voor doktoren alle patiënten gelijk zouden moeten zijn, dus ongeacht of het collega's zijn of niet. Alle patiënten willen toch snel geholpen worden? Ik heb al verschillende malen meegemaakt dat bijvoorbeeld bij het bloedprikken medisch personeel voordringt (dus voor zichzelf, niet met een patiënt die op bed ligt of zo). Voor mij heel frustrerend! Ik moet gemiddeld een uur wachten voordat ik door een arts wordt gezien: snap nu beter waarom.............

Offline
Berichten: 1004

Nee hoor Naia..... ik vind dit ook heel raar.
Maar ja wie appelen vaart die appelen eet hé!
Maar of het nou zo eerlijk is tov van de anderen?

Offline
Berichten: 990

Ik begrijp dat jullie het vreemd vinden maar ik noem het de 13de maand, ik weet dat bij mij in het ziekenhuis dat ook geldt. De bedrijfarts regelt dat soort zaken, ook om het ziekteverzuim terug te brengen. Je moet dan denken aan dagen en niet aan weken of maanden. Ik heb me niet laten opereren in het eigen gesticht, koos liever voor een gespecialiseerd ziekenhuis :lol: .

Offline
Berichten: 1768

Waarschijnlijk ben ik te naïef in dergelijke dingen :). Ik snap ook wel dat het opportuun is om het ziekteverzuim in een ziekenhuis zo laag mogelijk te houden. Toch vind ik het wel moeilijk om te accepteren omdat wachten bij mij (en bij de meeste anderen natuurlijk) erg veel stress oplevert.....

Offline
Berichten: 766

Hallo Naia,
Ik kan me voorstellen dat jij het raar vind. Zelf dacht ik ook even:"Hm, da's makkelijk zeg. En wij maar wachten." Toevallig kreeg ik vorige week een brief met de mededeling dat de afspraak voor een mammografie is verzet naar de volgende dag. Dan flitst de mogelijkheid dat personeel misschien voor mij gaat ook even in mijn gedachten.
Tegelijkertijd denk ik:"Het zullen toch niet zo veel personeelsleden op een dag zijn die 'even' voor piepen? En als het een mogelijke lotgenote is, die nu enorm in spanning zit, mag ze wat mij betreft voor."
Misschien scheelt het dat ik al wat verder in het traject zit.
Gab61

Offline
Berichten: 990

Om terug te komen op de vraag: zelf vind ik het wel handig om in de gezondheidszorg te zitten maar ik weet ook dat ik aanvankelijk alleen las wat ik wilde weten. Ik had selectief oogkleppen op :oops: , zeker in de voorbereidende maanden. Later las ik alles wat ik kon vinden en nog speur ik het web af naar informatie, vooral voor anderen.