Gevolgen loopbaan

Als je borstkanker krijgt, maak je je natuurlijk vooral druk om jouw lijf en leven. Maar tegelijkertijd loop je tegen praktische problemen aan. Als je bijvoorbeeld nog studeert, kun je je zorgen maken over je studiebeurs. Of over de vertraging die je gaat oplopen door de behandelingen en bijbehorende moeheid.

Zorgen over je baan

Als je net een nieuwe baan hebt, maak je je wellicht druk of je je baan niet verliest. Lukt het nog wel om door te stromen binnen het bedrijf? Of krijg je problemen met solliciteren: moet je vertellen dat je borstkanker hebt of niet?

Op eigen manier mee omgaan

Het zal je niet lukken op alle vragen over studie en werk antwoorden te krijgen. Elke vrouw met borstkanker gaat hier op haar eigen manier mee om. Ook elke werkgever reageert weer anders. 

Praat met je decaan

Als je midden in je opleiding zit, mis je wellicht veel colleges of lessen in de periode dat je wordt behandeld. Ook al vind je dit misschien heel lastig, toch is het belangrijk om met je decaan, studiebegeleider of een andere contactpersoon te bespreken dat je borstkanker hebt. Er is vaak veel meer voor je te regelen dan je vooraf kunt inschatten.

Studiegenoten in vertrouwen nemen

Of je aan je studiegenoten vertelt dat je borstkanker hebt, kun je zelf het beste bepalen. Het is vaak wel prettig als in ieder geval een paar mensen op de hoogte zijn. Het is aan te raden om ook in je studieomgeving een paar mensen in vertrouwen te nemen en hen te vertellen hoe je je voelt. Zij kunnen je niet alleen steunen, maar ook echt helpen, bijvoorbeeld met aantekeningen maken als je niet aanwezig bent.

Extra studiefinanciering

Studenten kunnen, als zij voldoen aan de prestatie-eisen omdat sprake is van een bijzondere omstandigheid, in aanmerking komen voor:

- verlenging of omzetting van de prestatiebeurs

- verlenging van de diplomatermijn

- een nieuwe aanspraak op studiefinanciering

Je kunt hierover het beste contact opnemen met de decaan of studiebegeleider van jouw opleiding of faculteit. Dat je een jaar extra studiefinanciering kunt krijgen, is een zorg minder en kan rust geven. Mogelijk heb je het helemaal niet nodig, maar het is altijd handig om achter de hand te hebben. Kijk op www.ib-groep.nl 

voor de actuele stand van zaken rond studiefinanciering.

Agenda

woensdag, 17 februari 2021 | 11:00 tot 17:00 uur
woensdag, 14 april 2021 | 11:00 tot 17:00 uur