Jonge vrouwen

Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen in de leeftijd van 60 tot 75 jaar. Ongeveer een kwart van de vrouwen die borstkanker krijgt, is jonger dan 50 jaar. Dat zijn er jaarlijks zo’n 3000. Tien daarvan zijn jonger dan 25 jaar.

Jong en Borstkanker

Voor jonge vrouwen is borstkanker anders dan voor oudere vrouwen. Zo is de kans op terugkeer groter en zijn de behandelingen anders. Behandeling bij jonge vrouwen tast ook vaak de vruchtbaarheid aan. Soms doordat een behandeling de menstruatiecyclus stillegt, soms door beschadiging van de eierstokken.

Je bent in ieder geval tijdelijk onvruchtbaar en het is niet duidelijk of je na je behandeling nog zwanger kunt raken. Bovendien heb je andere zorgen. Wat zijn de gevolgen van een behandeling op de lange termijn en welke gevolgen heeft borstkanker voor je studie of carrière? 

Moeilijker te constateren, moeilijker te bestrijden

Borstkanker is in alle gevallen een ingrijpende ziekte. Jonge vrouwen kampen vaak met een grote ziektelast en specifieke vragen rondom thema’s als vruchtbaarheid. Omdat het borstweefsel in de jonge borst compacter is, zijn afwijkingen moeilijker te vinden.

Jongere vrouwen krijgen vaker aanvullende behandelingen als chemo- en/of hormoontherapie. De kans op terugkeer, in de borststreek of als uitgezaaide ziekte, is groter bij jonge vrouwen en borstkanker heeft vaker overlijden tot gevolg.

Grote impact op sociaal en privéleven

Jongere vrouwen staan middenin het leven, met alle drukte van dien. Werk, een actief sociaal leven, ze zijn vaak de spil van een gezin met (jonge) kinderen. De impact van de diagnose borstkanker slaat bij hen en bij hun omgeving in als een bom. Wat is de impact van de ziekte op werk en sociaal leven?

Kun je nog kinderen krijgen? Of hoe vertel je aan je kinderen dat je ernstig ziek bent en kun je je kinderen nog zien opgroeien? Wat doet het met je relatie? Emotioneel en seksueel? Of, als je nog geen relatie hebt, hoe vind je een partner en wanneer vertel je dat je ziek bent geweest? Kun je nog werken? En kun je nog een hypotheek of (zorg/arbeidsongeschiktheids/kapitaal)verzekering krijgen?

Prangende vragen waarmee jonge vrouwen - naast de ziekte zelf - mee geconfronteerd worden. In de wetenschap dat de kans op terugkeer, in de borststreek of als uitgezaaide ziekte, groter is bij jonge vrouwen en vaker overlijden tot gevolg heeft.

Ingrijpende lange termijn effecten

Voor jonge vrouwen kunnen de ingrijpende lange termijn effecten van de behandelingen de levensverwachting en de kwaliteit van leven ongunstig beïnvloeden: vervroegde overgang, vermoeidheid, het uitblijven van lustgevoelens en cognitieve problemen (zoals concentratieproblemen). Afhankelijk van de noodzakelijke behandeling kan ook de vruchtbaarheid (tijdelijk) aangetast worden.

Het zal duidelijk zijn dat méér onderzoek naar betere behandelingen en sociale ondersteuning buitengewoon essentieel is. Daarom vragen we in oktober - de borstkankermaand - om extra aandacht en middelen voor deze groep vrouwen.

Seksualiteit en intimiteit

Bijna de helft van de jongvolwassenen met kanker geeft aan dat zorgverleners de seksuele gevolgen van hun ziekte onvoldoende met hen bespreekt terwijl ze daar wel behoefte aan hebben. Om intimiteit tijdens kanker op jongvolwassen leeftijd bespreekbaar te maken, maakte journalist Daan Borrel in opdracht van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk een podcast over seksualiteit en intimiteit bij jongvolwassenen met kanker. In de podcast De Bespreekkamer vertellen ervaringsdeskundigen eerlijke, ontroerende en grappige verhalen. Medisch specialisten en seksuologen als Ellen Laan (AMC) en Henk Elzevier (LUMC) geven heldere antwoorden op vragen die onbeantwoord blijven in het ziekenhuis.

Cijfers en feiten

Borstkanker komt het meest voor bij vrouwen in de leeftijd van 60 tot 75 jaar. Ongeveer een kwart van de vrouwen die borstkanker krijgt, is jonger dan 50 jaar. Dat zijn er jaarlijks zo’n 3000. Tien daarvan zijn jonger dan 25 jaar.

De pil en borstkanker

Er is sprake van een lichte verhoging van de kans op borstkanker door het slikken van de pil. Lees hier het standpunt van BVN voor meer informatie.

Informatie voor jonge vrouwen met borstkanker

In deze rubriek vind je informatie die specifiek afgestemd is op vrouwen die jonger zijn dan 45 jaar op het moment dat ze borstkanker krijgen. Algemene informatie die voor alle vrouwen met borstkanker relevant is, kun je verder vinden op borstkanker.nl.

Krijg je op jonge leeftijd borstkanker, dan kan dat een aanwijzing zijn voor erfelijke belasting. Meer informatie daarover vind je op www.brca.nl.

De actualisatie van de rubriek ‘Jonge vrouwen en borstkanker’ kwam tot stand met medewerking van Prof. Dr. mevrouw V.C.G Tjan-Heijnen, oncoloog Maastricht UMC.

Ook voor jou

AYA

AYA staat voor ‘Adolescent & Young Adult’. Deze stichting zet zich in voor de best mogelijke zorg voor AYA's. Je kunt er terecht voor vragen over opleiding, werk, zelfstandigheid, aangaan van relaties, vruchtbaarheid en seksualiteit. Maar denk ook aan vragen over het medisch-technisch deel van je behandeling.
www.aya4net.nl

Jong borstkanker

Stichting Jong Borstkanker is er voor en wordt gerund door jonge vrouwen met borstkanker. Zij bieden jonge vrouwen de mogelijkheid om in contact te komen met leeftijdsgenoten met borstkanker.  Zij gaan voor hen opzoek naar een lotgenote in een soortgelijke situatie. Daarnaast bieden ze doelgerichte informatie voor jonge patiënten en hun naasten.
www.jongborstkanker.nl

Agenda

dinsdag, 29 september 2020 | 15:30 tot 16:30 uur
dinsdag, 6 oktober 2020 | 15:30 tot 16:30 uur