Kinderwens na borstkanker

Zwanger worden na een borstkankerbehandeling is mogelijk. Uit onderzoek blijkt dat zeven procent van de vrouwen na een borstkankerbehandeling een of meer kinderen kreeg. De gemiddelde tijd tussen de behandeling en de zwangerschap was 32 maanden. De prognose van je ziekte kan helpen in het maken van een keuze. Geadviseerd wordt na een borstkankerbehandeling twee tot vijf jaar te wachten met een zwangerschap. In deze periode is de kans dat de ziekte terugkomt het grootst. Een zwangerschap geeft geen groter risico op eventuele terugkeer van de ziekte.

Ongeveer vijf tot dertig procent van de vrouwen komt door chemotherapie vervroegd in de overgang. Hoe jonger je bent, des te kleiner het risico dat dit gebeurt. Bij een zeer sterke kinderwens kan voor aanvang van de adjuvante chemotherapie (na de operatie) gekozen worden om voor de zekerheid eicellen (als er geen partner is op dat moment) of embryo’s (als er wel een vaste partner is) in te vriezen. Deze embryo’s kunnen middels een spoed IVF-procedure verkregen worden (tot 40 jaar). Bij blijvende overgang kan het embryo na bijvoorbeeld twee tot drie jaar teruggeplaatst worden in een poging de kinderwens alsnog te vervullen.

Pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD)

Pre-implantatie genetische diagnostiek (PGD) is een methode waarbij na IVF, nog voordat het vruchtje wordt teruggeplaatst, wordt gekeken of dit vruchtje een erfelijke afwijking zoals BRCA1 of BRCA2 heeft. Daarvoor worden er op dag drie, gerekend vanaf de bevruchting, twee cellen per embryo bekeken. Alleen embryo's zonder afwijking worden teruggeplaatst. Voorlopig mag het onderzoek van de embryo's alleen in het Maastricht UMC⁺ worden gedaan. De bijbehorende IVF-behandeling kan zowel in het Maastricht UMC⁺ als in het UMC Utrecht en UMC Groningen worden uitgevoerd. Op brca.nl kun je meer lezen over PGD. 

Agenda

dinsdag, 29 september 2020 | 15:30 tot 16:30 uur
dinsdag, 6 oktober 2020 | 15:30 tot 16:30 uur