Mammografie bij borstkanker

Een mammografie is een röntgenfoto van de borst, die gemaakt wordt tijdens het bevolkingsonderzoek borstkanker, of bijvoorbeeld na een verwijzing van de huisarts. Op de foto zijn vetweefsel, klierweefsel en bindweefsel zichtbaar. Een mammografie maakt ook afwijkingen in de borst zichtbaar. Een mammografie wordt gemaakt door de borst tussen twee plexiglasplaten plat te drukken, zodat er van twee kanten een foto kan worden gemaakt. Met name dit platdrukken van de borst kan pijnlijk zijn, maar het is niet schadelijk en het duurt slechts enkele seconden. Bij het samendrukken van de borst komt het voor dat er vocht uit de tepel komt.

De uitslag

De foto's worden vervolgens beoordeeld. Doorgaans is de uitslag binnen twee weken bekend. Als de radioloog een afwijking ziet op de foto, ontvangt ook je huisarts deze uitslag. Hij zal dan contact met je opnemen en je doorverwijzen voor verder onderzoek. Dat moet uitwijzen of het om borstkanker gaat of om een goedaardige verandering in je borst. De arts zal de uitslag en zijn advies nader toelichten. Mogelijk krijgen jij en je huisarts een uitslag uitgedrukt in een zogenaamde BI-RADS categorie. Dat staat voor Breast Imaging Reporting and Data System. Deze uitslag bepaald of je doorverwezen wordt voor verder onderzoek.

BI-RADS 0: De foto heeft onvoldoende informatie gegeven en er is nader onderzoek nodig. Ongeveer de helft van de verwezen vrouwen heeft een BI-RADS 0. Bij meer dan de helft van deze groep is alleen beeldvormend onderzoek voldoende. Bij een deel van hen geeft de mammografie soms toch aanleiding voor een biopt, maar vaak blijkt dan dat het geen kanker is.
BI-RADS 1: De foto ziet er normaal uit. Je wordt niet doorverwezen voor verder onderzoek.
BI-RADS 2: Goedaardige afwijking. Je wordt niet doorverwezen voor verder onderzoek.
BI-RADS 3: De afwijking is waarschijnlijk goedaardig is. De kans op kwaadaardigheid is minder dan 2%. Bij een BI-RADS 3 uitslag kan er gekozen worden om een punctie uit te voeren als dit mogelijk is, of je kan na 6 maanden een controle krijgen. 
BI-RADS 4: De afwijking is verdacht maar niet typisch is voor een kwaadaardige tumor. Je wordt doorverwezen voor verder onderzoek. 
BI-RADS 5: Bij een BI-RADS 5 moet je er serieus rekening mee houden dat de gevonden afwijking kwaadaardig is. Je wordt doorverwezen voor verder onderzoek.