Aantal diagnoses borstkanker nog niet op oude niveau

donderdag, 20 augustus 2020

Door de coronacrisis is het aantal nieuwe borstkankerdiagnoses flink gedaald. Voor de leeftijdsgroepen jonger dan 50 en ouder dan 74 jaar lijkt een inhaalslag te zijn begonnen. Voor de leeftijdsgroep 50-74 stijgt het aantal diagnoses ook, alleen minder snel. De verwachting is dat het aantal diagnoses nog niet naar het oude niveau terug zal gaan, omdat het bevolkingsonderzoek nog met beperkte capaciteit is opgestart. Onze boodschap blijft:Voel of zie je iets geks aan je borst? Bel de huisarts. Krijg je daar geen gehoor? Bel of mail ons!
 

De daling in het aantal diagnoses borstkanker lijkt te worden veroorzaakt doordat vrouwen met klachten minder snel naar de huisarts gaan, minder snel worden doorverwezen naar het ziekenhuis of langer moeten wachten voordat er een diagnose kan worden gesteld. Daarnaast is de daling ook een gevolg van het stopzetten van het bevolkingsonderzoek in de leeftijdsgroep 50-74. In de groep vrouwen die buiten de screeningsleeftijd vallen, is het aantal diagnoses weer toegenomen en lijkt er een inhaalslag te zijn begonnen. In de leeftijdsgroep 50-74 is een voorzichtige stijging te zien. Dit blijkt allemaal uit de voorlopige cijfers uit de Nederlandse Kankerregistratie op basis van de voorlopige diagnoses in de landelijke pathologiedatabase PALGA*.

Lees hier meer over de cijfers.

Er zijn allerlei signalen waaraan borstkanker kan worden herkend. Zoals een dikke ader, verandering van vorm of een ingetrokken tepel. Deze dingen hoeven niet per se op borstkanker te wijzen, maar het is goed om er alert op te zijn en een afspraak met de huisarts te maken. Krijg je daar geen gehoor? Bel of mail ons!

Meer informatie

De afgelopen maanden kwamen er al veel vragen bij ons binnen over borstkanker en corona. Hier vind je onze Q&A, die we maakten met borstkankerspecialisten van het Nationaal Borstkankeroverleg Nederland (NABON).

We maakten een speciale uitzending over borstkanker en corona, waarin borstkankerspecialisten vragen van kijkers beantwoordden. Deze kun je hier terugkijken.

*Iedere twee weken komt er een nieuwe terugkoppeling van de cijfers. Houd onze website daarvoor in de gaten.