Beschadigd gen in borstkankercellen kan uitzaaiingen stimuleren

vrijdag, 2 augustus 2019

Eén ontbrekend of beschadigd gen in borstkankercellen kan het immuunsysteem aanzetten en daarmee uitzaaiingen in het lichaam stimuleren. Dat ontdekte de onderzoeksgroep van immunoloog en tumorbioloog Karin de Visser van het Nederlands Kanker Instituut (NKI), het LUMC en Oncode Institute.

Het gen dat de boosdoener is, is het P53 gen. Dit gen beschermt je lichaam normaal gesproken tegen cellen die blijven delen en kunnen uitgroeien tot kanker. Het was al eerder bekend dat een beschadiging van het P53 gen een belangrijke rol speelt bij kanker. Ongeveer 40% van alle borstkankerpatiënten heeft een ontbrekend of defect P53 gen. Uit het onderzoek is nu gebleken dat P53 ook invloed heeft op het immuunsysteem.

Als tumorcellen het P53 gen missen, geven ze aan het lichaam een signaal af dat er ergens schade is. Het immuunsysteem wordt actief waardoor er een ontstekingsreactie in het bloed ontstaat. Dit zorgt uiteindelijk voor uitzaaiingen ergens anders in het lichaam. Door middel van testen met muizen hebben de onderzoekers ontdekt dat het remmen van de tumoren met een defect P53 gen het ontstaan van uitzaaiingen tegengaat. Deze resultaten zijn de basis voor de ontwikkeling van nieuwe vormen van immuuntherapie in de toekomst.

Lees hier meer over het onderzoek

Meer informatie

Wil je meer weten over immuuntherapie? Bekijk het dossier doelgerichte therapie