Bevolkingsonderzoek uitgesteld door personeelstekort

donderdag, 26 september 2019

Het bevolkingsonderzoek loopt in sommige delen van Nederland vertraging op vanwege een tekort aan personeelsleden. Het gaat met name om de regio's Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland en Zeeland. In deze provincies zijn er te weinig laboranten om de borstkanker screening uit te voeren, waardoor vrouwen gemiddeld drie maanden te laat een uitnodiging krijgen. Borstkankervereniging Nederland krijgt berichten van vrouwen die zich zorgen maken, omdat ze maar geen oproep ontvangen.

Vrouwen van 50 tot 75 krijgen eens per twee jaar een uitnodiging om een mammogram te laten maken. Hebben ze borstkanker zonder dat ze daarvan weten, dan kan zo'n foto dat aan het licht brengen en kan de vrouw behandeld worden voor het misschien te laat is. Momenteel krijgen deze vrouwen niet op tijd een oproep voor het onderzoek, omdat de organisaties die het onderzoek uitvoeren personeel tekort komen, meldt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis. En dat wordt de komende tijd alleen maar erger, vreest hij.

Het bevolkingsonderzoek is zo vertraagd dat vrouwen gemiddeld drie maanden te laat een uitnodiging krijgen. De problemen worden de komende tijd alleen maar groter en gaan ook in de rest van Nederland opspelen, denkt Blokhuis. Hij heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu om raad gevraagd.

Borstkankervereniging Nederland vindt dit een vervelende ontwikkeling en wil dat er zo snel mogelijk een oplossing komt. Maak je je zorgen over het uitblijven van de oproep? Neem dan contact op met het RIVM via telefoonnummer 030-2749111 of info@rivm.nl. Voor meer informatie kun je ook terecht opĀ www.rivm.nl/bevolkingsonderzoek-borstkanker