Gepersonaliseerde keuzehulpen maken uitkomstinformatie toegankelijk in de spreekkamer

vrijdag, 26 juli 2019

Als patiënt wil je de beste zorg en de beste behandelaar. Wat of waar dat is, kan per patiënt verschillen. Uitkomstinformatie over de zorg kan patiënten en zorgverleners helpen hierover samen te beslissen. Om deze uitkomstinformatie in de spreekkamer toegankelijk te maken, voeren de Santeon ziekenhuizen het experiment Uitkomstindicatoren uit. Een onderdeel daarvan is de ontwikkeling van gepersonaliseerde keuzehulpen.

Het resultaat van de zorg die patiënten krijgen moet vindbaar en begrijpelijk zijn. Daarnaast moet de informatie op de patiënt als individu afgestemd zijn. De ontwikkeling van gepersonaliseerde keuzehulpen kan hier een oplossing voor zijn. De keuzehulpen bieden patiënten specifieke uitkomstinformatie om samen met de zorgverlener bewuster een keuze te kunnen maken over zorg, onderzoeken en behandelingen. Hierdoor zijn de keuzehulpen een goed hulpmiddel bij samen beslissen in de spreekkamer.

Hoe de zorguitkomsten praktisch en effectief in de spreekkamer kunnen worden toegepast, is nog een uitdaging. In het experiment Uitkomstindicatoren wordt samen met patiënten en zorgverleners de beste aanpak ontwikkeld. Door de gepersonaliseerde keuzehulpen met uitkomstinformatie te gebruiken, kan worden onderzocht hoe het in de praktijk werkt.

Het experiment wordt uitgevoerd bij drie verschillende ziektes, waaronder borstkanker. Hierbij is gekozen om de uitvoering te richten op nacontrole en nazorg. Borstkankervereniging Nederland neemt deel aan de projectgroep om patiëntenperspectief in te brengen.

Lees hier meer over het experiment Uitkomstindicatoren.

Meer informatie

Heb jij wel eens een keuzehulp gebruikt? In ons overzicht online ondersteuning vind je verschillende keuzehulpen, zelfhulpprogramma's, apps en andere online ondersteuning.