Pilot Aanpassingsstoornis bij kanker verlengd tot 1 september 2021

dinsdag, 17 december 2019

Veel mensen die kanker hebben (gehad) ervaren late gevolgen door de ziekte of behandeling, zoals vermoeidheid, cognitieve klachten, somberheid en angst. Wanneer deze gevolgen niet over gaan, kan er sprake zijn van een aanpassingsstoornis. Psychologische hulp is hierbij belangrijk, maar wordt momenteel helaas niet vergoed. Om deze zorg te kunnen bieden is in 2018 de pilot ‘aanpassingsstoornis bij kanker’ opgezet. Onlangs is bekend gemaakt dat de pilot met anderhalf jaar is verlengd tot 1 september 2021, waardoor meer mensen met kanker gebruik kunnen maken van psychologische zorg.

Psychologische zorg bij een aanpassingsstoornis is in 2012 uit het basispakket van de zorgverzekering gehaald. Hierdoor krijgen veel (ex-)kankerpatiënten met psychische klachten niet de zorg waar zij behoefte aan hebben. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft geld vrij gemaakt om vanaf 1 maart 2018 een (tweejarige) pilot te starten die deze zorg vergoed.

Dat de duur van de pilot is verlengd, betekent dat meer mensen met kanker gebruik kunnen maken van psychologische zorg. Daarnaast kunnen verwijzers zoals (huis)artsen, bedrijfsartsen en verpleegkundig specialisten mensen met kanker waarvan wordt vermoed dat ze een aanpassingsstoornis hebben, anderhalf jaar langer verwijzen voor een pilotbehandeling.

Het is van belang dat de pilot slaagt. De pilot levert namelijk het ministerie van VWS informatie om uiteindelijk een beslissing te maken of de vergoeding voor psychologische zorg definitief terug kan komen in het basispakket.

Kijk voor meer informatie over de pilot op de website van IKNL

Meer informatie

Wil je meer informatie over late gevolgen bij borstkanker? Lees ons dossier late gevolgen