Tumoren kunnen immuuncellen kapen: immuuntherapie bij (uitgezaaide) borstkanker

maandag, 9 december 2019

Karin de Visser van het Nederlands Kanker Instituut (NKI) is vorige maand benoemd tot hoogleraar experimentele immunobiologie van kanker aan het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Ze doet onderzoek naar hoe het afweersysteem is in te zetten bij borstkanker, oftewel immuuntherapie. Momenteel wordt immuuntherapie bij borstkanker alleen als experimentele behandeling gegeven. Maar daar komt binnenkort verandering in, volgens Karin.

Immuuntherapie is een belangrijke ontwikkeling bij de behandeling van kanker. De therapie zet het afweersysteem aan, zodat het de tumorcellen aan gaat vallen. Toch dachten ze daar vroeger heel anders over. “Het gevestigde kankerveld was gericht op DNA-mutaties. Wij immunologen werkten aan ‘een droom die nooit uit zou komen’, werd gezegd. Maar als je nu kijkt: immuuntherapie is een revolutie in de behandeling van kankerpatiënten”, vertelt Karin.

“Toen rond 2013 de eerste melanoompatiënten succesvol werden behandeld, gevolgd door longkankerpatiënten, is immuuntherapie echt geaccepteerd. Voor die twee vormen van kanker is het nu een standaardbehandeling. Dat is echt een doorbraak, sommige patiënten die nog maar vijf maanden te leven hadden, zijn nu langdurig ziektevrij.”

Immuuntherapie wordt bij borstkanker alleen nog als experimentele behandeling ingezet. Tussen 5 en 15 procent van de borstkankerpatiënten reageert op de therapie, maar je weet niet van tevoren wie dat zijn. Daarom doet Karin met haar team onderzoek naar eigenschappen van een tumor of van een patiënt die voorspellen of een behandeling zal aanslaan. Ze kijken ook hoe ze bij vrouwen bij wie die eigenschappen ontbreken, iets zo kunnen aanpassen dat de behandeling toch kan werken.

Wil je meer weten over het onderzoek? Lees het interview met Karin de Visser in het NRC Handelsblad.

Meer informatie

Immuuntherapie is een vorm van doelgerichte therapie, waarbij specifiek de groei en deling van kankercellen wordt geremd. Lees hier meer over doelgerichte therapie.