Vandaag in de media: Overleving van kankerpatiënten is toegenomen

vrijdag, 28 juni 2019

De overleving van kankerpatiënten is in de laatste jaren toegenomen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) naar de kankerbestrijding in Nederland. Daarbij hebben wetenschappers gekeken naar de incidentie, prevalentie, overleving en sterfte aan kanker in de afgelopen dertig jaar. De resultaten werden deze week gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Kanker heeft een toenemende impact op de bevolking. Sinds 2008 is het doodsoorzaak nummer één in Nederland. Toch is het aantal sterfgevallen in de afgelopen dertig jaar afgenomen. In de periode van 1989 tot 2017 daalde de sterfte aan kanker van 234 naar 169 per 100.000 inwoners. Dit komt voornamelijk door een daling van longkankersterfte bij mannen, die de laatste jaren zijn gestopt of minder zijn gaan roken.

Hoewel minder patiënten overlijden aan kanker, is het aantal diagnoses borstkanker toegenomen. Dit komt grotendeels door het bevolkingsonderzoek. Vrouwen worden vaker onderzocht, waardoor borstkanker eerder wordt vastgesteld.

Wil je meer informatie over het onderzoek? In een artikel van het NRC lees je een interview met onderzoeker Sabine Siesling van IKNL.