Vandaag in de media: Tamoxifen en kurkuma gaan niet samen

woensdag, 27 maart 2019

Vrouwen met borstkanker die de hormoonremmer Tamoxifen gebruiken, moeten voorzichtig zijn met het slikken van kurkumatabletten en -capsules. Volgens onderzoekers neemt hierdoor de hoeveelheid van het geneesmiddel in het bloed af.

“Veel patiënten redeneren: als je het ook kunt eten in een curry, kan het geen kwaad. Als het dan ook helpt tegen kanker, is dat mooi meegenomen. Maar daar komen wij van terug. Doe het niet”, waarschuwt arts-onderzoeker Koen Hussaarts van het Erasmus MC in het AD.

Hij deed twee jaar lang onderzoek bij vrouwen met een hormoongevoelige vorm van borstkanker. Als zij hun kankermedicijnen combineerden met driemaal daags een kurkumacapsule werd de medicatie minder goed opgenomen. “En dat is gevaarlijk. Als deze vrouwen namelijk te weinig medicatie binnenkrijgen, kan de tumor weer gaan groeien”, legt de wetenschapper uit.

Al langer is bekend dat het ‘onschuldige’ middel sint-janskruid de opname van chemotherapie negatief beïnvloedt. Word jij behandeld voor borstkanker en wil je voedingssupplementen gebruiken? Bespreek dit dan eerst met je arts.

Meer lezen

In blad B verscheen een artikel over kanker en voeding. Lees hier het artikel >

Wil je meer informatie over voeding bij borstkanker? Bekijk dan het dossier voeding en beweging.

Op de website Voeding en kanker info worden vragen rond voeding en kanker beantwoord door diëtisten en wetenschappers.

Bekijk het overzicht van kruiden om te zien bij welke ziekten en aandoeningen ze worden voorgeschreven.