Amazone
Lid geworden op: 14/06/2017 - 13:12
Offline
Berichten: 0

Er was eens.....,

maandag, 7 augustus 2017

Stel je voor dat iemand een sprookje vertelt over jouw leven beginnend bij; “Er was eens”.

Mijn eigen sprookje begint met; “Er was eens een vrouw van 29 jaar die een bobbel ontdekte in haar linkerborst....” Wat er toen zou gebeuren wist niemand, niet de schrijver, niet de personages, niemand.

Een sprookje is eerder een hoofdstuk uit een volledig boek. Ik bedoel, hoe oud denk jij dat Assepoester was? Zal zij na het vinden van haar prins geen noemenswaardige dingen  hebben  meegemaakt? Het sprookje zoals wij het kennen is slechts een klein deel van haar levensverhaal.

Ik lees mijn dochter van vier regelmatig voor uit sprookjesboeken maar wat vertel ik haar hiermee eigenlijk? Wat zij hoort is dat Assepoester een mooie jurk krijgt van haar petemoei, dat ze naar een prachtig bal gaat, dat de prins hemels verliefd op haar is en dat ze nog lang en gelukkig leven hierna.

Als we nu eens kritisch kijken naar de sprookjes die we kennen wat zien we dan echt? Dan zie ik een slecht samengesteld gezin, een zwaar leven met gedwongen huishoudelijke arbeid en het verdriet van de pesterijen. Verder zie ik ook een vrouw die niet opgeeft, vertrouwen en vriendschap. Ik zie de ups en down van het leven.

En ze leefde nog lang en gelukkig.

Heb jij ooit een sprookje gelezen met een open einde?

Stel het sprookje eindigt met; “Op dat moment had Assepoester alles dat haar hartje begeerde PUNT”.

De Nederlandse vertaling van het Engelse “they lived happily ever after” is niet juist vertaald. Happily betekent gelukkig, ever betekent ooit en after betekent na. Er staat dus letterlijk ze leefden gelukkig ooit na. In betere zinsopbouw is dat "ze leefden gelukkig sinds…" Geen specificatie over de duur van dat leven.

Als mijn leven een sprookje zou zijn dan is het einde; “En ze leefde nog gelukkig”. Naar mijn mening gaat het niet om de duur van je leven maar om de kwaliteit ervan. En dan bedoel ik niet hoe gezond je bent maar eerder hoe gelukkig jij je voelt. Wat niet hoeft te betekenen dat je alles krijgt dat je wilt maar wel dat je tevreden bent met wat je hebt.

Het leven is geen sprookje, tenminste niet zoals wij ze kennen. Elk leven is zijn eigen unieke verhaal, de één korter dan de ander. Het leven is simpelweg het leven voor zolang als het mag duren.

Er was eens......, en verder zien we wel.

The End.

 

 

Offline
Berichten: 429

Wat mooi Aeqilibrum, wat mooi. Dat je maar zeer gelukkig mag leven verder, na dit hoofdstuk in jouw leven... en dat je nog maar veel mooie blogs mag plaatsen hier!!
 

Offline
Berichten: 987

Wat een bijzondere blog!

Offline
Berichten: 3791

Niet een gezond lichaam, maar of je gelukkig bent, telt. Zó waar! Ik hoop dat je nog lang, weer lang gelukkig mag zijn.

Artikelen van Aequilibrium

Webloggers