Amazone
Lid geworden op: 19/02/2009 - 20:42
Offline
Berichten: 85

Knutselen voor gevorderden met uitblijvend resultaat

donderdag, 15 november 2018

In maart 2018 was ik in het MUMC in Maastricht om een redelijk nieuwe operatie te ondergaan om te bezien of mijn lymfevaatjes konden worden aangesloten op de bloedvaten. Met als doel te proberen de "flow" er weer in te krijgen. Na de operatie ben ik niet meer teruggeweest in Maastricht. Ik had met 1 wondje wat genezingsproblematiek; de hechtingen begonnen te ontsteken na een dag of 2 waarna ik ze zelf verwijderd heb. Het andere wondje genas goed. Maar na enkele weken was er totaal nul komma nul verbetering. Ik zag het niet zitten om opnieuw de hele lange weg naar Maastricht af te leggen mo te vertellen tegen de dokter: "Leuk geprobeerd maar helaas niet gelukt. Het idee was goed, de uitvoering minder." 

Nu ben ik ruim een half jaar verder en mijn hand is status quo. De operatie heeft niet geholpen, ik was te ver "heen" om nog iets op te kunnen lossen. Ik denk oprecht dat mensen in een begin stadium met lymfeoedeem gebaat kunnen zijn bij de ingreep, maar voor mij, met mijn verregaande staat van lymfeoedeem en mijn vaten waar niets meer van over was, was een een vruchteloze poging. Maar als je klachten hebt van lymfeoedeem ga zeker in Maastricht praten, want wie weet kunnen ze wat voor je betekenen ! Mijn hand blijft dik, ik heb er last van en het beperkt me, vooral in mijn hobby paardrijden. Maar ik geef het niet op, ik laat mijn leven niet verzieken door een dikke hand. Al hoop ik stiekem dat er in de toekomst een oplossing komt... 

Afgelopen week heb ik ook mijn jaarlijkse controle gehad. Alles is goed, beide borsten zijn onverdacht en ik heb een stempel weer voor een jaar. Mijn arts vertelde me dat voor mij het advies is om jaarlijks te blijven controleren middels een mammografie, omdat ik maar 32 jaar was toen ik borstkanker kreeg en ook nog een hormoonpositieve. Ondanks dat ik getwijfeld heb of ik mezelf ieder jaar in de stress wilde helpen rond het controlemoment, stem ik toch toe in zijn advies en laat ik me jaarlijks controleren. Het is geen garantie; vrouwen krijgen borstkanker ook vaak jaren later terug op andere plekken. De sluipmoordenaar, de "sniper" die op andere plaatsen onverwachts toeslaat. Al zijn je borstfoto's jaar in jaar uit goed, uitzaaiingen komen pas aan het licht als je klachten ontwikkelt. En dat ben ik me zeer goed bewust. 

Offline
Berichten: 4238

Fijn dat je je APK weer binnen hebt Marieke, maar wel heel teleurstellend dat de operatie in Maastricht je niks heeft gebracht. Misschien was het te verwachten, maar je hoopt stiekem toch dat het je wél wat brengt. Wie weet, in de toekomst ja, en dat jij er dan toch nog baat bij gaat hebben. Als je zó jong met dit soort klachten wordt geconfronteerd met je er je héle leven mee doen. Niet leuk :(

 

Offline
Berichten: 476

Wat jammer Marieke. Wel een operatie gehad en helaas toch geen resultaat. Ik hoop dat het toch nog een beetje zal verbeteren. Fijn dat je weer goedgekeurd bent. 

Offline
Berichten: 267

Wel héél fijn dat je het hele proces van deze nieuwe ingreep met ons wil delen. En hopelijk hebben anderen daar wat aan. Wel echt naar dat het voor jou te laat leek te komen deze mogelijkheid. En ja die controles.  Stressvol en toch fijn. Maar inderdaad, het meest vals zijn de onzichtbare processen die we niet kunnen volgen.  Die angst zit in ons allen denk ik.