Amazone
Lid geworden op: 09/01/2006 - 22:00
Offline
Berichten: 4268

Rare verjaardag

zaterdag, 24 november 2018

Afgelopen week drie jaar geleden kreeg ik te horen dat de borstkanker 12,5 jaar daarvoor was uitgezaaid, in ieder geval naar lymfeklieren en botten.

De afgelopen drie jaar zijn een achtbaan geweest. Borstkanker is geen vorm van kanker waarbij je bovenaan de berg begint en dan langzaamaan (of snel) afglijdt naar steeds wat minder. Hoe mijn (medische) kwaliteit van leven is, hangt sterk af van de medicatie ik op dat moment krijg, of die aanslaat en hoe ik erop reageer. 

De meeste hormonale behandelingen doorsta ik heel goed, met klachten die ik kan negeren. Maar soms is een hormoonbehandeling niet genoeg en chemo is voor mij geen piece of cake. Dus ik had goede tijden en knap beroerde tijden. Tot nu toe hebben de goede tijden fors de overhand gehad :).

De  laatste maanden liepen de lang zo stabiele markers stilletjes weer wat op. Ik bereidde me op de controle van deze week dan ook goed voor en zette me schrap tegen mogelijk slecht nieuws met een medicijnswitch en onzekere tijden als gevolg.

Hoe ga ik me voelen, zal het volgende medicijn aanslaanAlthans: dat schrap zetten probeer ik dan. Het lukt natuurlijk totaal niet, want hoe doe je dat? En waartegen? Je kunt immers alleen maar afwachten en meebewegen. Je verzetten kost energie die je veel beter aan leuke dingen kunt besteden ;). En leuke dingen doen, daar ben ik behoorlijk goed in.

Tot mijn verbazing waren de markers echter niet verder gestegen en heb ik zomaar weer wat kwalitatief goede tijd erbij gekregen. Niet dat kwaliteit na deze medicijnen op is, totaal niet, maar er is maar één ding zeker en dat is dat ik me met de huidige medicatie heel goed voel. Hoe het daarna wordt kan werkelijk niemand me zeggen.

Ben ik dan met de goede uitslag van gisteren himmelhochjauchzend blij? 
Nee blij word ik er niet van, van dat eindeloze dealen met de zekerheid dat slecht nieuws ooit weer komt. Ik ben kennelijk in een periode beland dat ik er gruwelijk van baal dat ik deze diagnose drie jaar geleden kreeg. Of zoals ik gisteren tegen mijn zoon zei: "Ik ben er eigenlijk wel klaar mee, met dat ongeneeslijk ziek zijn."

Toch ben ik nu al drie jaar verder, en ondanks dat ik het moeilijker vind worden om daar steeds maar weer op zinvolle wijze mee om te gaan, ben ik ook dankbaar dat ik er nog mag zijn, en dat ik me goed voel. Ik hang dus geen slingers op, maar tel wél mijn zegeningen :).

 

Offline
Berichten: 186

Die dubbelheid heb je goed verwoord Ellen. Ontzettend fijn dat de markers niet gestegen zijn, maar dubbel omdat je telkens maar weer verder je onzekerheid moet oprekken, wat ook uitputtend is. 

Toch blijf ik maar denken aan de grote hoeveelheid groenten die je eet. En hoop op een verband. Sterker nog: ik geloof steeds sterker in dat verband. Ik geloof echt dat je je leven daarmee op de meest gezonde manier rekt. 

Ik wens je elke dag een grote bak groente toe. Een hele grote bak.

Offline
Berichten: 4268

dankjewel Tjula, ik moet glimlachen: gisterenavond had ik wat minder gegeten omdat ik daarna vlug naar mijn zusje ging: samen naar de film De Dirigent (mooi!). Maar ik had trek later op de avond dus, wat ik nooit doe: ik at een klein busje Pringles en pinda's. Ik heb de hele nacht stijf overeind in bed gelegen en nog heb ik er last van. Ongezonde dingen eten is dus inderdaad totaal niet goed voor mij. Vanavond weer gewoon een pond groentes ipv twee honderd gram ;).

 

Offline
Berichten: 515

Hoi Ellen, 

Ik vind het geweldig zoals jij hier op het forum veelvuldig actief bent. Vanuit je (helaas) uitgebreide ervaring ben je een bron van kennis, maar ook van hoop. Ik denk dat het heel lastig is om zolang met het idee rond te lopen dat je ongeneeslijk ziek bent. Aan de ene kant is het prachtig dat je tegenwoordig zolang nog door kunt met uitgezaaide  hormoongevoelige borstkanker. Maar ik kan mij de schaduwzijde ook wel voorstellen. Vooral als mensen je gewoon je ding zien doen. 

Wat jij in de comments beschrijft over voeding, wekt mijn belangstelling. Ik ervaar zelf ook dat heel veel dingen niet goed voor mij zijn. Ik merk het vrijwel direct; bij slecht eten krijg ik meteen of de dag erna een tintelende lip, en dat is voor mij een alarmsignaal omdat ik voor mijn diagnose ook een hardnekkige herpesinfectie had. Nu smokkel ik af en toe nog een beetje, omdat ik allang blij ben dat het eten nog een beetje smaakt met de chemo. Maar ik heb echt het voornemen om na de chemo heel clean te gaan leven. Kwaad kan het sowieso niet. Ben wel benieuwd naar wat je eet en wat je ook laat staan. 

Offline
Berichten: 4268

Hoi LindaVB, ik eet alles maar de verhoudingen zijn gewijzigd.

Ik eet al heel erg lang veel groente, en dan bedoel ik echt veel, een pond per dag is de standaard denk ik. Natuurlijk eet ik fruit, gewoon mijn dagelijkse portie, appel, mandarijn is genoeg. Ik eet aanmerkelijk minder vlees, en niet uit de supermarkt maar van een betrouwbare slager. En ik eet vis, 1x per week denk ik.

Ik neem dagelijks een multi-vitamine omdat mijn weerstand door de medicijnen steeds opnieuw laag is, maar ik ben niet vaak ziek. Wel lijk ik vaak verkouden, maar dat is eerder niezen door zeer dunne en droge slijmvliezen, dan een verkoudheid. 

Ik neem steeds minder suiker, sowieso voeg ik het nergens zelf bij, dus geen suiker in koffie of thee of yoghurt, maar ik eet wel iedere morgen een snee ontbijtkoek van de bakker, en iedere dag wel een koekje.

Grote hoeveelheden snoep, chocolade, en dat soort dingen (bijna) nooit meer, ik krijg er altijd maagklachten van want ook mijn maagslijmvliezen zijn dun en kwetsbaar.

's Avonds geen chips en pinda's en sowieso bijna niet.

Dus wat eet ik dan wel: 's morgens een snee volkoren brood met ontbijtkoek, tussen de middag een snee brood met oude kaas met twee glazen karnemelk. 's avonds veel groente met of zonder vlees, en afwisselend rijst/pasta/aardappel/linzen etc. etc. Bijna nooit een toetje.

's Morgens koffie, de rest van de dag thee, ook 's avonds.

Nooit gezoete frisdranken en zo.

Heel af en toe een glas wijn of port.

(Bijna) niks uit een potje.

Ik maak zelf soep, als ik soep eet, ik eet weinig sauzen, maar maak die zelf als ik een saus wil. Behalve pesto (rode pittige en de gewone groene) koop ik wel uit een potje.

Ik kook best simpel, maar met kruiden en een beetje zout is het lekker.

en ik ben gek op (strooi)kaas, dat is echt mijn zwakke plek ;)

Offline
Berichten: 4268

en ik kijk op dit moment veel naar vegan recepten, ook omdat er veel vrienden van zoonlief vegan zijn. Het is heel interessant omdat je je smaken dan van andere dingen haalt en ik vind het erg lekker.

afbeelding van welmoed
Offline
Berichten: 34

Ik haal veel inspiratie uit het kookboek 'Eten tegen kanker' van Richard Beliveau/Denis Gingras. Veel gebruik van groenten, kruiden, vis en matig vlees. Prima recepten van eenvoudig tot soms iets ingewikkelder.

Offline
Berichten: 515

Hoi Ellen, bedankt voor de uitgebreide info! Het klinkt als een heel haalbaar dieet, waarbij je jezelf toch niet alles ontzegt. Ik ben zelf altijd al vegetarier dus dat is makkelijk. Ik probeer nu ook vegan te gaan, want je eet dan automatisch ook meer groente en fruit. 

Ik denk dat voeding best een rol speelt. Mijn borsten rommelden al jaren. met vage atypische plekjes, maar ik heb door drukte het jaar voorafgaand aan mijn diagnose niet echt goed voor mezelf gezorgd, onder andere slecht gegeten. Ik denk nog steeds dat dat het zetje heeft gegeven, ook al heb ik familiaire aanleg. Dat is geen kwestie van mezelf de schuld geven, want ik leefde nog steeds gezonder dan veel andere mensen. Maar wel een waarschuwing voor de toekomst. Waar andere mensen tegen kunnen, kan ik niet tegen. Dat proef ik bij jou ook een beetje. 

Offline
Berichten: 286

Mooi verwoord Ellenk. Het blijft een heftig gegeven dat ongeneeslijk ziek zijn. Ik vind het super hoe je ermee dealt en ons meeneemt op jouw manier. 

Offline
Berichten: 54

Ik heb me als partner flink verdiept in borstkanker en factoren die van invloed zijn. Ik ben tot de conclusie gekomen dat het voor het grootste deel puur pech is. Wat ik wel zie en lees dat veel vrouwen vaak voordat borstkanker geconstateerd wordt vaak lange periodes van stress hebben gehad. En dan bedoel ik niet gewoon een beetje stress maar emotionele stress. Bij vrouwen werkt stress volgens mij ook veel sterker op de hormoonhuishouding dan bij mannen. Maar goed dat is wetenschappelijk volgens mij (nog) niet bewezen.

Offline
Berichten: 4268

Ik geloof niet dat voeding zaligmakend is, maar wel dat het sowieso verstandig is om gezond te eten. Het houdt de kanker niet weg maar kan wel zorgen dat je lichaam in een betere conditie is.

Bekend is dat alcohol echt een negatieve factor is. En overgewicht ook.

Gezond bewegen is een positieve factor.

En ja: stress kan bij sommige vormen van (borst)kanker een rol spelen, dat zag ik in juni op een congres. Het kan iets op celniveau verkeerd stimuleren maar het fijne weet ik er niet van.

Offline
Berichten: 73

Lieve Ellen, 

Allereerst gefeliciteerd. Ik weet hoe je je voelt en als ik je bericht lees over de voeding lijkt het wel of ik het geschreven heb. Ik geloof dat er nog vele vele mooie jaren voor je liggen. Althans dat gun ik je, en door je positieveteit moet dat gewoon kunnen! Ik haal altijd veel energie uit je verhalen, tips. Je bent een fijn mens.

Liefs, 

Pascal 

Offline
Berichten: 89

Fijn die stabiele markers Ellen, gefeliciteerd! Alhoewel het dus ook dubbel is. Dat begrijp ik wel. Het is zo'n verraderlijke ziekte. Ik ben nu 3,5 jaar ziektevrij na de diagnose uitgezaaide BK, maar dat geeft naast blijdschap ook voortdurend een zorgelijk gevoel. Kan ik genieten? Ja, vaak zelfs! Vind ik het leven leuk? Ja, voortdurend bijna! Maar toch, ik tors iets mee. Ik denk vaak alleen een lotgenoot kan het begrijpen. Als ik jouw verhaal lees herken ik mezelf er voor een groot deel in. Ikzelf worstel enorm met de gevolgen (lees: schade) van de behandelingen. En ik weet dat ik me niet aanstel, dus dat laat ik me ook niet opdringen. Ik word af en toe gewoon lekker boos als iemand weer eens zegt dat ik heel blij moet zijn dat ik er nog ben. Ik bèn heel blij dat ik er nog ben! Maar mag ik daarom nooit meer een keer bij de pakken neerzitten?

Je schrijft dat je er klaar mee bent, met het ongeneeslijk ziek zijn. Dat begrijp ik dus wel denk ik. En je schrijft dat je het moeilijk vindt er zinvol mee om te gaan. Daar begrijp ik niet precies wat je bedoelt. Kun je dat uitleggen? Die uitspraak intrigeert mij. 

Artikelen van ellenk

Pagina's

Webloggers