Amazone
40 jaar
Zuid-Holland
Lid geworden op: 09/10/2017 - 10:19
Offline
Berichten: 414

Toen en nu

woensdag, 10 oktober 2018

Borstkanker krijgen is geen feestje, ook al zit er tegenwoordig een roze strik omheen. Mijn eigen diagnose is nu een jaar geleden, en toen zaten we toevallig in de borstkankermaand. Het was een vreemde gewaarwording om ineens bij “de club” te horen die zoveel in het nieuws was.

Voordat ik ziek werd, ging ik het onderwerp het liefst uit de weg. Mensen kwamen regelmatig met de Angelina-vraag: of ik mij had laten testen, want mijn moeder was toch ook zo jong aan borstkanker overleden. Ik antwoordde altijd naar waarheid dat ik daar geen zin in had en dat er niet heel veel aanleiding was om te veronderstellen dat het erfelijk was. Ik kreeg de kriebels van borstkanker en alle acties erom heen. In mijn beleving was het een verwoestende ziekte, want zo had ik het als kind beleefd. De roze strikken en stoere vrouwen met kaal hoofd van de laatste jaren kon ik niet rijmen met mijn ervaring.  

Er is gelukkig veel veranderd. Borstkanker heet geen “K” meer, is bespreekbaar geworden en voor veel mensen zijn de behandelingen en perspectieven behoorlijk verbeterd. Zelfs wanneer je niet meer beter kunt worden, is de ondersteuning in dat traject heel anders. Dat is winst. Hoewel het afgelopen jaar inderdaad geen feest was, was het ook niet een en al doffe ellende.

Maar ik houd helemaal niet van roze :-)

Slaat het af en toe ook niet door naar de andere kant? De roze lintjes in de winkels leveren ongetwijfeld geld op voor onderzoek. Maar de hele cultus van “survivorship” eromheen, die bijvoorbeeld in Amerika ziet, die hoeft voor mij persoonlijk niet zo. Ik ben geen “warrior”, ik ben niet sterker of stoerder dan een ander. Ik hoef geen “respect”, zoals je het weleens op social media leest. Ziek worden hoort helaas bij het leven. Er wordt, in Nederland, over het algemeen goed voor ons gezorgd. Veel mensen overleven het nu gelukkig. Anderen niet. De roze strik als symbool behartigt onze belangen als groep mensen met dezelfde ziekte en dat is prachtig. Maar de ruimte tussen die roze strikjes, dat is het echte leven, waarin je geen patiënt bent, maar een individu. Er is nog zoveel meer dan borstkanker alleen.  

Offline
Berichten: 4230

Ja Linda, ook ik ben niet van de roze lintjes en de zoete aandacht. Toch plaats ik in oktober wat meer borstkankerberichten op mijn facebook pagina en wijs ik mensen op wat er kan. Niet roze maar nuchter. Ik heb me er na lang verzet bij neergelegd dat roze beter verkoopt en dat mensen dan kennelijk er beter mee om kunnen gaan. Als dat helpt om mensen actiever borstonderzoek te laten doen, lid te worden van BVN, meer kennis over  borstkanker te krijgen, dan moet dat maar.

Offline
Berichten: 414

Ja dat ben ik met je eens. Het is fijn dat borstkanker een "gezicht" heeft waardoor onze belangen behartigd worden. Als dat dan roze is, nou ja. Wat goed dat je zo'n ambassadeur bent op social media. Juist omdat het zoveel voorkomt, denken mensen veel te weten erover. Ik krijg veel opmerkingen over hormoontabletten en de goede vooruitzichten. Die voor mij persoonlijk helemaal niet van toepassing zijn. Dus daar probeer ik mensen altijd wel over in te lichten, dat je verschillende soorten hebt en dat geen traject echt helemaal hetzelfde is. Zelfs niet binnen 1 familie. 

Offline
Berichten: 248

Ik herken heel erg mijn eigen irritatie over dat strijden en vechten. Je hebt pech of geluk en dat heeft niets met strijdlust te maken. Ben het wel eens over dat roze stukje, dan lijkt het alsof we misschien inderdaad op die manier meer en beter doordringen. Als het geld oplevert voor onderzoek dan maar zo. En persoonlijk hou ik wel van roze;)

Offline
Berichten: 333

Wat is vechten  Hoe doe je dat? 

Ik heb de behandelingen ondergaan en gehoopt op een goede afloop. Soms m'n hoofd laten hangen om daarna weer op te krabbelen. Misschien is hoop houden wat mensen als vechten zien? Dat je niet opgeeft.

Terwijl ik die inkak en wanhoop momenten voor mezelf hou en echt niet deel met iemand behalveijn partner. Misschien zien mensen dan alleen de positiviteit? Geen idee! 

Goed dat er aandacht aan wordt besteed maar soms lijkt het bijna een business. Think pink! 

Offline
Berichten: 89

Ja, wat is vechten en hoe doe je dat?  Goede vraag van je Mora.

Ik heb heb ook niet idee dat ik vecht. Ik heb de behandelingen ondergaan. En daarbij liet ik wel degelijk mijn kop af en toe hangen. het is zooooo zwaar!! Waarom altijd sterk zijn? Waarom?

En wat ik ook altijd denk: de vrouwen die overlijden, hebben die dan niet hard genoeg gevochten? Dat is toch klinkklare onzin! Beledigend voor hen!

Het is ons overkomen. Na de diagnose gaat ieder er op zijn eigen manier mee om. Geen oordeel. Punt.

 

Offline
Berichten: 49

Ik zag vanmiddag bij de kassa van de supermarkt ook een display staan met echt hele lelijke armbandjes voor vrouwen of meisjes. Het werd me niet geheel duidelijk. Een groot deel van de opbrengst gaat naar Pink Ribbon. Op zich een goed initiatief. Als partner van mijn vrouw die ook behandeld wordt, had ik graag een armband gekocht om zelf te dragen als teken van verbondenheid. Helaas voor mannen waren die er niet. Jammer want ik denk dat veel mannen nauw betrokken zijn bij de behandeling van hun vrouw en graag aan de buitenwereld willen laten zien dat ook zij pink ribbon steunen en met deze nare ziekte te maken hebben.

Artikelen van LindaVB moderator

Webloggers