Stoppen medicijnen

17 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Riky
Offline
Berichten: 15
Stoppen medicijnen

Wat vinden jullie van stoppen met medicijnen.

afbeelding van Riky
Offline
Berichten: 15

Zou graag weten wat jullie vinden van het stoppen met het medicijn Letrozol. Ik heb 3 jaar tamoxifen gebruikt met de nodige bijwerkingen en gebruik sinds oktober 2016 Letrozol maar de bijwerkingen zijn zo vervelend dat ik per 10 augustus 2017 in overleg met mijn oncoloog ben gestopt. Zou graag willen weten of er mensen zijn die dit ook hebben gedaan en hoe ze het ervaren.

 

Offline
Berichten: 4196

Als je prognose al 90+ % is prima te begrijpen. Maar heb je een slechte uitgangspositie of had je een teleurstellend resultaat van chemotherapie dan vind ik het persoonlijk onbegrijpelijk.

Weet je wat voor jou het 'risico' is?

Offline
Berichten: 4196

Oh en dit ingegeven door een bekende die alle klieren positief had na chemo, maar met 8 jaar hormoontherapie nog steeds geen uitzaaiingen. Zo effectief kan ht zijn.

Haar kinderen waren kleuters en komen nu bijna van school. Dat vind ik grote winst.

afbeelding van Miranda666
Offline
Berichten: 34

Ik was na 2 weken tamoxifen al terug gestopt....wat een troep is dat zeg!

Ik had dcis in mijn rechtse borst en deze zou een huidbesparende diep flap ondergaan.

Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om dit aan beide borsten te laten doen zodat de medicijnen niet meer nodig zijn.

Ik denk wel als je stopt met de medicijnen dat er een alternatief in de plaats moet zijn.

Offline
Berichten: 237

Mijn prognose is 94%. Ik slik nu 2 jaar Tamoxifen, is geen feestje. Ga over 6 maanden over naar Ananstrozol, zal ook geen feest worden. Maar net als Bergamot, ik ga voor mijn toekomst. En dan heb ik nog niet eens kinderen...

 

Maar, ik wil voor mijzelf er ALLES aan gedaan hebben om te voorkomen dat het spook terugkommt. Vwb Tamoxifen zijn er geen alteratieven. Wbt armoataseremmers wel, inclusief terugkeren naar Tamoxifen.

 

Beste Riky, wat is jouw eigen overweging hierin?

afbeelding van Riky
Offline
Berichten: 15

Nu ik had geen uitzaaiing in de oksel. Dus dat is al een goed uitgangspunt, ik had een tumor van 1,3 cm dus ook niet echt heel groot. Heb mijn borst laten verwijderen en de spier uit mijn rug gelijk laten terug plaatsen. En ik vind het leven ook heel belangrijk. Maar ook de manier waarop. En er is geen garantie dat ik na een gebruik van 5 jaar aan medicijnen de kanker nooit terug zou komen. De oncoloog zei mij dat de manier die ik had zelden terug gezien wordt bij dezelfde persoon.

Offline
Berichten: 15

stoppen met letrozol heb ik destijds ook gedaan, werd er helemaal niet goed van (en had daarvoor ook een paar jaar tamoxifen geslikt). Ik ben toen overgestapt op Exemestaan en dat beviel prima (en heb ik ook anderhalf jaar kunnen doorslikken).

 

afbeelding van Miranda666
Offline
Berichten: 34

Zekerheid is ook een van de redenen dat ik een preventie operatie heb gekozen aan de goede borst.

De oncoloog had mij ook verteld dat de kans miniem was dat het aan de goede kant terug zou komen.

Mijn huisarts wist mij dan te vertellen dat ze steeds meer de tamoxifen verlengen met 5 jaar.

In mijn oren klinkt dit als"het komt wel goed"en dat kan iedereen wel zeggen...maar ondertussen zit je toch met het duiveltje in je hoofd.

De dokter die mijn mri scan heeft gedaan zei dat het mijn lijf is en ik bepaal wat er gedaan word.

Deze woorden zijn voor mij de rede geweest om preventief te opereren.Mijn duiveltje in mijn hoofd is nu weg en kan dit verhaal achter mij laten.

Offline
Berichten: 237

Er zijn geen zekerheden in dt leven. Ik heb ook ervaringen gezien van vrouwen na amputatie die een recif=dicief hadden.

 

BTW: mijn tumor werd vooraf 1,5 geschat, bleek 2,5 te zijn. Gulukkig borstsparend geopereerd, geen chemo, wel bestraling. En inderdaad, 5 jaar hormoontherapie. Ik ben hiermee een gelukkig mens....

Offline
Berichten: 552

Ben met tegenzin begonnen aan de tamoxifen (diagnose 2013, tumor 6cm, één aangetaste lymfklier, amputatie, bestraling en chemo), vanwege de mogelijke bijwerkingen. Heb het toch braaf een jaar geslikt en ben toen alsnog gestopt. Het is 'gewoon' het afwegen van de voor- en nadelen. Met de tamoxifen kon ik geen volwaardig leven leiden, wat heb ik er aan tien jaar langer te leven als dat leven niet leefbaar is?

Maar ieder moet deze beslissing voor zichzelf nemen en op basis van haar eigen argumenten en inzichten en in overleg met de oncoloog. Ik zou bijvoorbeeld niemand anders zomaar adviseren om ook maar te stoppen met de tamoxifen. Het besluit was goed voor mij, maar niet noodzakelijk goed voor een ander.

Offline
Berichten: 3

Ik had juli2013 een tumor van wel 9x 3 mm!! Alles ondergaan dus ook de taxoxifen. Wat een k#ttroep is dat. 8 maanden geslikt, pijn mijn gewrichten en ik schrijf heel mooi maar toen pffff hanepoten. Kwaliteit van belangrijker dan  die paar procent kwantiteit dus hup in de vuilnisbak. Het enige wat ik nog ondervind is tintelende voeten en vingers en af en toe een gierend gevoel door mijn lijf, herkennen jullie dat?

Offline
Berichten: 769

Tja weet je... De een heeft pech en zal na jaren anti-hormonale behandelingen toch nog uitzaaiingen krijgen. De ander heeft mazzel en krijgt geen uitzaaiingen, ook al is ze vroegtijdig gestopt.

Alles werkt met kansen maar je zult nooit weten wat de medicijnen bij jou precies toevoegen (of niet). Nu niet en over 10 jaar ook niet.

Zelf hoorde ik op 31-jarige leeftijd dat ik uitgezaaide borstkanker had (en dus heb). Ik kan je vertellen dat het echt kl*ten is om zo jong je doodvonnis te krijgen en dat ik graag 40 zou worden. En 50. Etc.

Ik zou dus zeggen: hou vol en verhoog die kans op overleving.
Maar ja, ik weet niet hoe ondraaglijk het voor jou is.
Het is een beslissing die je uiteindelijk alleen zelf kunt maken.

Ik heb dan wel uitzaaiingen maar had erg weinig klachten van m'n anti-hormonale behandelingen, dus in dat opzicht heb ik ook weer makkelijk praten...
Sterkte met je beslissing.

Offline
Berichten: 30

Ik lees hier dat iemand stopte na een bilaterale amputatie. Ik onderging ook een bilaterale mastectomie, maar zit wel aan de tamoxifen hoor. Het gaat ook om mogelijke loszwevende kankercellen die afgeremd worden.

Verder is dit uiteraard een persoonlijke beslissing. Ik vloek ook vaak op al die bijwerkingen en zou de medicatie soms de vuilbak willen ingooien. Maar ik wil later niet denken: Had ik maar.... Het blijft natuurlijk afwachten.

 

Offline
Berichten: 237

Hier had ik het gisteren over met een collega-lotgenote. Zij eerst chemo, daarna operatie, hormoonkuur. Ik eerst operatie, dan bestralingen, hormoonkuur. Zij eerst Anastrozol, ik eerst Tamoxifen. Over een half jaar switch, zij Tamoxifen ik Anastrozol.

Zij nu veel last van bijwerkingen, oa gewrichtsklachten, tijdelijk gfebruik van een andere aromataseremmer depressiviteit. Ik nu voornamelijk last van opvliegers.

Haar oncoloog zegt: als je van Taoxifen veel last krijgt, dan weer terug naar een aromataseremmer. Mijn oncoloog zegt: als je veel last krijgt van Anastrozol dan eventueel over naar andere aromataseremmer, dan wel terug naar Tamoxifen.

Kortom: er is op voorhand niet veel over te zeggen. De een reageert heftig op dit, de ander op dat. Probeer het zelf, en geef jezelf de kans om eraan te wennen.

Offline
Berichten: 3791

Tijdelijk stoppen kan een optie zijn om te bekijken of je klachten inderdaad door de letrozol komen. Ik ben destijds gestopt met arimidex (geloof ik), Ik werd daar serieus depressief van, maar ik ben toen wel teruggezet op tamoxifen en dat heb ik bijna 5 jaar geslikt. Helemaal niks zou ik niet gedurfd hebben.

Ik heb later wel uitzaaiingen gekregen. Heel even speelde dat wel: wat als ik nu wel die arimidex was blijven slikken? Maar omdat ik wel de tamoxifen genomen heb, amputatie had, chemo, en eierstokverwijdering, kon ik dat wel heel snel los laten. Ik vond dat wel een belangrijke vraag: vergeef ik mezelf niet de optimale behandeling doorlopen te hebben, als ik later uitzaaiingen krijg?

Offline
Berichten: 237

Ellenk, dart is een goed punt. What if.....

Ik zou het mijzelf nooit vergeven als ik eerder stop en het komt dan terug. Waarbij ik heel goed weet, dat er geen zekerheden zijn: ik kan die hoormoonzooi 5 jaar slikken en toch een terugval hebben. Het is en blijft een persoonlijke keuze...