Adjuvant Xeloda(capecitabine) na falen neo-adjuvant

14 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 234
Adjuvant Xeloda(capecitabine) na falen neo-adjuvant

Hoi allemaal, Ik heb triple negatieve borstkanker en ben nu drie weken klaar met de chemo (4x AC dose dense en 12x Taxol). Na de AC kuren was de tumor geslonken, maar de laatste tijd weer gegroeid (tot bijna de originele grootte). :-( Daarom word ik as vrijdag geopereerd, amputatie en okselklierdissectie. De oncoloog wil de uitslagen van de patholoog afwachten, maar heeft mij er al op voorbereid dat er later toch weer chemo zal volgen uit voorzorg (naast de bestraling volgens plan). Herkent iemand dit en wat zijn jullie ervaringen? Ik ben erg tevreden over mijn ziekenhuis maar denk er nu toch over om ook een keer naar het AVL te gaan en om hun mening te vragen. Hartelijke groet, Linda

Offline
Berichten: 653

Hoi Linda,

Ik had dezelfde borstkanker (triple negatief) en dezelfde chemo (AC-T DD). Bij mij was er alleen voor de chemo al operatie en bestraling, dus de tumor was al weg.

Ik heb destijds een second opinion gevraagd bij het AVL en was daar heel erg tevreden over. Ik wilde zeker weten dat ik chemo moest ivm een fobie voor overgeven, maar kreeg meer dan dat. Mij was 6x TAC geadviseerd omdat het protocol is, en ik kreeg daar juist het advies voor de ACT-DD, omdat ik een snelgroeiende tumor had. Ze kon alles veel beter uitleggen waardoor ik begreep waarom wat moest gebeuren.
Ze zei dus dat uit lopende onderzoeken voorlopig de conclusie was getrokken dat dit even goed of beter werkte. En dat pas als de definitieve conclusie getrokken is, de richtlijnen en protocollen aangepast worden. Ze lopen er dus een beetje voor. Ik merk dus nu dat er veel meer vrouwen AC-T DD krijgen, dus ik denk dat inmiddels het protocol is aangepast.

De professor die ik sprak was gespecialiseerd in dit type kanker wat meer bij jonge vrouwen voorkomt, dus ik denk dat jij ook bij haar terecht zal komen. (Ik mag geen namen noemen op het forum)

Overigens was het nog wel een uitdaging om de aangeraden therapie te krijgen in mijn eigen ziekenhuis, omdat het niet het protocol was, maar uiteindelijk wel gelukt.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

LindaVB ik denk dat een second opinion vragen een goed idee is. belangrijk is dat jij duidelijkheid krijgt en kunt begrijpen waarom je welke behandeling moet ondergaan. Dat helpt ook om er gemotiveerder in te staan.

Zelf heb ik net als Lucky eerst de operatie gehad en daarna AC en T+H en H.

afbeelding van Pauze
Offline
Berichten: 6

Ik had ook TN. Eerst AC en daarna de T met 1 x p 3/weken aangevuld met Carboplatin.

Daarna operatie en bestraling. Ook nog naar AvL geweest en die waren tevreden over behandeling.

Ik had nog Capetabine kunnen krijgen als toetje maar dat was nog niet zo gebruikelijk als nu.

Offline
Berichten: 234

Hoi allemaal, de operatie is goed verlopen en ik ben alweer aardig aan het herstellen. Mijn tumor was inderdaad bijna net zo groot als bij de diagnose (dus weer gegroeid) en er waren geen tekenen dat mijn lichaam het aan het opruimen was. Het wordt een aanvullende behandeling met capecitabine (Xeloda) na de bestraling. Als er iemand is die ervaring heeft met capecitabine als adjuvante therapie, dan hoor ik het graag. Ik zie bij het forumdeel uitzaaiingen wel veel staan maar wil die speciale ruimte niet vervuilen met mijn vragen: het gaat tenslotte om een hele andere uitgangssituatie. Daarom hier ook even het onderwerp aangepast. Het klinkt heel ijdel en oppervlakkig maar ben bijvoorbeeld ook erg benieuwd wat capecitabine doet met je haar. En in hoeverre je gewoon kunt functioneren. Ik wil nl. toch graag na de bestralingen de draad weer zoveel mogelijk gaan oppakken. Juist omdat de kans op terugkeer best aanzienlijk is, wil ik lekker bezig blijven zodat ik niet ga lopen piekeren. 

 

Offline
Berichten: 873

Hoi Linda, 

Ik heb capecitabine wel gehad bij uitzaaiingen maar zie niet in waarom ik je vragen dan niet zou kunnen beantwoorden. ;) 

Je hebt geen haarverlies van capecitabine en verder doet het ook niets geks met je haar. Ik heb gewoon doorgewerkt tijdens de behandeling en verder deed ik ook alles, ik had alleen wel veel last van het hand/voetsyndroom, vooral mijn voeten, wat veel lopen lastig maakte. Ik geloof dat het max in etappes van 20 minuten ging, uiteindelijk. 

Succes! 

Offline
Berichten: 234

Hoi Ridoux, 

Beetje laat, maar bedankt voor je reactie! Ja, natuurlijk kun je met uitzaaiingen mijn vragen ook wel beantwoorden :-) maar ik vond dat mijn vraag daar niets te zoeken had. Kan me trouwens ook voorstellen dat er wel verschillen kunnen zijn, bijv. als je al veel last hebt van je uitzaaiingen dan zal dat ongetwijfeld ook uitmaken in je beleving van dit medicijn. Fijn dat het bij jou meeviel in elk geval. Dat geeft goede moed. In de facebookgroep over triple negatieve borstkanker zijn er meer die dit nu voorgeschreven krijgen wanneer er geen complete respons is op de chemo. Dus ik zal over een poosje even posten wat mijn ervaringen hiermee zijn. 

Hartelijke groet, 

Linda 

Offline
Berichten: 234

Update voor de triple negatieve dames die wellicht in de toekomst nog een extra adjuvante behandeling krijgen met capecitabine: ik ben nu klaar met mijn 6 maanden capecitabine. Het was te doen voor mij. Ik heb de volledige dosis gehad, al was de tweede helft behoorlijk zwaarder dan de eerste. Ben benauwd geweest en de handen en voeten hadden wel behoorlijk te lijden, maar het trekt al aardig bij.

Wel is het goed om te vermelden dat de nieuwste studie uit Spanje geen voordeel bewijst van capecitabine, behalve voor een subtype van triple negatieve patiënten. De Create-x trial uit Azie geeft wel een voordeel aan voor triple negatiefjes met tumoren die niet goed reageren op de chemo. Het is iets om te bespreken met je arts en om een afweging te maken.

Offline
Berichten: 653

Ik las deze week dat ze tegenwoordig ook goed vooraf een test kunnen doen of je bijwerkingen kan verwachten.

Offline
Berichten: 234

Ja klopt, die hebben ze bij mij ook gedaan. Het begin viel erg mee, maar de tweede helft heb ik toch wel behoorlijk bijwerkingen gekregen. Ik weet dat bijvoorbeeld Dopey positief scoorde op die test en dan beginnen ze sowieso al met een lagere dosis. 

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Titel ingekort voor overzichtelijkheid.

Offline
Berichten: 21

Blij dit topic te lezen op het forum.

Ik heb ook Triple-negatief, AC en T chemo gehad, maar ook geen resultaat. Het was nauwelijks of niet te zien geweest dat de kankercellen een aanval hadden gehad.

Eind december de operatie gehad, borstbesparend met reconstructie en deel van de klieren weggehaald, maar dat bleek niet genoeg (borst wel, klieren niet) en afgelopen maandag heb ik een compleet okselkliertoilet gehad. Nu dus aan het herstellen. 

Omdat de kanker niet reageerde op de chemo, krijg ik ook de Capecitabine/Xeloda kuur. Wanneer deze start is nog niet bekend, ik moet ook nog de bestraling van borst en oksel en ze gaan overleggen wat het beste is om eerst te doen. 

 

Ik blijf het topic volgen.....

Offline
Berichten: 234

Succes Bikkelientje. Bij mij zijn ze pas gestart nadat de huid genezen was van de bestraling. Wat vervelend dat je twee keer geopereerd moest worden. Zet m op en post vooral ook jouw ervaringen straks, dat is fijn voor de meiden die dan weer moeten starten. 

Offline
Berichten: 653

Wat een tegenvaller Bikkelientje. Sterkte!

Ik heb het bericht waar ik het een paar weken geleden over had even teruggezocht:
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/hoe-genetisch-onderzoek-ernstige-bijwerkingen-door-chemo-kan-voorkomen~b09d9b0e/