Hartschade? AC dose dense, Taxol en Xeloda

8 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 168
Hartschade? AC dose dense, Taxol en Xeloda

Hoi hoi, graag informeer ik naar jullie ervaringen rondom hartproblemen. Ik ben al sinds de laatste AC kuur (december 2017) bij tijd en wijle heel kortademig en heb vaak pijn op de borst, alsof iemand knijpt. Nu (kuur 6 Xeloda) wordt het weer erger. Ik heb het herhaaldelijk aangekaart maar er is nooit iets bijzonders geconstateerd afgezien van enigzins verhoogde bloedwaarden. Mijn oncoloog gaat er vanuit dat een conditiekwestie is maar dat geloof ik eigenlijk niet meer. Ik heb er juist alles aan gedaan om die conditie een beetje op peil te houden tijdens de behandelingen, maar kan nu heel weinig meer. Ik ga in december naar de cardioloog, maar wil hier wel naar jullie ervaringen informeren. Online lees ik dat hartschade na kankerbehandelingen veel voorkomt maar niet altijd herkend wordt. Ik was voor mijn ziekte in een uitstekende conditie, kon uren wandelen en hard werken in de tuin  zonder problemen. Te zwaar ben ik ook niet. Ik maak me zorgen om heel eerlijk te zijn. 

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Voor zover ik weet heb ik geen hartschade opgelopen bij de behandeling. Wel hersenschade. En op een Facebookgroup zie ik dat dat wel degelijk vaker voorkomt. Het wordt weggewapperd als verwaarloosbare schade wat zelden voorkomt.

Wel werd er voor de operatie een hartruis vastgesteld en na 3 hartonderzoeken een lekkende hartklep als diagnose gesteld. Daar is verder nooit meer over gesproken. Mijn pompfunctie bleef bij het 3-maandelijks onderzoek prima, altijd rond de 80%. Dat zie je ook nog wel eens anders, zelf bij mensen dat het onder de 50% zakt.

Zo zal dat met hartschade helaas ook zijn. Ik hoop dat je hier reacties krijgt, beetje dubbel want ik hoop uiteraard dat niemand zulke problemen heeft. Ik ken verder geen ervaringen van anderen op dat gebied.

Even gezocht met de zoekfunctie en het enige wat ik gevonden heb over hartschade is de tip adem in te houden bij bestraling omdat dat hartschade zou voorkomen. Ben jij ook bestraald?

Offline
Berichten: 168

Bedankt voor je snelle reactie. Je denkt altijd zo fijn mee stoere leeuw :-)

Ja, ben wel bestraald maar wel met de breathhold techniek. Dus de bestraling zou het hart wel moeten ontzien. Ik heb het idee dat het een beetje wordt weggewapperd terwijl ik het als ernstig invaliderend ervaar. Misschien heb ik ook wel te hoge verwachtingen, maar potdorie, ik ben pas 38. Het contrast met de uitgangssituatie is nu wel heel groot. 

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Logisch dat je gehoord en gezien wilt worden als je een probleem aankaart. Je wilt serieus genomen worden. Het gevoel dat iets wordt weggewapperd ken ik helaas zelf ook maar al te goed.

Met 38 jaar is het extra pijnlijk als je je minder valide voelt na de behandeling. Ik hoop dat het op den duur toch beter met je gaat.

Op Google kom je er wel veel info over tegen. Zijn te grote lappen tekst om te kopieëren.

Offline
Berichten: 19

@stoereleeuw ik wil niet vervelend zijn maar 80% is niet een echt goed cijfer....zie deze link . Gezond is tussen de 50 en 60% waarbij 60% optimaal is. Vraag eens na bij jouw cardioloog. 

https://hartziekte.be/hart-en-vaatziekten/hartziekte-nuttige-info/item/484-pompfunctie-van-het-hart-de-hoeveelheid-bloed

Offline
Berichten: 3960

Goed dat je naar de cardioloog gaat. Bij vrouwen wordt harschade nog slechter herkend dan bij mannen he, dus ik zou echt heel voorzichtig zijn met inspannen nu. Je bent immers niet gek en als jij voelt dat het niet goed is, dan is dat vermoedelijk ook zo. Eerst maar eens goed ernaar laten kijken en bepalen wat je status nu is.

afbeelding van welmoed
Offline
Berichten: 33

Ben het met ellenk helemaal eens. Bij de kuur everolomus/exemestaan werd ik langzaam aan sneller moe, kortademig en hield vocht vast. Dit werd aan de kuur geweten.

Bij de cardioloog bleek dat ik hardklepschade had, hoogst waarschijnlijk te wijten aan de FEC kuur met gelijktijdige bestraling links. Inmiddels is met medijnen de EJ fractie sterk verbeterd.

Hoiop natuurlijk van harte dat het bij jou niet zo zal blijken te zijn!

Offline
Berichten: 607

Heeey Welmoed, leuk om jou weer eens te zien zeg!

Ik herken wel dat ze weinig waarschuwen voor bijwerkingen van die chemo. Er kan zoveel voorkomen en het is zo onvoorspelbaar dat ze het inderdaad van te voren nauwelijks benoemen. Maar ik vind het gek dat ze het nu achteraf niet serieus nemen. Goed dat je naar een cardioloog gaat.

Ik heb zover ik weet geen hartschade, maar gebrek aan conditie herken ik zeker. Ik heb het nooit meer zo kunnen opbouwen als van te voren. Komt overigens ook door veel sneller blessures of in ieder geval niet overgaan van blessures. Ook iets wat ik aan de chemo wijd maar waarvan artsen zeggen dat ze dat denken van niet.