Zin of onzin van dagen vasten rondom chemo

17 berichten / 0 nieuw
Anoniem
afbeelding van Anoniem
Zin of onzin van dagen vasten rondom chemo

tempori parce schreef:

Mijn vrouw heeft de THCP kuur gehad (9 cycly van 3 weken). En nu nog 5x herceptin. Ze heeft 1 dag voor, de dag van en 2 dagen na de chemotherapie gevast. Elke dag hebben we 10 km gewandeld.

Dus naast weinig bijwerkingen tijdens de chemo nadat ze gestart was met vasten en door het vele wandelen, heeft ook het vasten en vele bewegen ook dit voordeel gehad! (verbeterd zicht)

Lucky74 moderator schreef:

Ik vind het ook bijzonder dat ze gevast heeft. Ik had juist geleerd dat je echt om het uur wat moet eten, ook al is het een biscuitje, tegen de misselijkheid. Wat is de theorie achter het vasten?

Ik maak even een nieuw topic aan zodat het topic over ogen/zicht ook over ogen blijft gaan.

Regelmatig komt het advies voorbij 4 dagen te vasten voor, tijdens en na het ontvangen van de chemokuur. Een ieder moet uiteraard doen waar zij zich goed bij voelt. Maar wat mij regelmatig stoort (ook op de Facebookpagina voor bk-lotgenoten) is dat het wordt neergezet als HET middel om goed door de chemo te komen.

Persoonlijk geloof ik daar niet in. Je krijgt ook niet voor niets instructies vanuit het ziekenhuis om crackers 's nachts naast je bed te leggen. Zodat als je misselijk wakker wordt, je wat kunt eten.

Mijn zus bracht altijd een tas vol lekkers van de warme bakker mee naar het ziekenhuis. Tijdens de lange zit aan het infuus bouwden we zo ons eigen feestje tot groot plezier van de verpleging.

Als ik de geluiden mag geloven van de voorstanders van het vasten romdom de chemo, dan ben ik dus helemaal fout bezig geweest. Maar ik geloof meer in "lief zijn voor jezelf" (en mijn zus ook). Ik ben ook wel eens een dag na de chemo naar de hoek gelopen om een kroket te halen. Had ik zin in en gaf ik aan toe. Fout? Misschien.....

Ik vind de conclusie van de echtgenoot van een patiënt te snel getrokken. Wie zegt me dat de ogen van zijn vrouw zonder kanker en zonder chemo ook niet vooruit gegaan zouden zijn? En wie zegt me dat het vasten invloed op de ogen heeft gehad?

Persoonlijk dus juist veel zoetigheid op de dag van de chemo en mijn ogen hebben nog steeds geen bril nodig (ik ben 64 ene kant -0,5 andere 0,75). Dan kan ik ook wel gaan pleiten om vooral veel te snoepen tijden de chemo.......

Offline
Berichten: 52

Beste Lucky74 ,

 

Mijn conclusie trek ik puur en alleen op mijn waarnemingen bij mijn vrouw en in het geval van haar ogen op de metingen. Daarnaast heeft zij gedurende haar eerste 2 van de 9 kuren niet gevast. We konden het dus erg goed vergelijken, het niet vasten t.o.v. vasten. En welke patiënt die onder behandeling is met chemotherapie kon elke dag, dus zelfs de dag van de chemotherapie toediening, 10 kilometer wandelen op het tempo zoals ze voor de kuur tgewend was? Daarnaast werkt ze halve dagen.

 

Op dit moment loopt er een onderzoek naar vasten gedurende de chemotherapie behandeling bij borstkanker in het LUMC. Een onderzoek doen ze niet zo maar. Er is dus aanleiding voor. Maar goed nogmaals, je hoeft mij niet te geloven, mijn vrouw komt topfit door de behandelingen. Zelfs nu tijdens de bestralingen merkt ze dat als ze even gelopen heeft haar vermoeidheid verdwijnt. ( Ze eet tijdens de bestalingsperiode alleen groente en fruit op basis van lage calorieën en in het weekend eet ze normaal).

 

Nogmaals ik pretendeer hier geen wetenschappelijk resultaten te presenteren.....alleen persoonlijke ervaringen.

Offline
Berichten: 867

Oh ik bedoelde het eigenlijk ook niet als kritiek. Sorry als dat wel zo overkwam. Ik vind het juist wel interessant. Het was de eerste keer dat ik erover hoorde. Ben benieuwd wat er uit het onderzoek komt van het LUMC.

5 jaar geleden, toen ik borstkanker had, gebeurde dat nog niet. En waren er ook mensen hier op het forum die er fluitende doorkwamen overigens (en bleven eten). Ik was daar niet één van. At uiteindelijk ook niet veel, maar dat kwam door de misselijkheid en smaakverandering. Bij mij was het juist andersom: de eerste kuren waren het ergst qua misselijkheid totdat ik ontdekte door een tip hier op het forum dat ik gewoon elk uur iets moest eten, toen ging het beter. Daarom verbaast het me. 

Waar ik dan wel persoonlijk in geloof is dat blijven wandelen echt goed is voor je als dat lukt. Maar als dat niet lukt, zoals bij mij, dan heb je je daar ook maar bij neer te leggen.
Dit bij de AC-keuren. De Taxolkuren kwam ik beter door.

Ik denk dat ieder voor zich moet ontdekken wat werkt, en waar je je prettig bij voelt.

@Stoere Leeuw: volgens mij komt de lekkere trek de dag van het infuus ook van de dexamethason, denk je niet? Of kreeg je dat niet?

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Anoniem

Ja zeker dat kreeg ik ook. Ik kijk nu terug op gezellige uren met mijn lieve zus. Ik moet er niet aan denken toen te hebben moeten vasten. Maar nogmaals dat ik puur persoonlijk. En niemand heeft zo'n schat van een zus die mij 16 maanden lang door de chemo hielp.

Offline
Berichten: 52

Zo vatte ik jouw reactie ook niet op hoor @Lucky74  ;-)  .   .  Toch wordt er nog erg weinig onderzoek gedaan naar beweging en voeding tijdens de behandelingen met chemotherapie en bestraling.

Offline
Berichten: 4240

ik ben heel benieuwd naar de resultaten van dat onderzoek in Leiden. Misschien een goed idee om dat hier dan (veel later) nog te plaatsen.

Offline
Berichten: 476

Ik vind het razend interessant. In mijn ziekenhuis deden ze daar niet veel aan. Sowieso heb ik nauwelijks iets over voeding gehoord. Ik heb het zelf wel een paar keer geprobeerd om te vasten, omdat ik van een lotgenoot had gehoord dat het haar hielp. Maar dexamethason maakt mij superhongerig. Echt vasten lukte mij daardoor niet. 

afbeelding van welmoed
Offline
Berichten: 34

Op de website van het Leids Universitair Centrum staat het onderzoek. Vorig jaar een lezing bijgewoond van professor Hanno Pijl hierover. De dagen voor en de dag zelf van de chemo moet je vasten en alleen voeding bestaande uit hoogwaardige koolhydraten en goede vetten eten. Wel heel weinig, wat ik me kan herinneren 200cal. per dag!

Het idee is dat de gezonde cellen gaan herstellen en de kwaadaardige geen voedsel tot groeien meer krijgen en dat de chemo zo deze cellen harder kan aanpakken en de 'goede' cellen beter toegerust zijn om de negatieve gevolgen van de chemo te weerstaan. Bij muizen blijkt het althans zo te gaan.

 

Offline
Berichten: 52

De theorie van het vasten rond de chemotherapie wordt erg duidelijk uitgelegd door Dr. Longo. Een Italiaanse onderzoeker die werkt aan de universiteit van Californië. Zoek maar eens op YouTube. Daar staan veel filmpjes en interviews met hem en legt hij e.e.a duidelijk uit. Overigens loopt er in het Leidse LUMC ook een onderzoek naar vasten rond de chemotherapie. Men heeft/had echter veel problemen om de trial voor het onderzoek met patiënten vol te krijgen wat ik wel begrijp gezien bv het feit dat diëtisten in de meeste ziekenhuizen geven nog steeds het advies om zoveel mogelijk te blijven eten.....tijdens de chemotherapie.

Offline
Berichten: 4240

Dank, ik ga eens rondkijken op youtube

Offline
Berichten: 18

Ik heb ook gevast bij mijn chemo's. Zoals ik het heb uitgelegd gekregen werkt het vasten als volgt:
Door te vasten gaan je lichaamsfuncties in een soort "slaapstand". Want het lichaam merkt er is geen eten, dus gaat het lichaam zuinig met energie om. De kankercellen krijgen/hebben dat signaal echter niet.
Zodra er chemo in je lijf komt reageren die kankercellen daar direct op. Kankercellen zien nieuw "voedsel" in het lijf komen, namelijk de chemo terwijl je overige lichaamsfuncties nog niet actief zijn want nog in de slaapstand. De overige lichaamsfuncties absorberen dus niet gelijk de schadelijke gevolgen van de chemo. 
Resultaat volgens het onderzoek zou moeten zijn dat chemo goed resultaat geeft op tumor, en dat je lichaam minder last van schadelijke effecten van de chemo heeft.

Ik kan alleen voor mijzelf spreken, maar ik had een “complete pathologische respons". Geen kankercel meer te vinden. :)

Als je nog vragen hebt, stel ze gerust.

Offline
Berichten: 476

Bedankt voor je uitleg. Het klinkt heel logisch! 

Offline
Berichten: 4240

mooie uitleg, ik ga het weer eens aan mijn oncoloog vragen, voor als ik op enig moment weer aan de chemo moet

Offline
Berichten: 1

Ook ik ben afgelopen dinsdag begonnen met een chemo kuur en combi van herceptin. Heb het advies opgevolgd van een onderzoeker oudergeneeskunde om tijdends de toediening 2dg  vooraf en 3 dg erna mijn eetpatroon aan te passen. Zo weinig mogelijke suikers en eiwitten te gebruiken. Dit is toch uit te proberen lijkt me.

Ben nu de eerste 2 dg goed door gekomen. En houd mijn dagelijkse ochtend wandelingen van 10 km in ere. Op naar morgen.

 

Offline
Berichten: 4240

Ben heel benieuwd naar je verdere ervaringen An Goos. Ik moet ongetwijfeld op enig moment weer aan de chemo, en als ik met een dieet ervoor kan zorgen dat ik dat gemakkelijker doorkom dan zou me dat veel waard zijn. Dus je begint 2 dagen voor toediening met geen eiwit of suiker (bijna niet) en houdt dat in totaal dan 5 dagen vol?

Offline
Berichten: 4240

Holygirl, wat bedoel je met vasten. Wat eet je dan nog wel op zo'n periode rond de toediening?

Offline
Berichten: 18

ellenk schreef:

Holygirl, wat bedoel je met vasten. Wat eet je dan nog wel op zo'n periode rond de toediening?

Ik heb 24 uur voor de chemo niet gegeten. Wel gedronken, water, thee, zwarte koffie. Dan de chemo. En 's avonds na de chemo een klein beetje bouillon ge dronken. En dan volgende ochtend weer "normaal" ontbijt. Bij de AC-kuur ging dit redelijk makkelijk. Had na de chemo 2 normale weken, dus zonder chemo. En daarna weer vasten. 4x AC

Bij de taxol was het lastiger vol te houden want elke week chemo :( 12 weken.

Wat mij mentaal hielp was het feit dat ik zelf ook iets deed tegen de kanker. 

Of mijn behaalde resultaten door het vasten zijn gekomen weet niemand natuurlijk. Maar ik heb geen last gehad van neuropathie, geen blijvende cognitieve problemen, en een 100% respons. 

Ik ben blij dat ik het heb gedaan.