Vitamine D tekort

11 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 275
Vitamine D tekort

Hoi allemaal, 

Ik ben sinds eind december klaar met kuren en na een paar goede weken gaat het nu ineens weer minder. Ik blijf erg kortademig, dus er is door de huisarts ook even gekeken naar mogelijke andere oorzaken. Ik ga nog weer even verder de molen in, maar er bleek wel dat ik een ernstig tekort aan vitamine D heb. Ik deel dit even met jullie, omdat dit mogelijk ook voor anderen van belang kan zijn. Dit heeft waarschijnlijk deels met mijn voedingspatroon te maken (ik eet bijna veganistisch) en met mijn huidskleur (voor een Nederlandse ben ik nogal donker uitgevallen, heb een getinte huid) en het feit dat ik minder buiten ben geweest het afgelopen jaar. Ik was wel verbaasd door dit bericht, ik wist niet dat de connectie vitamine D en borstkanker zo sterk was. 

http://www.voedingenkankerinfo.nl/moet-ik-vitamine-d-slikken-als-ik-borstkanker-heb-heb-gehad/

Ik had hier nog niet eerder van gehoord. 

Hartelijke groet, 

Linda 

Offline
Berichten: 50

Toevallig is dat bij mij ook pas geconstateerd. Ik slik nu naast multivitamines Swisse VitamineD3 - 20 mcg. En ik ben sinds 2015 al klaar met de kuren - ik wandel een uur per dag en ben helemaal blank. Ook eet ik niet vegetarisch - maar ben wel erg beperkt in wat ik kan eten - heb een voedselallergie. Juist heel gezonde dingen verdraag ik niet.

Ik was 4 jaar niet bij een huisarts geweest en kwam er nu vanwege een slijmbeurs/peesontsteking. Ik heb zelf aangedrongen op een bloedonderzoek. Kan dus best al 4 jaar lang veel te laag zijn geweest. Is mij ook nooit verteld dat ik extra vitamines zou moeten slikken.

Wat ik me wel afvraag is of het niet beter zou zijn een multivitamine met al extra vitamine D te nemen in plaats van wat ik nu doe - dus 1 in plaats van 2 pillen. Morgen weer een gesprek met inval-huisarts dus als er tijd voor is kaart ik dat aan.

 

Offline
Berichten: 31

Dag LindaVB, vreemd toch dat verschil in behandeling. Mijn vrouw kreeg direct vanaf de start van haar behandeling in het Tielse ziekenhuis al standaard een recept voor vitamine D3 mee. Ook heeft ze zelf gevraagd hierop te controleren bij aanvang van de behandeling. ( Gewoon meegenomen tijdens de reguliere bloedonderzoeken). Ik heb zelf ook gelezen dat er een, niet geheel gewezen, link is tussen te lage vitamine D gehalte en risico op borstkanker. Overigens is een enorm goede bron van vitamine D vette vis zoals haring en WILDE zalm.

Offline
Berichten: 187

Wat bijzonder die verschillen. Ik ben meteen toen ik ben gestart met mijn hormoontherapie ook gestart met het slikken van hoge dosis vit D. Dat was op aanraden van mijn internist-oncoloog.

Offline
Berichten: 152

Bedankt Linda! Ga dit ook eens even laten checken, wel raar dat dit niet standaard gecontroleerd wordt! 

Offline
Berichten: 275

Ik denk dat er bij hormoongevoelige kanker meer aandacht voor vitamine D is, ook in verband met botontkalking en hormoongebruik. Maar mijn tumor was niet hormoongevoelig. 

Overigens is het voor triple negatieve patienten wellicht net zo belangrijk, ook al gaat deze groep geen hormonen gebruiken. 

https://www.researchgate.net/publication/38012482_Triple_negative_breast_cancer_patients_presenting_with_low_serum_vitamin_D_levels_A_case_series

Ik ben blij dat de (vervangende) huisarts hier op gecontroleerd heeft. 

Offline
Berichten: 152

Wel ik heb hormoongevoelige kanker en ben er nooit op gewezen. Sprak gisteren een vriendin van mijn moeder met uitgezaaide hormoongevoelige kanker en ook zij is hier niet op gecontroleerd. Laat mezelf er wel op controleren nu nav jouw info. 

Offline
Berichten: 183

Ik ben er wel op gewezen bij de start van de hormoontherapie en nadat ik mijn eierstokken en eileiders heb laten verwijderen kreeg ik vitamine D en calcium op recept.  Daarvoor was het advies bij de R in de maand vitamine D te slikken. 

Offline
Berichten: 700

Hey ja, ik ben ivm vermoeidheid na kanker 2 jaar na de diagnose gecontroleerd op tekorten en daar kwam ook een vitamine D tekort uit. Ik begreep overigens wel dat veel Nederlands er laag in zitten. Vitamine D slikken hielp alleen niet tegen de klachten, dus ben toen alsnog doorgestuurd naar het centrum voor chronische vermoeidheid. Ik had de link niet gelegd met m'n chemotijd, maar je komt inderdaad een tijd erg weinig buiten omdat je de zon niet in mag.

Offline
Berichten: 31

Vette vis bevat erg veel vitamine D. Met name zure of zoute haring, tonijn en wilde dus niet gekweekte zalm.

afbeelding van Lindy83
Offline
Berichten: 15

Hai,

Ik voelde me de laatste tijd niet oke, dus bloed laten prikken omdat niemand in hrt ziekenhuis het kon verklaren. Nu indd ook bij mij uitgekomen dat mijn D te laag was dus vandaag begonnen met slikken en op naar snel verandering.

Wel apart dat niemand of bijna niemand hier wat over zegt.

 

Groetjes Lin