Schaamte

6 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Nickytje
Offline
Berichten: 32
Schaamte

Vorige week ondervond ik een periode van extreme vermoeidheid.  Vijfhonderd meter stappen kostte me een uur.  Dit tesamen met een verkoudheid maakte levert bang.  Toch maar met een taxi naar de Spoedafdeling gegaan.  Ze hebben me voorgesteld om twee dagen opgenomen te worden en ik heb dit voorstel aangenomen.  En nu is er die ontzettende schaamte dat ik me zo heb laten gaan, en dat na één chemokuur.  Misschien nam ik wel een bed in van iemand anders die doodziek was, ik was alleen moe, moe en bang.

Het gaat beter nu, de vermoeidheid verdwijnt en overmorgen krijg ik mijn tweede chemo.   Volgende keer los ik het zelf wel op, wil me niet opnieuw zo fragiel opstellen.  Ik moet gewoon leren doseren en denken aan die mensen die het echt wel zwaarder hebben als ik en niet alleen moe en bang zijn maar ook doodziek.

 

 

 

afbeelding van Jacqje81
Offline
Berichten: 8

Denk vooral aan jezelf! Ik herken je gevoel wel hoor, dat van dat ik me niet mag aanstellen etc omdat er altijd mensen zijn die zieker zijn, het zwaarder hebben etc. Wil ook altijd positief overkomen en vooral niet een ander lastig vallen met mijn ellende. Maar denk dat je zelf heel goed aanvoelt wat voor jou de grens is, en als je die bereikt hebt of er over bent, mag, nee moet, je gewoon om hulp vragen. Bedenk dat ze niet zomaar kostgangers houden, dus als je je hebben aangeboden om op te nemen hebben ze daar een goede reden voor gehad. En heb jij je dus niet laten gaan, maar gedaan wat nodig was.

 

Offline
Berichten: 4259

uuuh, je bent toch ook hartstikke ziek? Ik vind het juist mega goed dat je hulp vroeg en kreeg in het ziekenhuis. Iedereen reageert anders op chemo en al met al kan het een heel beangstigende ervaring zijn. Kennelijk had je die dagen nodig. Nu weet je wat je te wachten staat en dan nog kan het nodig zijn dat je weer naar het ziekenhuis moet. Je moet er ook niet te lang mee wachten. Ze hadden je echt niet opgenomen als dat helemaal nergens op sloeg. Zo zit de medische wereld niet in elkaar.

Offline
Berichten: 878

Dat denk ik ook. Juist ook met die verkoudheid is het goed dat je aan de bel hebt getrokken en je onder observatie lag. Dat er uiteindelijk niks gebeurde wil niet zeggen dat het een verkeerde inschatting was. 

Mijn ervaring was dat de opbouw en dus ook de dip na een chemo elke vier keer ongeveer hetzelfde is. Bij de vierde chemo's kon ik er bijna de klok op gelijk zetten dat ik bv op de zondag me depressief voelde (6 dagen na chemo) en op maandag lichte verhoging kreeg (7 dagen na chemo). Dat maakt het minder beangstigend omdat ik me besefte dat elke fase vanzelf voorbij ging.

Is er iemand die bij je kan zijn tijdens de dip van je chemo's?

afbeelding van Nickytje
Offline
Berichten: 32

Bedankt allemaal voor de reacties.

De vermoeidheid  na de volgende keer chemo kwam iets vroeger, misschien door de blijvende verkoudheid.  Minder bang dus maar toch, ik blijf het moeilijk vinden om in te schatten wat normaal/niet normaal is.  Woensdag derde chemo en ga dit  proberen wat duidelijker af te grenzen in mijn gesprek met oncologe.

Offline
Berichten: 4259

Dat je steeds vermoeider wordt, gedurende de behandelingen is wel vrij normaal. Omdat je steeds op een 'lager niveau' weer aan de volgende kuur begint. Probeer - maar alleen als dat lukt - iedere dag naar buiten te gaan en zoveel te bewegen als je kunt. Veel sterkte en goed dat je het bespreekt met je oncoloog.