Dcis graad 1 lumpectomie

26 berichten / 0 nieuw
afbeelding van VanessaS
Offline
Berichten: 16
Dcis graad 1 lumpectomie

Hi dames en heren,

Mijn naam is Vanessa, 49 jaar en vorige week is er een lumpectomie gedaan op mijn linkerborst ivm Dcis graad 1. Nu in afwachting van de uitslag en eventuele verdere behandelingen. Van het slechtste scenario heb ik het beste script. Alleen voelt het vreemd, geen borstkanker, maar wel dezelfde behandeling. In principe heel gunstig, maar net of ik de boel in de maling neem. Mijn borst ziet er nog redelijk hetzelfde uit, qua vorm als voor de operatie, alleen heb ik een verstoorde wondgenezing, zodat het een brede dikke korst is een het nu pijnlijker is, dan na de operatie. Maar daar kom ik zeker overheen, lastiger vind ik het omgaan met de spanning, 3 juni kreeg ik het telefoontje van de huisarts, 18 juni pas de uitslag. 26 juni geopereerd en nu weer wachten, pas 10 juli de uitslag. Vooral zijn er nog bestralingen nodig? Of loopt het met een sisser af?

Excuses, ik weet dat hier allemaal vrouwen met uitgezaaide borstkanker zijn en ik heb een fantastische prognose, maar dit maak ik mee en ook bij mij heeft het veel impact. 

Offline
Berichten: 4258

Heel spannend, dat je zó lang in het onzekere blijft. Ik denk dat het weggehaalde weefsel echt goed willen bekijken zodat ze er zeker van zijn dat je niet over- of onderbehandeld wordt. Maar het is een heel nare tijd. Veel sterkte tot 10 juli en vooral veel succes en de best mogelijke uitslag die dag.

afbeelding van VanessaS
Offline
Berichten: 16

Beste Ellenk, 

Dank je wel voor je lieve berichtje. Het wachten vind ik inderdaad het lastigst. Ik hou van aanpakken en nu moet ik alles loslaten, het is net of mijn leven stil staat, van 4 dagen werken, even in de rust stand. Ik hoop volgende week weer te kunnen beginnen, weer gewoon.... Maar nu ben in nog wel heel blij, dat ik nog niet hoef.Fijne dag.

 

Offline
Berichten: 485

Hoi VanessaS, 

schroom niet om je zorgen te uiten. Dat je een uitstekende prognose hebt, maakt de diagnose niet minder schrikken. Rust toch even uit van je operatie. Dan kun je het straks misschien ook makkelijker achter je laten. Ik vind trouwens dat je inderdaad relatief lang moet wachten. 

Hartelijke groet, 

Linda 

afbeelding van VanessaS
Offline
Berichten: 16

Hi Linda, 

 

Dank je wel voor je lieve berichtje. Ik moet straks voor de wondcontrole (ivm verstoorde wondgenezing) en ik heb net gebeld, er zijn wel uitslagen bekend, dus hopen dat de oncologisch verpleegkundige dit ook mag doorgeven. Maar dan weet ik waarschijnlijk nog niets over het vervolgtraject. (wel of geen bestraling), maar geduld is een schone zaak. Dat leer je hier wel mee.

Fijne dag en ik hoop dat het met jou heel goed gaat.

Groetjes, Vanessa 

afbeelding van VanessaS
Offline
Berichten: 16

Na weken spanning, nu eindelijk goed nieuws, alle Dcis 7mm is weggenomen, geen kanker en de snijranden zijn schoon. Nu tot 10 juli wachten of er nog bestraald moet worden. Maar eerst hiervan genieten. 

Offline
Berichten: 485

Wat een fijn nieuws, gefeliciteerd! En volgende week ook duidelijkheid over de rest, maar deze heb je alvast binnen. 

afbeelding van VanessaS
Offline
Berichten: 16

Dank je wel LindaVB voor je aardige berichtje. Dit waardeer ik zeer! 

Offline
Berichten: 27

dat is nog eens fijn nieuws

afbeelding van VanessaS
Offline
Berichten: 16

Dank je wel Brizjied, dat ben ik helemaal met je eens. Ik hoop dat het met jou ook goed gaat! Fijn weekend. 

Offline
Berichten: 338

Dat is supernieuws! Toi toi toi voor 10 juli! 

afbeelding van VanessaS
Offline
Berichten: 16

Mora2202, ja, zo blij, dank je wel voor je berichtje. Ik hoop dat het met jou ook goed gaat. Fijn weekend. 

Offline
Berichten: 338

Hoi Vanessa, 

Met mij gaat het ook goed. Dank je wel! 

Succes nog even met wachten. Ik blijf het echt naar vinden dat wachten. Hopelijk valt het bij jou mee en kun je genieten van je weekend! 

afbeelding van VanessaS
Offline
Berichten: 16

Hi Mora2202, 

 

Het wachten vind ik echt het ergst, al moet ik zeggen nu ik weet dat de snijranden schoon zijn, het minder erg is. Ik geniet heel erg van het weekend. 

Offline
Berichten: 338

Dat scheelt inderdaad! Fijn dat je van je weekend geniet ondanks de spanning! 

Offline
Berichten: 4258

Heel goed nieuws!

afbeelding van VanessaS
Offline
Berichten: 16

Absoluut Ellenk, 

Daar ben ik echt heel blij mee!

 

afbeelding van VanessaS
Offline
Berichten: 16

Vandaag terug naar de chirurg, ik verwachtte te horen geen bestraling of bestraling, zoveel bestralingen en we beginnen dan. Maar helaas kreeg ik te horen, ik ben grijs gebied en moet naar de radiotherapeut om de voor en nadelen te horen en dan kan ik kiezen om mee te doen met een proef, wel of geen bestraling. Maar voor mij is de keuze al gemaakt, ik wil geen risico op kanker, helemaal ook doordat ik een des dochter ben. Dus ik hoop dat de therapeut hier in mee gaat en dan ook bestraling noodzakelijk vindt.

Mijn wond is nog niet rustig, de wond is nog heel breed en als de korst losser gaat liggen, mag ik deze eraf halen ivm infectiegevaar en na het gesprekgesprek met de radiotherapeut moet ik terug naar de chirurg.

Dus al met al weten we nog niks en word ik morgen gebeld wanneer ik naar de radiotherapeut moet.

 

De oncologisch verpleegkundige was trouwens fantastisch, van haar kregen we een stuk duidelijkere uitleg dan van de chirurg. 

Offline
Berichten: 4258

Mijn ervaring is dat je juist met radiotherapeuten heel goed kunt overleggen. Die leggen de feiten lekker helder naast elkaar. Het feit dat je een DES dochter bent lijkt mij een wezenlijk argument wat hij/zij zeker mee zal nemen in jullie samen beslissen gesprek.

En cool dat de verpleegkundige ook zo helder was.

afbeelding van VanessaS
Offline
Berichten: 16

Hi Ellenk, 

 

Dit zijn de berichtjes waar je blij van wordt. Jammer dat jij al ervaringsdeskundige bent. Ik vind vooral het niet weten waar je aan toe bent lastig, maar dat is iets waar ik aan moet werken! Let it go...

Heel fijn weekend en dank je wel voor je berichtje.

 

Groetjes, Vanessa 

Offline
Berichten: 271

Hoi Vanessa, niet weten waar je aan toe bent is voor ons allemaal lastig hoor! En dat wachten is gewoon naar. Over DES en de relatie met borstkanker zijn de berichten wat wisselend. Maar het lijkt erop dat de borstkanker kans niet vergroot is. Ik ben benieuwd waarom ze twijfelen over het nut van bestralen. Ik vind het goed dat ze alles bespreken met je samen, maar blijf het soms lastig vinden dat de keus dan zo bij jou ligt. Het mag wel wat meer samen en dat hoop ik voor jou, dat dat lukt. Ik snap dat jij je keus gemaakt hebt, zou ik denk ik ook doen in jouw geval. En het risico op kanker loop je al he, het is vooral belangrijk eventuele kanker zo vroeg mogelijk te ontdekken. Daarvoor sta ik als DES dochter ook nog steeds onder controle van de gynaecoloog. Maar naarmate de tijd vordert worden de controles wat minder vaak, omdat de verhoogde kankerkans minder groot lijkt dan toen werd gedacht. Sterkte met het gesprek, we horen graag de uitkomst!

afbeelding van VanessaS
Offline
Berichten: 16

Goedemorgen Atalanta, 

 

Dank je wel voor je duidelijke berichtje. Wat vervelend dat jij ook des dochter bent. Ik loop inmiddels niet meer bij de gynaecoloog, maar gewoon bij de huisarts. Dit gaat al jaren goed gelukkig. Ik had ergens gelezen dat des dochters meer kans op borstkanker hebben tussentussen hun45 en 55 ste jaar. Maar dat is niet wetenschappelijk bewezen. Ik heb een aantal jaarjaar geleden wel een schadevergoeding gekregen uit het desfonds (ivm weghalen onrustige cellen op mijn baarmoedermond toentoen ik begin 20 was en een buitenbaarmoederlijke zwangerschap), tja en nu met Dcis of het nu door des is of niet, het is zo en dan kan ik alleen maar blij zijn dat ze er zo snel bij zijn. Leve het bevolkingsonderzoek. Tja en wachten en keuzes maken horen er ook bij. Ik kan nu vrijdag bij de radiotherapeut terecht, ik kreeg zelfs gisteren een brief van het Antoni van leeuwenhoek, dat was dan toch wel weer confronterend, hoe raar dat misschien ook klinkt. Ik doe gewoon heel positief, net of het niet zo erg is, iedereen lijkt het ook erger te vinden dan ik, terwijl ik zoiets heb van ik kan dit wel aan. Maar misschien komt er nog een enorme klap, maar voorlopig geniet ik lekker van mijn eigen positiviteit.

Ik hoop dat het met jou heel goed gaat en wens je een hele fijne dag.

Groetjes, Vanessa 

Offline
Berichten: 878

De weken waarin je moet wachten zijn inderdaad het ergst. Dan gaat je fantasie alle kanten op. Als je eenmaal een duidelijke prognose en plan hebt voel je je strijdbaarder. Je kan meer aan dan je denkt, verwacht ik.

afbeelding van VanessaS
Offline
Berichten: 16

Hi Lucky, 

 

Excuses, ik zag je berichtje nu pas. Vandaag te horen gekregen dat er ik 20 bestralingen krijg , op 29 augustus krijg ik de CT scan en dan beginnen ze 10 dagen later met bestralen. Het klinkt heel raar, maar we kwamen dit keer met een zeer goed gevoel naar buiten. Een arts die ruim de tijd nam, goede uitleg gaf ( omdat ik nog "jong" ben, de snijranden minimaal waren, op meerdere plekken Dcis heb/had) vindt het AVL dit de beste behandeling met de minste kans op recidief. En het voordeel is dat we nu eerst lekker op vakantie kunnen en dan uitgerust hieraan kunnen beginnen. Zo blij (hoe raar dat misschien ook klinkt. 

Offline
Berichten: 878

Kijk, dat bedoel ik. Even goed uitrusten en dan de behandeling volgen. Ik vond die bestralingen goed te doen. Het is vooral vermoeiend dat je elke dag heen en weer moet. Bij mij waren het wisselende tijden. Dus je zit de hele dag op je horloge te kijken. De behandeling zelf duurde een kwartiertje en voel je niks van. Na een paar weken voelde mijn borst alleen verbrand alsof ik te lang in de zon had gezeten. Maar dat trekt weer weg.

Fijne vakantie!

Offline
Berichten: 4258

Kijk, zó hoort het! Goede uitleg geven en de patiënt de tijd geven als dat verantwoord is. Fijne vakantie!