Vrije dagen/ werk partner

17 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 8
Vrije dagen/ werk partner

Ik ben benieuwd hoe de werkgevers van jullie partners gereageerd hebben? Bij mijn man zijn z'n vrije dagen inmiddels opgegaan aan alle onderzoeken en rondom mijn operatie. Nu staat bestraling en chemo nog op de planning en met twee jonge kids komt er nog veel op zijn bordje. Zorgverlof kennen ze niet. Zijn werkgever is wel erg begripvol maar blijft ook een beetje vaag hoe dit te gaan regelen... Wat zijn jullie ervaringen?

Offline
Berichten: 338

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/zorgverlof/vraag-en-antwoord/zorgverlof-aanvragen

 

Zie de bovenstaande link. Dat zegt Rijksoverheid erover. Zorgverlof hoeven ze niet te kennen, dat moeten ze kennen. 

Mijn partner zat in between jobs en dat was erg handig. Zo hebben we samen alle afspraken kunnen doen. Heb je misschien iemand in je omgeving die je vertrouwd? Dan kun je misschien met diegene gaan.

Vorig jaar voor de jaarlijkse mammografie heb ik mijn beste vriendin meegenomen omdat mijn partner moest werken. We hebben er echt even een uitje van gemaakt. Ik was echt heel blij dat ze mee was. 

Offline
Berichten: 168

Mijn partner heeft 2 weken zorgverlof genomen na de operatie. Dat was fijn want zo kreeg hij zijn rust en kon de huishouding draaiende houden. 

Naar alle onderzoeken en kuren is mijn zusje meegeweest. We planden waar mogelijk alles op donderdag want dan heeft ze roostervrij. Soms met kerst en zo moest het op een andere dagn en dan nam ze vrij. Haar zorgverlof ging al op aan de zorg voor mijn ouders.

Voor mij was deze "taak"verdeling ideaal. Mijn partner is beter in het practische gedeelte zeg maar. Die gaat niet zo goed om met gevoelens en dat respecteer ik. Onze relatie is er alleen maar beter op geworden.

Volgens mij heeft je partner gewoon recht op bepaald aantal dagen per jaar aan zorgverlof. Dat kan een werkgever niet weigeren, dacht ik.

Offline
Berichten: 17

Mijn man had tijdens de eerste operatie niet aan zorgverlof gedacht, maar heeft gelukkig een fijne werkgever en collega's. Was hij niet vrij, dan nam iemand zijn diensten wel over. Ik had er ook niet aan gedacht hoor. Als het echt niet kon, dan kwam mijn schoonmoeder hier de boel draaiende houden en voor de kids zorgen. Bij mijn 2e operatie heeft hij wel zorgverlof gehad. Zijn werkgever had er ook nog niet eerder mee te maken gehad, maar deed absoluut niet moeilijk en zocht direct uit hoe dat zat en heeft dat toegekend. Dit staat in het CAO van het bedrijf. Misschien dat je dat eens kunt opvragen en de werkgever daarop kan attenderen.

 

Offline
Berichten: 8

Dank je wel voor jullie reacties. Helaas staat duidelijk in zijn CAO dat er geen zorgverlof is, dat het in overleg met werkgever afspraken gemaakt kunnen worden (heel vaag dus). Cao gaat dan ook boven de algemene regelgeving, dat had ik al uitgezocht...

Ik maag me vooral zorgen om de zorg voor de kids thuis. Voor alle ziekenhuis bezoeken heb ik meer mensen die ik mee kan vragen, maar ik ben normaal gesproken degene die de kids s morgens naar school en KDV brengt etc. (Los nog van eigenlijk het hele huishouden wat ik doe ☺️) Het is voor nu denk ik vooral ook nog alle onduidelijkheid en onzekerheid over hoe het zal gaan lopen....

 

Offline
Berichten: 878

Zou je niet een indicatie kunnen krijgen voor thuiszorg? Weet ik niet hoor, is een gedachte die in mij opkomt. Ik zou het in ieder geval eens bespreken met je gemeente.

Mijn man is naar alle 16 chemokuren meegeweest, de bestraling heb ik alleen gedaan. Volgens mij had hij geen officieel zorgverlof, maar 'werkte vanuit huis' oid. Kan natuurlijk niet in elk beroep. De rest van de dagen werkte hij. Maar ik heb dan ook geen kinderen (en huishouden liet ik verslonsen ;)). Hij moest wel voor z'n eigen eten zorgen in de 8 weken dat ik de AC-kuren kreeg, want voor koken was ik te misselijk.

Offline
Berichten: 878

Oh, vergeet even eer te geen aan mijn moeder, die elke dinsdag kwam vanuit de Achterhoek en dan die nacht bleef slapen. Zij deed op die dag het huishouden wel, kookte, en zorgde voor mij zover dat nodig was. Was de dag na de chemokuur. Of dus 8 dagen later. Ik herinner me nog een keer dat ik met verhoging in het logeerbed lag en zij de strijkplank daar had gezet om ondertussen te kunnen kletsen :).

Offline
Berichten: 19

beste jans

Hulp vragen vind ik ook zo moeilijk, Ik heb net zelf voor zware hishoudelijk hulp gevvraagd dat lukt me niet meer bij de thuiszorg duurt week of 4.zelfstandigheid houfen is voor mij fijnste wat er is. Kijk wat je wil uit besteden en wat je zelf wil blijven doen hier onder nog wat tips over het vinden van die hulp. 

je kunt je vraag ook bij de vrijwilliherscenrale neer leggen. Organisaties zobals lets is misschien iets. Of de buurt coach vragen. Misschien dat je huisarts ook met je mee kan denken. praktische zaken kun je welnoplossen. zorgverzekering betaald ook vervoer van naar ziekenhus met aftrek van 100 euro. Zo ben ik nar besstralingen gegaan met de taxi en daarmee omgeving ook ontlast. 

Offline
Berichten: 485

Pittig met een jong gezin Jans.... als mensen hulp aanbieden, grijp het aan. Verder is er qua kuren wel wat te plannen. Bijvoorbeeld op een dag dat je al opvang hebt. Neem inderdaad vooral contact op met de gemeente. Bestraling is wel veel op en neer, maar daar ben je in de regel niet beroerd van.

Ik ervaar zelf overigens dat de hulp op dat gebied enorm uitgekleed is. Dit voorjaar was ik nog volop herstellende toen mijn man door een ongeval volledig werd uitgeschakeld voor een aantal maanden. Heb toen nog wel geprobeerd wat hulp te krijgen, maar zit nog te wachten...  

Veel sterkte... 

Offline
Berichten: 168

Zolang je een partner hebt en/of kinderen boven een bepaalde leeftijd zul je niet zo gauw thuiszorg krijgen vrees ik. Dat de partner full time moet werken maakt dan niet uit. In sommige gevallen/voorbeelden krijg je dan schrijnende situaties.

Offline
Berichten: 4259

Ik zou je toch ook willen aanraden om zoveel mogelijk dingen met anderen dan je man te doen. Hij moet thuis al flink aan de bak om de kinderen op te vangen. Ziekenhuisbezoeken deed ik juist met anderen, operatie kwam hij 's avonds. Chemo ging mijn moeder of broer mee. Bestraling deed ik zelf met een  (vergoede) taxi. Omdat ons zoontje 2 was en ik heel ziek was van de chemo moest mijn man alle dingen thuis al van mij overnemen. Dat was wel genoeg. Buren kunnen de kinderen naar school brengen en halen. En op de dagen dat je niet fit bent je kinderen ergens anders laten spelen helpt ook al goed. Het komt wel goed, als je maar een grotere kring van hulpverleners om je heen verzamelt.

 

afbeelding van Jacqje81
Offline
Berichten: 8

Mijn man kreeg 7 dagen zorgverlof, dit ingezet bij de onderzoeken, eerste gesprekken, 2 x de dag na de operatie en uitslaggesprek van de poortwachtklier. Toen was t op. Gelukkig voelde ik me goed genoeg om zelf naar de radiotherapie te gaan. De kinderen hebben de periodes na de operaties wat meer op de opvang gezeten dan anders of waren bij opa en oma. De oudste is zelfstandig, dus die kon ik thuis wel hebben. Huishouden maar een beetje met de franse slag gedaan en zeer op t gemak. Was echt zo blij dat de kinderen overdag naar de opvang / opa en oma konden. Kon ik tussen de wasjes door ook nog even uitrusten. Mn man kookte wel iedere avond en heeft ook de nachtzorg voor de jongste gedaan en s ochtends en s avonds aankleden douchen etc. Want dat lukte me na de operatie nog niet.( mocht niet tillen)

Offline
Berichten: 24

Wij hadden een hulp die 2x in de week het huishouden deed, de oudste werd (als ik het niet kon) door bevriende moeders naar school gebracht en de gastouder haalde de jongsten 2 van huis. En mijn ouders (die ver weg wonen) kwamen een paar keer per maand een dag of 2 helpen. Ik had gelukkig nog best veel energie tijdens de chemo’s. Behalve de laatste paar.

Hoe we het nu gaan doen weet ik niet... maar ik weet wel dat we voor de kinderen een goed sociaal vangnet hebben hier in het dorp. En de school is op loopafstand.

Mijn man is wel aan het kijken hoe hij zn werk anders kan inrichten. Gelukkig krijgt hij altijd vrij voor afspraken enzo.

Sterkte met het regelen en hopelijk krijgt hij wat meer tijd. Ook hij moet aan zichzelf denken

Offline
Berichten: 36

Beste Jans, ik ben de man van Cajo. Mijn werkgever heeft mij alle  ruimte gegeven om wanneer dan ook mee te gaan met haar. Nu heb ik een baan met flexibele werkuren, dat wil zeggen dat mijn eigen uren kan indelen. Ik best terdege bewust dat ik met deze (grote) werkgever , maar met name mijn collega’s, leidinggevende en directeur van onze afdeling ontzettend heb getroffen de afgelopen jaren vanaf 2011. Uiteindelijk moeten we natuurlijk wel ons werk kunnen blijven doen. Veel is in bepaalde periodes opgepakt door mijn collega’s.

in mijn omgeving maak ik het ook anders mee, namelijk dat men alle vakantiedagen moest opnemen c.q. Tijd moest kopen. 

Offline
Berichten: 2

Hallo allemaal, mijn vrouw is in augustus 2019 gestart met de chemotherapie (4x AC), in oktober 2019 bevallen en twee weken later de chemo hervat met 12x Paclitaxel + Carboplatin, in februari 2020 wordt mijn vrouw geopereerd en later nog bestraald (20x, iedere dag). Bovendien woont mijn vrouw nu iets meer dan een jaar in Nederland en spreekt de taal amper, waardoor zij volledig afhankelijk is van mij. 

 

Zelf heb ik een baan zonder vaste werktijden en ik kan veel vanuit thuis werken. Desondanks heb ik wel een hele verantwoordelijke baan waarbij ik veel moet reizen tussen Duitsland, Nederland en België. In de eerste drie maanden van de chemo heb ik dit nog gedaan. 

 

Lang verhaal kort: op uitdrukkelijk en dwingend verzoek van mijn werkgever heb ik nu voor een aantal maanden zorg- / geboorteverlof met een regeling dat ik 1 dag per week naar het kantoor in Nederland kom (op mijn verzoek / afleiding) en 1 dag per week thuis werk. Mijn werkgever en collega's hebben zich vanaf het begin ontzettend begripvol en coöperatief opgesteld en mij alle ruimte gegeven. 

 

Ik besef heel goed hoe bijzonder dit is en we zijn de collega's die deze beslissing hebben genomen dan ook bijzonder dankbaar. 

Offline
Berichten: 36

Beste Rite83, inderdaad mag je je handen dichtknijpen met zo een werkgever en collega’s. Wat dat betreft heb ik ook geboft met mijn werkgeverdie gedurende het ziektetraject van mijn vrouw erg meedacht en niet moeilijk deed. Ik weet uit verhalen van anderen dat dit zeker niet overal zo is. Het is fijn om in iedere geval teblijven werken om contact met de buitenwereld te hebben, want je wereldje wordt anders wel klein heb ik ervaren. Veel sterkte!!

Offline
Berichten: 878

Heel bijzonder Rite! Bedankt voor het delen van dit positieve verhaal. Fijn om te weten hoe het ook kan gaan. Veel sterkte met jullie jonge gezin en dan al deze tegenslag :(.