Re: Stel jezelf hier voor (centraal voorsteltopic voor Amazo

587 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Suus2214
Offline
Berichten: 5

Eens met bovenstaande reacties kimri! Uit laten zoeken! Want het blijft knagen!

afbeelding van kimri
Offline
Berichten: 8

Heb donderdag een echo gehad. Volgens arts niks te zien enkel glandulair weefsel. Ik heb klierweefsel die reageert op mijn cyclus want voelde heel goed de klieren op de plaats waar ik mijn knobbel voel. Net gevoeld de klieren zijn weer normaal voel ze amper maar die knobbel blijft dezelfde grootte. Men mag mij nu gek verklaren maar waarom blijf ik die knobbel voelen en mindert deze niet qua grootte?

Offline
Berichten: 441

Wat fijn Suus. Hoop dat het niks geks op je lever is en fijn dat we je kunnen uitzwaaien. Kimri, ik hoop van harte dat je gerustgesteld weer naar huis kunt. Heel goed dat je het na laat kijken. 

Offline
Berichten: 4201

Kimri, dat is een goede vraag. Ik zou het nu een paar maanden in de gaten houden. Probeer te voelen of de knobbel blijft zitten en of deze van afmetingen verandert. Als de andere klieren allemaal toe en afnemen met je cyclus en deze knobbel niet, dan zou ik navragen wat dit betekent. Als je groei voelt zou ik opnieuw aan de bel trekken, en mogelijk dat een mri dan een beter beeld kan geven. Alleen een punctie/biopt geeft echt zekerheid.

afbeelding van tamarah
Offline
Berichten: 1

Hoi,

Sinds vandaag mezelf aangemeld, ik zoek al een aantal dagen naar lotgenoten of ervaringen maar dat valt me zwaar.

Precies een week geleden heb ik na 8 weken onderzoek mijn diagnose gekregen.

DCIS graad 3, voorlopige operatiedatum 28 augustus en ik heb keuzes. Veel keuzes en ik weet niet hoe ik nu verder moet. 

Mijn leven staat op veel momenten stil en toch gaat alles heel snel. Ik hoop hier erkenning, rust en vrijheid te vinden om alles bespreekbaar te maken. 

afbeelding van Skylar
Offline
Berichten: 3

Hoi! Zojuist heb ik mij aangemeld, na een paar dagen doorlezen van t forum. Ik ben 38, heb een man en 2 zoons van 12 en net een week 5☺️ Paar weken terug stond ik toevallig met Mn armen omhoog voor de spiegel en zie ik warempel een klein deukje, 2 cm onder mijn linker tepel. Eerst cyclus afgewacht, dat bracht helaas geen verandering dus toen maar naar de huisarts. Dat was vorige week dinsdag. Het deukje werd gezien, maar op mijn gewoonlijke vele bobbels in Mn borsten na, geen gekke dingen gevoeld. Doorverwijzing naar de mammapoli. Dat was afgelopen vrijdag. Mammografie viel mij gelukkig mee. Toen naar de echo. Echo-man heeft een kwartier lang met verschillende scanapparaten mijn linkerborst afgespeurd om mij vervolgens alleen te laten, hij ging ‘even over leggen met de radioloog’. Slik. Probleem, zeer dicht klierweefsel. Ze kunnen iets in de verte vaag zien, helaas niet wat, want de rest van mijn borst licht wit op en dat maakt t er niet gemakkelijker op. Radioloog wou meteen een biopt doen. Prima. Gelukkig ging dat zelf top. Heb nu 2 dagen later alles flink blauw en t zeurt op pijn standje 5 continu. Met de verpleegkundige gesproken. BI-rads 3. Woensdag ochtend krijg ik de uitslag. Ik word gek van t malen. (Zoals wij allen hier) Dus ik moest even mijn ei kwijt. Iemand ervaring met birads 3? Ik probeer zelf niet te veel te Googlen. Ik neig naar hypochondrie namelijk ! Groetjes

Offline
Berichten: 839

Hoi Tamarah, welkom op het forum. Alles is hier bespreekbaar. Voor welke keuzes sta je nu? Gewoon googlen is inderdaad vaak niet zo'n succes, dan lees je relatief veel slechte verhalen. Heb je al gezien dat deze site ook een zoekfunctie heeft? Ik was trouwens ook 38 toen ik de diagnose kreeg...

En ook welkom voor jou Skylar. Bij de club waar niemand lid van wil worden... Oeh jij ook al slechte ervaring met Googlen. Als ik zoek dan is mijn conclusie dat als je birads 3 hebt de kans 98% is dat het goedaardig is. Dus de kansen zijn voor jou gunstig. Ik hoop dat je woensdag gerustgesteld wordt. Laat je het ons weten?

afbeelding van Skylar
Offline
Berichten: 3

Hoi! Bedankt ! 

Wat een fijn forum is het toch, je ei kwijt kunnen bij ervaringsdeskundigen  

98% dat klinkt voor nu geruststellend. Hopelijk kan ik dat gevoel nog een paar dagen vasthouden en kunnen we woensdag 10:30 eindelijk onze vakantie boeken. Ookal gaat t verhaal van kuiltje, er zit iets maar we zien t niet echt, biopt etc  er bij mij nog lastig in  

 

Googlen probeer ik te vermijden. Kuiltje/deukje in borst op internet is geen fijn onderwerp. En de goede verhalen staan er natuurlijk niet op 

Mocht t zo zijn, laat t ik zeker weten. 

 

Online
Berichten: 332

Hallo Skylar, 

Ik heb ook een deukje en een trekkende tempel in mijn borst. Dat is mijn rechtborst en mijn borstkanker zat links. Dus het kan wel hoor. 

Gelukkig word ik ieder jaar door de mangel gehaald en dat geeft rust. Misschien is dat voor jou ook een optie als de uitslag goed blijkt te zijn.

Ik hoop natuurlijk op een goeie uitslag voor je! 

afbeelding van Skylar
Offline
Berichten: 3

Hi Mora,

Bedankt voor je berichtje. Doet me goed.

Veel sterkte voor jou!

Offline
Berichten: 24

3 jaar geleden heb ik me hier aangemeld omdat er een tumor in mijn borst was gevonden. Maar toen heb ik vooral wat gelezen en had niet de behoefte mijn verhaal te delen. Gelukkig was ik na een rot jaar klaar met de behandelingen en kon ik mijn leven weer oppakken. 

Tot vandaag... vorige week met een dikke oksel en rode pijnlijke borst het ziekenhuis gebeld. Er is toen meteen een echo en mammografie  gemaakt, punctie dikke lymfeknoop en huidbiopten genomen. Op de mammografie en echo was niets vreemds (behalve dikke lymfeklier) te zien. Een week in onzekerheid, de chirurg hoopte dat een combinatie van lymfeoedem en borstonsteking was. Maar vandaag de uitslag: de borstkanker is terug en zit ook in mijn lymfeklier. Morgen krijg ik een MRI en zsm een petscan en dan gaan ze volgende week een behandelplan maken.

Ik merk dat ik nu meer behoefte heb dit te delen en in contact te komen met lotgenoten.

Oja, mijn jongens zijn ook 3 jaar ouder nu, 4, 5 en 7!

Offline
Berichten: 839

Ach jee, Mopy, wat heftig! Wordt borstkanker in de lymfeklier gezien als 'uitzaaïngen' of niet? Is er nog steeds zich op genezing? Dat zal wellicht duidelijk worden uit de andere scans.

Ik duim voor je. Hoe zijn de scans vandaag gegaan?

Offline
Berichten: 4201

Hoi Mopy, als het alleen de okselkier betreft dan word je beslist nog behandeld, gericht op genezing: curatief. Dus ik hoop van harte dat de mri en petscan verder niks laten zien.

Maar heel akelig dat je weer opnieuw aan de bak moet. Ik duim me de blubber!!!!!!

Offline
Berichten: 4201

Uit je bericht bij 'je verhaal' begrijp ik dat er ook echt een uitzaaiing in de huid van de borst zit. Wat naar. Ik ben heel benieuwd hoe de artsen dat beschouwen als het zich tot de huid van borst beperkt. In ieder geval wens ik je alle geluk van de wereld toe bij de komende onderzoeken en uitslagen.

Offline
Berichten: 24

Ja het zit in de huid, daar is het biopt ook genomen. Ik kan er zelf ook niet zo goed bij hoe dit nu kan. Dat maakt me wel angstig. Iedereen hoopt dat het bij deze lymfeklier blijft. Ik heb vandaag de MRI gehad en ik krijg vrijdag de PET/CT scan. Maandag de uitslag...

Offline
Berichten: 24

Even kort de uitslag, staat ook bij mijn verhaal. Borst en lymfeklieren lichtten dik op bij petscan. Ook een plekje onder borstbeen en een lymfeklier rechts. Nu wachten op de biopten om met chemo te beginnen. Verder was schoon, dus geen uitzaaiingen gelukkig.

afbeelding van Zuster87
Offline
Berichten: 3

Goeienavond, ik kom mij even voorstellen,

 

ik heb mij vandaag aangemeld omdat ik meer info hoop te vinden wb erfelijkheid en een mammografie die ik 6 maanden geleden heb laten maken die wel in beide borsten calcificaties laat zien maar waar nu niks mee gebeurd verder vanwege BI-RADS 2 inschaling .. 

ik had al wel wat rondgelezen, en wens jullie allemaal heel veel sterkte, en gezondheid toe! Ik ben best onder de indruk ... 

Offline
Berichten: 4201

Mopy, wat is dat plekje onder je borstbeen dan?

Offline
Berichten: 24

Ook een lymfeklier waarschijnlijk. Die willen ze met chemo en bestraling aanpakken

Offline
Berichten: 4201

oké! spannend allemaal zeg.

Offline
Berichten: 839

@Zuster87, wat fijn dat je je voorstelt. Welkom op het forum. Heb je de informatie gevonden die je zocht?

@Mopy: veel sterkte met de chemo's. Jouw jongens zijn nog steeds jong. Er zal veel op je afkomen komende tijd. Heb je het idee dat het nu makkelijker is dan 3 jaar geleden omdat je weet wat je te wachten staat?

Sab
afbeelding van Sab
Offline
Berichten: 2

Hoi iedereen, 
 

Ik ben 34 jaar en in behandeling voor borstkanker sinds dit jaar.

Hoop dat het een beetje helpt dmv ervaringen en adviezen te lezen van jullie om de beste keuze te maken want ik heb echt geen idee welke optie ik moet kiezen.

Ik ben er op tijd bij en is de poortwachter eruit gehaald waar gelukkig niks in zat.
De tumor is hormoongevoelig en staat stil door anti-hormoonpillen en is zelfs iets gekrompen !
waardoor ik de volgende opties heb: 

- borstbesparend en bestralen 

- borst eraf en prothese 

- borstbesparend en opvullen door eigen vet vanuit de buik 

En heb je ook de keuze borst eraf en verder niks, iets in je BH 

wat zijn jullie ervaringen en adviezen? 

Groetjes 
 

 

 

Offline
Berichten: 839

Hoi Sab,

Lastige keuze he? Krijg je geen advies van het ziekenhuis? Bij mij werd duidelijk gezegd dat borstsparend en borst eraf qua overlevingskansen niet zoveel uitmaakte. Dus heb ik voor borstsparend gekozen. Wat daarbij hielp is dat mijn tumor echt aan de zijkant van mijn borst zat en ik niet verwachtte dat het een groot verschil was.

Ik kreeg niet de optie om het op te laten vullen. Had ik misschien wel gedaan als ik die optie had gehad, ook omdat ik best wat buikvet over heb ;).

Alhoewel: ik geloof dat een correctie wel genoemd is maar ik daarvoor langer in het ziekenhuis moest blijven. Bij borstsparend kon het gewoon overdag, zonder dat ik hoefde te blijven slapen. Of misschien moest ik ervoor terugkomen? Dus eigenlijk heb ik toen direct voor borstsparend zonder correctie gekozen omdat ik heel erg tegen de ziekenhuisopname opzag.

Waar neig jij het meeste naar?

Offline
Berichten: 441

Hoi Sab,

Wat fijn dat je ondanks het slechte nieuws nu de gelegenheid hebt om te kiezen. De keuze is inderdaad heel persoonlijk. Bestralen heb ik als toch wel ingrijpend ervaren op de lange termijn, mijn ribben doen nu - ruim een jaar later - nog steeds zeer. Maar dat hangt ook af van de duur en dat is ook nogal verschillend. 

Ik had destijds geen keuze (tumor was te groot en moest sowieso bestraald worden) en ben nu al een tijdje plat aan één kant. Ik heb heel lang ziiten dubben over een reconstructie en had al een afspraak staan, maar zie er nu toch vanaf. Nou scheelt het wel dat ik geen reconstructie kan doen met eigen weefsel. Dat zou ik nog wel willen, maar siliconen zie ik niet zitten. Ik vind het zelf geen probleem om maar 1 borst te hebben en mijn man ook niet. Maar dat hangt heel erg af van je zelfbeeld, de grootte van je borsten etc., denk ik. Ik heb nooit grote borsten gehad en misschien is het daarom voor mij niet zo'n issue. Je ziet er niks van in mijn kleding met een goede bh.  Ik kan heel goed begrijpen dat niet iedereen er zo laconiek mee omgaat. Sterkte met je afweging en het vervolg. 

Hartelijke groet, 

Linda

Offline
Berichten: 152

Welkom Sab! Moeilijk hè een keuze maken. De enige keuze die je eigenlijk zou willen maken - de borsten houden zoals ze zijn. Maar helaas zal er een andere keuze gemaakt moeten worden.

Persoonlijk heb ik ze beide laten amputeren, zonder reconstructie. Ik ga al 6 jaar tevreden plat door het leven. Dus ook geen bh en geen losse protheses.

Maar iedere keuze is puur persoonlijk. Denk goed na en volg je gevoel. Alleen jij moet je er goed bij voelen. Wat een ander er van denkt is minder belangrijk. Het gaat om jou. (al heeft een partner uiteraard wel het recht mee te denken en inspraak te hebben)

Sab
afbeelding van Sab
Offline
Berichten: 2

Hi ! 
 

Heel lastig! Klopt borstsparend en borst eraf qua overlevingskansen.

Niet echt advies maar merkte wel dat ze neigden naar optie 3 met eigen vet maar is de zwaarste en technisch moeilijkste operatie en de buikvet weg is zeker mooi meegenomen maar het lijkt me zo pijnlijk! ze snijden je buik van heup tot heup open. 
De tumor zit achter mijn tepel en bestralen lijkt me ook geen goede optie omdat het aan de linkerkant is.

Moest je ook bestralen? 
Ik weet het gewoon echt niet. 

 

Offline
Berichten: 152

In mijn tijd (2013) deden ze geen bestraling bij amputatie en schone poortwachter. Maar ik hoor tegenwoordig steeds meer dat ze ook na amputatie nog bestralen.

Offline
Berichten: 4233

Stoere Leeuw3 schreef:

Maar ik hoor tegenwoordig steeds meer dat ze ook na amputatie nog bestralen.

Komt me niet bekend voor, behalve dan het bestralen van de oksel bij wèl besmette klieren (ipv weghalen). 

Sab, om alle 'smaken' compleet te maken: ik heb zelf de keuze gemaakt voor het weg laten halen van het borstweefsel en - uiteindelijk - reconstructie met eigen buikweefsel. Ik had anders ook links bestraald moeten worden en dat zag ik niet zitten. Vond het te onvoorspelbaar en weinig zelf te beïnvloeden hoeveel last ik op termijn van de bestraling kon krijgen. De techniek van bestralen is wel wat verbeterd inmiddels, zeker ook met de breath hold techniek waardoor de kans op schade aan je hart en longen kleiner is. 

Alleen jij kunt de uiteindelijke keuze maken (het was mijn allermoeilijkste keuze ooit).

Online
Berichten: 332
Offline
Berichten: 441

Mij is verteld dat ze bij een amputatie bestralen als er sprake is van een grote tumor of van een tumor met een slechte prognose. Risicofactoren zijn leeftijd (onder de 40), klierpositiviteit, tumorbiologie bijv. triple negatief etc. Ik denk dat je het hier relatief vaak leest omdat er hier een hoop jonge vrouwen actief zijn. Maar ook mijn tante boven de 50 werd na amputatie bestraald (topklier was ook positief). Als het goed is wordt er bij iedereen een persoonlijke afweging gemaakt. 

Offline
Berichten: 5

Hi Sab,

lastig hoor. Ik heb zelf 21 okt een knobbeltje gevoeld en afgelopen woensdag (13-11) heb ik al een borstbesparende operatie met reconstructie gehad. In het ETZ waar ik behandeld word volgt altijd bestraling na een operatie. Omdat het bij mij ook hormoongevoelig is krijg ik ook nog ws 5 jaar hormoonpillen. Ik weet niet of er veel verschillen zijn in de protocollen/behandelmethodes.

Als komende vrijdag blijkt dat mijn sentinel nodes en de snijvlakken schoon zijn hoef ik in ieder geval geen chemo, dat is wel een opluchting.

En nu maar uit proberen te vogelen wat ik zelf kan bijdragen om dit nooit meer terug te krijgen.

Heel veel sterkte met je keuzes. Als je twijfelt of onduidelijkheid ervaart dan zou ik sowieso een second opinion vragen. Niet omdat je huidige behandelaar het niet goed weet of doet maar omdat het ook gewoon kan helpen om er nog eens met een andere deskundige over te praten die misschien weer andere inzichten onder de aandacht kan brengen.

Offline
Berichten: 5

Hoi, ik zal me even voorstellen, ik ben Lonneke, 43 en moeder van 3 zoons. Ik heb dus 21 oktober een knobbeltje gevoeld en 13 november al een borstbesparende operatie ondergaan. Hoewel de chirurg de tumor eigenlijk zelf wilde verwijderen en een afgeplatte kant aan mijn borst acceptabel vond heb ik gevraagd om oncoplastische chirurgie. Dus de plastisch chirurg heeft mijn borst geopend, de oncoloog heeft de tumor verwijderd en de pc heeft mijn tepel verzet en mijn borst weer netjes dichtgemaakt dus daar ben ik nu van aan het herstellen. Dat valt gelukkig enorm mee. Volgend jaar kan mijn andere borst dan nog aangepast worden want ze zijn nu wel verschillend. Maar ik ben allang blij dat die tumor weg is en dat ik voor deze borst hopelijk nooit meer opnieuw onder het mes hoef.

Komende vrijdag hoor ik of de snijvlakken en sentinel nodes schoon waren/zijn. Als dat zo is hoef ik geen chemo en alleen bestraling dus daar hoop ik ontzettend op. O ja, en ik krijg nog 5 jaar een hormoonkuur omdat het hormoongevoelige kanker is. Hoewel iedereen zegt dat ik zo ontzettend positief ben, wat ik ook ben, kreeg ik gisteren een dip. Ik voel alles in mijn lijf en vraag me af wat ik kan doen om te zorgen dat dit NOOIT meer terugkomt. Maar daar is weinig over te vinden online. Gelukkig gaat het vandaag weer beter en accepteer ik maar dat er klotedagen tussen gaan zitten. Ik ben er, ik doe mijn best en ik hoop dat ik op deze site antwoorden kan vinden en geven met mensen die hetzelfde meemaken.

Offline
Berichten: 441

Hoi Lonneke, 

Ook jij welkom hier. Ik hoop dat je inderdaad goed bericht krijgt en dat de chemo je inderdaad bespaard blijft. Maar ook dan is het niet niets wat je nu gebeurt. Meld je hier vooral bij vragen of gewoon om van je af te schrijven.

Hartelijke groet, 

Linda

Offline
Berichten: 5

Dankjewel Linda, afgelopen zaterdag had ik 's ochtends ook wel een dipje. Toen vroeg ik me af of het terug zou komen, wat ik er aan kon doen om terugkeer te voorkomen, ongetwijfeld de hele riedel waar iedereen die hier deelneemt wel eens over piekert. Ik nam me toen voor om maandag de mamacare te bellen als ik nog liep te piekeren maar dat was niet nodig want ik heb het benoemd naar mijn man en naar mijn ouders dat ik daarmee zat. Door het delen van mijn gedachten zijn ze vanzelf naar de achtergrond verdwenen en heb ik er nu geen last meer van. Ik denk er natuurlijk wel over na maar meer op een positieve manier. 

Offline
Berichten: 441

Hoi Lonneke, 

Dat piekeren over terugkeer voorkomen is een terugkerend thema voor de meesten hier denk ik. Het komt en het gaat. En iedereen gaat er anders mee om. De kans op terugkeer is bij mij statistisch gezien vrij hoog. Toch maak ik mij er nu niet zo erg druk meer om. Je went aan het idee denk ik. Gezond eten en bewegen is altijd een goed idee, en verder moet je het toch maar afwachten. Natuurlijk biedt de hormoonkuur in jouw geval ook extra kansen en zekerheid. Daar doe je het voor toch. 

Sterkte met alles een plekje geven en geef jezelf ook de tijd daarvoor. 

Offline
Berichten: 839

Welkom op het forum Lonneke. Ik duim mee dat je geen chemo hoeft. Ik vond zelf de bestraling meevallen. Nu ja, bij bestraling is een beetje wat je verwachting is. Ik had het erger verwacht in ieder geval. Het is vooral vermoeiend omdat je elke dag naar het ziekenhuis moet.

Om te voorkomen dat je weer kanker krijgt, kun je inderdaad splitsen dat je voorkomt dat deze kanker terugkomt. Daar zijn alle behandelingen voor.
Om te voorkomen dat je opnieuw kanker krijgt: gezond leven staat dan denk ik op 1. Vooral minder vet (begreep ik van mijn second opinion), meer biologisch (begreep ik uit een boek over eten en kanker dat ik gelezen heb) en minder alcohol (er is een verband tussen borstkanker en dagelijks alcohol drinken). Maar dat gezegd hebbende: met deze acties verlaag je je kans op kanker, maar de kans blijft.

Ik heb trouwens ook wel eens iemand horen zeggen dat bij kanker op jonge leeftijd leefstijl waarschijnlijk geen oorzaak is. Daarvoor gebruiken we de producten nog niet lang genoeg. Maar weet de betrouwbaarheid van de bron niet meer. Ik vind het ook wel logisch: bij dementie is het zo dat leefstijl het kan uitstellen. En omdat dat een ouderdomsziekte is kan je dus daarmee eerder dood gaan dan dat je dementie krijgt. Als je op je 43-ste kanker krijg had je misschien met gezonder leven dit langer kunnen uitstellen, maar niet tot je 80ste.

Ik ben sinds de borstkanker wel biologischer gaan eten. Had daarvoor nog niet gerealiseerd dat je dat kunt doen voor je eigen gezondheid.

Pagina's