vragen over corona? Stel ze hier.

23 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 4224
vragen over corona? Stel ze hier.
Offline
Berichten: 461

Ik ben eigenlijk wel benieuwd of er al vrouwen de klos zijn hier. En hoe het bij hen verloopt. Ik heb het dus waarschijnlijk al. Maar kan het gelukkig thuis uitzieken. De dag dat ik echt goed ziek werd, 12 maart, was de dag dat ze hier stopten met testen bij mensen die het thuis konden uitzieken. Mijn dochter heeft wel direct contact gehad met een bevestigd geval. Dus 1+1=2 wat betreft de huisarts, ook omdat het bij mij echt anders verliep als griep of een zware verkoudheid. Koorts heb ik maar weinig gehad, maar wel heel veel last van mijn longen.

Het begon wel als verkoudheid, maar toen ik echt ziek werd kreeg ik het erg benauwd, een gevoel alsof ik iets bijtends had ingeademd. Ik ben nu niet meer heel ziek, maar zeker ook niet klachtenvrij. De rest van ons gezin heeft hele lichte klachten gehad. Maar ik knap niet heel hard op, toch een soort vatbaarheid ik wellicht aan de behandelingen heb overgehouden. Ik ben opgelucht voor ons eigen gezin, maar maak me wel zorgen over kwetsbare familie en vrienden. 

Ik wil alle dames, zeker de mensen die actief in behandeling zijn, heel veel sterkte wensen met de extra zorgen die jullie nu hebben. Laten we hopen dat het over een paar weken weer wat normaler verloopt en dat je niet ziek wordt. 

Hartelijke groet, 

Linda

Offline
Berichten: 4224

Heftig Linda, dat je juist met je longproblemen nu ook nog de klos was. Ik hoor en lees al een en ander over maar heel langzaam herstellen. Pffff. Ik wens je veel beterschap.

Ik woon in Brabant, dus er zijn veel mensen besmet. Ik ken indirect wel mensen die de klos zijn, waarvan sommigen ernstig, maar nog geen rechtstreekse gevallen. In mijn lotgenotengroep is iemand opgenomen maar zware problemen, die hoort vanavond of het corona is, en die is, met de heftige klachten die ze heeft, doodsbang.

Ik ben ook erg benieuwd naar anderen met een diagnose.

Offline
Berichten: 856

Och Linda, wat heftig. Klinkt inderdaad als corona.

Ik heb ook het idee dat ik het snel kan oppakken omdat ik sinds de chemo's sowieso heel veel vaker verkouden ben. En ik woon ook in Brabant, aan de rand van die donkere plek die je op het kaartje van het RIVM ziet.

Aan de andere kant zonder ik mezelf heel makkelijk af omdat ik toch altijd al vanuit huis werk. De enige 2 mensen die ik afgelopen 1,5 week heb gezien zijn mijn man en mijn schoonmaker. Mijn man werkt dan wel bij de GGD en gaat nog naar z'n werk omdat hij onderdeel uitmaakt van de crisisorganisatie.

@Ellen ik duim voor je lotgenoot. Inderdaad superscary.

Offline
Berichten: 77

Ik heb 8 april de afspraak voor mijn jaarlijkse mammo staan. Eigenlijk ging ik er vanuit dat deze niet door zou gaan, maar hij gaat toch door. 'De arts heeft je dossier bekeken en vindt dat de afspraak wel door moet gaan'. Meteen slaat de twijfel weer toe... 

Zijn er meer dames waarbij de afspraak gewoon doorgaat? Is dit standaard omdat het met kanker te maken heeft?

Nou ja, ik ga er maar vanuit dat het is omdat ik jong ben (nu 35) en dat het nog niet super lang geleden is (4 jaar kankervrij).

Offline
Berichten: 4224

Hoi OrangeDaisy,

Wat ik meekrijg van anderen is dat er steeds een individuele afweging wordt gemaakt.

Daarbij wordt óók meegenomen hoezeer in jouw ziekenhuis het coronavirus al 'alles overspoelend' is. Als dat niet zo is, dan gaat er meer door wanneer dat wel zo is.

In jouw geval speelt je leeftijd ongetwijfeld een rol: dan willen artsen toch wat steviger de vinger aan de pols houden. Wat voor vorm van borstkanker had je?

Offline
Berichten: 77

Hoi Ellenk, 

Ik had een sterk hormoon gevoelige kanker, her2 negatief. 

De assistente begon haar verhaal met dat er veel afspraken worden afgebeld, dus ik wilde al zeggen dat ik het zag aankomen, maar dat liep dus anders...

Maar het zal inderdaad een individuele afweging zijn. En eigenlijk is het ook wel weer fijn om het gehad te hebben...

Offline
Berichten: 4224

Juist bij hormoongevoelige borstkanker kunnen heel laat nog uitzaaiingen voorkomen, zeker ook als je nog jong bent, dus ik denk dat ze jou gewoon heel goed willen blijven monitoren, nog lang!

Offline
Berichten: 4226

OrangeDaisy, het blijft jouw keuze of je die mammo wilt laten maken hé? Bij mij wilden ze jaarlijks mammo tot mijn 50e en ik heb dat na de eerste 2 of 3 jaar geweigerd. Ik vraag nu wanneer ik wil zelf via de huisarts een mammo aan bij een zelfstandig behandelcentrum (ZBC, niet ziekenhuis) en dat bevalt mij goed. Wordt in mijn geval gewoon vergoed gelijk aan ziekenhuiszorg: https://www.cz.nl/vergoedingen/zelfstandig-behandelcentrum

@EllenK - het verhaal over late uitzaaiingen klopt bij hormoongevoelig, maar een mammo is daar dan weer niet een passend onderzoek voor. Dat is voor lokale controle. Ik zou me kunnen voorstellen dat voor uitzaaiingen juist belangrijk is hoe de patiënt zich voelt en of ze klachten heeft. Dat kan prima tijdens een belafspraak besproken worden (imho).

Offline
Berichten: 4224

Ach ja, natuur Bergamot. De controles zijn volgens mij ook omdat zo jong borstkanker een hoger risico op borstkanker in de andere borst met zich meebrengt.

Offline
Berichten: 4226

Klopt Ellen en dan vooral vanwege mogelijke onbekende familiaire aanleg waardoor je vroeg borstkanker kreeg en een verhoogd risico voor de andere borst hebt. 

Offline
Berichten: 77

Bedankt voor jullie antwoorden. Het klopt dat de keuze nog altijd bij mezelf ligt, maar ik wil wel een mammo laten maken. Het is meer dat het feit dat de afspraak doorgaat, en ook jullie reacties dat me weer even laat inzien dat het allemaal heel serieus is... misschien steek ik steeds meer mijn kop in het zand. Ook dat is niet altijd verkeerd, ik moet immers ook gewoon leven.  

Offline
Berichten: 4224

OrangeDaisy, dat je je kop in het zand steekt lijkt me inderdaad prima. Voor een controle even eruit halen ;) en daarna weer gewoon door met je leven. Laat je even weten hoe de uitslag is?

Offline
Berichten: 77

Natuurlijk laat ik weten als ik de uitslag heb, dat wordt de 10e van april. 

Offline
Berichten: 4224

LindaVB, een van mijn lotgenoten ligt bijna een week in het ziekenhuis met corona. Ze hoeft nog niet naar de IC en het lijkt erop dat ze met allerlei kuren heel voorzichtig opknapt. Ze is wel erg ziek.

Offline
Berichten: 265

Ik verwacht eigenlijk dat mijn afspraak voor de mammografie ook door gaat in mei, vanwege mijn chek2 en de kans op bilaterale BK. In januari wilden ze in elk geval nog me absoluut in mei zien en niet later. Dat was de vraag omdat ik van drie naar 2 controles ga. Afwachten wat de corona ontwikkelingen hier in doen, ik zit in het noorden van het land. 

Offline
Berichten: 461

Ik hoop dat je lotgenoot inderdaad snel opknapt Ellen. Lijkt me heel naar om onder deze omstandigheden in het ziekenhuis te liggen. Ik ben er bijna vanaf, snotter nog een beetje maar ben niet meer benauwd. Weet natuurlijk niet zeker of het corona was, maar heeft er wel alle schijn van. Voor mij ook wel weer een opsteker, dat ik ondanks wat longschade dit wel weer zelf de baas ben geworden. 

Voor iedereen die in behandeling is of binnenkort op controle moet, heel veel sterkte. Ik hoop dat alles gewoon door kan gaan.

Offline
Berichten: 4224

de lotgenoot is weer thuis sinds vandaag. Ze heeft echt veel meegemaakt. Ik wens het niemand toe om nu met corona in het ziekenhuis opgenomen te worden. pfffff.

Offline
Berichten: 856

Was het zo heftig? Mijn galsteenaanvallen werden vorige week erger. En de huisarts is zelfs hier geweest. Hij zei ook: je moet alles doen om te voorkomen dat je nu naar het ziekenhuis moet, want dit is het heftigste weekend in deze regio.

Hier ook een update: mijn man heeft corona. Hij werkt bij de GGD en werd getest of hij kon komen werken in de crisisorganisatie ivm opschalen van het aantal testen. Hij werkte al 2 weken thuis ivm keelpijn, waarvan we beiden dachten dat het geen corona was (want: geen koorts of hoesten). Maar dus toch. Al 2,5 week ondertussen. Ik ben nu 'officieel' in thuisquarantaine. Mag minder dan de gemiddelde Nederlander, ook al is het verschil ondertussen niet meer groot. Verder een batterij aan instructies om afstand te houden / aparte wassen / aparte toiletten / meer schoonmaken etc. Wat heel onlogisch voelt nadat we al 2,5 week op elkaars lip hebben gezeten. We vinden onze weg erin.

Het geheel doet me wel denken aan de tijd dat ik chemo's kreeg. Toen sliep ik ook in het logeerbed en mocht Daniël niet naar het toilet dat ik gebruikte. Weet niet meer of dat alleen met de AC's was, of ook met Taxol.

Offline
Berichten: 461

Dus jullie zijn aan de beurt Lucky. Voelt het niet heel vreemd om nu afstand te houden? Jij wordt zeker niet getest maar de kans is vrij groot dat je het zelf ook al bij je hebt toch? Wat vervelend dat juist in deze periode je galsteenaanvallen opspelen. Juist bij jou in de buurt is het heel heftig hè. 

Wat ik heel bizar vind, is dat je met sterke vermoedens van corona, maar ongetest, na 24 uur klachtenvrij weer naar buiten mag. Ik heb dat overigens niet gedaan en gewacht tot ik een ruim een week klachtenvrij was. En draag handschoenen in de supermarkt etc. Jij zit nu verplicht in thuisquarantaine, maar mensen die niet getest worden gaan vrolijk weer boodschappen doen. Sterkte voor iedereen in deze moeilijke tijd. 

 

Offline
Berichten: 18

Jeetje Lucky je krijgt het wel voor je kiezen sterkte

Offline
Berichten: 4224

Veel beterschap !

Ik ken nu 2 mensen, een lotgenoot en de man van een lotgenoot die opgenomen zijn geweest maar weer thuis. Het loopt niet altijd slecht af, en dat lees ik nu ook bij jullie. 

Offline
Berichten: 856

Ik denk zelfs dat de milde variant veel meer voorkomt, maar die mensen worden normaal niet getest. Dus daar hoor je niks over.

@Linda: is het niet zo dat je als de corona wel is vastgesteld je ook na 24 uur klachtenvrij alles mag doen? Dat stond volgens mij in Daniëls brief. Wat dat betreft zijn de restricities voor de huisgenoot inderdaad strenger. Aan de andere kant mag ik wel 'een noodzakelijke boodschap doen' en 'een frisse neus halen' en Daniël niet zolang hij klachten heeft. Maar dat doe ik inderdaad ook bewust niet. Als ik echt een boodschap nodig heb dan vraag ik wel een buurvrouw. Dat ik geen klachten heb, wil niet zeggen dat ik niet besmettelijk ben...