boeken over BK voor kinderen [onder de 6]

26 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 581
boeken over BK voor kinderen [onder de 6]

boeken voor kinderen 4 en 5 jaar..

Ik zit een beetje met het probleem hoe je kinderen uit kan leggen dat je kanker hebt en alles eromheen. Straks als mijn borst eraf is kan ik volgens mij niet zeggen dat deze ziek was en eraf moest. Zo'n kleine kinderen gaan dan toch denken dat als ze gevallen zijn en de knie kapot is dat hun been eraf moet?

Wie heeft titels van boeken die ik kan halen en hoe gingen jullie hier mee om? Ik heb wel folders meegekregen, maar voor kinderen van 6 t/m 12 jaar.

Suzanne

Offline
Berichten: 191

Hoi Suzanne.
Mijn meisjes zijn 4 en 7. De jongste was 3 1/2 bij de diagnose. Wij hebben gezegd dat er iets in mijn borst groeide dat er niet hoorde. En dat daarom de borst eraf moest, zodat het niet verder kon groeien.
De jongste maakte er wel haar eigen verhaal van. Ze zei steeds 'dat mama's melk verkeerd was' en dat het daarom moest. Ze had iets opgevangen over afscheiding uit de tepel en ja... wat kan dat anders zijn dan verkeerde melk? We kregen er niet echt in dat het anders was, maar ze zat er ook niet zo mee. Dus dat had geen prioriteit.

Ik denk dat je het daar beter bij kunt laten. Mama is ziek. Er groeit iets dat weg moet en daarom moet mama's borst eraf. En daarvoor moet mama een paar daagjes naar het ziekenhuis. En later kun je haar vertellen dat je medicijnen krijgt waar je ziek van wordt, maar dat dat weer overgaat... Voor mijn meisje was ik weer 'beter' als de chemo drie dagen heen was en ik niet meer spuugde.
De rest, alle angst, alle lange termijnconsequenties... Daar kunnen ze op deze leeftijd nog niks mee, dus kun je ze er denk ik beter ook niet mee opzadelen.

Succes ermee!!!

afbeelding van asmas
Berichten: 118

Wij lazen, prinses lucie en de chemo ridders! chemo kasper en radio robbie! alledrie te bestellen bij het kwf!

Ik vertelde de kids dat er iets in mn borst zat dat als ze het niet weg halen mij heel ziek kan maken! Zo ziek dat je dan misschien niet meer beter kunt worden, en dat ze daarom die borst weg gaan halen!

De boekjes gaan meer over kanker in het algemeen, maar je kan ze vertellen dat dat wat in jou borst zit ook kanker is?

Succes!
asmas

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

ik vond kleintje goudblok (toen 2) te jong voor chemo casper en Radio robbie. (wel erg leuke boekjes ik heb zo ook aangeraden (zie de site) ). Zijn fantasie is zo groot dat ik niet kan aan komen met mannetjes in mijn lijf. Ik heb uiteindelijk zelf een boekje geschreven (mama gaat naar het ziekenhuis) en dat heeft hem enorm geholpen. Ik wil het boekje nog eens herschrijven met tekeningen (i.p.v.) foto's en een ander boekje (over kanker ook voor peuters / kleuters) zit nog in mijn hoofd. Als het af was zou ik het je mailen. Maar helaas daar heb je nu nog niets aan. Ik heb echt maanden gezocht. Voor hele jonge kinderen is er echt niets.

Ik heb gezegd dat mijn borst misschien ook ziek was. Dat die borst mij dan ook weer ziek zou maken en dat ik dat niet wilde. Hij vond het logisch dat de tweede er dus ook van af ging. Over de eerste zijn niet veel woorden gevallen. Die borst was er gewoon af. Klaar einde verhaal voor hem. Met 2,5 vragen ze ook niet zo snel of ze weer aangroeien. Dat heeft hij maar één keer gedaan. Die borst was ziek. Hij heeft kort geleden wel eens geroepen “mama heeft helemaal geen borsten meer” toen zijn vader zei voorzichtig te doen en niet met zijn voeten tegen mijn borsten te gaan. Tja dan ben je ook snel uitgepraat :wink:

Het is toch opvallend hoe makkelijk die jonge kinderen er me omgaan. Het woord kanker is voor hen nog niet beladen. Maar ook met haarverlies en alles. Kleintje goudblok riep wel eens als we de deur uit gingen. Mama buff af , haren op.
Zo ging dat. En zo gaat het nog. Nu voelt hij mijn kleine haartjes en mag ik ze van hem borstelen met zijn babyborstel.

Er is ook al wat meer hierover beschreven in een ander topic datik even voor je naar boven zal halen.
Groetjes en als je vragen het zeg je het maar

Goudblok

Offline
Berichten: 581

Hoi, ik kon op de KWF site de boekjes niet vinden. Ik heb Chemo Kasper en Radio Robbie besteld. Princes Lucie niet, ik wist niet of ik dat zo kon maken dat het op mij van toepassing kon zijn, omdat VOKK vooral is voor kinderen met hersentumoren (volgens mij). Ik ga nog wel eens bij de bieb kijken...

Als er meer boekjes zijn, vooral voor kleine kinderen met ouders met kanker laat maar weten. Het eerste leesvoer is alvast onderweg.

Groetjes,
Suzanne

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Suzanne bespaar je de moeite.
Ik heb van mei tot en met augustus gezocht naar boeken voor kleine kinderen (onder de 6) over kanker en boeken over ouders met kanker. ik heb alle boekjes gelezen. Geleend in de bieb of in het AVL.
Een bloes met armen kan ik nog aanraden. Al is het alleen maar om het zelf eens te lezen en er achter te komen wat er door de hoofden van je kinderen kan omgaan.

Hier vind je de lijst van het KWF.
http://www.kwfkankerbestrijding.nl/content/pages/Literatuur_over_kinderen_en_kanker.html

afbeelding van GerdaJ
Berichten: 136

Hoi. Ik heb een dochter van bijna vier. Heb verteld dat de borst eraf moest omdat er een plek in zat die pijn deed en mama ziek maakte. Deed zelf lackoniek (net als over kaal zijn, daar maak ik ook grapjes over, of ik haar haartjes mag lenen :-) en dus doet zij dat ook. De 1e keer dat ik weer met haar ging douchen (want dat doen we vaak) was 1 week na de operatie ofzo. Ze keek heel even raar "mama, je borst...." en toen zei ik : ja, de borst is weg maar het litteken ziet er goed uit he!" en daarna heeft ze dat zelf een paar keer geroepen als we gingen douchen en nu taalt ze nergens meer naar...
Als ik mijn oefeningen doe (vooral vlak na de operatie) doet ze soms gezellig mee ha ha. Gymnastieken.
Ik heb geprobeerd uit te leggen dat mama 4x naar het ziekenhuis moet voor medicijnen en dat ik dan een paar dagen heeeel erg moe ben (niet ziek, want hoe kun je nu medicijnen krijgen omdat je ziek bent en daar dan weer ziek van worden? dat vond ik lastig uit te leggen, en ik heb ook nog niet overgegeven dus in mijn geval makkelijk). Ze is nog geen vier maar heeft dat toch aardig door, dat ik weer even slecht ben en dan weer wat beter. En dat er een einde aan komt. Na 4 keer. En dat we dan iets ontzettend leuks gaan doen!!!!!!
Ik ben TROTS op haar!

afbeelding van Loesje1
Offline
Berichten: 70

Poeh jullie hebben het niet gemakkelijk met al wat oudere kinderen. Tenminste, de mijne was anderhalf bij de diagnose en is nu ruim twee. Toch had ook zij haar eigen manier gevonden, zoals bv. net na de operatie toen ze in de gaten moest houden dat ze links rustig aan moest doen, omdat daar het borstje au deed. Nu vraagt ze vaak, als ze bv. ziet dat ik mijn litteken masseer of iets dergelijks "mamma borstje au? isse weg, dokte prik?" Ja ze heeft meer door dan ik haar ooit heb verteld. Ook de buffjes, inderdaad: "mamma haartjes weg, hoofd koud, mutsje op", of bijvoorbeeld, als ze ziet dat ik me netjes aankleed om weg te gaan, heeft ze door dat ik dan altijd mijn borstprothese draag, en als ik dat zou vergeten is madam er als de kippen bij "mammaaaaa borstje aan...". Of laatst, toen ik terugkwam van mijn maandelijkse zoladexspuit en even met me wilde stoeien, zei ik dat ze eventjes rustig aan moest doen, omdat ik een beetje au in de buik had, antwoordt ze rustig "mamma dokte prik inne buik geve?". Hoe heeft ze dat ooit opgepikt?
Ik ben heel erg blij dat kleintjes zo flexibel zijn. Ik ben ervan overtuigd dat elk kind zijn weg erin kan vinden als we het eerlijk voorlichten en volwaardig behandelen. Maar hoe ouder, hoe bewuster, en hoe moeilijker me dat voor jullie lijkt. Petje af...

Offline
Berichten: 766

Hallo Suzanne,
Onze zoon (toen 7) was er, door omstandigheden, helaas bij toen ik mijn echtgenoot de diagnose vertelde. Daarom hebben we het tijdens de behandelingsperiode gewoon bij de naam genoemd. We waren zo open en eerlijk mogelijk. Maar waakten er wel voor dat we hem niet onnodig bang maakten. In het Jeugdjournaal en Klokhuis kwamen nogal eens nare berichten over kanker ter sprake. Dan moesten we wel meteen vertellen dat dat bij mij niet zo hoefde te zijn. In Klokhuis werden ook eens 2 afleveringen aan kanker gewijd. Dat was voor onze zoon heel goed. Verder hebben we ook Chemo Kasper gekocht. Dat lazen we een aantal keer samen voordat de chemo begon. Soms vroeg hij uit zichzelf of we het gingen lezen.
Gab61

Offline
Berichten: 230

wat ik je kan aanraden is om er niet geheimzinnig over te doen. het feit ligt er dat je geopereerd wordt. Ook ik zei, dat er iets in zat dat me ziek kon maken en dat de dokter dat weg ging halen. Weet hij veel of dat normaal is, bij mij in ieder geval gebeurde dat.
Daarna met de chemo hebben we 5 ballonnen opgehangen en verteld dat er misschien nog ergens in mijn lijffie iets zit en dat de chemo dat weg kan krijgen, alleen gebeuren er nog meer dingen door de chemo, want die zogenaamde soldaatjes denken dat haartjes ook verkeerd zijn, daarna heb ik regelmatig benoemd dat mijn haren eraf gaan.
Natuurlijk is alles van te voren eng geweest, maar achteraf gaat hij (ook 4) er zo makkelijk mee om, een borst weg o.k. de ander o.k. "mama laat nou eens je snee zien van de dokter" en toen ik mijn pruik op had voelde hij en zei een uur later in de auto, toen we het over de pruik hadden, laat mij die pruik nou eens zien. Ik zei, die heb ik op, waarop hij zei: "oh!"
En als ik nu af en toe moe of kribbig ben of niet lekker, zeg ik ook, dat komt van de chemo, maar dat gaat weer over hoor,
En het gaat ontzettend goed, geen angst, gewoon pure feiten.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Ik wilde nog even zeggen dat ik had onderschat hoe belangrijk het voor kleintje goudblok (toen inmiddels 2,5) bleek om te weten dat hij er over kon praten.
Het KDV was op de hoogte van mijn ziekte en ze wisten het als ik bijvoorbeeld voor een chemo naar het ziekenhuis was. Hij wist dat ook. We hoefde dat niet te vertellen hij wist het gewoon. Dus na een paar keer zijn we het hem maar gewoon gaan vertellen.
Mr goudblok zei vaak tegen hem dat ik naar het ziekenhuis ging om beter te worden. Dat geloofde hij niet. Hij zei dan “niet” echt zo van , maak mij maar niets wijs. Maar ja probeer het maar eens uit te leggen. Mama voelt zich prima, gaat naar het ziekenhuis en spuugt vier dagen. Tja lekker beter worden. Dus vertelde we dat ik medicijnen (het woord kende hij al) kreeg die met wel beter maakte maar waar ik eerst een beetje ziek van zou worden en dan pas later beter. Dat accepteerde hij wel.
Maar goed over dat praten. Toen ik het boekje voor hem had gemaakt en voor de HDC in het ziekenhuis lag ging het boekje overal mee naar toe. We hoorden toen al de eerste week dat, als hij het op het KDV kennelijk moeilijk had, hij het boekje pakte en er of zelf of met een juf in ging lezen. Hij wist je precies voor te lezen wat het allemaal was. Hoe er via het infuus medicijnen in mama gingen enz. Kennelijk had hij het heel erg nodig te weten dat hij er over kon praten. Voorheen ging hij vervelend doen en zelfs bijten als hij gepest werd. Nu pakte hij het boekje en ging er in zitten lezen. Eén van de leidsters ging dan vaak bij hem zitten en samen praten ze dan over mama in het ziekenhuis. Hij heeft helemaal niet gebeten en het ging dus gewoon goed.
Had ik eerder geweten hoe belangrijk het voor hem was te weten dat hij er vrijuit over kon praten dan was het misschien allemaal makkelijker voor hem geweest.
Eerlijk zijn zeg ik altijd (en staat ook in al de boeken die ik over het onderwerp heb gelezen) en dat blijkt voor kleintje goudblok heel goed te werken.

Ik zie dat het al weer een heel verhaal is geworden. En ik kan er zo nog twee kantjes bij schrijven. Maar we stoppen maar weer voor nu :)
Suc 6 voor iedereen met kinderen.

Offline
Berichten: 797

Even Up voor Winner
Groetjes Marieta

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Ik ga deze week een begin maken met mijn "kinderboeken".
Boeken voor kinderen van 2 tot 6 jaar die nu de werktitels

Mama in het ziekenhuis en Mama heeft kanker

hebben.

Voor jullie te laat maar zo hoeven toekomstige Amazones het wiel niet opnieuw uit te vinden.

Offline
Berichten: 129

Goed initiatief!! Zullen zeker veel ouders baat bij hebben!

Offline
Berichten: 797

Goudblok ..lijkt me een geweldig plan. [ok]
Liefs marieta

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Omhoog voor Twin

Offline
Berichten: 924

goudblok schreef:
Omhoog voor Twin

Geweldig dankje [ok]

Offline
Berichten: 653

Wat ik je nog zou aanraden is om het woord kanker of borstkanker ook gewoon te noemen. Ik durfde dat niet in het begin, maar mijn huisarts raadde aan het wel gewoon te doen. Kinderen van die leeftijd hebben nog niet de associaties bij het woord kanker zoals wij dat hebben, dus zullen er niet van schrikken. Het woord wordt wel steeds genoemd als je met anderen praat, of aan de telefoon en voor ze het weet gaat hun fantasie er mee aan de haal.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Omhoog voor Tika.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

swinge schreef:
Ik heb een heel goed filmpje aan mijn kids laten zien over chemo...chemo kasper.
Soort Jip en Janneke verhaaltje,hierbij de link http://www.vokk.nl/website/images/flash/chemokasperverhaal.swf
heel duidelijk uitgeledg

Net als het boekje maar dan op de computer.

Offline
Berichten: 542

Omhoog ivm met een vraag. :D

afbeelding van Kaat1970
Offline
Berichten: 64

Ikkes verwees nieuwkomer Adrienne naar dit topic. Ik heb voor mijn dochters het boekje "Mama heeft kanker"besteld bij de Vlaamse Kankerliga. (http://www.tegenkanker.be/publications , ouders met kanker, infopakket 1)

De eerste keer waren de kinderen nog erg klein (2 en 4) maar de tweede keer heb ik samen met de oudste ( toen bijna 8 ) het boekje voorgelezen in de klas. Ze had het er heel moeilijk mee dat ik mijn pruik niet meer wilde dragen toen mijn haren weer begonnen te groeien. Ze was bang dat ik (en ook zij) zou worden uitgelachten. Door samen dat boekje voor te lezen, was de hele klas op de hoogte. Het was heel mooi om te doen.

In het boekje heeft de mama kanker in haar buik, maar dat was voor de kinderen geen probleem. Ze snapten heel goed dat die mama foute cellen in haar buik had, en ik in mijn borst.

Misschien een tip voor andere amazones.

Offline
Berichten: 4229

even omhoog ivm vraag

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

up

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Roosmarijn schreef:
Hallo,
Ik ga volgende week donderdag het ziekenhuis in voor preventieve verwijdering borst en dubbelzijdige reconstructie. Nu wil ik dochter van 5 voorbereiden op het ziekenhuis gebeuren maar kan geen boekjes vinden. ben naar de bieb geweest maar in die boekjes zijn de kindjes zelf ziek/in het ziekenhuis terwijl ik dus een boekje zoek over een mama (of papa) die in het ziekenhuis ligt. iemand tips???
Groetjes Roosmarijn
Dees schreef:
Bij ons was Muis in het ziekenhuis favoriet. Muis heeft dan wel een gebroken been en een takel, maar ach, minor detail, hahaha.....
Roosmarijn schreef:
Thanks Dees. Ja, we hebben Muis in het ziekenhuis in huis (dat rijmt ) en inderdaad:wel 10 keer achter elkaar voor moeten lezen!
Ik hoop dat alles goed met je gaat, zal zo je log weer eens lezen.
Kus van mij
afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Roosmarijn als je mij je email adres PB't kan ik je de dummie van mijn boekje mailen.

Dat is geschreven voor peuters en kleuters en heet: Mama in het ziekenhuis.