Boekbespreking De keizer aller ziektes

21 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 1161
Boekbespreking De keizer aller ziektes

Hier gaan we het boek: "De keizer aller ziektes" bespreken.

afbeelding van Esmuis
Berichten: 945

Zo dan moet ik snel beginnen met lezen, misschien dit weekend!

Offline
Berichten: 281

O dear, ik moet het nog kopen! Nog even geduld a.u.b.

Offline
Berichten: 304

Ik ben het nu aan het lezen en het is een fascinerend boek, een heel klein nadeel vind ik wel dat er zoveel medische termen waar ik de betekenis niet van ken op moet zoeken om de context te begrijpen. Verder leest het als een trein, ik ben nu halverwege.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Ik zag er net een programma over op ned 2.
Klinkt als een interessant boek.
Ik hou dit topic in de gaten ;)

afbeelding van Esmuis
Berichten: 945

Het leest inderdaad heel prettig, het is geen droge kost.

afbeelding van annie_2
Berichten: 855

Ik ben het ook aan het lezen. Met woordenboek ernaast.
Maar toch, de schrijver oncoloog maakt veel termen via de context van zijn schrijven wel inzichtelijk voor mij. Althans zover het nodig is die termen te moeten begrijpen om de inhoud waar het om gaat te kunnen volgen.

De beschrijvingen van de historische achtergrond van kanker, de kankerbehandelingsontwikkeling , de sociale en culturele en politieke context waarin die plaats vondvindt en de mensen artsen/specialisten die dat deden vind ik bijzonder interessant om te lezen.

Doordat hij dit alles verteld aan de hand van ook verhalen van patiënten én aan de setting van toen waarin die onderzoekers/artsen hun vak moesten uitoefenen ( ik ben nog pas bij TOEN) vind ik het een heel menselijk boek. Hierdoor denk ik ook regelmatig : oh oh oh, wat ben ik blij dat ik NU leef. Heftig hoor wat de mensen, kinderen én volwassenen, toen allemaal te lijden kregen door de kanker zelf, maar ook door de ( experimentele) behandelingen die, zelfs ongevraagd en zonder hun toestemming dus, op hen uitgeprobeerd werd. Wat ben ik hen, die patientjes en patienten, dankbaar wat ze voor ons gedaan hebben.Want zo lijden, dat hoeven wij toch niet meer tegenwoordig.

Ik lees weer verder.
Heb ik wat nieuws te melden of wil ik reageren op anderen, dan meld ik me weer.

Offline
Berichten: 67

Ik heb eerste deel uit, ik lees niet teveel achter elkaar en zeker niet 's avonds, dan ben ik veel te veel met kanker bezig. Maar het is een geweldig boek, omdat het op een pakkende manier de gedrevenheid beschrijft van al die mensen die dag en nacht bezig waren en zijn met het zoeken naar oplossingen, die anders durven denken en creatief de resultaten van verschillende takken van wetenschap weten te combineren tot behandelingen die toepasbaar zijn bij kanker.

Offline
Berichten: 4226

Ben benieuwd, de boekcross maar eens in de gaten houden of ik hem na Sbous kan lezen.

Offline
Berichten: 1161

Bergamot schreef:
Ben benieuwd, de boekcross maar eens in de gaten houden of ik hem na Sbous kan lezen.

Het is een dik boek, en ik lees momenteel niet zo veel :oops: , dus je zult wel wat geduld moeten hebben :-w

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Bergamot, ik heb de keizer uit. Wil je misschien mijn exemplaar lenen? Ik ben morgenmiddag op bezoek in jouw stad in postcodegebied 56.

Offline
Berichten: 4226

Maisa, dankjewel voor het aanbod. Ik ben alleen net aan deel I van de Millennium trilogie begonnen en is zo jammer als een ander boek dan maar ligt te liggen, dus ik wacht wel op Sbous.

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Ah OK, ja die omvang is ongeveer gelijk! Nee, dan komt de keizer wel na millennium.

Offline
Berichten: 251

Ik heb "de Keizer" net verslonden, ik vond het een intrigerend boek. Vooral de laatste hoofdstukken geven een goed beeld van hoe kanker kan ontstaan, en hoe behandeling daar op in kan werken. Maar ook dat het steeds nodig blijft om nieuwe behandelingen te ontdekken, omdat kanker zich steeds weer aan kan passen en dat het onlosmakelijk verbonden is met het bestaan van de mens zelf, de mogelijkheid zit in onze genetica ingebakken...

Offline
Berichten: 415

Heb het boek in maart jl gelezen, vond het erg mooi vanwege de verbintenis die hij telkens legt naar zijn patiënten toe. Tevens een heel interessante geschiedenins van (de relatie van de mensen met) kanker. Vond het persoonlijk een boek die ik pas kon lezen na x jaar na de diagnose, ik kon wat meer afstand nemen en daar hielp het boek me ook juist weer bij, door mijn ziekte in een grotere context te plaatsen. [Heb 'm gelezen in de vakantie naar Marokko, een plezierige herinnering :-) ]

Offline
Berichten: 846

Ik begrijp iets niet..... er wordt besproken dat die megadoses combi chemo gekoppeld aan autologe beenmergtransplantatie's gebaseerd was op foute conclusies.....
Dus ik dacht dat die niet meer toegepast worden. In het ziekenhuis lag ik naast iemand waarbij dat nog gedaan was..... en ik hoorde via via dat het nog steeds toegepast wordt. ????

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Papillon, ging dat over borstkanker? Veel verhalen in het boek 'de Keizer' gaan over leukemie, dat is waar de schrijver in gespecialiseerd is. Welke passage uit het boek is het?

Offline
Berichten: 846

blz. 346. STAMP (begint met een vrachtwagen chaufeuse) Dat gaat toch over die studie waarbij er met de cijfers gegoogeld werd door een arts in Afrika....Johannesburg. blz. 361....

Offline
Berichten: 91

ik heb het boek net op marktplaats gekocht. ben erg benieuwd.

afbeelding van Anja
Offline
Berichten: 92

Ik heb dit boek met interesse gelezen. Vaak dankbaar dat ik in deze tijd leef en soms met een bang hart dat ik in deze tijd leef.

Offline
Berichten: 4226

Net uit. Heel interessant en leerzaam. Geregeld schrok ik hoe recent sommige behandelingen zijn. Dertig, veertig jaar is niet veel als het om gezondheid gaat, maar een wereld van verschil ook.