Kiezen bij kanker

5 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Kate
Berichten: 407
Kiezen bij kanker

Kiezen bij kanker

Paul Kil & Corine Koole

ISBN: 9789035138049 | € 19,95
Bindwijze paperback
Omvang 280 p.
ISBN 9789035138049
Prijs € 19,95
Eerste druk 25-04-13
Fonds Nederlandse non-fictie

Bij de diagnose kanker slaat vaak de radeloosheid bij de patiënt en zijn familie toe. Toch moet er nagedacht worden of men zich wil laten behandelen, en zo ja, hoe. Want voor één diagnose zijn er vaak verschillende behandelmethoden en de keuze van artsen en patiënten op dit punt heeft meestal meer met persoonlijke dan met medische argumenten te maken.
Kiezen bij kanker. (Hoe) laat ik me behandelen? wil patiënten bewust maken van hun mogelijkheden. Met praktische richtlijnen van dr. Paul Kil en in gesprekken van Corine Koole met wetenschappers, artsen en patiënten, wordt het patiënten en hun naasten makkelijker gemaakt te kiezen tussen de veelheid aan opties op het gebied van onder meer borst- en prostaatkanker en hersentumoren. Wanneer bijvoorbeeld kies je voor een borstsparende operatie, en wanneer voor amputatie? Wanneer voor bestraling, wanneer voor chemotherapie? En op welk moment besluit je een behandeling te staken? Dit boek leidt je door een wereld die je liever niet had willen betreden, maar waar je toch je eigen weg in moet zien te vinden.

Paul Kil (1955) is sinds 1991 als uroloog werkzaam in het St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg, met als aandachtsgebied oncologie. Hij schreef eerder met Marion Bloem Als je man verandert. Wat gebeurt er met een relatie als de man prostaatkanker krijgt?
Corine Koole is journalist en schrijver voor Volkskrant Magazine, De Morgen en linda. en schreef onder meer De kleine stad van leven en dood, een intiem portret van het amc in Amsterdam.

‘Het verbaast me dat niemand ooit tegen me heeft gezegd: luister, sommige bijwerkingen gaan nooit meer over. Dan had ik heel andere keuzen gemaakt.’
Jet van der Meijden, patiënt

‘Voor veel behandelingen in de oncologie geldt, dat ze zonder overleg met de patiënt worden uitgevoerd.’
Anne Stiggelbout, hoogleraar besliskunde Leiden

‘Het probleem is dat wij vaak geen genezing hebben. En toch geven we een behandeling. Dokters lijken patiënten niet te kunnen vertellen dat ze doodgaan.’
Guus Beute, neurochirurg St. Elisabeth Ziekenhuis Tilburg

‘Borstkankerscreening is een schijngeruststelling. Zelf zal ik nooit naar de bus gaan om me te laten screenen.’
Lideke van der Steeg, chirurg amc en vumc Amsterdam

Offline
Berichten: 304

Paul Kil is me bekend, ik heb zijn boek gelezen en vondt het niet zo verhelderend, dat kan natuurlijk ook niet omdat er voornamelijk ervaringsverhalen in te lezen zijn, dat komt denk ook omdat de man van Marion Bloem al jaren prostaatkanker heeft, en zoals we weten is elke ervaring anders. Ik zal zeker zijn boek "Kiezen bij kanker" gaan lezen hoewel er niets meer te kiezen valt.

Offline
Berichten: 873

Lideke van der Steeg, chirurg amc en vumc Amsterdam schreef:
Borstkankerscreening is een schijngeruststelling. Zelf zal ik nooit naar de bus gaan om me te laten screenen.

Pfff, wat een uitspraak! Ik snap wel dat de screening een schijngeruststelling is, maar denk de andere kant op: stel dat je wel borstkanker hebt, dan wil je dat toch zo snel mogelijk weten? Als je je nooit laat screenen en het zelf ook niet (snel) opmerkt, beland je misschien pas bij de dokter als het al is uitgezaaid. Laat het vooral tijdig ontdekt worden! Dat een chirurg zoiets zegt vind ik echt heel raar.

afbeelding van Kate
Berichten: 407

Ik realiseer me ineens dat dit onderwerp in het verkeerde hoekje staat. Misschien kan een moderator het even verplaatsen naar daar waar het wel hoort?

Offline
Berichten: 4226

Bij dezen!