Films over kanker

10 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 867
Films over kanker

Ik ben benieuwd: films en series over kanker, kijken jullie die of vermijd je ze? Ik hoor bij de laatste groep. Beetje confronterend soms, en daarbij komt dat ik niet van overgeefscenes hou. Maar soms, als iets me aanspreekt en ik in een bepaalde bui ben, maak ik een uitzondering. Zo heb ik vorige week de film Paddleton op Netflix gezien (met vinger bij de muteknop ;) - maar viel mee). Ik vond het een mooie film. Gaat over een alleenstaande man die ongeneeslijke kanker krijgt, en waarbij de autistische buurman de rol als mantelzorger krijgt. Eigenlijk een film over vriendschap.

Ik herinner dat ik de serie The Big C aan het kijken was toen ik de diagnose kreeg. Over een moeder die kanker krijgt. Ik heb nooit de laatste aflevering gekeken.

Offline
Berichten: 476

Ik kijk er liever niet naar. Er is nog zoveel meer in het leven, en dramaseries kijk ik liever als ontspanning. Ik vind ook dat er in series en films van kanker iets groters wordt gemaakt dan het verdient. Het is gewoon een ziekte, een van de vele. Documentaires vind ik beter te "handelen", kijk bijvoorbeeld wel naar dingen over voeding.

Ik denk dat ik niet zo zeer moeite heb met kankerverhalen vanwege mijn eigen verhaal, maar dat het op knopjes drukt uit mijn verleden. Mijn moeder heeft echt een lijdensweg afgelegd en daar word ik liever niet aan herinnerd. 

Offline
Berichten: 337

Wisselend! Afhankelijk van de bui en mood waarin ik zit. 

Soms lokt het me om te kijken hoe een ander het vergaat en soms stoot het af omdat het te pijnlijk is. 

Offline
Berichten: 4240

Ik ga het niet uit de weg. Laatst keek ik een periode wat meer tv en kreeg ik in twee weken, zonder erg (ik check vaak de gids niet maar zie wel) 4 films waarbij de moeder overleed of overleden was aan kanker voor mijn kiezen. Toen had ik wel zoiets van "zelfs als ik het niet opzoek, komt het naar me toe". Maar ik kan het goed handelen. In het genre heb je natuurlijk goede en minder goede films, net als bij ieder ander thema. De minder goede gaan alleen om het tear jerken, daar hou ik niet zo van maar soms kan het me wel helpen eens even bij mijn eigen verdriet stil te staan: een uitgekozen moment om te rouwen om een verloren toekomst, dan kan ik daarna weer verder zonder dat kanker op de voorgrond staat.

Offline
Berichten: 181

Ik verslind zulke films en series eigenlijk. Net als Ellen zegt: ze komen in verschillende kwaliteiten, maar ik ben een grootverbruiker. Ik kijk het allemaal heel graag. Ik denk om dezelfde reden als ik hier en op kanker.nl graag verhalen lees van lotgenoten: om mezelf te verzadigen met informatie over hoe anderen met de ziekte omgaan. Het houdt niet op me te boeien.

Offline
Berichten: 187

Het lijkt tegenwoordig in elke verhaallijn wel voor te komen. Ik ga het zeker niet uit de weg maar inmiddels vind ik het wel een beetje overkill worden dat elke doorsnee-serie wel een kankerpatient heeft. Ik vind het over het algemeen weinig realistisch.

Offline
Berichten: 52

Tegenwoordig krijgt 1 op de 3 mensen wereldwijd kanker op enig moment in zijn/haar leven. Dus eigenlijk zou kanker in ELKE film voor moeten komen als het een afspiegeling van de werkelijkheid is en ik er vanuit ga dat er meer dan 3 mensen meespelen...... Daarom vind ik het taboe of de angst ervoor bij mensen zo vreemd. Het is immers realiteit.

Offline
Berichten: 187

Ik bedoel eigenlijk dat als je een avondje lekker wilt ontspannen met een leuke serie of film om even aan je eigen ellende te onstnappen, je op die manier vaak alsnog ermee wordt geconfronteerd.

Offline
Berichten: 78

Ik ben als AnneTjula een grootverbruiker, als ik er lucht van krijg, wil ik meteen kijken. Serie, film, docu, interviews, alles...

Laatst op NPO 'Gevoel voor Tumor' gekeken. Vond ik echt een goede serie waar ik ook veel herkenning in zag. 

Er is ook een docufilm over de ontwikkeling van herceptin: Living Proof. Dat vond ik echt interessant om te kijken. Ook de 2Doc 'Mijn kanker' (kun je geloof ik online kijken) vond ik indrukwekkend,  veel herkenning en bevestiging. En als laatste 'Kanker, een biografie van een sluipmoordenaar' was erg interessant. Daarin wordt de hele ontwikkeling van kankerbehandelingen besproken.

Ik heb er veel van geleerd en ook ingezien dat het heel anders kan. Het sterkt mij vaak enorm.

Gisteren trouwen een aha-erlebnis. Op RTL heb je nu een serie 'Top Dokters' en daar kwam een vrouw die een okselkliertdissectie heeft gehad op controle. De oncoloog maakte een opmerking: 'Dit is even een vervelend gevoel, ken je dat als je bij de tandarts verdoofd bent en je het gevoel hebt dat je een heel dikke wang hebt? Dat voel je hier ook, dat gebeurt als de gevoelszenuwen zijn beschadigd.' En toen dacht ik echt, Ja! Dat is het! Ik kijk zo vaak in de spiegel om te kijken of het onder mijn oksel dik is, maar dat is niet het geval, mijn hersenen foppen me gewoon... dus ja, tv kan leerzaam zijn.

Hier vind je links naar diverse docus:

https://www.rememberme.nl/inspiratie/uitvaartvideografie-en-uitvaartfotografie/documentaires-over-kanker

 

Offline
Berichten: 867

Wow, ook 'Gevoel voor Tumor' gekeken. Zwaar onder de indruk!

Hij staat nu op Netflix. Ik dacht door de titel dat het misschien te flauwe serie was. En herkende het blijkbaar niet van jouw bericht hier, OrangeDaisy. Ik zie nu pas dat jij hem ook genoemd hebt. Toch maar aangeklikt.

Maar goed, het is dus een Vlaamse serie die bovenal gaat over hoe je het beleeft om de kankerdiagnose te krijgen als je jong bent, en alle fases door te gaan tot genezing (en er zit ook een personage in latere fases). Veel nadruk ook op hoe anderen ermee om gaan, waarbij het idee wordt gesuggereerd dat door goede bedoelingen van anderen je leven wel meer stopgezet wordt dan nodig. Dit alles heel goed gefilmd (vooral gemonteerd), en met meerdere luchtigere verhaallijnen ertussen door. Ondanks dat het niet over borstkanker gaat, maar een onbekendere tumor in de neus, vond ik het heel herkenbaar allemaal. Therapeutisch om naar te kijken.