Anastrozol - ervaringen

10 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 2
Anastrozol - ervaringen

Hallo allemaal, ik heb me vandaag aangemeld bij Amazones. fijn om jullie ervaringen te lezen. ik woon in Italie. vorig jaar heb ik een borstbesparende operatie gehad, aansluitend chemo en bestraling. nu krijg ik een hormoontherapie voor 5 jaar, ik slik anastrazol. en heb heftige bijwerkingen: tintelingen, gevoelloze vingertoppen, stijfheid van gewrichten, etc. ik zit er aan te denken om mijn eierstokken en baarmoeder te laten verwijderen zodat ik geen anastrazol meer hoef te slikken. heeft iemand daar ervaring mee?of een andere tip om minder last vd bijwerkingen te hebben?

Offline
Berichten: 4249

Helaas, dat gaat niet op. Ook zonder baarmoeder en eierstokken blijft het advies om hormoontherapie te slikken, omdat er ook elkaars oestrogeen aangemaakt wordt. 

Heb je met je arts overlegd? Misschien is tamoxifen een optie? Overigens kunnen je bijwerkingen ook bij de overgang horen, dan los je het juist niet op met get verwijderen van je eierstokken.

Offline
Berichten: 2

Hoi Bergamot. Fijn om een berichtje te ontvangen.

Tamoxifen heb ik meer gehoord en zou ik kunnen proberen. De dokter zei wel dat je dan meer risico hebt op trombose.

Ppffff...al die bijwerkingen.

Ik had dit niet verwacht.

Offline
Berichten: 4230

ik vond tamoxifen heel gemakkelijk en het verschilt dus echt van persoon tot persoon. Je eierstokken verwijderen is een ingreep met heel grote consequenties. Laat je heel goed voorlichten!

Offline
Berichten: 248

Mijn eierstokken en eileiders zijn verwijderd, maar daarnaast slik ik inderdaad nog steeds medicijnen omdat je in je lichaamsvet ook oestrogenen aanmaakt. Omdat ik na het verwijderen van de eierstokken definitief in de overgang ben gekomen ben ik over gegaan van Tamoxifen naar Letrozol. Qua stijfheid en pijnlijkheid van botten en spieren vind ik dat niet zoveel uitmaken. Veel bewegen en sporten helpt voor mij goed. Maar het blijven vervelende bijwerkingen.

Offline
Berichten: 60

Ik slik ook Anastrozol, en heb dezelfde bijwerkingen. Het eerste jaar ging nog, maar daarna werd het steeds erger. Ik lijk wel 10 jaar ouder op 2 jaar tijd. 

Kan niet meer wandelen, rij op een electrische fiets. Zelfs zwemmen gaat veel moeizamer en het lukt gewoon allemaal niet meer.

Maar ik probeer vol te houden, hoe moeilijk het ook is.
 

Veel sterkte en wijsheid!

 

Offline
Berichten: 255

Ik heb een maand of 4 Anastrozol geslikt, werd er depressief van. Ben sinds eind april overgestapt op Exemestaan, daar voel ik me veel beter bij.

 

Overstappen van medicatie is echt een stuk minder rigoreus dan de hele boel eruit te slopen.... misschien eens overleggen met je specialist?

 

https://nl.wikipedia.org/wiki/Aromataseremmer

Offline
Berichten: 187

Ik ben na een jaar overgestapt van Tamoxifen en slik nu al anderhalf jaar Anastrozol. Ik heb van beide medicijnen geen bijwerkingen (gehad).

afbeelding van SjaanBanaan
Offline
Berichten: 4

Tamoxifen krijg je als je voor de borstkanker nog niet in de overgang was. Anostrozol is een aromtaseremmer, die krijg je als je al in de overgang was. Niet inwisselbaar dus.

Ben je al in de overgang, dan heeft eierstokken verwijderen geen effect, omdat deze toch al niets meer doen.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Titel aangepast.