DCIS 2 en 3 doch kankercellen aanwezig Conclusie borstamputatie second opinion aangevraagd

4 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Anyes
Offline
Berichten: 1
DCIS 2 en 3 doch kankercellen aanwezig Conclusie borstamputatie second opinion aangevraagd

Hallo lotgenoten, ik ben nieuw hier op dit forum. Op 5 juni j.l heb ik te horen gekregen dat ik borstkanker heb in mijn linkerborst. Mee gedaan aan bevolkingsonderzoek BorstKanker (BK), dat ik minimaal bk heb doch meerdere plaatsen DCIS 2 en 3 aangetroffen het gebied is ongeveer 4 cm. Ze hebben op 2 plaatsen weefsel genomen. Geen enkele kans borstbesparing. Zelfs tepel en tepelhof worden verwijderd. Gesprekken met specialistisch verpleegkundige, chirurg en plastisch chirurg gehad. Ik heb een second opinion aangevraagd en mijn case manager oftwel specilistisch verpleegkundige gaat het dossier versturen naar Alexander Monro ziekenhuis Bilthoven. Donderdag 20 juni even telefonisch contact gehad met AM zh Bilthoven en hebben mijn dossier ontvangen. Ze gaan het bespreken ca. 2 weken wachten.

 Ik vind het nogal wat dat meteen mijn borst geamputeerd wordt. Dat komt ook omdat ik niet zo'n grote cup maat (B) heb.

Zijn er lotgenoten die een vergelijkbare situatie zitten of hebben gehad? 

lieve groet Anyes

Offline
Berichten: 4229

Dat het advies is om je borst te amputeren is omdat ze relatief veel weefsel moeten wegnemen. Om dat gebied van 4 cm DCIS moet een veilige marge worden meegenomen. Hoewel sparend opereren technisch vast mogelijk is, houd je dan nauwelijks een borst over. Nog een nadeel van borstsparend opereren is dat vrijwel altijd nabestraald wordt en dat beschadigt het weefsel en de huid zichtbaar en onzichtbaar. Bij een amputatie is dat vaker niet nodig. 

Wat is de reden geweest voor de keuze van Alexander Monroe voor een second opinion? Als je erg graag iets van je borst wilt behouden zou ik juist navragen welk ziekenhuis het verst is met oncoplastisch opereren. Dat houdt in dat er weefsel verplaatst wordt om de overgebleven borst netjes te maken. Het kan zijn dat het wat langer duurt om dat te regelen, dan kun je aan je arts vragen of je behandelingen evt aangepast kan worden zodat je veilig de operatie kunt uitstellen - ik heb bijvoorbeeld chemo en de verdere lokale behandeling omgedraaid om meer tijd te hebben. Stel dat er geadviseerd wordt om na de operatie tamoxifen te gaan slikken, dan kun je vragen of alvast daarmee beginnen je meer tijd geeft om de operatie naar jouw wensen te regelen. Maar dat hangt helemaal van jouw exacte casus af, dus vraag dat goed ba bij je arts (artsen noemen niet altijd alle mogelijkheden uit zichzelf, dus doorvragen loont!). 

Succes met je keuzes en verdere behandeling! 

Offline
Berichten: 4267

Ja, ik sluit me helemaal aan bij het advies van Bergamot. En ook ik vind het Monro in jouw geval ook niet de meest logische keuze.

afbeelding van Klavertje4
Offline
Berichten: 2

Beste anyes, wat rot voor je zeg ! Zelf heb ik eigenlijk hetzelfde traject doorlopen en nog bezig ! 4 maart 2019 amputatie gedaan . 3 plekken dsis waarvan in al in ontwikkeling was. Dus amputatie linker borst . Ook tepel en hof weg omdat de dsis er vlak onder zat.

Ik ben begonnen in regulier ziekenhuis en overgestapt naar Monro nog voor de operatie. Voor mij de beste keus ooit , voelde mij er zo thuis !! Zulle lieve leuke mensen !! Operatie met expander gedaan en viel mij (maar alles ging ook volgens t boekje qua herstel !) best mee. Ik ben echt super blij met mijn borst nu al! Zelfs met een bikini zie je echt geen verschil en litteken bijna onzichtbaar !! Over 9 dagen de plaatsing definitieve prothese. Kijk er al naar uit eigenlijk ! Borstbesparend werd mij ook afgeraden want met een b cup en 5 cm ruim uithalen en tepel en hof krijg je echt wel een kuil !! 

Tuurlijk ben je even afhankelijk maar na 2 weken reed ik weer auto. 

Als je nog vragen hebt stel ze gerust , heel veel wijsheid in jouw keuze !!