Aard van mutatie in BRCA1 vraagt aanpassing behandeling

11 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231
Aard van mutatie in BRCA1 vraagt aanpassing behandeling

Bij de behandeling van erfelijke borstkanker maakt het behoorlijk uit hoe het BRCA1-gen precies is verminkt. Bij de ene mutatie slaan medicijnen wel aan en bij de andere niet, melden onderzoekers van het Nederlands Kanker Instituut op de website van het tijdschrift Cancer Cell. Tot nu toe wordt eigenlijk alleen gekeken óf er een mutatie in het BRCA1-gen zit. Alle vrouwen met zo’n beschadigd gen worden vervolgens in essentie met dezelfde medicijnen behandeld. Het onderzoek leert dat dit te kort door de bocht is. De meeste mutaties leiden tot het compleet uitvallen van het gen. Maar er is er ook een, genaamd BRCA1C61G, waarbij het gen nog wel tot expressie komt en een eiwit aflevert. Met behulp van genetisch gemodificeerde muizen hebben onderzoekers Jos Jonkers en Rinske Drost kunnen achterhalen wat er dan gebeurt. Het BRCA1C61G-eiwit blijkt ‘kreupel’ en niet in staat om tumorgroei tegen te houden: wat dat betreft is er geen verschil met andere BRCA1-mutaties. Maar de aanwezigheid van BRCA1C61G blijkt vervolgens wel de tumor bestand te maken tegen standaard-chemotherapeutica, zoals PARP-remmers en cisplatina. Die middelen slaan om te beginnen al minder goed aan dan gebruikelijk, terwijl de tumor er in recordtijd helemaal resistent tegen wordt. De onderzoekers suggereren om vrouwen met BRCA1-borstkanker voortaan iets diepgravender te screenen. Afhankelijk van de gevonden mutatie kun je dan PARP-remmers en cisplatina toedienen, óf zogeheten alkylerende middelen die door het BRCA1C61G-eiwit niet zouden moeten worden beïnvloed. Bron: NKI-AVL Het volledige artikel staat op: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1535610811004387

Offline
Berichten: 149

Kennis is macht.

Offline
Berichten: 4227

Parp en cisplatina standaardchemo??? Sinds wanneer?

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Bergamot schreef:
Parp en cisplatina standaardchemo??? Sinds wanneer?

Haha, da's een héle goeie. Ik denk dat er iets mis ging tussen het persbericht en de versie die daarvan gemaakt is.

Hierbij het persbericht dat nu op de site van het NKI staat.

Onderzoek door het NKI-AVL toont aan: Mutatie kan verschil in keuze behandeling borstkanker maken

14-12-2011

Amsterdam, 13 december 2011 – Erfelijke borstkanker wordt vaak veroorzaakt door mutaties in het BRCA1-gen. Tot nu toe werd deze groep vrouwen veelal met dezelfde middelen behandeld, maar onderzoek van het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) brengt hier enige nuance in aan. Het laat zien dat het voor de beste behandeling kan uitmaken welke mutatie een patiënt precies heeft. De resultaten hiervan worden vandaag gepubliceerd in het toonaangevende vakblad Cancer Cell.

Wereld van verschil
Onderzoekers Jos Jonkers en Rinske Drost bestudeerden de effecten van de vaak voorkomende BRCA1C61G-mutatie op tumorontwikkeling en therapiegevoeligheid in genetisch gemodificeerde muizen. In tegenstelling tot andere BRCA1-mutaties, die meestal tot volledig verlies van het BRCA1-eiwit leiden, produceren cellen met een BRCA1C61G-mutatie nog steeds een – weliswaar kreupel – BRCA1C61G-eiwit.
De onderzoekers ontdekten dat de aan- of afwezigheid van het BRCA1C61G-eiwit geen enkele invloed heeft op de ontwikkeling van de tumor. Bij de behandeling echter was er een wereld van verschil. Tumoren met de Brca1C61G-mutatie bleken veel minder gevoelig voor behandeling met PARP-remmers en cisplatine dan tumoren zonder BRCA1. Bovendien ontwikkelden ze snel resistentie. Blijkbaar is het BRCA1C61G-eiwit niet in staat om tumorvorming te onderdrukken, maar kan het tumorcellen wel tegen deze therapieën beschermen.

Alternatief
Omdat vrouwen met erfelijke borstkanker vaak reeds genetisch gescreend zijn en het dus bekend is of zij drager zijn van deze mutatie, vermoeden de onderzoekers dat hun bevindingen in de toekomst toegepast zouden kunnen worden in de kliniek. Als ook bij de mens blijkt dat tumoren met de Brca1C61G-mutatie snel resistentie ontwikkelen tegen PARP-remmers en cisplatine, dan zouden draagsters van deze of soortgelijke mutaties wellicht meer baat hebben bij een alternatieve behandeling met bijvoorbeeld alkylerende middelen*.

Personalized medicine
Dit onderzoek is een goed voorbeeld van personalized medicine, waarbij voor de individuele patiënt, op basis van de eigenschappen van zijn of haar tumor, wordt gezocht naar de optimale behandeling. Elke tumor is immers anders, niet alleen op het niveau van verschillende genen, maar zelfs op het niveau van mutaties binnen één en hetzelfde gen. Het Nederlands Kanker Instituut – Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis is wereldwijd een van de koplopers in onderzoek naar personalized medicine.

* = Alkylerende middelen zijn kankermiddelen die de celdeling – en daarmee de tumorgroei – remmen door een alkylverbindingen aan te gaan met verschillende bestanddelen van die cel. De celdeling stopt en de cel sterft af. Voorbeeld: Cyclofosfamide

Nouja, dat er verschil gevonden is, dat is goed nieuws. Dat dan beter een middel als Cyclofosfamide, standaardtherapie die eigenlijk iedereen krijgt, gebruikt kan worden ipv Cisplatin en Parp-remmers, nieuwe therapie, die nauwelijks gebruikt wordt, heeft voor de praktijk momenteel dus geen waarde.....

Offline
Berichten: 433

Alkylerende middelen?! Volgens mij is herceptin of trastuzumab ook zo'n soort middel.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Kamasta schreef:
Alkylerende middelen?! Volgens mij is herceptin of trastuzumab ook zo'n soort middel.

Neenee, trastuzumab (Herceptin) is een monoclonaal antilichaam dat heel specifiek aan de Her2Neu-receptor bindt.

Alkylerende middelen zijn een soort chemotherapie, zoals Cyclofosfamide.

Offline
Berichten: 433

Ja binden!
Vandaar dat ik dacht verbinding aan gaan!
Maar nog ff dan moeten we er atoomgeleerden bij zijn om dit allemaal te gaan vatten.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Kamasta schreef:
Ja binden!
Vandaar dat ik dacht verbinding aan gaan!
Maar nog ff dan moeten we er atoomgeleerden bij zijn om dit allemaal te gaan vatten.

Hahaha, kan ons het ook allemaal schelen, als het maar wérkt....

Offline
Berichten: 433

Nou eigenlijk laat ik het dan maar stiekem bekennen ben ik chemisch analist :-w
Neemt niet weg, dat dit onderzoek vooralsnog "niets" brengt.

Offline
Berichten: 433

Groep van kankermiddelen die de celdeling - en daarmee de tumorgroei- remmen door een zgn. alkyl-verbindingen (= alkyleren) aan te gaan met uiteenlopende celbestanddelen (o.a. eiwitten en nucleïne-zuren). Hierdoor wordt de celdeling gestopt en sterft de cel af.

Alkylerende middelen worden onderverdeeld in:
- stikstofmosterd-derivaten: zie chloorambucil (= Leukeran®), cyclofosfamide (= Endoxan®), estramustine (= Estracyt®), ifosfamide (= Holoxan®), melfalan (= Alkeran®)
- ethyleen-imine-derivaten: zie thiopeta (= Ledertepa®)
- alkylsulfonzuur-derivaten: zie busulfan (= Myleran®), treosulfan
- nitrosureum-derivaten: zie lomustine (= Cecenu®)
- restgroep: zie dacarbazine (= Déticène®), procarbazine (= Natulan®), temozolomide (= Temodal®)

nog even ter info.

Offline
Berichten: 4227

Up ivm nieuwe berichten in de media