'Geen hypotheek of verzekering na kanker'

12 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231
'Geen hypotheek of verzekering na kanker'

Bijna 60 procent van de ex-kankerpatiënten wordt financieel gezien nog jarenlang door hun ziekte achtervolgd: ze krijgen moeilijker verzekeringen en hypotheken. Jonge mensen die genezen zijn van kanker hebben grote problemen om een levensverzekering of een hypotheek te krijgen. Vaak worden ze geweigerd of moeten ze een fors hogere premie betalen, ook als de ziekte al langer geleden is. Dit blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Zuid (IKZ) en de Universiteit van Tilburg dat in het European Journal of Cancer is gepubliceerd. Het is een van de eerste studies naar dit probleem. Lees de rest op: http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2680/Economie/article/detail/3100502/2011/12/31/Geen-hypotheek-of-verzekering-na-kanker.dhtml Bron: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22196035 Lijkt me een geweldige taak voor de Borstkankervereniging om zich hier eens mee bezig te gaan houden...... Of Pink Ribbon???

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Ik heb het gelezen. Het verhaal in de VK vond ik niet heel sterk, dat was een darmkankerpatiënt die zichzelf na negen dagen 'genezen' verklaarde, want alles was weg en hij was weer aan het werk. Bovendien kwam hij in tijdnood met zijn hypotheek omdat hij al huurcontracten had lopen op een pand waarvoor hij nog geen hypotheek had.

Dat je jezelf geen risico vindt, betekent niet dat een verzekeraar dat ook vindt. In de media werd meerdere keren de vergelijking met een brandend huis gemaakt. Een medisch verleden met kanker geeft voor een verzekeraar een groter risico. Dat geldt overigens ook voor andere medische geschiedenissen (epilepsie, psychose, noem maar op). Het maakt een patiëntenvereniging ongeloofwaardig als die de ernst en impact van de ziekte gaat ontkennen, dan lijkt het net alsof ze niks van borstkanker weten. (En de BVN heb ik nog nooit ergens succesvol voor zien lobbyen, maar dat terzijde).

Meestal zit het probleem overigens niet bij de hypotheek zelf, maar bij de levensverzekering die mensen daarbij willen hebben (of waarvan ze denken dat ze die altijd nodig hebben). Dit is al uitgebreid besproken in een eerder topic. Een verzekeraar zoekt zekerheid. Als dat niet via een levensverzekering kan, kan dat op diverse andere manieren (banksparen, partnerpensioen, borgstelling, inbreng eigen geld).

Diverse Amazones hebben na borstkanker nog een huis gekocht. Ik niet, wij huren. En in een dalende huizenmarkt bevalt dat heel goed.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Da's waar, maar deze is zeker shocking:
'Onlangs hoorden we het verhaal van een 42-jarige ex-patiënte die op haar 28ste borstkanker had gehad. Maar toen ze recentelijk een levensverzekering wilde afsluiten, deelde de verzekeraar haar mee dat ze daaraan niet hoefde te beginnen. Zelfs met premieverhoging was het niet te regelen.'

Tuurlijk kun je geen brandend huis verzekeren, maar hé hallo, het kan toch ook niet zo zijn dat je huis na borstkanker meer dan 10 jaar blijft fikken. Er moet toch een einde aan zitten....

(en nee, ik verwacht ook niet dat de BVN iets voor elkaar zou krijgen, maar het zou écht cool zijn als ze wél een stelling innemen en ervoor gaan lobbyen. Er is vast een termijn te bedenken waarop je risico tgv borstkanker niet meer hoger is dan van de gewone bevolking, weet ik veel, na 10 jaar ofzo..... Dan zou je je gewoon moeten kunnen verzekeren na die termijn...)

(ja, dat van die darmkankerpatiënt die zichzelf genezen verklaarde, doet wel afbreuk aan de stelling.....)

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

De ene verzekeraar is strenger dan de andere. Kreeg ze overal een weigering? Had ze andere gezondheidsproblemen? Wat voor bedrag wilde ze verzekeren? Was het een tophypotheek?

Op basis van één casus met één niet-genoemde verzekeraar ben ik niet overtuigd dat er niks nergens kan. En nogmaals, ik zie dus heel veel alternatieven voor een levensverzekering. Annuïteitenhypotheek kan ook zonder levensverzekering.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Tuurlijk. Nu was het artikel een gevolg van het Nederlandse wetenschappelijke onderzoek waarvan de conclusie was:

CONCLUSIONS: Almost a third of cancer survivors experienced changes in their work situation after cancer. Problems with obtaining health insurance, life insurance and home loans were also common.

Als je het volledige artikel wilt, geef je een gil he (nouja PB). Ik kan hem nu nog opzoeken en naar je toesturen....

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Dees, de studie gaat niet over borstkanker, dus ik ga niet het hele artikel lezen. De NFK geeft er een borstkankerdraai aan, maar het onderzoek richtte zich op Hodgkin, non-Hodgkin, melanoom en multiple dinges (is dat Kahler?). En ik denk dat de problemen met het wisselen van zorgverzekeraar deels achterhaald zijn door de opkomst van nieuwe collectieven, waarmee je keuringen van AV's kunt omzeilen.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Ja, Kahler.... Natuurlijk gaat het NFK ermee aan de haal....
Ik deel je mening.... Ik merk er hier weinig van dat de problematiek geldt voor gezondheidsverzekeringen.

(even niet voor jou, omdat jij dat natuurlijk weet, maar voor diegenen die zich er niet bewust van zijn......) Voor de basisverzekering moet je geaccepteerd worden en er zijn nog steeds aanvullende verzekeringen die geen medische selectie kennen én inderdaad..... bij veel collectieve verzekeringen moeten ze iedereen aannemen, ongeacht je gezondheidstoestand.

Na de borstkanker begon ik bij een nieuwe werkgever.... en cadeautje.... die bleek een collectieve ANW-hiaatverzekering (overlijdensrisico-verzekering) te hebben. Ik heb de meest uitgebreide vorm genomen. Ik weet wel dat de mensen van Personeelszaken nog wel speciaal over mij gebeld hebben, om te voorkomen dat er ooit achteraf problemen zouden komen. Nu ga ik (zeer waarschijnlijk) uit dienst vanwege einde wachttijd, maar ik verwacht die overlijdensrisico-verzekering te kunnen behouden....

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Ik kon inderdaad bij een nieuwe werkgever na borstkanker een half jaar gebruik maken van de ANW-hiaatverzekering. Na dat half jaar ging er wel een keuring gelden. Hetzelfde gold voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook op die manier gedaan. Laatst merkte ik dat bijna geen van mijn collega's die verzekeringen heeft.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Maisa schreef:
Ik kon inderdaad bij een nieuwe werkgever na borstkanker een half jaar gebruik maken van de ANW-hiaatverzekering. Na dat half jaar ging er wel een keuring gelden. Hetzelfde gold voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Ook op die manier gedaan. Laatst merkte ik dat bijna geen van mijn collega's die verzekeringen heeft.

Héél herkenbaar. Het zegt de meeste mensen niet zoveel. Ze hechten er ook niet zo aan. Ik kwam er toevallig achter dat er een collectieve ANW-hiaat verzekering was. Ik heb een gat in de lucht gesprongen. Gelukkig kwam ik er net op tijd achter, want ik moest me inderdaad ook binnen een maand (oid) aanmelden....

Offline
Berichten: 138

het is een beetje triest dat het nu gemeld wordt alsof het iets van de laatste tijd is. 30 jaar geleden was dit ook al zo, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen en overlijdensrisico verzekeringen sluiten al sins het begin mensen uit die iets gehad hebben, of het nu kanker is of iets anders. Zelf hebben we er in het verleden ook mee te maken gehad (en het ging toen nog maar om knieklachten, die niet te verzekeren waren :o ).
persoonlijk denk ik niet dat hier echt iets aan te veranderen is, het is een vervelende nasleep van elke ziekte of aandoening die je krijgt :evil: .

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Maisa schreef:
Als dat niet via een levensverzekering kan, kan dat op diverse andere manieren (banksparen, partnerpensioen, borgstelling, inbreng eigen geld).

ja het lijkt of er nog vele opties zijn, maar ik moet daar wel kanttekeningen bij plaatsen
partnerpernsioen is leuk, maar als jij na 2 jaar ziekte ontslagen wordt bij je werkgever blijft er van het partnerpensioen vaak nog maar een fractie over (1/5 in mijn geval) en dat is voor mijn partner niet genoeg om daar mijn deel van de hypotheek van te moeten te betalen. Je moet dus wel bij die werkgever blijven weren én hetzelfde aantal uren blijven draaien. Iets wat voor ex kankerpatiënten vaak niet meer zo vanzelfsprekend is.
Borgstelling zit ook enorm veel haken en ogen aan. Dat betekent dus dat je partner de volledige hypotheek moet gaan betalen als jij komt te overlijden en dus toch meestal het huis weer zal moeten verkopen na overlijden. Wie is er dan verantwoordelijk voor een eventuele restschuld?
Vaak is dit ook iets wat je bv met je ouders regelt. bv met inbreng van "eigen" vermogen. Bv. als een voorschot op de erfenis. Maar dan zitten er erfrechtelijk ook nog een heleboel consequenties aan vast. Wat gebeurt er als je komt te overlijden en er is geen directe erfgenaam, kortom jullie hebben geen kinderen (ook vaak door de kanker) ? Moet je partner dan eruit? Erft je partner dan, ook indien er andere kinderen (dus jouw broers en zussen) zijn? Kortom het lijkt een optie voor de ex patiënt, maar de overblijvende partner zit met de gebakken peren en daarmee dus geen goed alternatief voor de levensverzekering (die sluit je immers af voor je partner/ erfgenamen).
Inbreng eigen geld, eigen geld is er meestal niet zo veel als je begin 30 bent. Vaak zijn er nog studieschulden die afgelost moeten worden. Vermogen wordt meestal pas op een latere leeftijd opgebouwd, vaak mede door bezit.
Voor ons zijn al bovenstaande opties eigenlijk non opties, ze lossen het probleem van het wegvallen van een partner niet op voor de overblijvende partner. Wat dat banksparen is weet ik trouwens niet, daar ben ik wel benieuwd naar. Wie weet is dat nog wat voor ons.

Offline
Berichten: 4231

up ivm vraag