4 Positieve lymfeklieren uit 1 biopsie?

2 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 4
4 Positieve lymfeklieren uit 1 biopsie?

Lieve dames,
Wie kan mij hier meer informatie over geven? Vrijdag te horen gekregen dat ik borstkanker heb met uitzaaiingen naar 4 lymfeklieren, waar onder de poortwachtklier. Maar wat ik nu niet begrijp, dit hebben ze via de biopsie ontdekt, maar weet zeker dat ze maar 1 biopt uit mijn oksel hebben afgenomen. Kunnen ze uit dit weefsel dan direct zien dat er 4 besmet zijn? Heb ook mri met contrastvloeistof gehad, maar de chirurge zei enkel dat ze er via de biopsie achter waren gekomen. Wie kan mij hier meer duidelijkheid over geven?

Offline
Berichten: 539

Je hebt een MRI gehad, toch? Was dit een mammografie-MRI? Hierop bekijken ze je borst-en okselgebied. Met behulp van deze MRI proberen ze voor de operatie en behandelingen al een beetje een beeld te krijgen van wat er precies aan de hand is: Waar zit de tumor, wat is de afmeting ongeveer, zijn er okselklieren aangetast?

De punctie is uit één okselklier genomen. Daaruit is gebleken dat het om borstkanker gaat. Maar ze hebben dus waarschijnlijk op je MRI al gezien dat er tenminste vier okselklieren aangetast zijn. Een aangetaste lymfeklier ziet er qua beeld op een echo of scan anders uit dan een gezonde klier. Je kunt inderdaad niet aan de hand van alleen het beeld constateren of het kanker is, een punctie moet definitief uitsluitsel geven. Maar aangezien er uit dat ene biopt al is gebleken dat er een uitzaaiing van borstkanker in een okselklier zit, kun je aan de hand daarvan wel de conclusie trekken dat het bij de andere afwijkende okselklieren ook om borstkanker zal gaan.

Mijn ervaring is dat de MRI een ruwe schatting geeft. De werkelijke afmeting en het aantal positieve klieren moet uit het weefselonderzoek na de operatie blijken. Vaak is de werkelijke afmeting van een tumor groter, omdat microscopische cellen niet op een scan te zien zijn, maar bij weefselonderzoek wel naar voren komen.