bodyscan

40 berichten / 0 nieuw
afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387
bodyscan

wanneer iemand behandeld is voor bortskanker, en zij/hij moet voor een "jaarlijkse" controle terugkomen. Dan wordt er meestal alleen een foto of echo gemaakt van de borst(en) Waarom wordt er geen bodyscan gemaakt, zodat je je meteen door je hele lichaam kunt zien of er eventuele uitzaaingen of andere "enge "dingen zitten. Dan heb je in ieder geval een momentopname waaruit blijkt dat alles goed gaat (of niet)

waarom vraag ik dit. Een goede vriendin van ons was voor haar jaarlijkse controle geweest en alles was ok. er werd dus alleen een foto en echo gemaakt. Een week later stortte ze in en bleek het zo groot als duive-eieren uitgezaaid in haar longen. Ze hebben haar nog een week of 4 gegeven.

Natuurlijk is een bodyscan geen heilig middel en ook maar een momentopname. Maar je ziet op dat moment wel de minuscule dingetjes en kan eventueel eerder zien of er behandeling nodig is.

Nu heeft mijn vrouw ook bortskanker gehad, en ook bij haar wordt alleen maar een foto en echo gemaakt. Ze wil graag een bodyscan om zeker te weten dat ze nog schoon is. Dit wordt dus niet gedaan omdat het niet vergoed wordt door de verzekering. De enigste optie is zelf laten doen en zelf betalen. Dit kan gelukkig goedkoper en sneller net over de grens in Duitsland.

MAAR WAAROM KRIJGT NIET GEWOON IEDEREEN DEZE SCAN :evil:

Offline
Berichten: 202

dat vind ik eigenlijk een hele goede vraag. Heeft zij deze vraag aan haar specialist gesteld?

Wat kost een bodyscan eigenlijk?

Offline
Berichten: 2045

De reden waarom er niet standaard gescand wordt heeft beslist niet alleen met geld te maken.
De belangrijkste overweging is de meerwaarde.
Ik kan het moeilijk uitleggen maar ga mijn best doen:

De vragen die belangrijk is is de volgende:
- Heeft het uitvoeren van standaard scans positieve invloed op de overlevingsduur?
het antwoord is Nee.
De eerdere diagnose van een uitgezaaide ziekte heeft geen positieve invloed op de overlevingsduur.(hoe gek dat voor velen ook zal klinken).
De overlevingsduur is gelijk aan het handelen bij het signaleren van sympomen die wijzen op eventuele uitzaaingen.
Bij curatieve behandeling (behandeling die zich richt op genezen) is de tijdwinst wel essentieel. Hoe sneller de diagnose, hoe beter de prognose.
Bij palliatieve behandeling is dit niet het geval.

- Heeft het standaard uitvoeren van scans invloed op de kwaliteit van leven?
Het antwoord is Ja maar niet ten positieve...
Het is niet zo dat de kwaliteit van leven beter wordt door een eerdere diagnose wat betreft uitzaaingen.
Het kan zelfs zo zijn dat doordat patienten eerder hun slechte diagnose weten, ze langer weten dat ze ziek zijn (zonder dat ze klachten hadden) en dit beinvloed logischerwijs het beeld van kwaliteit van leven.

Hiermee wil ik natuurlijk niet zeggen dat de diagnose van uitzaaingen er niet toe doet, beslist niet!
Maar de diagnose is met een scan vaak niet veel eerder dan geleid door symtomen.

Om die reden is een standaard scan geen optie.
Bekijk daarbij het financiele plaatje (onze ziektenkosten zouden de pan uit rijzen bij standaard scannen) en de onzekerheid bij valspositieve uitslagen (dat er op de scan "iets" te zien is wat achteraf geen uitzaaing blijkt te zijn) maar wel bijzonder veel angst en onnodige ingrepen met zich meebracht.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

De overweging die in de huidige richtlijn staat, is dat als de borstkanker eenmaal uitgezaaid is, er geen verschil is in levensverlenging tussen de vrouwen die daarvan klachten ondervinden en die vrouwen die daar geen klachten van ondervinden. Oftewel, het is vroeg genoeg om te gaan behandelen als je klachten ondervindt van de uitzaaiingen.

Letterlijk staat er:
Metastasen op afstand
Het manifest worden van metastasen op afstand in de follow-up periode betekent dat de ziekte niet meer gecureerd kan worden. Ten aanzien van detecteerbare asymptomatische afstandsmetastasen kan gesteld worden dat overleving van patiënten gelijk is aan die van een groep patiënten die symptomatische ziekte had. Er zijn drie retrospectieve studies die een survival benefit aantonen van asymptomatisch ontdekte systemische ziekte-activiteit. Dit berust echter waarschijnlijk op een lead time bias in plaats van op het effect van vroege behandeling.

Twee recente reviews concluderen dat patiënt overleving en quality of life niet beïnvloed werden door de intensiteit van follow-up en wie de follow-up uitvoert. Patiënten waarderen follow-up wel, maar geven aan grote psychologische druk te ervaren rondom follow-up bezoeken, onafhankelijk wie de follow-up uitvoert, en waar. De conclusie van beide reviews is dat intensieve follow-up met routine aanvullend laboratorium- en beeldvormend onderzoek niet is geïndiceerd na primaire en adjuvante behandeling.

Staat op http://www.oncoline.nl/richtlijn/item/pagina.php?id=25699&richtlijn_id=376 (tabje Literatuurbespreking) en daar staat ook het doel van de follow-up-controles etc.

Daar van uitgaand maakt het dus niet uit wanneer uitzaaiingen ontdekt worden en kun je ze eigenlijk beter laat dan vroeg ontdekken, want hoe later ze ontdekt worden, des te langer heb je redelijk zorgeloos geleefd.

Controles worden (op dezelfde manier redenerend) gedaan om locale recidieven en nieuwe tumoren in de andere borst te ontdekken (want die zijn nog wel te genezen). Ze doen dat door te voelen. Verder worden de controles gedaan voor de gemoedstoestand van de patientes en natuurlijk om vragen te beantwoorden die gaan over de gevolgen van de behandeling die ze ondergaan hebben en nog hebben (bv hormoontherapie).

De mammacareverpleegkundige vertelde me laatst dat er zelden dingen ontdekt worden bij controles, maar dat het meestal zo is dat vrouwen zich melden als er klachten zijn en pas dan wordt er verder onderzoek verricht.

Controles geven in zekere zin wel een soort schijnveiligheid en ik kan me voorstellen dat je vrouw, Menm, helemaal in de stress schiet gezien hetgene jullie vriendin overkomen is. Helaas blijft deze onzekerheid ons kankerpatienten altijd boven het hoofd hangen....

Ik ben erg benieuwd wat er in de nieuwe richtlijn komt te staan, want misschien zijn er nieuwe inzichten die laten zien dat het vroeg opsporen van afstandsmetastasen wel leidt tot levensverlenging.

Offline
Berichten: 202

Heel duidelijk Dees!

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Dees schreef:
Ik ben erg benieuwd wat er in de nieuwe richtlijn komt te staan, want misschien zijn er nieuwe inzichten die laten zien dat het vroeg opsporen van afstandsmetastasen wel leidt tot levensverlenging.

Er is een hele discussie geweest over dit onderwerp.
Het is nog even aan de orde geweest om de richtlijn te wijzigen als het gaat om jonge vrouwen en dan geen complete bodyscan maar een MRI.
Om de redenen die Mika al op somde en jij ook al beschreef is er uiteindelijk voor gekozen om in de nieuwe richtlijn geen body scan of MRI voor te schrijven.

Wat ik nog kan toevoegen is dat ze uiteindelijk ook naar het geld gekeken hebben. 1 op de heeeeel veel vrouwen zou je op zo'n manier meer kunnen helpen dan ze nu kunnen. En daarvoor zouden alle ziekenhuizen extra apparatuur moeten aanschaffen (en personeel in dienst moeten nemen) om al die mensen de extra scans te kunnen aanbieden. Dan weegt het kosten/baten plaatje gewoon niet tegen elkaar op. En kunnen ze hun geld beter gebruiken om te onderzoeken welke mensen meer kans op uitzaaiingen hebben (zoals ze nu doen) en dan die groep verkleinen. Misschien dat in de toekomst de richtlijn daar wel op wordt aangepast. Maar de komende richtlijn (gaat van 2 naar 1 grote) heeft het dus niet.

Offline
Berichten: 91

Zoals mika het heeft geschreven- zo heeft mijn oncolog het me uitgelegd. Net na de chemo's kon ik me niet voorstellen dat ik het daarmee eens zou zijn- inmiddels ben ik zover dat ik- als het niet ook voor andere dingen was- mijn oncoloog/internist niet meer voor controle zou bezoeken. Wél de mammo van de andere borst maar niet de schijnzekerheid van bloedonderzoek bv...
Als er ooit uitzaaiingen komen weet ik dat inderdaad maar het liefst zo laat mogelijk....dus een MRI of wat dan ook zonder dat eventuele klachten daartoe aanleiding geven....nee: dank je....

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

het is me in ieder geval duidelijk waarom de keus gemaakt is om het dus niet standaard te doen. Overigens vind ik het een foute keus om geld mee te laten wegen. Dan kun je op een bepaald moment ook zeggen dat iemand met kanker dat verder zit dan de lymfeklieren te duur wordt.

of iemand , zoals bij mijn vrouw, compleet te reconstrueren om vervolgens maar af te wachten. Zoals ik al zei, het blijft een momentopname. maar hoe eerder je het ontdekt, des te sneller kun je er op reageren. Een scan helpt om het eerder te ontdekken op andere plaatsen in hetlichaam

Wij gaan zo goed als zeker een scan laten doen. Even over de grens in Muelheim heb je geen wachtlijst en kan het al vanaf 350 euro. Helaas wil de verzekering er niet aan meewerken, dus doen we het zelf.

Ik kan me voorstellen dat er mensen bij zijn die niet willen weten of ze het nog onder de leden hebben. Maar je jaar in jaar uit af blijven vragen vinden wij nog erger. Het is dus misschien wel een idee om mensen zelf te laten beslissen of ze een scan willen, en er dan een bepaalde bijdrage in de kosten toe te zeggen. In de loop vd tijd zullen scans steeds meer een standaard gaan worden omdat hierop nu eenmaal veel meer te zien is. Hoe meer er gebruik van gemaakt wordt, hoe meer de kosten gedrukt worden.

Offline
Berichten: 743

Ik begrijp jullie reden volkomen want ik heb net na mijn chemo exact hetzelfde gedacht.....

Maar ik begrijp nu [vanuit de luxe positie dat ik nu drie jaar geen kanker lijk te hebben teruggekregen....] beter dat er vandaag op de scan niks te zien zou kunnen zijn, en er morgen al iets begint te groeien....dilemma dus.

in ieder geval hoop ik voor jullie op goed nieuws....

afbeelding van Rosalinde
Berichten: 372

Het is ieders persoonlijke keuze, maar ik blijf erbij, ook al laat je je helemaal screenen, die onrust blijft. Waarom? Omdat er nooit 100% zekerheid gegeven kan worden dat je geen uitzaaiingen krijgt.

Het is een weg vinden hoe je het beste dit een plaatsje kan geven. Als een bodyscan je daarbij helpt, doen dan!! Moet ie wel goed zijn natuurlijk.
Op een bodyscan zien ze vanalles, ontstekinkjes, arthritis, veel "onschuldige" dingen. Het kan dus zijn dat er meerdere onderzoeken gaan volgen om zeker te zijn dat het bv een ontsteking is en geen uitzaaiing. Weer spanning en onzekerheid.

Maar nogmaals, als het je helpt.....maar denk er goed over na.

Laat je ons nog wat weten?

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4387

Wat doe je als een Duitse bodyscan iets 'verdachts' aantoont? Zet je dan je NL-specialist onder druk om uit te zoeken wat er aan de hand is? Wat te doen als deze specialist daar geen zin in heeft?
Een eigen bijdrage in scankosten lijkt logisch maar het is zuur voor vrouwen die niet in staat zijn om deze extra kosten te betalen.
Met alle Pink Ribbon-akties die nu lopen lijkt het of alle aandacht uitgaat naar vrouwen die 'nog te redden zijn'. De vrouwen met metastasen worden overal naar de achtergrond gedrongen, daar is weinig 'winst' te halen. De aandacht gaat uit naar de hoop: hoop om kanker te voorkomen, hoop om te genezen, hoop om te voorkomen dat de kanker uitzaait. Als er eenmaal uitzaaiingen gevonden zijn, is het einde verhaal. Het hangt van je specialist af wat hij/zij wil/kan doen.
Ik heb 'alleen' uitzaaiingen in botten, mijn grootste angst is dat mijn schedel/hersenen aangetast worden of organen als longen en lever. Omdat de uitzaaiingen gelijktijdig met de primaire tumor in mijn borst werden gevonden, is deze tumor niet gericht behandeld. Na anderhalf jaar in een Russische roulettesfeer te hebben geleefd, heb ik er vrede mee dat ik om de 3 maanden gecontroleerd wordt door de internist en dat er 1x per jaar mammafoto's en een MRI-scan gemaakt worden.
Ik heb vorig jaar bestralingen gehad tegen de pijn, chemokuren en ik heb nu een hormoonkuur. Alle behandelingen sloegen gelukkig goed aan, ik heb hoop om tot het percentage te behoren dat langdurig overleeft.
Toen een paar maanden geleden de eerste controle-MRI werd gemaakt was ik 2 weken vooraf erg gespannen, ik sliep slecht, kon me niet goed concentreren enz. In december worden mamma- en rugfoto's gemaakt, in januari heb ik afspraken met de betreffende specialisten en de stress zal weer toeslaan.
Ik probeer zo bewust mogelijk te leven: ik eet gezond, let op mijn gewicht, slik voedingssupplementen, beweeg zoveel mogelijk, ga op tijd naar bed en probeer zo positief mogelijk te zijn voor mijn omgeving en vanzelfsprekend ook voor mezelf. Mijn verwachting is dat ik aan kanker zal overlijden, maar ik probeer dat moment zo lang mogelijk uit te stellen. Ik ben op dit moment aardig in balans, geestelijk en lichamelijk, en dat wil ik graag vasthouden. Extra scannen of andere onderzoeken verstoren die balans.
Enne ... wie zegt dat ik niet onder de tram kom of een hersensinfarct krijg. Rust in je hoofd is belangrijker dan weten en kansberekenen. Ik heb vandaag van het mooie weer genoten en ik hoop dat morgen weer te doen: carpe diem ...

afbeelding van nachtvlinder
Berichten: 302

hallo gast,

toeval bestaat niet zegt men altijd, wij zitten hier net over dit onderwerp te stormbrainen en deze laatste zin hebben ze hier in de woonkamer dus ook net uitgesproken, genieten is idd belangrijker dan weten en kansberekenen.
genieten staat op de eerste plaats.
en het klopt wat je schrijft als je uitzaaingen hebt wordt je idd anders bekeken.
blijf genieten :wink:

Offline
Berichten: 91

"Het is dus misschien wel een idee om mensen zelf te laten beslissen of ze een scan willen, en er dan een bepaalde bijdrage in de kosten toe te zeggen."

Dit vind ik dus helemaal niks- straks zien we dan niet alleen aan de gebitten of mensen een redelijk inkomen hebben maar ook nog aan de follow-ups na het krijgen van kanker. Er draait al teveel om geld zonder dat we dit nog eens versterken met dit soort (ik denk niet zo bedoelde) "klassegezondheidszorg" dingen....

afbeelding van Rosalinde
Berichten: 372

Icarus, ik snap wat je zegt, net zoals het vroeger met school was. Heel vroeger dan. Geen geld, geen onderwijs. Alleen de rijken konden naar school.

Maar als je de mogelijkheid hebt en je kiest ervoor....wat is dan het probleem? Je ziet aan de buitenkant niet wat voor soort follow up je krijgt.

Begrijp me niet verkeerd, ik persoonlijk zou niet voor de bodyscan kiezen.

Offline
Berichten: 91

als je er zelf voor kiest is er niks mis mee- ik bedoel dus ook echt als de overheid zodanige afspraken gaat maken dat van overheidswege de scheiding wat gezondheidszorg betreft wordt gemaakt tussen wel geld en geen geld- dat is de situatie waar ik echt wat op tegen he...

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Tja, Icarus, ... ik begrijp je bezwaar wel, alleen.... het is dus onbetaalbaar als iedereen steeds bodyscans gaat eisen. Daar gaat dan zoveel geld inzitten dat al het geld al op is nog voordat er 1 diagnose gesteld is. Dat kan natuurlijk niet. Omdat bodyscans geen toegevoegde waarde hebben voor wat betreft behandeling en levensduur, is er voor gekozen om ze niet aan te bieden. Je moet ergens de grens trekken. We weten nu dat de controles ook niet zoveel nut hebben, maar die kosten een fractie van de kosten en bovendien schijnen wij, patienten, daar behoefte aan te hebben.

Ik vind het dus helemaal niet verkeerd dat mensen hun behandeling zelf moeten betalen als de overheid of werkgroepen van artsen beslist hebben dat een behandeling niet standaard aangeboden moet worden omdat het geen duidelijke meerwaarde heeft.

Je kunt een miljoen maar 1 keer besteden en 100 miljoen ook. Ik kan de keuze niet maken of dat naar Herceptinbehandelingen moet (a 30.000 euro voor een jaar) of naar bejaarden die dan in plaats van 1 keer per week 2 keer gewassen kunnen worden of naar heupprotheses van betere kwaliteit of naar anticonceptiepillen of naar looprekjes....

Als het om mijzelf gaat of om mijn naasten, tja, dan is de beste behandeling nog niet goed genoeg en dan vind ik dat daar de prioriteit moet liggen en dat daar het geld naar toe moet, maarja,...dat zal iedereen zeggen, ook als je vader of moeder in een verzorgingshuis zit of een looprek nodig heeft....

Blijft een onmogelijke discussie.... (En ondertussen ben ik blij dat ik Herceptin kan krijgen).

Offline
Berichten: 2045

...En ik heb nog wel zo geprobeerd om uit te leggen dat het hier NIET om het geld gaat... :cry:
De scan heeft bij het detecteren van uitzaaingen geen meerwaarde!
omdat:
- een eerdere diagnose van uitzaaingen geen langere overleving biedt.
- een eerdere diagnose van uitzaaingen de kwaliteit van leven niet gunstig.
-Lichamelijke symptomen leidend zijn bij deze diagnose.

In nederland wordt beslist niet moeilijk gedaan over dure diagnostiek.
MRI of PET scan zijn vele malen duurder.
Maar de medische waarde moet er wel zijn.
Dat is bij een scan puur ter controle gewoon niet het geval.

afbeelding van Rosalinde
Berichten: 372

mika schreef:
...En ik heb nog wel zo geprobeerd om uit te leggen dat het hier NIET om het geld gaat... :cry:

[bigsmile] [grinnik]

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

mika schreef:
...En ik heb nog wel zo geprobeerd om uit te leggen dat het hier NIET om het geld gaat... :cry:

Is mijn schuld ben ik bang. Ik wilde het comlete plaatje neerleggen.
maar ook ik heb eerst gezegd dat er niet voor gekozen is OMDAT HET GEEN MEERWAARDE HEEFT.

duidelijker kan ook ik het niet zeggen Mika ;-)

Offline
Berichten: 77

vraagje: ze wachten met scannen tot er dan 'klachten' zijn, maar wat zijn die? Ik heb bijv nu last van mijn heupen en van mijn ribben, maar ja, is dat van de bestraling (die ribben dan) of van wat anders? wanneer duidt het op uitzaaiingen? Hoe voelen die?

Offline
Berichten: 2045

Er is niet "een bepaald iets" dat duidt op uitzaaingen.
Het gaat vaak om klachten die nieuw zijn en niet in verband te brengen zijn.
Klachten die langdurig aanhouden of ook in rust aanwezig zijn.
Soms gaat het om een combinatie van klachten of veranderingen.
Om die reden is het belangrijk om ALTIJD te melden als er iets is.
Ook als je het zelf goed denkt te kunnen verklaren.
Daar is de oncoloog nou net de professional voor :wink:
En om dezelfde reden worden er vaak voor de zekerheid ondwerzoeken gedaan.
Niet om iets te bevestigen maar om iets uit te sluiten.
Soms kan iets nog zo verdacht lijken, het hoeft niet altijd verdacht te zijn.
Maar WEL melden!

Offline
Berichten: 77

ben toch wat gaan rondkijken en waar ik last van heb komt precies overeen met klachten van botuitzaaiingen. Arghhh!
Ja ja, ik weet het, het hoeft niets te zeggen en kan ook wel andere verklaringen proberen te zoeken maar de doffe pijn in mijn heupen (word erger in bed), en pijnlijk gevoelige ribben is wel raar.

Nou ga ik woensdag voor de eerste controleafspraak naar de chirurg dus ik zal even om een botscan gaan zeuren maar je wordt er spontaan ff heel bang van. Elke keer is het bij mij het slechste nieuws namelijk...

Offline
Berichten: 3

hai Amelie,

Hier schrik ik uiteraard van, Zorg dat je de scan krijgt en ik kan me voorstellen dat je hier eventjes heel bang van wordt ! enne wie weet heb je dit keer minder slecht nieuws !

Zitten we zomaar samen hier op het forum :(

groet Zwany

Jol
Offline
Berichten: 131

Ik heb met de arts en mezelf afgesproken dat ik pas na drie weken klachten naar de dokter ga. En wat blijkt........bijna altijd is de pijn binnen die tijd over. Mij geeft dit een stukje rust, je wilt toch niet om alles in de paniek schieten.

Liefs, Jol

afbeelding van Rosalinde
Berichten: 372

Zo doe ik het ook Dees. Deze afspraak heb ik met mezelf :wink:
Eerst afwachten, rustig blijven (klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is). Als de vaak vage pijn stabiel blijft doe ik er niks mee, dan steek ik het op stijfe stramme spieren en gewrichten. Wordt het erger dan onderneem ik stappen. Je leert je lijf op deze manier ook erg goed kennen.

Offline
Berichten: 77

hoop ook zeker dat er uit de botscan (krijg ik toch, hoor morgen hoe lang de wachttijd is daarvoor, iemand een idee?) komt dat ik een enorm aanstellerig tiepje ben hahahaha.

Maar ik wacht ook een paar weken. Als ik het dan nog vaag vind (en dat vond ik dit) dan toch maar aan de bel trekken. Vage klachten kunnen heeeeeel goed niets zijn, maar vage klachten zijn ook de klachten van bijv botuitzaaiingen. Je moet dus aan de bel trekken, maar het is gewoon zo irritant dat je je 'pijntjes' toch zo serieus moet nemen als het niet na een tijdje weggaat. En ik vraag me ook af of omdat je je er toch stiekem druk om maakt die pijntjes niet langer blijven/erger worden. Nou ja, hoop dat de scan snel komt, zeker weten is toch wel prettig!

Offline
Berichten: 4227

Het is een heel geruststellende gedachte, dat ik vlak na diagnose volledig doorgelicht ben (mri, botscan, thorax foto, echo lever). Toen wist ik nog niet dat dat niet standaard was 8-[ . Gelukkig alles negatief.

Amelie, het kan van alles zijn, denk ik, zelfs naweeen van de bestraling en taxotere? Maar als een scan jou gerust kan stellen, dan zeker laten doen. Succes.

afbeelding van Rosalinde
Berichten: 372

Rosalinde schreef:
Zo doe ik het ook Dees. Deze afspraak heb ik met mezelf :wink:
Eerst afwachten, rustig blijven (klinkt makkelijker dan het in werkelijkheid is). Als de vaak vage pijn stabiel blijft doe ik er niks mee, dan steek ik het op stijfe stramme spieren en gewrichten. Wordt het erger dan onderneem ik stappen. Je leert je lijf op deze manier ook erg goed kennen.

Hahaha, ik zei Dees, maar bedoel Jol. Guttegut, die chemobrains ook altijd [bigsmile]

Offline
Berichten: 77

Was niets te zien, dus dat was mooi! Wel leuk hoor, zo'n foto van je skelet! Heb nog steeds wel pijn (dus ben niet zo'n hypochonder dat na goed nieuws de pijn meteen weg is), maar mijn botjes lagen er mooi bij.

Offline
Berichten: 4252

Fijn Amelie, tijd om naar het feesthoekje te gaan. :lol:

Offline
Berichten: 4227

[dans] [burp]

Dat biertje hadden we nog tegoed!! Wat een opluchting.

afbeelding van Rosalinde
Berichten: 372

Gelukkig Ameli, mooie botjes. Ik heb ook last van mijn heup en denk natuurlijk ook aan iets anders dan slijtage. Botscan wordt in januari gemaakt, als ik het eerder wil dan kan dat ook.
Jouw goede nieuws werkt ook zeer positief op mij! Bedankt :wink:

afbeelding van nina1976
Offline
Berichten: -12

Amelie schreef:
Was niets te zien, dus dat was mooi! Wel leuk hoor, zo'n foto van je skelet! Heb nog steeds wel pijn (dus ben niet zo'n hypochonder dat na goed nieuws de pijn meteen weg is), maar mijn botjes lagen er mooi bij.

Wow wat een geweldig nieuws! Ik ben echt heel erg blij voor je!

Liefs Nina

Offline
Berichten: 77

Thanks allemaal!! Rosalind, hoop dat jouw heup ook gewoon te veel heeft lopen swingen in de disco en niet iets anders..

Offline
Berichten: 1446

Dames, feliciteren graag in het feesthoekje :arrow:.
Dan houden we dit topic over de bodyscan.

Roosje (moderator)

Offline
Berichten: 9

heb 2 weken geleden ook een botscan gehad en paar dagen later de uitslag:
alles ok! :)

heb heel lang getwijfeld of ik aan de bel zou trekken , die pijnlijke botten heb ik al meer dan 2 maanden (en de scan is geen geneesmiddel )
tis toch wel fijn om te weten dat het niks kwaadaardigs is, dan houdt het me gewoon minder bezig.

heb ik sowieso last van:
wanneer ga je naar de dokter??

Ik zo laat mogelijk, meestal gaan de pijnen en kwaaltjes weer vanzelf weg of je went eraan...

omdat mijn borstweefsel zo dicht is hebben ze, behalve een mammo, ook een mri van mn borst gemaakt

(wist niet dat er contrastvloeistof in moest en dat was wel ff echt gemeen..)

verder was t een makkie en donderdag krijg ik de uitslag

als alles goed is , heb ik mn tweede apk binnen!! :lol:

voordat ik naar de dokter ga moet er dus heel wat gebeuren, maar het blijft vervelend dat het toch even door je hoofd schiet:.... als nou....zou toch niet....

toen de mri gemaakt werd heb ik wel gevraagd of ze me niet meteen van kop tot staart konden doen....

aan de ene kant ben ik die controles gewoon ZAT
maar toch weer opgelucht als alles ok is

[skepti]

afbeelding van Rosalinde
Berichten: 372

Amelie schreef:
Thanks allemaal!! Rosalind, hoop dat jouw heup ook gewoon te veel heeft lopen swingen in de disco en niet iets anders..

Daar gaan we maar vanuit, ik swing wat af hier, dus......

afbeelding van Nainen_7610
Offline
Berichten: 183

Ik krijg a.s woensdag een PET scan, is een PETscan hetzelfde als een bodyscan?
Kijken ze met een PET scan naar 1 gedeelte van het lichaam(bv onderrug) of bekijken ze alles?

Liefs, Petra

Offline
Berichten: 439

Hallo Woman,

Een PET-scan is een onderzoek naar tumoractiviteit.
De scan scant wel je hele lichaam maar geeft alleen weer of er sprake is van verhoogde cel-activiteit om zo vast te stellen of er uitzaaiingen zijn.
Een total body scan brengt organen met hun weefselstructuren in beeld en dat doet de PET dus niet.
Is dit voldoende antwoord op je vraa, of wil je nog meer weten?
Succes iig as woensdag!

afbeelding van Nainen_7610
Offline
Berichten: 183

Dank je wel, smak