Brca2 - zwanger worden - angst eierstokkanker

5 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 4
Brca2 - zwanger worden - angst eierstokkanker

Hallo
Afgelopen zomer is bij me borstkanker vastgesteld. Na twee operaties (mastectomie en okselklieruitruiming) volgden een chemokuur en bestralingen. Niet eenvoudig met een kleintje van 1 jaar. Tijdens de behandeling bleek dat ik de de genmutatie brca 2 heb. Ik heb voor mezelf beslist dat mijn tweede borst ook zal weggenomen worden. De schrik zit er namelijk goed in.
Naast een verhoogd risico op borstkanker blijk ik ook een verhoogd risico op eierstokkanker te hebben. Dit risico kan worden weggenomen door de eierstokken weg te nemen. Lijkt een simpele oplossing maar er is bij mij nog een sterke kinderwens. Ik ben nog maar 32 en iedereen spreekt dat er pas een groot risico op eierstokkanker is vanaf 40. Toch ben ik bang omdat ik op jonge leeftijd ook borstkanker heb gekregen. Als het een keer kan, kan het ook een tweede keer gebeuren.
Ik zit nu met een enorme tweestrijd, eierstokken laten wegnemen en het bij 1 kindje houden maar met wat minder angst voor de toekomst of kiezen voor een tweede zwangerschap. Ik heb uiteraard nog tijd maar ik wilde graag eens horen of er mensen zijn met een gelijkaardig dilemma en hoe jullie hiermee omgaan ?

Offline
Berichten: 30

Hoi

Hier een gelijkaardig dilemma. BRCA-1 positief en een zoontje dat net een jaar was bij de diagnose. Tijdens de eerste momenten vond ik het verschrikkelijk dat we mogelijk geen tweede kindje meer zouden hebben. Nu weet ik ook niet meer of ik het risico wel durf te nemen. De ene arts zegt dat er geen gevaren aan verbonden zijn, de andere weer wel. Er lopen blijkbaar nog heel wat studies. Een zwangerschap zou ook de hormoontherapie onderbreken.

Na de uitslag van de genetische testen hebben wij contact opgenomen met een gespecialiseerde fertiliteitskliniek. Zij hebben ondertussen alvast een PGD-test ontwikkeld om het gen er uit te filteren. Wellicht gaan wij voor invriezen en laat ik ondertussen mijn eierstokken al verwijderen. Dat is natuurlijk ook een risico, want het is niet gezegd dat het met die embryo's zal lukken. Op deze manier ben ik al 'safe' en hebben we nog een optie in de vriezer zitten. Je weet nooit hoe het leven verder loopt.

Onverwacht ben ik wel eerst het reconstructietraject aangegaan. Ze hebben namelijk mijn buikweefsel nodig en daar mag geen litteken op staan. Er werd me dus aangeraden dit te doen voor het verwijderen van de eierstokken. Eigenlijk had ik er liever enkele jaren mee gewacht. Het ziekenhuiswereldje even achter me laten... Maar voorlopig is dat dus nog niet het geval.

Of we al dan niet voor een tweede kindje gaan. Ik weet het echt niet... Fysiek ben ik niet meer dezelfde en mijn vorige zwangerschap verliep niet probleemloos. Ik heb eerst nood aan wat rust in mijn leven en ik merk dat ik steeds meer berust in 'één kind'. Onlangs sprak ik er met de huisarts over om welke reden ik nog een kindje zou willen. Mijn eigen antwoord verbaasde me: Zodat mijn echtgenoot en mijn zoontje niet maar met 2 overblijven als ik herval. Maar of dat een goede reden is...

Ik begrijp je twijfels dus zeker. Al onze vrienden zitten nu in de 'een tweede kindfase'. Ik ben niet jaloers op hun zwangerschappen, wel op het zorgeloze dat er bij hun rond is.

Groetjes

Offline
Berichten: 4

Bedankt voorje reactie Boortje70. Ik vind het jammer voor je maar vind het ergens wel goed om te horen dat ik niet de enige ben die ermee zit. Het speelt bij mij ook erg mee dat ik heel wat heb moeten missen van mijn dochtertje, bovendien zijn er momenteel heel wat mensen zwanger rondom mij dus ik word er vaak mee geconfronteerd. Je spreekt van de mogelijkheid om toch zwanger te worden nadat je eierstokken zouden weggenomen zijn ? Ik wist niet dat dit kon ? In welk ziekenhuis ben je hiervoor geweest ?

Ik hoop alvast dat je snel de ziekenhuizen even achter je kan laten want het hakt er allemaal op in.

Groetjes

Offline
Berichten: 30

Hallo,

Ik heb nu vaak het gevoel dat ik niet de mama kan zijn die ik wil zijn. Heel lief dat er zo veel mensen willen komen helpen, maar ik wil ook alleen voor hem kunnen zorgen. Tijdens de chemo's en nu weer na de operaties lukt dat niet altijd. Dat is vaak frustrerend. Ik wil ook die fitte mama zijn die gek kan doen met haar kindje en een spontaan uitstapje doet zonder altijd back-up mee te hebben. Uiteraard komt die tijd wel weer terug, maar ondertussen groeien onze kids maar door. Het gaat al zo snel .

Je hebt inderdaad enkel nog je baarmoeder nodig. Ik woon in België en ben hiervoor in het UZ Jette geweest. Zij zouden zelfs een pick-up kunnen doen terwijl ik bepaalde hormoonmedicatie nog wel neem en hebben een techniek om hormonen laag te houden tijdens een eicelpick-up bij kankerpatiënten (IVM). Tijdens de zwangerschap maak je natuurlijk sowieso wel weer hormonen aan.

Veel succes met het doorhakken van deze veeeeeel te moeilijke knopen.

Liefs,

Boortje

Offline
Berichten: 4

Hoi

Ik begrijp compleet wat je bedoelt. Ik voel me vaak schuldig als ik weer maar eens om hulp moet vragen om voor haar te zorgen. Je bent mama en wil alles voor je kleintje doen maar je lichaam wil vaak niet mee. Zo frustrerend !

Ik ben in behandeling in uz Leuven want ben ook van België. Ik ga het zeker aankaarten bij lijn volgende controle. Bedankt voor de info. Mijn tumor was niet hormoongevoelig dus ik moet geen medicatie meer nemen. Ik weet niet of dit een verschil zal maken maar nu weet ik tenminste dat ee mogelijkheden zijn.

Geniet van je zoontje want ze worden inderdaad zo snel groot !