erfelijke melanomen en borstkanker

18 berichten / 0 nieuw
son
afbeelding van son
Berichten: 306
erfelijke melanomen en borstkanker

ik heb 2 jaar geleden een melanoom gehad. Het zit in de familie en na erfelijkheidsonderzoek bleek ik inderdaad een gemuteerde gen te hebben. Sindsdien zijn er al 5 plekjes weggehaald, gelukkig alleen nog maar onrustig, geen melanomen meer. Nu heb ik dus borstkanker. Mijn oncoloog kent geen verband hiertussen, maar aangezien ik het ook genetisch laat onderzoeken, wil hij wel vragen of er een verband mogelijk is. Zijn er hier mensen met ook melanomen? Wel raar hoor, zit ik midden in het genezingsproces, doen we hard ons best die kanker uit mijn borst te krijgen, moet ik ondertussen weer een afspraak maken bij de dermatoloog voor de 4 maandelijkse controle...

Offline
Berichten: 555

Ik ken iemand die en een melanoom had en borstkanker, ondertussen is ze klaar met chemo en genezen.

Offline
Berichten: 2045

Er is in sommige families een relatie met erfelijke borstkanker en melanoom.
In sommige families waar sprake is van erfelijke borstkanker zien we meer melanoom voorkomen als er sprake is van een BRCA2 mutatie.
Uit jouw verhaal begrijp ik dat er in jou familie een erfelijke aanleg is gevonden voor melanoom (in het CDK4 of CDKN2A gen?)
Bij mijn weten is er bij deze mutaties geen (duidelijk) verhoogd risico op borstkanker.
Maar ik ga dit nog wel even voor je uitzoeken.

son
afbeelding van son
Berichten: 306

tja, het verslag kan ik nergens meer vinden, dus welk gen het is geweest? In eerste instantie ging hij op zoek naar iets in p4(? kan ik helemaal mis hebben hoor...) omdat het dan ook gevaarlijk was geweest ivm alvleesklierkanker, dat bleek mijn mutatie gelukkig niet te zijn...
4 maart ga ik naar de geneticus

Offline
Berichten: 2045

son schreef:
tja, het verslag kan ik nergens meer vinden, dus welk gen het is geweest? In eerste instantie ging hij op zoek naar iets in p4(? kan ik helemaal mis hebben hoor...) omdat het dan ook gevaarlijk was geweest ivm alvleesklierkanker, dat bleek mijn mutatie gelukkig niet te zijn...
4 maart ga ik naar de geneticus

P16 ;-)

son
afbeelding van son
Berichten: 306

jaaaa, dat was 'm! ben jij geneticus??

Offline
Berichten: 2045

Genetisch consulent. Ja... dit is mijn vak ;-)

Offline
Berichten: 41

Wie herkent dit 17 jaar lympfklierkanker, (chemo en bestralingen) 35 jaar borstkanker (chemo, en dubbelzijdige amputatie okselkliertoilet niet nodig) 39 jaar en nu afgelopen week een melanoom uitzaaïng niet uitgesloten..onderzoeken volgen nog .. gynaecoloog, oogarts en een ct- scan..help!
Vader en moeder beiden zelfde tijd als mij ook borstkanker en uitslag gen..niks te vinden dus niet in het gen bij mijn vader en niet bij mij..moeder hoeft daardoor niet onderzocht te worden..

ik heb dit bericht even gekoppeld aan je naam, dat kan op de nieuwe site. (moderator Sbous)

Offline
Berichten: 41

Bovenstaand bericht kwam van mij af..hallo dames ik ben er weer eventjes..xx

Offline
Berichten: 4201

Hé Tattie, dat is dus niet mooi hé, dat je hier nu weer zo'n bericht post......
Ik herken het niet. Dat niet maar mijn hart gaat naar je uit. Hou ons op de hoogte.
X

Offline
Berichten: 1161

Tatiana, wat een vervelend bericht toch weer.
Ik ga voor je duimen.

afbeelding van Anoniem123
Offline
Berichten: 4231

Jemig Tatiana, wat een ongelooflijk slecht nieuws zeg...... Geen herkenning, maar wil je wel even laten weten dat ik aan je denk en je veel moed en kracht toewens...

afbeelding van Maisa
Berichten: 3771

Hai Tattie, verdrietig om zo'n bericht van je te lezen. Je hebt al zoveel meegemaakt rondom kanker en je familie ook. Er zijn meerdere Amazones bij wie een melanoom is verwijderd, maar van een link met borstkanker weet ik niets. Ik ga je volgen (dat kan op de nieuwe site), dan zal ik reageren op updates in je verhaal (dat kun je plaatsen in je profiel).

Offline
Berichten: 41

Thnx dames..xx [kiss]

Offline
Berichten: 41

Nah ..na weken van spanning,stress en een instorting dan nu de uitslagen..

Scan was prima..Oogarts prima, gynaecoloog goed genoeg..
Vorige week dinsdag hebben ze nog een extra marge van 2cm weggesneden voor onderzoek ( mijn litteken op rug schouderblad is zo'n 10 cm ) tevens hebben ze 3 klieren die het dichtst bij de plek zaten weggehaald voor onderzoek op uitzaaïngen..
Vandaag zou ik om 15.20 uur bij de chirurg moeten zijn voor de uitslag, maar hij belde zelf om 14.45 hij vroeg of ik gelijk wilde komen want er waren een aantal patienten uitgevallen..en daarna zette hij zijn verhaal voort met.."de patholoog heeft niks kunnen vinden in de klieren, deze zijn dus schoon, ook in het extra weggesneden weefsel zaten geen restjes"..hij benadrukte nog even dat hij erg diep was gegaan en wilde dan ook weten hoe het met de grote wond was..
Naar mijn weten ziet het er goed uit, wel erg pijnlijk en het trekt behoorlijk, niet gek zei hij, ben tot op de spier moeten gaan..echt heel diep dus, vandaar de grote jaap..
Hij vond het niet nodig om nog extra te komen.. Ik moet wel onder constante controle blijven staan.. Dus om de 3 maanden een onderzoek..
" Ik wens U een mooie dag"..en met Doeii sloot de chirurg af..

ZUCHT!!

Met dank aan dat elfje/engeltje dat toch wel heel goed werk levert..ofwel Collertje bedankt meid! [kiss] :wink:

Btw even over de gynaecoloog..er is wat afwijkend weefsel gevonden (pap3a) Veel vrouwen schijnen dat te hebben en vaak lost het lichaam dat vanzelf op..over een half jaar terug op controle en weer een nieuw uitstrijkje laten maken..

Mijn mening ..ik ben nu éénmaal belast met kanker, dus waarom niet gelijk stappen ondernemen..voordat...laat ik het zo formuleren, mijn lichaam het NIET zelf oplost.

Ik wil dan ook een gesprek met de gynaecologe over het al dan niet verwijderen uit voorzorg van mijn baarmoeder en eierstokken..schijn volgens de bloedwaardes toch al in de overgang te zitten dus...
Wat is jullie mening hierover??

Offline
Berichten: 4201

Tatiana, allereerst: gefeliciteerd, wat een enorme opluchting dat de operatie verder geen kankercellen heeft doen vinden. Ik was behoorlijk bezorgd.
Preventief.... tja, er zijn er meer die het laten doen. Eierstokken in sommige z'huizen pas vanaf 45 andere vanaf 40.
Ik heb het op mijn 42e laten doen. Het gemis van de eierstokken met bijbehorende hormoonwerking is groot, dat wel, maar het is wel een gerust idee.

Offline
Berichten: 2045

Tatiana schreef:
Ik wil dan ook een gesprek met de gynaecologe over het al dan niet verwijderen uit voorzorg van mijn baarmoeder en eierstokken..schijn volgens de bloedwaardes toch al in de overgang te zitten dus...
Wat is jullie mening hierover??

Tatiana, Ik begrijp je afweging. Ik denk wel dat het belangrijk is wat je motivatie is om tot deze ingreep te kiezen. Is het om vanwege een mogelijk verhoogd risico een preventieve operatie te laten verrichten of is het omdat je zo wie zo alles wat je kan missen wilt missen om kanker te voorkomen?
Mijn vraagstelling klinkt misschien wat raar maar ik zal je uitleggen waarom ik het zo stel.

We weten dat er bij erfelijke borstkanker (bij een aangetoonde BRCA mutatie) een verhoogd risico op eierstokkanker bestaat. Voor vrouwen die geen draagster zijn van zo'n mutatie is het risico op eierstokkanker niet groter dan het bevolkingsrisico (voor eierstokkanker is dat risico ongeveer 2%).
Baarmoederkanker staat volledig los van borstkanker en eierstokkanker er is dus geen verhoogd risico op baarmoederkanker voor vrouwen die borstkanker hebben doorgemaakt. Ook niet voor vrouwen met een BRCA mutatie!
Daarbij gaat een PAP uitslag na een uitstrijkje over de baarmoederHALS en niet over de baarmoeder zelf. De baarmoederhals bestaat uit andere cellen (plaveiselcellen) dan de baarmoeder (adenocellen) en geeft daardoor een hele andere kanker. er is geen relatie tussen beiden.

Vandaar mijn vraag:
Wil je een preventieve operatie doen omdat je denkt dat je in het betreffende lichaamsdeel een verhoogd risico hebt of omdat je het "niet meer nodig hebt"en het daarom liever laat verwijderen.

Offline
Berichten: 41

Hoi Mika,

Ik wil het in principe laten doen omdat mijn gevoel weer tegen mij zegt dat ik beter iets kan voorkomen dan genezen..aangezien ik nu al belast ben met afwijkende cellen van de baarmoedermond en mijn lichaam juist kankercellen aanmaakt en niet oplost (schijnbaar) heb ik het gevoel dat ik iets voor moet zijn..

Ik weet aan de hand van mijn verleden dat mijn gevoel vaak gelijk heeft gehad..vandaar..

Het is een moeilijke beslissing daarom vraag ik ook jullie advies en ga ik ook een gesprek aanvragen met mijn gynaecoloog en oncoloog voor hun mening..
Het is dus voorzorgshalve en ik heb ze in principe ook niet meer nodig..

Mika dank je wel voor je uitleg!

Kuss Tat,..xx