Hopen of voorbereiden

14 berichten / 0 nieuw
afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4388
Hopen of voorbereiden

Vorige week voelde ik een knobbel in de rechter borst, wegens familiale geschiedenis direct naar de dokter gehold. Dacht, dan zijn we meteen gerust gesteld. Vrijdag mammo, verslag zelf open gedaan, geen geduld tot maandag. Zowel echo als mammo maligne kenmerken rechts acr5. Vriendin zei niet pannikeren, het kan nog twee kanten op. Ok
Maandag huisarts, zei me dat hij het in 32 jaar 1 keer meemaakte dat het uiteindelijk goedaardig was en bereidde me voor op "het beste van het slechtste" (tumorrectomie) en meldde me dat ik mijn stage kon vergeten (zit in laatste jaar masteropleiding en moet nog stage voltooien en thesis schrijven).
Dinsdag gyn. Die zei "bij iedere andere radioloog zou ik zeggen wacht af, maar je bent bij een heel goeie geweest, ik ken zijn werk, ik mag geen valse hoop geven". Tja wat wil dat nou zeggen?
Vandaag mri en biopsie. Eerst zei de radioloog dat de mri aangekleurd was. Toen is hij met zijn echo aan de slag gegaan en meldde hij dat hij bijkomende punctie wou doen van de klier. Ik mocht daar geen conclusies uit trekken zei hij.

Nu moet ik wachten tot volgende week vrijdag op de uitslag want er is pas op donderdag multidisciplinaire. Al deze boodschappen bij elkaar weet ik echt niet meer wat ik moet doen. Hopen of voorbereiden?
Ik word gek en misselijk van de onzekerheid.

Vooral die aangekleurde mri, hoe vaak komt het dan voor dat het toch nog goedaardig is? Hij zei me als het niet aangekleurd is kunnen we opteren voor onder controle houden, maar nu moeten we verder met de onderzoeken. Gaat het dan nog om onderzoek goed of slecht of onderzoek hoe slecht...

Offline
Berichten: 308

Hoi Lien, de tijd die je nu meemaakt is ontzettend stressvol. Ik kan je geen antwoord geven op je onzekerheid, maar ik ga duimen dat je over een week alsnog positief nieuws krijgt. Hoe is de familiale geschiedenis? Stond je al onder controle? Veel geluk & succes! Groeten, An

afbeelding van admin
Offline
Berichten: 4388

Beide zussen van mijn grootmoeder, nog een vrouw in de lijn van grootvader (via moeders kant), grootvader via moeders kant (pancreas, lever), grootvader vaders kant (prostaat)
Grootmoeder en moeder zijn "zuiver" (al gaat moeder binnenkort naar dermatoloog voor verdachte vlek). Verder zijn er geen vrouwen in de familie. Moeder heeft geen zussen, ik ook niet.

Vorige gyn had me onder controle gezet (had steken, mammo gehad circa 2010, enkel cystes). Nieuwe gyn vond routine overbodig maar stelde voor nog een te doen en radioloog om advies te vragen.
Was me vorige week aan het bedenken dat mijn jaar om was en ik op controle moest, daardoor ook zelf eens gaan voelen. En toen stopte de wereld met draaien. Tot nu was alles nogal surrealistisch. De punctie brengt het plots in de realiteit.

afbeelding van bolmieke
Offline
Berichten: 50

Beste gast,
Een hoop onzekerheid. 10 jaar geleden zei mijn radioloog de knobbel is zo hard en donker op de echo dat moet wel kwaadaardig zijn. De chirurg was gematigd positief maar de radioloog bleek gelijk te hebben. Van het hele traject was de onzekerheid het ergst en ik begrijp helemaal hoe je je voelt.
Als je uitslag krijgt van de bioptie dan gaat het beter. Krijg je goed nieuws dan kun je opgelucht adem halen, krijg je slecht nieuws dan is er werk aan de winkel en dan ga je je daar helemaal op focussen.
Ik snap je huisarts niet, mocht je slecht nieuws krijgen en allerlei behandelingen moeten ondergaan dan kan je misschien best je stage afmaken en je thesis schrijven. Misschien wel een tandje lager. Er zijn hier Amazones die tijdens hun behandeling nog van alles gedaan hebben.
Zorg dat je, als je slecht nieuws krijgt, goed geinformeerd bent. Als ze met behandelingsvoorstellen komen ga daar dan rustig over nadenken en lees je in over alles wat met jouw soort borstkanker te maken heeft. Probeer je niet gek te laten maken.
Probeer je rust te vinden, zorg dat je goed ingelezen bent over alle soorten van borstkanker en behandelingen dan kom je goed beslagen ten ijs.
Houd je taai!

afbeelding van Wendy85
Offline
Berichten: 3

Hallo allemaal,

Ik lees al een aantal dagen mee en ik zit eigenlijk met een vraag die mij heel erg bezighoud. Ik ben vorige week vrijdag 6 mrt geopereerd, er is een knobbel van ruim 3cm verwijdert uit mijn borst. Deze knobbel had ik al sinds 2011, een aantal keer gecheckt met de echo en een punctie van genomen. Kwam fibroadenoom uit. Maar de knobbel bleef maar groeien, Ik was er niet gerust op. Vorig jaar september nogmaals ermee naar de huisarts die stuurde mij gelijk de volgende dag naar de mammapoli. Hele traject nogmaals, waarbij de radioloog of chirurg (weet ik niet) zei dat het beeld op echo niet overeenkwam met de vorige punctie, dus waarschijnlijk was de punctie niet goed geweest. Waardoor fibroadenoom op losse schroeven kwam te staan. Zij adviseerde of nogmaals punctie of verwijderen, aangezien hij toen al 3 cm was, en ze snel groeiende knobbels aanraden te verwijderen, voor het laatste gekozen. Vorige week was het zover. Door allerlei redenen was de operatie verschoven van dec naar maart. Nu was ik vorige week behoorlijk gespannen en hoor ik na de ok dat een check up afspraak met de mamma verpleegkundige zou hebben op 16 maart. Ik vroeg toen of ik dan ook pas de uitslag zou krijgen (10 dagen later) er werd mij verzekerd dat ik eerder zou worden gebeld, donderdag (vandaag ) of vrijdag (morgen). Nou heb ik uiteraard de hele week in spanning gezeten en vandaag helemaal. Aan het einde vd dag was ik nog niet gebeld dus heb ik zelf gebeld. Werd ik een partij afgesnauwd, dat het absoluut niet mogelijk was dat iemand mij had verteld dat ik telefonisch een uitslag zou krijgen, ze zocht mij op, keek op het scherm, hij was er wel, maar ze kon het mij niet vertellen. Er was ook nog niet een overleg geweest tussen de artsen (en ze noemde ook een plan de campagne) en ik zou gewoon tot maandag moeten wachten. Nou zie ik enorm veel beren op de weg en weet ik dat de kans groot is dat het goedaardig is maar, misschien door mijn angsten uit te spreken dat ze minder groot worden. Ik ben namelijk heel bang; 1. uiteraard voor slecht nieuws. 2 maar ook voor dat ze ok in zijn gegaan met niet het laatste rapport maar die ervoor, waar ze ervan uit gingen dat hij zeker weten goedaardig was… wat voor een effect heeft dit voor de operatie en het pathologisch onderzoek? 3. kan ik morgen erop staan mijn uitslag voor het weekend te krijgen? Ik trek deze onzekerheid echt niet nog een heel weekend..Is 10 dagen wachten op uitslag van een verwijderde tumor normaal?Sorry voor het hele verhaal maar ik hoor graag wat jullie hiervan denken?
Liefs

afbeelding van Fraz
Offline
Berichten: 102

Ik zou als de uitslag al bekend is zeker morgen weer opbellen bijv. Naar de mammacare en vragen of je langs zou kunnen komen voor de uitslag aangezien je het niet trekt om nog een weekend te wachten.

truus
afbeelding van truus

Uitslagen geven ze normaal gesproken niet snel door de telefoon. En om nu op vrijdag vragen of je niet effen de uitslag kan krijgen, tja je kunt het proberen, maar je moet ook begrijpen, dat het allemaal niet zo werkt. En als je de operatie uitstelt van dec. naar maart, dan doen die paar daagjes er ook niet meer toe. Maar ik begrijp het helemaal hoor, dat is de spanning die stijgt voor de uitslag.
Mocht je het ooit weer meemaken, dan vraag je of de uitslag niet eerder gegeven kan worden..
Maak jezelf nu niet gek, probeer afleiding te zoeken, met je vrienden stappen. Ga iets doen! Vandaag wordt het weer een prachtige dag, heel veel succes.

afbeelding van Wendy85
Offline
Berichten: 3

Bedankt voor jullie reacties. Excuses voor het lange verhaal, ik kon denk ik hoofd van bijzaak niet meer onderscheiden.

Ik heb inderdaad direct na de operatie gevraagd of ik de uitslag eerder kon krijgen. De mamma-verpleegkundigen hebben toen gezegd dat dit kon, dat ik deze week voor het weekeinde de uitslag zou krijgen. Dus dit was mij verzekerd vorige week.

Nu belde ik gisteren op voor de uitslag en toen werd mij opeens verteld dat dit helemaal niet waar kon zijn en dat ik pas a.s. maandag de uitslag zou krijgen. Ik krijg dus tegenstrijdige antwoorden van verschillende verpleegkundigen. Vandaar mijn vraag kan ik ze hierover nogmaals opbellen en zeggen dat ik iets anders verteld was. Het is dus niet zo dat ik opeens bedacht heb, gisteren dat ik nu maar de uitslag wil krijgen. Sorry voor de onduidelijkheid en bedankt voor jullie reacties.

afbeelding van Fraz
Offline
Berichten: 102

Bellen en je situatie uitleggen kan altijd. Of er vandaag een gaatje is zodat je even kunt langskomen is een tweede, maar niet geschoten is altijd mis. Maar inderdaad per telefoon zullen ze liever geen uitslagen doorgeven.

truus
afbeelding van truus

Wendy, is het gelukt?

afbeelding van Wendy85
Offline
Berichten: 3

Het is gelukt ! Ik kreeg vrijdag eind vd middag gelukkig te horen dat het goedaardige cellen waren. Vanochtend hebben ze verteld dat ze konden vaststellen dat het geen phyllodes tumor was maar een vrij grote, snel groeiende fibroadenoom. Ik vraag mij af hoe ze dit verschil vaststellen? Verder werd mij verteld dat ik die andere fibroadenomen zelf (nog zeker 4) in de gaten moest houden en dat ik eventueel kan kiezen voor gen onderzoek . Ik vind dat een beetje verwarrend omdat ik niet onder controle blijf maar ze mij wel aanraden gen onderzoek te laten doen (bij mijn nichtje zijn, op 28 jarige leeftijd, beiden borsten verwijderd) Ik hoop dat iemand hier nog iets over kan zeggen.

Ik heb enorm veel respect voor jullie en hoe jullie op dit forum mensen helpen en antwoorden en advies geven. Bedankt voor jullie steun en ik wens jullie heel veel kracht.

truus
afbeelding van truus

Gelukkig, wegwezen en hoop je hier niet meer terug te zien ;) Het gaat je goed. X

Offline
Berichten: 168

Wendy85, doeiiii.

p.s. ik zou voor de zekerheid wel nog het gen onderzoek doen, beter safe dan sorry :wink:

Offline
Berichten: 533

We zwaaien je graag uit!!! ( Goed bedoelde zin, hè...)
Superfijn dat het goedaardig is! Succes met alles!