Kalkspatjes en vergrote oksel klieren

4 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Deb74
Offline
Berichten: 1
Kalkspatjes en vergrote oksel klieren

Hallo, ik ben Debora, 42 jaar, getrouwd en twee lieve kinderen ;).

Even in t kort samengevat:

Oktober 2015 : mammografie nav pijnklachten. (Pijnklachten waren eenmalig snachts maar wel erg, toch ff huisarts gebeld, bekeken en gevoeld, niets, maar toch ff een mammografie).
Uitkomst: kalkspatjes (bij toeval ontdekt want hebben niets met pijnklachten te maken).
Radioloog zei goedaardig want goede vorm ( zg 'tea cups') .
Advies: jaar later controle mammografie.

Toch had ik geen goed gevoel :roll: , na wat wikken en wegen toch besloten dit met mijn huisarts te bespreken. Zij was het met me eens aangezien er in het radiologisch rapport stond 'merendeels goedaardig' dusssss wat is dan het 'minderdeels' dachten zowel mijn huisarts als ik.
Huisarts heeft afspraak geregeld in ziekenhuis met chirurg om het even rustig te kunnen bespreken en dat hij de foto's nog even bekijkt.
Dit was eind januari; chirurg zei ook niets aan de hand, geen zorgen maken.
Maar voor mijn geruststelling werd de mammo op een half jaar gezet ipv een jaar.
Deze mammo vond 26 maart plaats.
Kalkspatjes waren nu veel duidelijker te zien en radioloog vertrouwde het niet want er zat dus binnen een half jaar verandering in.
Uur later kreeg ik een echo van m'n linkerborst en m'n linker okselklieren.
Op de echo, zoals verwacht, geen kalkspatjes te zien dus geen directe punctie, maar een stereotactische biopsie die morgen, 4 april, zal plaatsvinden.
Echo van m'n okselklieren liet 2 vergrote klieren zien. Radioloog had even overleg met z'n supervisor of er gelijk een punctie gedaan zou worden van de klieren maar die wilde eerst de uitslag van het stereotactisch biopt weten. Aan de hand hiervan vind er dan wel of niet een punctie van de klieren plaats.
Ik heb zelf besloten dat ik sowieso een punctie van die klieren vraag. Ook al weet ik dat, mochten de kalkspatjes Dcis zijn, dit niet uitzaait.

Vraag: grote kans/kleine kans dat de vergrote klieren met de borst te maken kan hebben want vind het wel toevallig dat het om m'n linkerborst gaat en de vergrote klieren in m'n linkeroksel zitten. Ben hier zenuwachtig over.

Als kalkspatjes binnen 6 maanden veranderen, duidelijker/groter zijn geworden etc, duidt dit dan toch richting Dcis of kunnen goedaardige kalkspatjes ook veranderen, groter worden, en toch goedaardig blijven?

Alvast dank voor t lezen en meedenken/beantwoorden.

Offline
Berichten: 4240

He dat is schrikken als er dan geen eenduidig goed oordeel komt na een vervolgonderzoek. Er valt echt nog niets te zeggen. Klieren zijn gevoelig voor van alles en half Nederland heeft net een virusje gehad. Ik weet ook niet hoe het zit als kalkspatjes veranderen, dat is echt iets voor de artsen om te bekijken.

Succes en ik hoop dat je snel geruststelling krijgt.

Offline
Berichten: 17

Hoi Debora, bij mij was er ook één vergrootte okselklier aan de zelfde kant als de tumor, men dacht meteen dat ik uitzaaiingen had. Na drie puncties en de poortwachtersprocedure kwam er toch uit naar voren dat ik geen uitzaaiingen heb. Uiteindelijk dus een grootte opluchting...

Een week voor de echo had ik een hepatitis prik gehad en last van een beginnende verkoudheid. Grootte kans dat daardoor de okselklier vergroot was.

Veel succes morgen, ik duim met je mee!

Offline
Berichten: 541

Hoi Deb74, goed van je, hoor, dat je er zo achteraan zit. Toch schrikken als je eigenlijk niet echt goed gerustgesteld wordt...
Ik duim hard voor je dat het allemaal meevalt, hou je ons op de hoogte hoe het gegaan is? Veel sterkte!
Lieve groetjes, Zangeres