Kanker in beide borsten tegelijk

6 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Marit
Offline
Berichten: 3
Kanker in beide borsten tegelijk

Hallo,

Bij mijn moeder is 4 weken geleden borstkanker ontdekt. Rechterborst lobulair carcinoom wat ook in oksel en lymfeklieren zit. Rest van lichaam was schoon.
Nu hebben we gisteren toch te horen gekregen dat er in de linkerborst ook kankercellen zijn gevonden, ze weten nog niet of het om hetzelfde soort gaat dat hoor ik waarschijnlijk morgen.

Op internet lees ik dat dit zeer zelden voorkomt, dus dat ze tegelijk in beide borsten wat vinden. Ze zagen trouwens ook iets raars in de schildklier, punctie gehad en krijg denk ik ook morgen uitslag.

Zijn er vrouwen die hier bekend mee zijn en mij er iets meer over kunnen vertellen?

Is het 'gunstiger' om in beide borsten zelfde soort kanker te hebben of maakt dat niet uit? Zijn je kansen slechter als het in beide birsten zit? Meer kans op erfelijke soort kanker? Mijn moeder heeft namelijk twee nichten verloren aan borstkanker (34 en 46 jaar ongeveer)

Offline
Berichten: 178

Het enige dat ik weet is inderdaad dat het zelden voorkomt. Meer ook niet. Maar jeumig wat een heftige berichten joh. Inmiddels hebben jullie waarschijnlijk al de uitslag?
Heel veel sterkte.

Stoere Leeuw hostess
afbeelding van Stoere Leeuw hostess

Bij mij in 2013 ook kanker ontdekt in beide borsten (2 tumoren rechts en 1 tumor links). Ik denk dat er weinig bekend is over percentages overlevenskansen ed. Ze zijn beide geamputeerd. Daarna 15 behandeling chemo en immuno. Bij mij waren alle 3 de tumoren niet hormoongevoelig, dus geen hormoonkuur voor mij. Klieren en snijranden waren schoon.

Veel sterkte voor je moeder en voor jou.

afbeelding van Joy61
Offline
Berichten: 10

Bij mij in 2013 ook in beide borsten lobulair carcinoom, beide rond de 8 cm. Ik heb 6 chemo's gehad en daarna amputatie van beide borsten, okselkliertoilet en daarna nog 16 bestralingen. Nu nog 7 jaar hormoontherapie
Inmiddels ben ik bijna 4 jaar verder, borstreconstructie gehad met de nodige complicaties maar ik voel me prima.
Wat de toekomst brengt is altijd maar afwachten.

Ga er met vertrouwen in en probeer positief te blijven. Mijn arts heeft toen behandeling ingezet op curatief( beter worden) en ik heb er altijd het volste vertrouwen in gehad.

Sterkte

afbeelding van Micky82
Offline
Berichten: 26

Beste Marit,
Ook ik had dubbelzijdige borstkanker, ook lobulair en ook oksel positief.
De prognose van jouw moeder hangt meer af van andere factoren (zoals grootte van de tumor, hoeveel okselklieren positief, mate van hormoongevoeligheid, her2neu overexpressie, reactie op chemo etc). Prognose bij een dubbelzijdige is niet percee slechter.
De kans op erfelijkheid is wel groter bij een dubbelzijdige, maar als ik het zo begrijp zijn de overige familieleden ook erg jong toen zij borstkanker kregen. Is hier toen al onderzoek naar gedaan? Kan mij voorstellen dat (als dochter) jou dit nog extra zorgen geeft, naast al de zorgen voor jouw moeder.... Heel veel sterkte komende tijd. Het is pittig, maar mooiere tijden komen er hopelijk weer aan. Houd je daar aan vast!

Offline
Berichten: 23

Hi marit wat vervelend zeg. Tjee dat is schrikken. Wel super dat het regionaal is. Ik ga voor jullie duimen!

Qua logica dan ben tenslotte geen arts, lijkt mij het gunstigste dat beide kanten dezelfde soort hebben. Dan heb je een behandeling. Maar het is precies wat micky zegt. Borstkanker kent verschillende soorten die ieder zijn eigen behandeling hebben. En elk soort wordt ook weer bepaald qua prognose op basis van grootte, stadium, ER%, PR% , HERN enz enz. Dus de soort bepaalt even denk ik wat gunstig is. Ik hoop dat het een goed behandelbare soort is voor je moeder. Heel veel sterkte x