Kapseldoorbraak (extra nodale groei)

4 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 438
Kapseldoorbraak (extra nodale groei)

Even een nieuw topic want ik kan hier weinig over vinden. Ik ben benieuwd of er meer Amazones zijn met kapseldoorbraak in een lympheklier en wat het oordeel van de deskundigen hierover was. De meningen van mijn oncologe, radiotherapeut en een professor in de oncologie verschillen hier nogal in. Volgens de oncologe verslechterd kapseldoorbraak de prognose terwijl de radiotherapeut en de professor oncologie dit niet extra zwaar vonden wegen. Volgens de TNM-waarden zit ik in stadium IIIa, aanzienlijk slechter dan zonder kapseldoorbraak want dan zou ik in stadium IIa zitten. Nou weet ik wel dat met een ziekte als kanker niemand precies kan vertellen hoe of wat en wat de gevolgen zijn maar als de meningen van de deskundigen al verdeeld zijn?!?!? Ikzelf vind het wel een beangstigende gedachte dat ik met mijn kleine rottumortje (1,3 cm/graad II/Er+/Pr+) wel al 4 aangetaste lympheklieren had waarvan één met kaseldoorbraak.

Offline
Berichten: 4219

Artemis,
Ik had o.a. een enorme lymfeklierknobbel maar bij mij werd door chirurg en oncoloog ter geruststelling gezegd dat er géén kapseldoorbraak was. Dat zou gunstig zijn.

afbeelding van goudblok
Berichten: 3539

Het maakt ook nog verschil waar die kapseldoorbraak dan zit.
Is het in de poortwachtersklier (de eerste klier waar de kanker komt zeg maar) of was het een andere klier.
Bijvoorbeeld als het in een hele hoge klier was (in de okseltop) dan wordt meestal een extra zware boost bestraling daar gegeven.

Volgens mij zijn de meningen van de artsen ook nogal verdeeld.
Ik had er ook één met doorbraak en bij mij wilden ze in het AVL erg graag weten welke dat was. I.v.m. die boost.
Toen het niet een topklier betrof was het allemaal niet meer zo intressant (bij mij was het één van de klieren die bij de poortwachtersoperatie was verwijderd).

Maar goed zelfs de artsen zijn er volgens mij dus verdeeld over.

afbeelding van Kellly
Berichten: 1418

idd goudblok,
mijn chirurg v de ddh zei juist dat die topklier niet meer zo bepalend is als vroeger werd gedacht. Dat hij hem vaak al niet meer labelled bij het verwijderen!