Littekenweefsel op plaats tumor borstbesparende operatie

9 berichten / 0 nieuw
Offline
Berichten: 350
Littekenweefsel op plaats tumor borstbesparende operatie

Ik heb even een vraagje (wederom) en kon geen passende topc vinden.
Mij is na de bs operatie niets uitgelegd betreffende littekenweefsel op de plaats waar de tumor is weggesneden. De eerste maanden na de operatie heb ik bijna niet aan mijn borst gevoeld en al helemaal niet op de plek waar gesneden is. Ik was/ben gewoon te angstig. Voorheen deed ik netjes aan zelfcontrole ivm matstopathie. Nu wil ik dat weer doen en voel ik natuurlijk verharding op de plek waar de tumor zat en vraag me af of dit zo blijft, minder wordt of helemaal niet zo hoort?? Geen idee eigenlijk, nooit gevraagd nog en ben dus erg benieuwd naar jullie ervaringen?

Liefs Essie

Offline
Berichten: 85

Hoi Essie,

Ik voel ook altijd verharding op de plek waar de tumor zat. Vorige week bij de chirurg op controle geweest en hij zei meteen: hier voelen we verharding maar dat zal voorlopig zo blijven. Ik zeg ja maar het irriteert me wel want ik weet niet meer wat ik moet voelen. Hij zei: littekenweefsel kunnen we wegsnijden maar meestal krijg je dan weer opnieuw littekenweefsel :( Ik denk dat je weer moet leren wat je moet voelen.

Liefs Witte

Offline
Berichten: 1768

Ik weet niet of mijn ervaringen maatgevend zijn (ik hoop het niet eigenlijk), maar mijn operatie en bestraling zijn respectievelijk 7 en 6,5 jaar geleden en het littekenweefsel zit er nog steeds. Het is wel wat minder geworden maar niet substantieel. Het gebied is nog steeds deels pijnlijk en deels gevoelloos. Het is heel moeilijk om mijn borst daar te controleren.

Offline
Berichten: 350

Bedankt voor jullie reacties. Ik denk ook dat ik weer opnieuw moet leren voelen en vertrouwen. Maar moeilijk blijft het wel. De pijn is nu wel redelijk weg op die plek, maar goed het blijft vreemd voelen met verharding daar. Tijd zal het moeten leren denk ik

Offline
Berichten: 48

Mij is verteld dat een litteken nog ongeveer een jaar werkt. Na dat jaar veranderd er eigenlijk niets meer aan en blijft het gelijk.

Offline
Berichten: 162

Je oedeem (-huid) teherapeut kan je helpen het littekenweefsel soepeler te krijgen. Het heeft mij in ieder geval wel geholpen.

Offline
Berichten: 2277

Helemaal mee eens, Johan.
Vooral als je er last van hebt is het zeker de moeite waard om naar een huidtherapeute te gaan.

Offline
Berichten: 350

Ik heb er (nog) geen "last" van, maar vind het gewoon vervelend dat dit er nu dus bij hoort en je niet goed het verschil meer kunt voelen. Het is weer opnieuw verkennen en vertrouwen van mijn borst :-( En dat heeft tijd nodig, maar goed te weten dat er dus littekenweefsel behoort te zitten en dit waarschijnlijk zo blijft... (helaas)

Offline
Berichten: 2277

Als je naar een huidtherapeute gaat wordt je littekenweefsel echt soepeler hoor! Het hoeft dus zeker niet zo te blijven.