mogelijk nog een andere soort kanker in mijn borst

7 berichten / 0 nieuw
afbeelding van Etteke
Offline
Berichten: 6
mogelijk nog een andere soort kanker in mijn borst

Bij de tussentijdse MRI bleek dat een gedeelte van de tumoren gereageerd hebben en wat verkleint zijn en een gedeelte volledig identiek zijn gebleven. Mij werd verteld dat er mogelijk nog een andere kankersoort aanwezig is. Heeft iemand van jullie daar ervaring mee? En komt het vaker voor dat een tumor totaal niet op een chemo reageert?

Verder maakt het voor de behandeling tot en met de operatie niet uit was besloten in het team en kunnen ze met de operatie het weefsel goed analyseren en kijken of dit het geval is. In het ergste geval komt er nog iets van een chemo na. 

Nog handige achtergrondinfo:

bij de echo 5 verdachte plekken een punctie van gemaakt. 1 van de plekken was niet totaal zwart en dat was degene waar ze de kankercellen in gevonden hebben. 

Op de MRI zijn een stuk of 8 verdachte plekken te zien, op de pet scan 5. De petscan is bij de beoordeling van de tweede tussentijdse MRI niet gebruikt. Op de tussentijdse mri is de grootste tumor van de positieve punctie iets verkleind (wel minder dan verwacht, viel wat tegen; van 1.3 cm naar 1 cm) en de randen niet van kleur verandert (viel ook tegen). De tweenagrootste van 8 mm was niet verkleint.

Tot zover even dit berichtje. Wil graag weten of er mensen zijn die dit ook is overkomen: een mogelijke dubbele kanker in 1 borst en een tegenvallend resultaat van de mri.

 

Offline
Berichten: 286

Hoi Etteke, 

Het kan ook goed dat het geen tumorweefsel is, maar een voorstadium. Of gewoon een ander type weefsel. Hopelijk hebben ze dat ook duidelijk gezegd. Of inderdaad een (evt. trager groeiende) kankersoort die minder goed reageert op chemo. Je weet het pas na de operatie zoals ze al aangeven. Voor de behandeling maakt dat nu inderdaad niet uit. Bij mij zagen ze ook dergelijke gebieden, maar dat bleken wel onrustige cellen, maar geen kanker, na de operatie. 

Helaas komt het ook voor dat borstkanker inderdaad nauwelijks reageert op chemo. Of al vrij snel resistent wordt en toch weer begint te groeien. Bij mijn centrale tumor was dat wel het geval, en ik heb daarna nog een half jaar chemotherapie in pilvorm gebruikt uit voorzorg. Wat overigens goed te doen was, maar goed nieuws is het natuurlijk niet. Dus ik hoop van harte dat het vervolg voorspoediger gaat voor je en dat de chemo zijn werk gaat doen. 

Hartelijke groet, Linda 

Offline
Berichten: 34

Dag Linda,

ik ben geïnteresseerd geraakt in jouw reactie mbt de reactie van jou dat een traag groeiende kanker minder goed op chemotherapie reageert. Mijn vrouw bleek na de operatie een graad 1 tumor te hebben gehad. Dat was dus na chemotherapie en deels Herceptin. De chemotherapie had haar tumor maar 30% verkleind wat teleurstellend was voor ons.  Ik vroeg de oncologisch verpleegkundige toen of de oorzaak hiervan kon zijn dat haar tumor laaggradig was. Hij wist dit niet.....of zou de tumor door de behandelingen van hooggradig naar laaggradig kunnen zijn gegaan?

Offline
Berichten: 286

Hoi hoi, 

Hoe het precies zit, weet ik niet. Ben (hoop ik) redelijk goed geinformeerd, maar niet medisch onderlegd... Dus ik schrijf gewoon even op wat ik van de oncoloog heb gehoord. 

Ik had een hooggradige, triple negatieve borstkanker:  hierover zei de oncoloog het volgende: meestal reageren deze, juist omdat ze snel groeien, ook snel op chemo. Soms zelfs spectaculair, als sneeuw voor de zon. Dat is goed nieuws, aangezien hormoonbehandeling geen zin heeft. Ik had dus ook een gebied met verdachte cellen om de tumor heen, en dit gebied reageerde in het geheel niet op de chemo, ook niet in het begin.  De oncoloog noemde als mogelijkheid dat dit gebied iets anders was (ofwel een andere soort kanker (hormoongevoelig) of een voorstadium) dat minder goed op chemo reageerde. Jouw laatste vraag vind ik heel interessant, maar heb ik geen antwoord op, geen idee of dat kan. 

Hartelijke groet, 

Linda 

Offline
Berichten: 710

Ik twijfel of een tumor in een hoge graad hetzelfde is als een snelgroeiende tumor. Ik had namelijk een extreem snel groeiende tumor, maar heb niet gehoord dat ik een hoge graad had. Misschien weet bergamot dit?

Ik vind het inderdaad niet onlogisch klinken dat iets wat snel groeit ook snel kan slinken. Of dat bij mij gebeurde weet ik niet omdat ik eerst een operatie had en daarna pas chemo. Weet wel dat dat de reden was waarom het Antonie Leeuwenhoek ziekenhuis mij adviseerde om niet de 6xtac om de 3 weken te doen die toen gebruikelijk was, maar 4xac om de 2 weken en 12xt om de week, omdat je de cellen dan ook niet de kans geeft weer te groeien tussentijds.

Heb ook nooit MRI gehad, dus kan helaas geen nuttig antwoord geven voor Etteke.

Offline
Berichten: 286

Ik wist het ook niet zeker, maar heb het even opgezocht. Hier staat iets uitgelegd over gradering. 

https://borstkanker.nl/nl/information-page/het-pathologisch-rapport

Een hoge graad betekent meestal, maar kennelijk niet altijd, een snelgroeiende vorm van kanker. 

Offline
Berichten: 4211

Lucky74 moderator schreef:

 

Ik twijfel of een tumor in een hoge graad hetzelfde is als een snelgroeiende tumor. Ik had namelijk een extreem snel groeiende tumor, maar heb niet gehoord dat ik een hoge graad had. Misschien weet bergamot dit?

 

Als je me dit zo rechtstreeks vraagt.. Daar zit een verband tussen, maar is niet exact hetzelfde.

Borstkanker wordt geklassificeerd in graad I t/m III volgens SBR (Scarff Bloom Richardson). SBR telt drie categorieën waarin een tumor elk maximaal drie punten krijgt. Eentje daarvan is deelsnelheid. Je kunt maximaal 9 punten krijgen en voor hoge deelsnelheid (hoge morose per 2 vierkante mm) kun je er al 3 krijgen. 3-5 punten is graad I, 6-7 graad II en 8-9 graad III. (Ik had zelf een perfecte score 9 *ahum* en triple negatief is sowieso vaker hooggradig)

Meer uitleg op Borstkanker.nl onder ‘geadering’: https://borstkanker.nl/nl/information-page/het-pathologisch-rapport